Шта је то конвектор за грејање, како изабрати грејач конвекторског типа

Руско тржиште опреме за грејање нуди потрошачима на десетине врста и на стотине врста грејних апарата за кућне, техничке и индустријске сврхе. Велика потражња за грејним јединицама последица је чињенице да је зими, чак иу јужним регионима Русије, рад стамбеног простора без вештачког грејања немогућ.

Велики обим нише на тржишту опреме за грејање заузимају конвекцијскигрејачи за домаћинство- поуздани и константно побољшавајући агрегати, који се разликују у опреми, али у комбинацији са општом карактеристиком - за употребу у грејним просторијама конвекције.

Размотримо више о конвекционом загревању, најчешћим типовима конвекторских грејача , њиховимпредностима и манама, укључујући у погледу ефикасности примене за загревање стамбеног простора.

феномен конвекције

Један од услова за удобност боравка у просторији је температурни режим који је прикладан за сврху просторије. Када је у питању зимски период, то значи потребу за загријавањем зрака у кући до одређене температуре, што се постиже уз помоћ кућних гријача.

Од постојећих метода загријавања зрака у стамбеним просторијама користе се оне које немају негативан утјецај на особу и не представљају опасност од пожара или експлозије. На примјер, гријање дневне собе топлином отворене ватре пожара из очигледних разлога није прихватљиво, али исти пожар у камину или пећи ће загријати зидове пећи, који ће дати топлину.ваздушног простора, а такав начин грејања стамбеног простора је широко распрострањен.

Да би се подигла температура у просторији, потребно је контактирати ваздух са топлијим од њега, предметом који ће му дати топлотно - топлотну размену. Ово се постиже на два начина:

 • објекат (измењивач топлоте у конструкцији уређаја за грејање) се загрева конверзијом енергије носиоца топлоте у топлоту сагоревања горива или проласком електричне струје кроз проводник са високом отпорношћу;
 • објекти и кућишта у просторији се загревају под утицајем зрачења из инфрацрвених грејача и постају измењивачи топлоте - извори топлоте.

У оба случаја иницирају се такозваниконвективни токови , што доводи до конвекцијског загревања. Ваздух, када је изложен врелим предметима, загрева се и повећава запремину. Пошто загрејани ваздух има мању вредност густине, он се помера према горе, замењујући га хладним.

На стабилној високој температури измењивача топлоте овај процес се наставља континуирано и назива секонвекција .

Типови конвектора грејања

Сваки грејач конвекторског типа има дугачку листу карактеристика, главног и секундарног:

 • врсту енергије која се користи за загревање измењивача топлоте;
 • капацитет производње топлоте;
 • степен аутоматске опреме;
 • класа безбедности;
 • грађевински пројект на мјесту уградње;
 • мобилност;
 • димензије;
 • тежина;
 • класа украсне декорације.

Према овој листи, гријачи се могу, ако се то жели, разложити на више подврста, али нема потребе за практичном примјеном у таквом квару.

Пошто одабир конвекторског гријача међу десетинама врста које предлажу произвођачи није лак, размотрите главне групе ових агрегата, које комбинују опрему према главном параметру - типу носиоца енергије.

Грејачи конвектора воде

Конвектори гријања који користе воду као топлотни носач су популарни због сигурности и лакоће њиховог рада - агрегати се не ослобађају тијеком рада ових агрегата, а њихова примјена не захтијева потрошача посебних знања и вјештина. Најчешћи пример таквих уређаја могу бити загревање воде радијатора, прикључено на централни или аутономни систем грејања.

Гријачи конвектора воде су измјењивачи топлине с водом (антифриз), глатки или ребрасти - за повећање површине топлинске снаге. Грејни елемент у свом дизајну није присутан - кроз радијатор, који је елемент система за грејање, топла вода циркулише и загрева тело. Контакт са телом ваздушне масе се загревају и пењу, формирајући конвекцијске струје.

Овакви гријачи воде могу се представити познаницима свим жељезним радијаторима или блиским, али напреднијим биметалним уређајима с двоструким кућиштем.

Важно! Радијатори од ливеног гвожђа су израђени од висококвалитетног уметничког делаизвршење, али њихова цена је десет пута већа од цене стандардних модела.

Биметални водени конвекторипредстављају челични резервоар постављен у алуминијумску љуску.


