Шта је грејач траке и где се користи?

Услуге традиционалног централног гријања или појединца уз кориштење котлова, цијеви и радијатора постају скупљи. Власници зграда, објеката и појединачних просторија траже нова алтернативна техничка рјешења, од којих су један гријачи трака.

Именовање тракастих грејача

Потрошачи топлоте су заинтересовани за једноставно и брзо постављање система гријања, јефтино одржавање и рад. То се не може рећи за котлове за гријање са текућим расхладним средствима, цијевима и радијаторима. Они захтевају значајна средства и снаге за инсталацију и одржавање система у радном стању током рада. Што је систем сложенији, већа је вјероватноћа неуспјеха његових појединачних елемената.

Произвођачи производе неколико врста гријача трака, који се инсталирају овисно о локацији објекта и функционалној намјени простора.

Гасни инфрацрвени грејачи за појас се користе за загревање гломазних објеката са великом површином:

 • производне радионице;
 • складишни хангари;
 • комплекси стакленика и други објекти комерцијалне, индустријске намјене.

Електрични грејач са флексибилним појасом се широко користи у различитим сферама:

 • Гријање како би се спријечило накупљање снијега и ледене леденице на крову зграда;

 • за грејање цеви дренажних конструкција;
 • Технолошко загријавање одвојених елемената опреме на линијида осигура производни процес;
 • Штити цевовод на појединим локацијама од смрзавања;
 • За одржавање температуре течности у резервоарима.

Загрејана трака се користи за загревање степеница на праговима кућа, плочице плочника, штитећи та места од смрзавања током хладне сезоне. Такве мјере смањују ризик од повреда и трошкова рада за чишћење снијега, ширења леда и пијеска. Немогуће је набројати све варијанте где се примењују елементи грејања траком, то зависи од инжењерске имагинације особља које решава одређене техничке проблеме.

Типови тракастих грејача

Грејачи појаса су подељени у два главна типа путем генерисања топлоте:

 • инфрацрвени грејачи за гасну траку;
 • тракасти електрични грејачи;

Гасни инфрацрвени грејачи

Инфрацрвени грејачи су тестирани у Совјетском Савезу педесетих година двадесетог века. Као резултат идеолошког концепта, индивидуални системи гријања нису одобрени, а предност су дали централизованим системима гријања. На западу, ове технологије су широко развијене, развијено је неколико типова инфрацрвених грејача, од којих један има структуру траке.

Конструкција инфрацрвеног грејача за гасни појас може се поделити у две компоненте:

 • Извор топлоте - генератор гаса;
 • Компонентни модули са цевима од посебне структуре премаза који обезбеђују максимални ефекатинфрацрвено зрачење.

Модули се склапају по принципу дјечјег дизајнера "Лего", могу се инсталирати у затвореном простору, обезбјеђујући било какве облике за цијеви. Измјењивач топлине се лако монтира, савијајући препреке, пуштајући се на загријани дио.

Цеви формирају затворену петљу кроз коју се производи за сагоревање циркулишу из генератора гаса. То осигурава равномјерно загријавање у цијелом периметру. У зависности од функционалне намјене објекта, плински пламеник може бити смјештен изван или унутар просторије.

Предности гасног инфрацрвеног грејача:

 • Разноврсност примене, практично за све просторије;
 • Једноставна и брза технологија монтаже;
 • потпуна аутономија комплекса гријања;
 • Ниска потрошња горива и велики животни вијек експлоатације;
 • Нема потребе за одржавањем током рада;
 • Мали почетак, отпуштање и промена у жељеном температурном режиму, систем није инертан.

Распон загревања цеви при раду од 150-250 ° Ц, нема присилне вентилације равномерног кретања топлог ваздуха, центрифугалног вентилатора.

Електрични грејачи појаса

Готово сви гријачи трака имају исту структуру: жица са високим отпором је покривена водоотпорном мембраном отпорном на топлину. Електрична струја узрокује загријавање жица, при чему високи отпор пролази кроз затворени круг, топлина кроз изолатор се преноси у околни простор,загревање ваздуха.

Различне марке трака могу имати конструктивне разлике:

 • према броју и пречнику жица у траци;
 • структуру метала и вредност отпора жице;
 • према структури и материјалу употријебљене вањске изолацијске љуске и других техничких карактеристика.

Састав и својства жица високог отпора

Наследни изискваниа се прилагат на грејци на жични врати:

 • Висока отпорност на топлоту и стабилност при високим температурама до оксидације;
 • Способност да издржи механичка оптерећења при високим температурама;
 • Стабилност електричних параметара (отпорности) на високим температурама;
 • Очување величине О жица како би се спречила промена у потрошњи енергије.

За испуњење ових захтева, грејна жица од никлових легура је најпогоднија, често двострука или трострука Нихром. Алуминијски двоструки никром садржи 20% ницхроме, а још 80% никла, то су висококвалитетни, али скупи жице. Као дио троструке легуре - 12-14% никрома, 60% никла, остатак - нечистоћа жељеза.

Жице са високом отпорношћу на топлоту израђене су од гвожђе-хром-алуминијумске легуре: 12-13% хрома, 82-84% гвожђа и 3-5% алуминијума; Ако нема никла, таква легура се назива фехрал.Хромов оксид се наноси на спољашњи слој жице, пошто има високу отпорност на топлоту, штити унутрашњи део жице од оксидације и оштећења.

