Шта да нахранимо трешњу у јесен

Трешња је вероватно најчешћа воћка међу баштованима. Може се наћи на готово свакој фарми. И то је тачно. Зато што су плодови ове дивне биљке укусни, богати витаминима. Лишће - користи се за очување. А пуца и коре су неопходни у народној медицини. Зато су трешње достојне правилне, пажљиве бриге. Ако сањате о богатој жетви, водите рачуна о благовременом јесенском облачењу трешњиних стабала. О овоме ћемо говорити у овом чланку. У јесен почиње сезона кишних дана, што значи да би пре зимске сезоне требало кувати трешње. Ако је у јесен дрво било одржавано на одговарајући начин, тада ће моћи да преживе први мраз, као и да уштеде све ресурсе потребне за цветање у пролеће.

Зашто је јесење дресовање трешања ефикасније

Одличан резултат је пролећна обрада, посебно органска. Међутим, вјерује се да је јесен идеално вријеме за увођење гнојива. Цхерри - биљка отпорна на мраз. Сада се чак узгаја у Сибиру. Истина, обична сорта (Жуковски) није била у стању да се прилагоди жестокој сибирској клими. Зато су овде доведене специјалне сорте, које су добро примљене. Посебно је позната ланена вишња. Фростс у централном делу Европе ова биљка лепо подноси. Али само пажљиво!

Трешња цвета врло рано. Чим се снег отопи и појави се прва прољетна врућина. У том периоду му је потребна велика количина хранљивих материја које се конзумирају из земље. Затоако сте биљку добро оплодили у јесен, то ће бити на пролеће за то, него јести за бујно цветање и богато плодоношење.

Поред тога, берба у јесен. Трешњу можете мирно припремити за зиму, одсецањем додатних грана. И третирати га хемијским лековима без бриге о свом здрављу.

Услови жетве воћака у јесен

Садња ђубрива за пролећне усеве је велика грешка. Сваки прелив има свој посебан значај, а за сваку сезону раста постоје правила за ђубриво. Прикупљајући жетву са својих стабала, морате, без одлагања у дугачкој кутији, почети обогаћивати осиромашену земљу корисним супстанцама и елементима у траговима. Пад стабала је могућ од краја августа и траје до септембра-октобра.

Шта јести трешњу у јесен

Након ископавања круга за размножавање можете почети оплодити вишње са ђубривима, а уношење храњивих твари може се вршити у исто вријеме са наводњавањем. Према мишљењу стручњака у области хортикултуре, облачење трешње у јесен је изузетно важно за његов правилан раст и развој, а такође доприноси постизању дивне бербе.

Препоручљиво је имати времена да се посљедња сезона трешње облачи на почетку јесени - храните га касније, тиме повећавате период шафранике, а као резултат тога, трешња може лоше носити зиму.

Шта хранити трешњу у јесен, да би јој обезбедила довољне количине хранива до пролећа:

  • Оптимална опција за јесенско одијевање је органска: переприли стајњак, пиљевина, компост, птичји измет разређен водом;
  • ако нисте у могућности да набавите органска ђубрива, погодна и интегрисана ђубрива која су специјално дизајнирана за воћке и жбуње су погодна;
  • ђубрива са фосфором и калијумом су пожељна за улазак у земљу још у јесенској фази копања, тако да се налазе дубоко у земљи;
  • Душична ђубрива и пепео најбоље је оставити за пролећну храну, јер су потребни за убрзавање цветања и плодоношења, а сада је потребно да се очувају и ојачају корени вишања.

Која брига је потребна у јесен у вишње

Поред тога, уклањање грана у јесен треба да се врши пажљиво, јер је могуће случајно оштетити круну. Када обрезујете стабла морате узети у обзир неке нијансе:

  • доње гране треба да се одмакну од дебла под значајним углом;
  • уклањање непотребних културних области које тврде да играју улогу врхова;
  • обрезивање садница треба вршити према истој шеми која се користи за одрасла стабла;
  • да би се смањио број обојених бубрега, убрзава раст трешања.