Компактнији грејачи конвективног дејства суводени конвектори изведбе плоче , који су модерни уређаји на бази бакарних цеви са ребрима израђеним од алуминијумских плоча, монтираних на носећу основу и украшене декоративним спољним панелом.

Упркос компактности, димензије грејача подних плоча су још увек неупоредиво веће од лајсне, тако да морају, по имену, имати место инсталације - дуж зидова на малој удаљености од пода.

, водени конвекторитакође користе за грејањепросторије значајних димензија - индустријске, кућне и помоћне, али су ове јединице много снажније, при чему се ниво декоративног извршења своди на план.

Важно! У систему гријања просторија сезонског боравка, како би се избјегло одмрзавање круга као расхладног средства, користити антифриз. Коришћење воде захтева пражњење система пре почетка мраза.

Електричне конвекцијске грејне јединице

На другом мјесту по преваленцији употребе су електрични гријачиза домаћинство . Њихова популарност је такође добро утемељена - рад електричних конвектора није праћен људским факторима,захтева куповину горива, као и додатну опрему у димњаку просторије и одводу.

У већини случајева такве јединице укључују уљне радијаторе и зидне монолитне плоче декоративних перформанси "испод камена" и гријаче за слике и многе друге уређаје који раде на електричној енергији и иницирају појаву конвективних струја у просторији. Ови уређаји имају индивидуалне карактеристике, па свако од њих захтева посебно разматрање.

У истом чланку размотрићемо врсту електричних апарата, који се често називају конвекторски-електро грејач .

Уређај

Електрични конвекцијски грејачи се састоје од металног кућишта, названог конвекцијска комора, и уграђеног грејног елемента. ТЕН се монтира без контакта са кућиштем, тако да нема потребе за уземљењем грејача.

Ради сигурности између гријаћег елемента и зидова кућишта, постоји топлински штит од пластике отпорне на топлину која смањује површинску температуру уређаја на сигурне вриједности. Грејање просторије врши се на уштрб природне конвекције, коју иницира гријач - у конструкцији уређаја како би се осигурала тишина његовог рада, вентилатор је одсутан.

Начини контроле температуре

Конвектори су опремљени термостатима (механичким или електронским), грејач може бити укључен /искључен сигналима сензора температуре.

механички термостатираде у паровима са температурним сензором на кућишту,надгледајте само грејање уређаја, без везивања за собну температуру.

Напредни конвекцијски модели опремљени суелектронским термостатима , праћењем, поред гријања кућишта и температурним режимом у просторији - према сигналима сензора уграђених у просторију. Такви уређаји омогућавају да се у соби ручно одржава корисник температуре са флуктуацијама магнитуде не више од 1 степена. У присуству неколико таквих конвектора у просторији, монтирана је општа електронска контролна јединица која регулише температурни режим сигналима сензора температуре укључивањем /искључивањем и подешавањем снаге свих грејача.

У зависности од класе перформанси, електрични конвектори могу бити опремљени другим корисним опцијама које повећавају лакоћу рада уређаја и карактеристике ваздуха:

 • тајмер, аутоматски укључује и искључује грејач у време које одреди потрошач;
 • уређај за влажење ваздуха у просторији како би се неутралисао рад Тене;
 • систем даљинског управљања са бежичним даљинским управљачем;
 • светлосна индикација радних уређаја.

Предности и недостаци електричних конвектора

Конвекторско грејање са електричним јединицама је широко распрострањено због преваленције предности ових уређаја у односу на негативне карактеристике.

плусес:

 • једноставност пуштања у рад и рад - прикључите кабл у утичницу;
 • минимално учешће потрошача у процесу грејања;
 • одсуствонеопходност посебног одржавања и извођења превентивних радова;
 • ћутање у раду;
 • Дуговечност - 10 година или више;
 • доступност распона цена;

минус:

 • значај вриједности потрошње енергије свих модела;
 • коришћење грејања као главног средства могуће је само са пажљивом инсталацијом више грејача;
 • сагоревање прашине на отвореним грејним елементима праћено је непријатним мирисом.

Важно! Дебели слој се накупио на сенци прашине када је грејач укључен, може изазвати пожар.

