Шта је боље за грејање цеви за грејање на улици?

Уређај за топлотну изолацију цијеви сустава гријања, укључујући и вањске, важна је компонента висококвалитетне опреме за гријање и проводи се на обвезан начин. Потреба за овом операцијом је условљена бројним факторима, чији степен утицаја на ефикасност грејања стана или куће зависи од специфичних околности.

Савремене технологије омогућавају самостално загревање цеви за грејање на улици, проучавајући карактеристике примењених топлотноизолационих материјала и методе њихове инсталације.

 • Функције топлотне изолације спољашњих цеви за грејање
  • смањење топлотних губитака
  • Заштита од смрзавања
  • Интерференција са формирањем воденог кондензата
  • Заштита од топлотних опекотина у директном контакту са топлотном пумпом
  • Неутрализација геометријских деформација
 • Захтеви за изолационе материјале
 • Типови изолационих материјала за цевоводе
 • Опције за лоцирање топлотне цеви на улици
  • Опен (овер гроунд) метода
  • подземни пут
 • Врсте топлотноизолационих материјала и методе њихове употребе за изолацију цијеви на улици
  • пенасти полиетилен
  • Пенофол
  • Минерална вуна и производи на њој
  • изолација од полиуретанске пене
  • пенаста гума
 • закључак

Функције топлотне изолације спољашњих цеви за грејање

Намена топлотно-изолационог слоја цевовода има неколико компоненти које утичу не само на ефикасност система за грејање, већ ио сигурности његовог рада, ресурсима опреме за гријање. Да би се осигурало да су захтеви за изолационим премазима јаснији, детаљније ћемо размотрити функције које они обављају.

смањење топлотних губитака

Ефикасност система грејања зависи од многих фактора, укључујући и количину губитка топлоте. Једна од компоненти губитка топлоте је повратак носиоца топлоте у транзитни медиј енергије када се креће од генератора топлоте до измењивача топлоте. Једноставно речено, топла вода или пара, која се креће кроз цеви од котла за грејање до радијатора, делимично се хлади, дајући топлоту околини (ваздух, материјал зида, тла, итд.) Кроз зидове цевовода. И што је већа топлотна проводљивост материјала за производњу цеви, то је већи губитак топлоте. Због тога цевовод система за грејање захтева додатну топлотно изолациону љуску, која спречава размену топлоте између расхладног средства и околине кроз материјал цеви.

Заштита од смрзавања

У систему грејања у вансезони, услед неких околности, може постојати вода која ће прекинути цевовод, замрзнути у кругу током неактивности котла на првом мразу. Топлотна изолација цевовода ће значајно успорити овај процес, чувајући температуру воде у систему неколико дана или чак седмица изнад нуле.

Интерференција са формирањем воденог кондензата

Топлотна изолација цевовода елиминише стварање кондензата на њој на температури околине, акоСистем гријања није слободан од воде, што ће заштитити цијеви од корозије извана.

Заштита од топлотних опекотина у директном контакту са топлотном пумпом

Плашт топлотноизолационог материјала, по дефиницији, не може имати високу температуру и искључује могућност горења у случају случајног контакта људског тела с врућим цјевоводом.

Неутрализација геометријских деформација

Ако се систем гријања уграђује унутар грађевинских конструкција, еластична оплата цјевовода преузима температурне деформације цијеви и штити вањску површинску обраду утјецаја на њу из унутрашњости цикличког компресијског-експанзионог гријања.

Захтеви за топлотноизолационе материјале

С обзиром на значај улоге топлотне изолације за цевоводе система гријања, потреба за њеним квалитативним уређајем, због наведених функција, за термоизолационе материјале су сљедећи захтјеви, уграђени у СНиП 2.04.14-88 "Топлотна изолација опреме и цјевовода":

