Шта је прво: тапете или ламинат? Оно што раде пре - леже под или лепе зидове

Сви поправци морају бити пажљиво планирани и унапред осмишљени. Приликом поправке постоји велики број питања, један од најчешћих - на први тапет лепка или полагање ламината? Имајте на уму да професионални поправљачи не бирају увек правилан редослед радова. Често, редослед зависи од тога који материјал је донет брже, као и жеље да се посао заврши брже.

Технологија лепљења тапета

Да би се разумело шта треба урадити на првом месту, мора се разумети шта чини сваку фазу.

Карактеристике лепљења тапета:

 • Поравнање зидова. Стари гипс је уклоњен, а сви дефекти су малтерисани новим материјалом. Мале мане су полиране. Приликом таквог рада, сва прашина и прљавштина падају на под, чести случајеви пада различитих инструмената;
 • Површински прајмер - потребан за ојачање премаза, као и за осигуравање максималне адхезије везивања. Акрилни прајмер током рада се јако распршује и тешко га је опрати;
 • Резање и лепљење тапета. Тапете се режу и наносе на површину лепка, а затим се лепе на зид.На основу тога се може видјети да ће радови на лијепљењу тапета у сваком случају оставити свој траг на површини пода.

Карактеристике полагања ламината

Радови на подној облози се обављају на следећи начин:

 • На под ставите подлогу од полиетилена, чепова и тако даље. Подлогаизрезати обод пода;
 • На зиду се стварају мале трачнице или остаци ламината који стварају простор за компензацију ширења пода;
 • Положи се прва трака - завршна плоча се реже тако да зид остане 8-10 мм. слободног простора • Следећи ред почиње сегментом. Када је редак спреман, у бразде сусједног реда уметнут је клик-закључавање. Редови су постављени под углом један према другом;
 • Задњи ред се реже дуж дужине и ширине плоче;
 • На крају рада уклањају се клинови, а простор између зида и ламината је скривен иза лајснеПолагање ламината не угрожава зидове, једино што може покварити тапете је прашина која се лако може уклонити усисивачем.

Имајте на уму да ако прво залијепите тапете, а затим почнете полагати ламинат, требате у потпуности проветрити собу тако да нема влаге. Ако постоји висок ниво влажности, онда се јефтини слојеви ламината могу деформирати или промијенити њихову величину.

Могу ли обавити облагање зидова након полагања ламината?

С техничке стране, малтерисање тапета након полагања ламината је могуће, али таква одлука није у потпуности тачна. Приликом рада са тапетама можете оштетити површину ламината. Љепило које се користи може лоше утјецати на изглед подне облоге, што доводи до појаве мрља и других оштећења. Зато је савет скоро свакогаИскусни стручњаци конвергирају према заједничком мишљењу - тек након лијепљења тапета треба наставити с полагањем ламината.

Ако сте већ почели да поправљате стан напротив, то јест, од третмана пода, не брините. Главно је да се обавља сав рад са максималном тачношћу. Покријте под филмом, што ће помоћи да се избјегне оштећење површине. Такође, запамтите да под лако може оштетити намјештај на металним ногама. Када се транспортује, може доћи до огреботина, филм неће заштитити филм. У таквој ситуацији треба да користимо нешто трајније.

Правилна процедура поправке

Није битно да ли стављате ламинат или линолеум, редослијед радова остаје исти:

 • Прије свега, припрема зидова - изравнавање, кит. Од ове фазе зависи квалитет лепљења тапета;
 • зајебавање или стварање црног пола;
 • врши се лепљење тапета;
 • након потпуног сушења тапета можете почети са постављањем ламината. На крају су постављене лајсне и други елементи декорације.
Али то не значи да сте дужни да се тачно придржавате овог налога. На пример, ако сте већ купили ламинат, али са избором тапета још нисте одредили, онда немојте одлагати поправку.