У јесен, морате се бринути о узгајалиштима баштенских култура, јер оне заситне дрвеће са свим важним факторима: ваздух, вода и исхрана. Прво, потребно је обратити пажњу на величину кружног круга - она ​​би требала бити већа од вриједности крошње. Из тог разлога овај индикатор варира годишње. Да бисте правилно одредили пречник, потребно је измерити круну и помножити овај број са 1,5.Приликом извођења јесењих копања потребно је пратити положај лопатица дуж радијуса круга. У супротном, можете оштетити велике коријене, а они ће добити снагу за дужи временски период. Најбоље рјешење је користити специјалне вилице за такав поступак (инвентар је погодан за лагана и растресита тла). Што је лопата ближе ножу трешње, то је мања дубина копања. Важан нијанс - овом процедуром је потребно разбити све земљане груди, а за то користити раке. Након завршетка процеса отпуштања, морате нанијети трешњу тако да се влага равномјерно шири у тло. Испод сваког стабла треба сипати најмање 15 литара течности, а младог садног материјала довољно и 8 литара.

Јесенска дресура кад се сади

Прије слијетања, морате провјерити киселост тла - можете користити лакмус папир или акваријске траке за мјерење пХ. Трешња воли пешчана тла када је пХ 7.0. Ако је киселост већа, засадимо дрво тек након што се земља третира вапненим или доломитним брашном, дрвенастим пепелом и др. Увођење кречног ђубрива треба обавити унапред, боље од неколико месеци или више.

Како би се саднице трешње или вишње добро примиле, када се у јаму спусти мешавина компоста, плавац (али не свеж гној - може да спали корење) и суперфосфат падају у јаму. У јами за слетање можете сипати и калијум хлорид.

Сматра се да недавно засађена дрвећа не захтијевају највише хране 2-3 године, већ искусни вртлариПрепоручује се да се посматра млада трешња: ако је током вегетације њен раст био 30 цм или више, не можете се бринути, у супротном, препоручује се да у јесен направите дупли суперфосфат (100 г) и хумус (5 кг).

У пролеће, у сваком случају, младим стаблима дајемо 120 г азота, преко слоја од 10 цм влажног тла. Нега за трешње у пролеће треба да укључи и отпуштање земље.

Након 2-3 године, распон гнојива се шири. На младим трешњама или трешњама у пролеће мора бити 150-200 г урее, у јесен - 100 г калијума и 300 г фосфора. Органска храна за годину дана мора да направи око 20 кг.

Фруктификацију младих филцаних трешања олакшава компост (6-8 кг по 1 м2) или мешавина хумуса, 100 г урее и 60 г калијум сулфата.

Третман камених грана

Зашто се мораш придржавати величине кружног круга? Перисталтички кругови засијају стабло свим факторима неопходним за његов здрав раст: ваздух, вода, исхрана. Величина перисталтичког круга мора бити већа од промјера круне дрвета, па се његова вриједност мијења годишње. Да бисте правилно израчунали величину кружног круга, потребно је измерити пречник круне дрвета и помножити са 1,5. То ће захтијевати промјер за одређено дрво. Током јесењег копања, неопходно је да се равнина сечива налази дуж радијуса бушилице. Ако се не придржавате овог правила, постоји ризик од оштећења великих коријена, што ће онда бити дуго времена да се добије снага. Можете користити и посебне виљушке, али само на свјетлу,лоосе соил. Што је ближе деблу стабла, дубина копања би требала бити мања. Бачва је 7-8 цм, а остатак круга је 10-12 цм.

Као што видите, у јесенском одијевању трешњиних стабала нема ништа компликовано. Ако не будете лењи и правилно се бринете о трешњама у јесен, ово прелепо дрво сигурно ће вас наградити за рад следеће сезоне: у пролеће, напуните свој врт белим сјајем и невероватном аромом, а усред лета доносите добар оброк сочних плодова.