 • ниска вредност специфичне топлотне проводљивости - одређивање услова подобности материјала за главни задатак (топлотна изолација);
 • Довољна топлотна отпорност - способност материјала да одржи своју структуру и физичке карактеристике у високим (у свакодневном животу - 105, у производњи - до 700 степени Целзијуса) температуре, без реаговања са контактним супстанцама, а да не постане катализатор протока било којег хемијских процеса и не емитује штетне материје.
 • хемијскастабилност - способност материјала да реагује одрживо на органску материју;
 • довољна хидрофобност - водоодбојна својства која спречавају апсорпцију изолационог слоја, јер ће пуњење материјала водом учинити одличан проводник топлоте, истовремено доприносећи уништавању цевовода под утицајем корозије;
 • паропропусност - способност грејача да се брзо суши у случају директног контакта са водом;
 • херметичност - карактеристика која елиминише пуњење изолационог материјала под утицајем ветра од честица прашине које повећавају топлотну проводљивост (сви чврсти изолациони материјали испуњавају овај захтев, меки - морају бити опремљени додатном заштитом);
 • трајност - материјал мора задовољити све захтјеве за цијели животни вијек наведен у прируцнику за примјену.

Врсте примене изолационих материјала за цевоводе

За примену материјала за топлотну изолацију подељени су следећи типови:

 • ролл;
 • листова (у облику отирача);
 • кућиште;
 • су ретке.

Материјали за топлотну изолацију са ваљцима - замотани у ролу термоизолационе траке одређене дебљине и ширине, са фолијском подлогом или без ње.

На цевима је термоизолација намотана на спиралу или (само на хоризонталним деловима) постављена на цевовод уздужно уз спајање ивица испод цеви и причвршћивање стезаљки или жице. Ако је материјал фолија, ондаТоплотна изолација је постављена са вањске стране слоја фолије, али не пружа довољну заштиту материјала од атмосферских падавина, па се поставља питање зашто изолирати цијев за гријање на улици од влаге. Овај проблем се решава инсталирањем на цевовод преко фолијског материјала металних заштитних поклопаца од поцинкованог гвожђа.


Материјали од лима користе се на исти начин као и ваљци за уздужно слагање, а употреба заштитних поклопаца на врху је и због потребе за заштитом од влаге и механичких оштећења.

Топлотна изолација кућишта може бити чврста или мека.

Чврсти пјенасти изолациони поклопци су шупљи цилиндар са зидом одређене дебљине, који има двије или четири стране уздужних дијелова профила дворца. Пречник шупљине цилиндра се изводи за одређену димензију цеви.

Меки материјали за топлотну изолацију су флексибилно кућиште са зидом задате дебљине, које има уздужни пресјек или без њега. Флексибилни изолациони рукавац без реза стављен на цијев прије уградње, а рез омогућује загријавање већ постојећег цјевовода.

Течни материјали за изолацију уличних водова се дијеле на:

 • Спреј;
 • бојење.

Прва врста се наноси помоћу посебног уређаја за распршивање, који постепено гради слој топлотне изолације на потребну вриједност.

Друга врста се користи у облику слоја који се наноси на обичанваљак за боју или четка.


Сваки од наведених типова топлотне изолације има сорте које се разликују по материјалу производње, технологији производње, физичким карактеристикама, цијени итд. Будући да произвођачи стално побољшавају квалитет издвојених изолацијских средстава. Модерно тржиште, у зависности од услова рада цевовода, омогућава вам да изаберете материјал који најбоље одговара захтевима одређене ситуације.

Опције за лоцирање топлотне цеви на улици

У изградњи приватних станова постоји ситуација у којој је неопходно не само разводњавати и монтирати систем гријања у просторијама саме зграде, већ га и довести у оближње стамбене или пословне зграде.

Друга ситуација - кућиште је повезано са пролазом близу довода топлоте, или користи аутономни котао који се налази у засебној котловници.

У таквим случајевима, постављање цевовода између зграда је једно од следећег:

 • отворен (изнад земље);
 • под земљом.

Свака варијанта полагања цевовода има као опште услове за све ситуације принципе изолације, као и својствене само њему нијансе рада. У том случају, било који начин уградње и изолације челичних цјевовода подразумијева обавезну прелиминарну припрему површине цијеви - чишћење и наношење заштитног антикорозивног премаза за боје и лакове.

Отворени (надземни) мод

Отворени метод за полагање нафтовода има на умуПоложај на бетонским или челичним носачима одређене висине, утврђен са кораком прорачуна. Слагање цеви директно на тло дозвољено је само са изградњом привремених аутопутева.