Ако се већ догодило да сте прво направили подну облогу и тек тада почели да залијепите тапете, требало би да се придржавате следећих правила, како не бисте оштетили ламинат:

 • покривају целу површину ламината филмом,папир или било која тканина;
 • Не журите да радите брзо, што је најважније, да чините све добро;
 • Приликом транспорта намештаја, пазите што је више могуће, ставите специјалну металну облогу од картона на металне ноге.

Ова једноставна, али ефикасна правила ће помоћи да се спријечи оштећење површине пода.

За и против различитих метода

Сваки стручњак има своје мишљење о томе шта да ради пре него што залијепе тапете или постави ламинат. Решење не зависи од професионалности запослених, зависи од погодности, доступности материјала и других фактора.

Једна од главних нијанси које утичу на редослед рада је количина смећа која ће се генерисати током процеса поправке. Имајте на уму да ће у ламинату бити мање отпада него било који други поправак. Зато стручњаци препоручују да "прескочите" сложенији рад са много смећа, а затим да водите рачуна о козметичким процесима.

Како изабрати тапете и ламинате у једном стилу?

Свако има своје укусе и захтеве дизајна, тако да не постоје обрасци за стварање унутрашњости соба. Велики избор грађевинског материјала омогућава да задовољите сваког купца. Пре полагања ламината или полагања плочица, потребно је одредити дизајн тако да сви елементи просторије изгледају складно:

 • Класичан стил. Простор у овом стилу подразумева употребу тамних подних облога и светлих тапета. У класичној унутрашњостипримењују искључиво вредне врсте дрвећа или их имитирају. За велику просторију препоручује се да одаберете хладне нијансе пода;

 • Прованса Прикладно је користити имитацију старог свијетлог дрва, тапете би требале имати сличну нијансу, до тона лакшег;

 • Минимализам. У дизајнирању собе у минималистичком стилу, користи се јасно дефинисана боја, обично црна и бела. Можете одабрати било коју боју у главној боји;

 • Висока технологија значи кориштење хладних и суздржаних нијанси ламината, имитација природног камена или металик тон ће изгледати лијепо;

 • Арт децо обезбеђује употребу обојених подних облога.

За спаваћу собу или дјечју собу, одаберите подлоге мирних нијанси које опонашају свјетло дрво.

изабери ламинат

Како би унутрашњост просторије била складна, велика пажња мора бити посвећена избору ламината.

Ево неких сугестија које чине дизајн оригиналним:

 • Под мора нужно одговарати опћој схеми боја, стручњаци препоручују одабир топлих нијанси. На пример, ако сте изабрали жуте тапете, онда би ламинат требао бити златан или црвен. Ако зидови хладних нијанси, односно ламинат треба да буду исти;
 • Имајте на уму да ламинат не треба "трести", у сваком случају, не бирати живе боје. Подне облогетреба само засјенити и нагласити главне боје. Ако сте ипак одлучили да изаберете светлу облогу, онда консултујте специјалисте. Изгледаће добро плави под, сребрне тапете и плаве завјесе;
 • Црвени ламинат савршено се уклапа у белу или беж нијансу.Ламинат не би требало да буде исте боје са тапетама, у супротном све површине ће се спојити у једну цјелину. Нијансе треба да буду мало тамније или светлије. Када размишљате о дизајну просторије, не морате да бирате много основних боја, не би требало да буду више од три. Они који стављају ламинатне егзотичне цвијеће, требају имати на уму да се подови мијењају рјеђе од тапета, а свијетле нијансе се брзо досађују. Ускоро ћете желети да направите подну облогу у мирнијем тону.

Светли подови визуално повећавају просторију, тако да ће бити релевантни у малој соби. Избор дизајна је сложен процес који захтева максималну пажњу. Ако немате оригиналних идеја - потражите помоћ искусних дизајнера. Они ће створити ентеријер који ће увек бити удобан и удобан.

На свима је да одлуче да ли ће искористити наше препоруке за слагање или не, и што је најважније, да би вам резултат био пријатан - имате чврст под и сачували изглед тапета.

Шта учинити пре свега - лепљење тапета или постављање ламината, види следећи видео.