Шта је потребно акустичној пени?

Није увијек звучна изолација простора како би се заштитила од буке извана. Постоји много места где је, напротив, потребно искључити могућност продирања звука изнутра или побољшати акустику: музички студио, спортска дворана, кућни биоскоп и слично. Поред тога, многа решења изолације буке су веома напорна у извођењу, али нажалост нису довољно ефикасна.

На садашњем тржишту звучне изолације је материјал који се значајно разликује од осталих - звучно изолирана пјена. Овај материјал је једно од најефикаснијих средстава за брзу изолацију буке у свакој просторији.

Која је разлика између звучно изоловане пене од обичне

Пена је добијена случајно као нуспроизвод у производњи чврстих полиуретана. У почетку, научници су тражили начин да избегну појаву ове супстанце, али су онда нашли широку употребу. У зависности од густине, до 90% пене је ваздух, а остатак - полиуретан. Термин "пенаста гума" у односу на пенасту полиуретанску пену почео је да се користи у Совјетском Савезу због назива компаније Поронон, која је била главни снабдевач овог материјала, а касније је сачувана.

Полиуретанска пена је еластични материјал који савршено потискује било какве флуктуације и враћа облик након дуге компресије.Пена се користи као паковање, паковање за намештај, који се користи у свакодневном животу као замена за скупу природну спужву. Такође, пена се показала као велика изолација од буке.

Решењекомплексна пена на композицији се не разликује од уобичајене. Разлика је само посебна рељефна површина, која потискује падајуће звучне таласе на њој и даје просторији акустику. Због ове особине таква пјена се назива акустична.

Површина звучно изоловане пене је најразличитијих облика: таласи, врхови, пирамиде. По жељи можете наручити пенасту гуму било којег рељефа. Произвођачи акустичне пене посвећују велику пажњу изгледу својих производа, јер се инсталација врши директно на зидове и плафон.

Због тога је могуће пронаћи звучно изолирану пену не само различитих облика, већ и различитих боја: од класичне црне до живописније жуте, црвене, љубичасте.

Међутим, пена за звучну изолацију може бити глатка и наношена да попуни празнину у преградама од гипсаних плоча када се опрема звучна изолација.

Обим акустичне пенасте гуме

Мјеста гдје је употреба звучно изолиране пјене прикладна или чак потребна. Неки од њих:

 • Студио за снимање звука. Ово је једна од првих области акустичне пене. На таквим мјестима, веома је важно, прво, постићи одсуство буке извана, а друго, не допустити да се звучни валови рефлектују са површине и стварају ехо. Поред тога, текст песме или мелодије је често комерцијална тајна и не би требало да продре ни у облику одјека кроз зидове студија.
 • Биоскопи. Ради се о јавним забавним објектима и малимдворане за кућно кино.
 • Проба и сала Скупштине. Без обзира на то да ли се у соби бави музички састав, плесни ансамбл или хор - добра акустика ће пружити одличан звук и тишину у сусједној соби.
 • Спортске дворане и предавања - у свим масовно коришћеним великим собама, одјеци се лако приказују и шире.
 • Производне и канцеларијске просторије. Звучна изолација на таквим мјестима често није предвиђена, али, наравно, удобност и добробит радника ће се побољшати ако се избјегне бука. Ово је посебно тачно у просторијама великог простора са високим строповима, гдје чак и звук од пада ручке или кретање столице осјећа много буке.

