Како навлажити ваздух у стану без овлаживача

Када почне хладно, сви жељно очекују сезону гријања, тако да стан има угодну температуру. Али када је соба топла, почињу други проблеми. Ваздух постаје сув, што негативно утиче на здравствено стање особе. Исушује слузокожу носа, постаје тешко дисати, многи не могу чак ни спавати, смањује перформансе. Поред тога, хроничне респираторне болести могу бити погоршане. Због тога је изузетно важно да, при удобној температури за људе, влажност ваздуха одржава оптималне перформансе (50-70% влажности).

Суви ваздух: опције за решавање проблема

Ако није могуће купити овлаживач, проблем се може ријешити на више начина:

 • редовно провјетравати просторију;
 • повећати број собних биљака;
 • да се не суши на балкону, већ у соби;
 • да објесите мокри ручник на врући радијатор;
 • да у стану уреди посуду са водом;
 • направити једноставан хидратантни дизајн материјала појединца.

вентилација

Не брините да ћете изгубити драгоцену топлоту. Проветравање просторије не значи да прозоре треба држати отворене 3 сата и загрејати улицу. Довољно је отворити прозор три пута дневно 5-7 минута. Прозор треба отворити шире. Чак и такве једноставне радње ће помоћи да се влажност ваздуха подигне на удобан ниво. Угодан бонус је што ће ваздушна маса у стану постати више засићена кисеоникомблаготворно делује на здравље.

Кућни стакленик

Ако волите собне биљке, сада је прави тренутак да их поделите на више. Цветне и украсне биљке ће бити савршен извор кисеоника у вашем дому. Зелене плантаже у лонцима за цвијеће садрже флуид, који додатно влажи зрак кроз лишће. Иако зими, залијевање треба бити умјерено, али ако је апартман врућ, потребно је осигурати да земљиште не пресуши.Списак биљака које дају много влаге:

 • домаћа папрат;
 • хибискус;
 • Драцена;
 • чемпрес;
 • фикус

сушење платна

Ако више волите не декоративне, него функционалне и корисне функције, ставите сушилицу за одјећу и постељину не на балкон или у купаоницу, већ у собу. Сушењем, вода ће испарити и овлажити сухи зрак, а ваше ствари ће се брзо пресушити. На тај начин можете да сушите ствари са добром, док истовремено убијате две птице.

мокри пешкир

Ако вам се идеја сушења одјеће у соби не свиђа или прелазите ријетко, једноставно можете спустити на радијаторе мокре ручнике. Пешкири треба да буду влажни, али да вода не падне на подну облогу. Зато је боље добро их стиснути. Пешкир ће се брзо осушити, а садржај влаге у вашој соби ће се приближити оптималном.

Вода у базенима и здјелама

Један од најлакших начина је куцање у умиваоник или другу велику посуду с водом и смјестити је на право мјесто. Тазик се може ставитииспод софе, испод стола или близу радијатора. Вода се може куцати у било чему, само боце са уским вратом неће стати. Ако вас крајолик из базена нервира, црпите воду у предивној вази или питцхеру.

Ако је просторија врућа, вода ће се интензивно испаравати и тиме влажити осушени зрак. Не заборавите да сипате воду на време. Али иако је ова метода једноставна, не разликује се у хигијени. Капацитете треба редовно испирати, тако да се штетни микроорганизми и бактерије у њима не размножавају.

Декоративни хидратантни елементи

Ако вам се не свиђа идеја о посуди напуњеној водом која вас држи будном у сваком углу вашег стана, замислите аквариј или декоративну фонтану. Такав елемент ће истовремено украсити унутрашњост и извршити корисну функцију овлаживања ваздуха. На тржишту можете пронаћи разне моделе минијатурних светала за станове са осветљењем и лепим стилским акваријумима.

домаће хидратантне креме

Један од најједноставнијих начина за влажење ваздуха:

 • стави посуду (боцу са широким грлом, врчем или вазом) на под близу радијатора;
 • сипајте воду у посуду;
 • направите медицински завој 3-4 пута и причврстите га на батерију;
 • Други крај ставите у воду.

Вода ће се постепено уздизати дуж траке завоја и испаравати под утицајем топлог ваздуха близу радијатора.

Још једна могућност - исећи из лимене бочице чашу са "репом". Овај реп је потребан да би се осигурао резервоарна цеви поред радијатора. Сада само треба да запамтите да редовно пуните чашу водом.

Ако волите да нешто жудите властитим рукама, размислите о томе да направите хидратантну крему од пластике. То ће коштати прилично јефтино, а сам процес ће трајати око 30 минута.Како направити такав уређај, прочитајте у релевантном чланку.