При избору топлотно-изолационог материјала у овом случају потребно је, поред карактеристика носача топлоте, водити се фактором расположивости цјевовода у смислу вјероватноће добијања изолације случајног оштећења. Ако су цијеви смјештене на потпорњима изнад људског раста, онда су сигурније од ниских, приступачне људима и животињама, цјевоводима. Због тога, за заштитне цеви које се налазе на малој висини, заштитне поклопце треба изабрати од галванизованог метала веће дебљине.

Није последње место естетика добро опремљене топлотне изолације, стога је непожељно користити је за заштиту покривача од кровног гвожђа без цинковог премаза - они ће периодично бити покривени заштитним слојем боје и лака.

Важно!Ако се као изолација цевовода користе шкољке од пјенастог полистирена, које су запаљиви материјал, онда се у изолацији пјене налазе попречни размаци који су испуњени незапаљивим материјалом, на пример, минерална вуна.

ундергроунд ваи

Ова технологија је подељена на две подврсте:

 • канал - монтирани цевовод се налази под земљом у резервоару који преузима тежину тла;
 • Безканалние - опремљени топлотно изолованими цеви директно вкопани ров.

Начин монтаже канала знатноповећава трошкове рада иу приватним кућама се готово не користи.

Подземни линијски бродови производе испод тачке смрзавања тла и не користе водопропусне материјале (минерална вуна) за загријавање цијеви, које, када су поплављене, могу исцурити водом и изгубити изолацијска својства.

Сорте топлотноизолационих материјала и методе њихове примене за изолацију цеви на улици

Асортиман изолационих материјала, упркос високим захтевима за њиховим карактеристикама, данас је веома широк, јер су условљени критеријумом при избору шта да се загреју цеви система за грејање на улици, постајући буџет.

пенасти полиетилен

Пјенасти полиетилен (ППЕ) се сматра једним од најефикаснијих топлотних изолатора, пошто је његова топлотна проводљивост само 0,035 В /м2 дег. Ц је двострука вредност сличног индекса минералне вуне (0,07 В /м2 степени Ц). Потрошачу се такав полиетилен нуди у ролнама, у листовима иу облику кућишта различитих величина.

Еластична структура мјехурића ПЕЕ-а, када је ваљана, олакшава извођење изолације на вентилима и цјевоводима сложене конфигурације, будући да вам омогућава да изрежете материјал на траке жељене ширине и омотате га са проблемским чворовима. Полиетилен се хлади паром, тако да не постоји само топлина, већ и хидроизолациони премаз.


Специфична густина ПЕЕ, у зависности од структуре, је 32 - 35 кг /м кубних метара, тако да топлотна изолација не ствара значајнуоптерећења на цевоводу и ослонцима.

Упркос чињеници да се полиетилен може запалити, његова запаљивост је ниска (класа Г-2), а током паљења у одсуству додатних извора ватре ППУ брзо нестаје, док се ослобађају када су запаљене супстанце токсичне.

Погодније је користити шкољке са ПЕЕ-ом (са или без бочног жлеба) за постављање изолације равних дијелова цјевовода, будући да наматање цијеви с ваљаним материјалом с потребним технолошким ломљењем захтијева додатно ојачање изолацијског слоја плетењем жицом или стезаљкама и изгледа нелагодно.

Уз многе предности, цијена ПЕЕ-а није висока, због чега је врло популарна међу власницима приватних кућа.

Пенофол

Овај грејач је нека врста ПЕЕ и разликује се од њега уз присуство једне стране фолијског слоја, који је рефлектор топлотних таласа, што повећава топлотну изолацију, као и хидрофобна својства љуске.

Топлотна изолација пјенастог пјенастог пјенастог пјенастог материјала је такође направљена у облику ваљака, лимова и цилиндричних мембрана.

\ т

Важно!Употреба пјенастог полиетилена и пенофола ограничена је горњом границом примењене температуре од 85 степени. Ова вредност је довољна за употребу материјала на цевоводима аутономног система грејања, али виша температура мреже централног грејања погоршава карактеристике ППУ и ​​чини га непогодним за употребу у овим условима.