У зависности од ових карактеристика, одређује се функционална сврха и радни услови траке.

Угаони 1 грејач

У подножју ове траке, осам живих нехромовог жица, прекривене су силиконском гумом, вањска љуска је направљена од стаклопластике за бољу топлотну проводљивост. Органска силиконска гума пружа добру флексибилност и изолацију од влаге.

Грејач има предвиђену дужину и заптивени врх, забрањен је на делове. Произвођачи, на захтев купца, производе траке различитих дужина и потрошње енергије, али не више од 100 вати по 1 м. Веома је лако инсталирати и повезати без потребе за посебном обуком.

 • напајање из мреже 220В;
 • ширина - 24 мм;
 • дебљина - 3 мм;
 • радна температура на површини спољашње љуске 180-250 ° Ц

Трака се препоручује за грејање елемената на производним линијама и загревање кровова.

Угао 400 тракасти грејач

Грејач садржи осам живих не-хромних жица, спољашња изолација садржи три слоја, фиберглас првог и другог слоја је натопљен органосиликатним растворима. Направљен је од одређених величина, не сече, крај је чврсто упакован са капом.

Главне спецификације:

 • максимална радна температура - 400 ° Ц;
 • напајање - 220, 24, 12 В, у зависности од модела;
 • Дужина нискотемпературних терминала за повезивање на мрежу је 70 цм

Спецификации на некоторие модели на траките ЕНГЛ-400

\ т \ т
Марк оф риббон ​​ Напон напајања, В дужина Потрошња енергије, Б Радна температура, ° Ц
Енгле-400 220 3 0.9 400
Ширина - 21 мм, дебљина - 1.9 мм, Рмин савијање - 10 мм 220 3.7 0.7 260
220 4.1 1.2 400
220 5 1 260
220 6 1.8 400
220 7.4 1.5 260
220 8.3 2.5 400
220 10 0,5; 1; 2 70-260
24 1 0.23 260
24 1 0.12 200
24 1.5 0.34 260
24 1.5 0.15 170
24 1.5 0.085 120
24 2 0.46 260
24 2 0.25 200
24 2 0.11 100
12 1 0.23 260
12 1.5 0.15 170
12 2 0.11 100

Препоручује се употреба ове траке на индустријским технолошким линијама, за загревање асфалта, битумена, ради одржавања калаја и других легура метала у течном стању. Успешно се користе за загревање калупа у машинама за термопластику. Различити типови терморегулатора се користе за подешавање температуре у електричним круговима са Ингле брендом.

Трака, саморегулативна температура грејања

Карактеристика ове траке је употреба полупроводничке матрице филма између два бакарна водича. Отпор полупроводника варира у зависности од температуре околине. Како се температура смањује, отпорност матрице се смањује, струја и температура загријавања се повећавају. Са порастом температуре долази до обрнутог процеса.

Технические характеристики саморегуларној грејној линии ХТМ 10-15 В /м:

 • радна температура - 65 ° Ц;
 • максимално дозвољена температура је 85 ° Ц, али не више од 1000 сати;
 • Напајање из 220В мреже, постоје модели за 110В.

Полупроводничка матрица са бакарним проводницима за заптивање влаге је прекривена слојем модификованог полиолефина. За механичку заштиту на врпци је пресвучена плетеницом од бакрених навојних жица, која је, када је инсталирана, уземљена. Ова мера елиминише струјни удар приликом кратког споја, спољашња љуска је направљена од обичних ПЦБ материјала.

Препоручује се употреба ове траке за загријавање појединих дијелова водоводних цјевовода, кровова, тротоара и степеница на улазу у зграду. Траке се успешно користе у технологијама "топлих подова".

Предности саморегулативне траке су очигледне:

 • Аутоматска контрола температуре;
 • Економски начин потрошње електричне енергије;
 • Само се та подручја загријавајуланац где је температура ниска;
 • Способност резања траке на комаде потребне дужине;
 • Мала тежина, флексибилна, једноставна за руковање и једноставна за инсталацију током инсталације.

Својства филмске матрице омогућавају загријавање појединачних подручја гдје је температура нижа од утврђене. Овакав начин рада битно штеди потрошњу електричне енергије.

Један пример практичне примене ХТМ 10-15 В /м - за загревање цевовода.

Трака са пластичним везицама је сигурно причвршћена дуж цијеви, након чега се на цијевима морају носити топлинска изолација и вањски заштитни омотач (пластична валовита цијев). Крајеви жица су спојени на мрежу у разводној кутији, гдје линија иде до осигурача (главна плоча).

\ т

Трака може бити причвршћена на покретне елементе конструкције, за сигурну употребу заштитна ламелирана љуска мора бити повезана са уземљењем. У ланцу, трака се спаја на УЗО, који се налази на дин-шини у ПС-у, струја цурења заштитног пролаза 30 мА.

Матрица почиње да пропушта струје за загревање траке на температури од + 5 ° Ц, максимална температура је - 85 ° Ц. 234]

Видео

Поређење различитих марки загрева траку за употребу у животним условима, грејање крова, топли подови, тротоари, цеви, оптималноопција треба да узме у обзир модел саморегулације. Али нису сви ту. У зависности од врсте каблова, његова вредност се креће од 550 до 3500 рубаља по метру. Стога је у неким случајевима рационалније користити траку марке Енгле, они су јефтинији.