Описани електрични конвекцијски гријачи нису конвектори у свом чистом облику. Грејни елемент, у контакту са ваздухом, иницира кретање конвективних струја у просторији, али и загрева тело јединице. Сваки врући објект је извор инфрацрвеног зрачења, чији интензитет зависи само од температуре емитера, тако да су електроконве у одређеној мјери и инфрацрвени гријачи, који загријавају објекте под утјецајем инфрацрвеног зрачења, али је учешће ових греда у процесу загријавања врло мало.

Конвекција и инфрацрвени грејачи

Ове напредне електроконвекцијске јединице су агрегати, чија се ефикасност повећава повећањем удјела топлоте коју троши инфрацрвено зрачење.

Дакле, конвективни инфрацрвениелектрогрејач је агрегат за комбиновано грејање просторије, тј.са повредом конвекције и истовременом употребом инфрацрвеног зрачења.

Главни "врхунац" конвективних инфрацрвених уређаја је присуство два гријача у гријачу. То могу бити два идентична гријача са посебним премазом, који повећавају интензитет инфрацрвеног зрачења, или пар уређаја различитих принципа рада - ТЕН и зрачи панел.

Предности и недостаци конвективног инфрацрвеног грејача

плусес:

 • трајност и функционалност - у случају квара једног од грејача, уређај, мада са мање ефикасности, може се наставити користити;
 • је већа од конвенционалних конвектора, ефикасност
 • брзо загревање просторија.

минус:

 • релативно висока цена - од 5 хиљада рубаља.

Гасни конвективни грејачи

Гасни грејач конвекторског типа је уређај за загревање просторија, чији се принцип заснива на загревању протока ваздуха кроз рекуперацију рекуперативног измењивача топлоте, који се загрева производима сагоревања гаса, течним или природним.

Конвекторско грејање са гасним грејачем се врши на овај начин - гас се доводи у горионик у затворену комору за сагоревање и спаљује се из запаљивог упаљача, који се, пак, мора претходно запалити притиском пиезоелектричног дугмета.

Гријач је опремљен коаксијалним димњаком - цијев у цијеви, на коју се крећу једна према другој.струје гаса - ваздух са улице на горионик, и производи сагоревања гаса напољу.

Конвектори за загревање гаса производе два типа конвективног - природног и принудног.

У јединицама са присилном конвекцијом ваздух у измењивачу топлоте се загрева вентилатором, при чему се природни токови конвекције формирају без интерференције потрошача.

Цена гасног конвектора зависи од класе његовог извршења. Најскупље јединице су уређаји класе Ц1 са затвореном комором за сагоревање и присилном конвекцијом, грејачи класе Б11 (природни конвективни и прикључак на конвенционални димњак) су много јефтинији.

закључак

Приписивање само одређених типова кућних грејача конвекторима је прилично условно - не постоје уређаји за грејање чији рад не би подразумевао стварање конвективних токова. Али при избору грејног медијума потребно је узети у обзир величину компоненте у ефикасности јединице, која је последица конвекције.

Грејање мањих просторија је у потпуности због снаге јединица са природним конвективним, у просторијама значајних димензија (производна намена) не може без неколико таквих уређаја или топлотних топова - уређаја са присилном конвекцијом.

Основна тачка чланка

 1. Говорити о конвекторуах ,потребно је знатикоја јеконвекција, и какоовопомаже загријавање .
 2. Упркос чињеници да се принцип радасвихконвектора заснива на формирању конвективних токова, заједно са конвекцијомгрејачи се називају само неколико типова грејних уређаја.
 3. Водени конвектори - поуздани уређаји, побољшана ефикасност и сигурност за неколико деценија рада са грејним јединицама.
 4. Електрични конвекцијски гријачи - модерна опрема која није везана за залихе горива и која не захтијева стручног потрошача.
 5. Конвективно-инфрацрвени грејачи - агрегати комбинованог грејања просторија, који користе феномен конвекције паралелно са инфрацрвеним зрачењем.
 6. Гасни конвектори - грејачи, економични само у смислу трошкова енергије. У ствари, губитак топлоте кроз коаксијални димњак са производима гаса за сагоревање је значајан.
 7. При избору опреме за грејање, размотрите предности и недостаткеразличитих типоваконвекторских грејача. Треба имати на уму да конвекционе грејне јединице које нису опремљене присилним убризгавањем ваздуха у измењивач топлоте, инфериорне су ефикасности уређаја за грејање са вентилаторима, а разлика у цени ових уређаја је у потпуности оправдана.