Минерална вуна и производи на бази

Изолација спољашњих грејних цеви обичном или фолијском минералном вуном, оматање кичме овог материјала фиксацијом помоћу плетења жицом, најстарији је начин топлотне изолације. Међутим, популарност ове технологије, захваљујући високој ефикасности њене примене и доступности трошкова, и даље је висока - избор минералне вуне као изолационог материјала при великим количинама рада је у потпуности оправдан.

Минерална вуна се производи у три варијанте:

 • стаклена вуна;
 • камен;
 • шљака.

Прве две сорте испуњавају већину захтева за топлотну изолацију - имају ниску топлотну проводљивост, неутралне су у односу на површину, довољно су еластичне, хемијски су отпорне и отпорне на ватру. Што се тиче сорте шљаке овог материјала, процес његове производње доводи до присуства резидуалне киселости у таквој вуни, која негативно утиче на челичне цевоводе - цеви у том смислу морају бити пресвучене посебном бојом која превазилази склоност за троску.

Међутим, све три варијанте минералне вуне варирају по степену пропустљивости и хигроскопности, тако да изолација од ових материјала треба да буде заштићена кућиштем од поцинкованог гвожђа, што ће истовремено штитити и од механичких оштећења.

изолација од полиуретанске пене

Полиуретанска пена (ППУ) у текстури је еластична (пенаста гума), тврда и распршена. Како се топлинска изолација користи круто и прсканоПолиуретанска пена је ефикасан и функционалан изолациони материјал са више од 30 брендова.

Все марки на ППУ комбинират следуусие предности:

 • пропусност ваздуха;
 • отпорност на хемикалије (виша од пене од полистирена);
 • ниска апсорпција влаге (добра хидрофобност).


Крути полиуретан је направљен у облику шкољке или цилиндара са монтажним прорезом, одређене величине, са фолијом у облику спољне површине. Производи су постављени на цеви и причвршћени стезаљкама, заптивном масом отпорном на топлоту или самољепљивом унутрашњом површином.

Произведене су и цеви, које су већ направљене топлотном изолацијом са ППУ са заштитним омотачем - такозваним предизолованим, које се спајају заваривањем, а затим изолацијом само заварених спојева.

Распршена ППУ се наноси на претходно припремљену површину цевовода са посебним уређајем за распршивање у слоју и, како је запечаћена, дебљина изолационог слоја се повећава на израчунату вредност. За извођење топлотне изолације овом технологијом потребна је посебна скупа опрема и заштитна одјећа, па се у домаћим увјетима не примјењује.

пенаста гума

Сировина за овај висококвалитетни материјал је синтетичка гума, чији су трошкови производње знатно нижи од трошкова природног материјала, али су и квалитативне карактеристике високе.

Својства пјенеруббер:

 • висока еластичност са високом затезном чврстоћом;
 • ниска специфична густина материјала - 40 - 80 кг /м кубни;
 • високе карактеристике топлотне изолације;
 • недостатак скупљања током рада;
 • ниска запаљивост;
 • нулта паропропусност;
 • хемијска инерција.

Гумена изолација се изводи у облику ролног материјала, листова одређеног формата и цијеви-рукаваца за стандардне величине цијеви. Код употребе пјенасте гуме као изолације вањских цијеви за гријање, заштитни поклопци од поцинкованог кровног жељеза морају се користити за заштиту материјала од онечишћења прашином и механичких оштећења, укључујући вандализам.

Цјеновни распон гумене изолације, овисно о дебљини и произвођачу, је прилично широк и омогућује одабир материјала с објективном вриједношћу за омјер цијене и квалитете.

виход

Велики асортиман материјала за топлотну изолацију сведочи о важности спровођења заштите цевовода од топлотних губитака и потражње за средствима за постизање тог циља.

Важно!Већина модерних материјала, погодних за употребу у свакодневном животу, омогућавају самостално извођење радова на изолацији. Па ипак, пре него што наставите са овом операцијом, саветујемо вам да консултујете како да изолујете цеви за грејање улица од професионалаца који већ имају искуства са врстом изолације коју одаберете.