Својства звучне изолације пенасте гуме и њено разликовање од других типова звучне изолације

Решење комплексне пене има и безусловне предности и неке недостатке:

 • Једноставна инсталација. За разлику од већине материјала за звучну изолацију, пјена се лијепи директно на зид, строп или другу површину.
 • Разне боје и рељефи могу комбиновати предности и оригинално декоративно решење.
 • Одличне звучне изолације. Акустична пена је један од најефикаснијих изолатора буке
 • Одсуство мириса.
 • Висока хигроскопност. Због порозне структуре, пена се лако апсорбује и задржава воду. Због тога је неопходно контролисати ниво влажности у просторији, тако да материјал не буде пригушен, каото може допринети развоју плијесни.
 • Релативно високи трошкови. Међу звучном изолацијом је већа вероватноћа да ће пена бити у горњем ценовном сегменту, али ако узмете у обзир уштеде на додатним материјалима током уградње, то није веома важан фактор.
 • Рањивост механичких утицаја. Са пенастом гумом треба руковати веома пажљиво, јер је овај материјал веома мекан и лако се може сломити. За боље очување понекад се прекрије крпом.
 • Запаљивост. То је главни недостатак звучно изоловане пенасте гуме. Управо због запаљивости ова врста изолације од буке не добија значајно ширење. Овај недостатак такође компликује чињеницу да је употреба противпожарних додатака или импрегнације пенасте гуме немогућа.

Како инсталирати звучно изолирану пену.

Решење сложене пене стандардизовано је листовима од 1 до 2 метра, као и панелима 50 к 50 центиметара. Постоје специфични профилисани производи од акустичне пене, на пример, за углове. Дебљина плоча зависи од профила, обично од 5 мм до 90 мм.

Рјешење сложене пјене је прилично скуп материјал и, да би се избјегли непотребни губици, треба водити рачуна да се љепило изабере за уградњу.Пјена је органски материјал и за њу је неприхватљиво користити адхезив који садржи органске раствараче.То укључује - толуен, бензен, ацетон и друге. Најбоље је одабрати лепак на лепку на бази воде, направљеном на бази полихлоропропена, неопрена, полиуретана.

Такође морате узети у обзир коју површинуће бити лепљена акустична пена. Дакле, за рад са дрветом, влакнима, ОСС-ом, металом, сухозидом, љепило "Фоам-2" је врло погодно, а за лијепљење пјенасте гуме на гипсани бетон, боље је узети "Олимпур", али се и за суву градњу може користити. Генерално, сада је лако пронаћи специјализована лепила за било који материјал, укључујући и пенасту гуму.

Љепило треба добро нанијети на пјену, еластично и не сувише брзо да би се омогућило правилно постављање листа.

Възможността на дејствиа за запинаване на звуководърни пенушки:

 • Припремите везану површину. Требало би да буде једнако, очишћено од смећа и прашине. Зидове од метала, бетона, ламинираних материјала треба брусити и брусити.
 • Одредите како ће се налазити листови акустичне пене, како бисте исцртали распоред на зиду. Разноликост је приближна гранична линија. Будући да пена има текстурирани узорак, најбоље је унапријед одредити гдје ће бити резови, тако да не падну у очи и изгледају лијепо.

Потребно је започети лијепљење са унутрашње стране зида.

 • Нанесите лепак на пенасту гуму. Најбоље је нанијети љепило из пиштоља за распршивање или спреја тако да покрије цијелу површину танким слојем. Ширење лопатицом или четком може дати превише дебели слој и пенасту гуму, јер нема времена да је поправи, "лебди" по зиду након лепљења.

Споттинг је такође дозвољено, али звучно изолована пена са овом методом фиксирања неће користити све њенепотенцијал буке.

 • Пресвучени слој пенасте гуме нанесите глутинозним слојем који је нанесен на површину зида на претходно инсталирани положај. Писање љепила.
 • На овај начин залијепите цијелу површину.

Одржавање површина са залепљеном пјеном није значајно. Потребно је само понекад лагано чистити пенасту гуму. Истовремено, усисивач треба да се укључи са смањеном снагом како се не би оштетио рељеф.

Звучна изолација са акустичном пјеном учинит ће било коју просторију удобнијом, омогућит ће вам да брзо и једноставно заштитите своје најмилије и сусједе од прекомјерне буке.Овај материјал, као и сваки други, има неке недостатке и карактеристике, али звучно изолована пена краси њену нишу на тржишту звучне изолације. Поред тога, постоје апликације где је акустична пена једноставно неопходна.