Како лепити филм за стакленик: 5 добрих начина да се то поправи

Пре него што почнете да причвршћујете филм, вреди истражити савете професионалаца и гледати видео снимак. Постоји неколико начина да се причврсти, сваки од њих се може обавити самостално без помоћи специјалисте. Материјал за причвршћивање се може извести на дрвеним трачницама, металним или пластичним цијевима.

Стручњаци савјетују: како затегнути филм на стакленику

На први поглед, чини се да је филм са стакленим оквиром једноставан. Али овај рад захтијева одређени напор и поштовање одређених правила. Ако се ширина филма поклапа са ширином стаклене баште - одлична, јер слагање материјала није потребно. Да бисте правилно измерили потребну дужину премаза, потребно је да се ролна филма котрља кроз цео оквир - од једног краја до другог, затворите ове делове структуре и додајте усис од 30 цм са сваке стране. Ово је неопходно за причвршћивање филма на земљу.

Ако је ширина материјала недовољна, може се залијепити помоћу љепљиве траке или помоћу врућег лијепљења (лемилица, жељезо).

Ако је стакленик велики, онда за растезање филма треба 2-3 особе

У тихом топлом времену препоручује се затезање филма, материјал се може растезати од топлоте, што ће довести до опуштања, а на ниским температурама филм има својство сужавања, што доводи до пуцања.

Испод филма, који је остао на џепу, причвршћен на дрвене трачницетемељ или метална арматура је омотана у филм и закопана у земљу. Након свих радова на припреми можете наставити са причвршћивањем материјала на лукове стакленика.

Постоји много начина да се приложи филм. Главни задатак је добро уклопити материјал у оквир. Ако ће пухати пуно вјетра, филм ће или сломити, или ће стакленик остати потпуно непокривен.

Полиетиленска облога: како покрити стакленику филмом

Када постоји напетост филма на оквиру стаклене баште, понекад ширина материјала није довољна да покрије целу површину конструкције. У овом случају, филм се може залијепити љепљивом траком, али је боље савити га и добити прилично велики комад премаза.

За лепљење се користи неколико једноставних техника:

  1. Одредите материјал, раширите тканину на равној површини "сноп" - један на други. Ставите листове пергамента или новине на ивице. Ходајте на папиру са прилично високом температуром гвожђа. На месту зглобова мора се формирати шав. У овом случају, важно је осигурати да полиетилен не поплави на крају.
  2. Рубови сеченог материјала морају бити причвршћени између специјалних металних плоча. На ивицама, које гледају на 1 цм од клипа, прођите кроз вруће лемилице док се не добије шав.
  3. Специјални лепак - мора да има отпорност на смрзавање, отпорност на влагу и да буде еколошки као и зелено поврће.

Ако је филм веома стар и оштећен, онда нема смисла да га пишете

Приликом одабира било које врсте адхезије, најбоље је прво вежбати на малим резовима, одабрати оптималну температуру и притисак да би се створио шав.

Одабиром било које од ових метода можете добити велики комад материјала који лако може покрити стакленик.

Дакле, можете шивати још један филмски предмет, који се може замијенити старим у случају оштећења. Након што сакријете стакленике филмом, морате одлучити како да га причврстите на оквир.

Причвршћивање филма на стакленику: методе полагања материјала

Домаћица или пољопривредник који жели да узгаја поврће у хладној сезони или да проклија саднице може самостално да направи пластеник. Израда и инсталирање може потрајати неко вријеме, узимајући у обзир низ нијанси.

Важно је знати из ког материјала ће бити направљен оквир будућег стакленика. Дрвене траке и метал-пластични лукови не захтијевају посебну обуку, жељезо - потребно је омотати тканину или покрити неколико слојева боје.

Прво морате одредити који филм ће покрити оквир стаклене баште. Покривеност привремених стакленика се не разликује од покривености дуготрајних стакленика. Избор је прилично велик - полиетиленски филм, ПВЦ, вишеслојни и ојачани филм. Свака од њих има своје одличне карактеристике и различит животни век.

Након затезања филма у стакленику, треба га уземљити

Гвожђе има способност загревања и када је у контакту са филмом може се растопити.

У зависности од облика стаклене баште - лучне или потопљене, можете одабрати најпогоднију опцију за причвршћивање филма на костур.

Методе полагања материјала на пластенику:

  1. Шине за причвршћивање су најједноставнији, али најмање безопасан начин. Са овим причвршћивањем, сталак се причвршћује за нокте на дрвени оквир, чиме се пробија материјал. Да би се спречили велики зазори, линолеумска трака се може поставити између филма и дрвене шине.
  2. Ако је оквир стаклене баште направљен од метал-пластичних цеви, филм се може причврстити на њих помоћу специјалних клипова.
  3. Поклопац са решетком - прво је оквир прекривен филмом, затим је мрежа затегнута одозго, притиском на поклопац филма. Овим начином фиксирања филм се не може оштетити, али се може помакнути у јаким вјетровима. Затим треба поновити поступак истезања.
  4. Слично томе, филм можете затегнути вучом или густим ужетом. Поправите га са једне стране, преврните га на другу и назад - формирајући цик-цак.
  5. Причвршћивање кроз решетке. Луверс - рупа у густом филму, ојачана металним прстеном. Због тога, отвори постају истезање еластичне врпце и ојачавају филмску превлаку.

Приликом полагања филма на оквир није неопходно да се затегне - када се температура промени, филм се може деформисати. Ако је напетост лоша, може доћи до спуштања током падавина у облику кише или снега.

Како причврстити фолију на лукове стаклене баште са стезаљкама и копчама

Користе се клиповификсирање фолије на стакленицима, чији је оквир израђен од метал-пластичних цеви или фитинга. Пречник цеви може бити 25, 32 или 60 мм. Затезни филм на раму није баш погодан, али их је врло лако причврстити помоћу специјалних клипова. Они стављају цев, хватају полиетиленски филм и притискају га у лукове.

Сличне клипове можете наћи у било којој продавници. Али ако нису доступни или нису доступни за куповину, ове квачице могу бити направљене властитим рукама. Да бисте то учинили, морате узети пластичне цијеви и изрезати комаде у дужини од 4-5 цм. Тада је на свакој цијеви потребно изрезати бочни дио - рез мора бити такве величине да би се могао причврстити на лук стакленика.

Постоје специјалне квачице које вам омогућавају да брзо и лако фиксирате филм на оквиру стаклене баште

Важно је изоштрити ивицу цеви да би се спречило да оштре ивице оштете филм.

Исто тако, могу се направити стеге од гуменог црева, али гума има способност да се распада, тако да је овај метод краткотрајан.

Такође, можете да користите папире великих формата за причвршћивање филма на оквир. Могу се причврстити на оквир ако то дозвољава пречник цијеви.

Како залепити филм за стакленик (видео)

Приликом постављања филма на лукове стаклене баште важно је имати на уму да квалитет истезања зависи од густине материјала. Најбоље је избјегавати употребу чавала и других причвршћивача који могу оштетити премаз. Ако се то догоди, може се залијепити пукотина или рупаспецијално љепило или вруће лемило.