Шта је боље, грејач или инфрацрвени грејач?

Очигледно је у свакој породици могуће пронаћи електричне грејне уређаје, који су веома корисни у пролеће и јесен, када је улица још довољно хладна, а централизовано снабдевање топлотом је већ заустављено. Уређаји ће бити корисни у гаражи, у радионици или у земљи у којој је главна топлота једноставно одсутна. Због разноврсних модификација, многи власници не схватају да је боље: вентилатор или инфрацрвени грејач, који је боље користити за решавање проблема аутономног грејања у сопственом дому? У ствари, нема дефинитивног одговора на ово питање, оба уређаја имају јединствене слабе и јаке стране.

Грејач вентилатора: главне карактеристике

Вентилатор је рафинирана верзија рефлектора, широко је кориштена прије неколико деценија. Статистике показују да је овај уређај међу најпопуларнијим на тржишту, због своје ниске цијене, практичности у раду, ефикасности и недостатка сложености у процесу инсталације - уређај се једноставно спаја на утичницу. Међутим, постоје доста масивни уређаји ове групе, који омогућавају фиксирање на зид или на плафон, али се углавном не користе у свакодневном животу, већ у објектима индустријске или административне намјене. Унутра се налазе грејни елементи и вентилатор, који помажу брзо и равномерно распоређивање топлог ваздуха у затвореном простору. Када се говори о грејним елементима, користе се следећи делови:

 • Спирала заснована на никрому. Цлассиц версион.Метални елемент може да се загреје до 1000 степени, тако да је сигурност производа веома сумњива, велика је вероватноћа пожара у контакту са страним предметима. Други недостатак - спирала постепено акумулира прашину, која са сваким новим лансирањем даје неугодан мирис. Сматра се да таква техника изазива паљење кисеоника у затвореном простору, али то је грешка. Тестови показују да садржај кисеоника пада на дјелић посто, немогуће га је осјетити.
 • Керамика. Грејање се одвија за све до 150 степени, што је са становишта сигурности ова варијанта оптимална. Упркос малој вредности, ваздушна керамика загрева још бржу спиралу, што се објашњава већом површином самог елемента. Недостатак је висока цијена.
 • ТЕН - цјевасти елементи. Цијев је израђена од метала или кварцног стакла, изнутра је шипка на бази графита или специјалне жице, као додатна околина кориштен је кварцни пијесак, што доприноси равномјернијој расподјели топлинске енергије. Грејање је до 500 степени, тј. Технологија је сасвим сигурна и издржљива.

Фан Фан: За и против

Почнимо са позитивним квалитетима:

 • Брзина загревања. Ако је снага правилно одређена (за стандардне собе са висином плафони око 250 центиметара, препоручује се да се крене од вредности у киловатима до 10 квадратних метара), а онда ће се жељена температура постићи за неколико минута.
 • Компактност. Модели соба теже око килограма, лако се преносе с мјеста на мјесто.
 • Јефтиније.
 • Мултифункционалност. Неки модели се могу користити чак и љети, не укључујући режим гријања. Ово претвара уређај, у ствари, у стандардни вентилатор. Најсавременије и технолошке модификације су направљене са овлаживачем, односно уређајем који генерише оптималне микроклиматске услове у просторији, чиме се компензује снижавање влажности услед активног рада грејног елемента.

Ако говоримо о недостацима, главна, карактеристична за све моделе је недостатак неке буке. Од ње нигдје да иде, то је узроковано ротацијом лопатица вентилатора. Други "недостаци", укључујући неугодне мирисе, релевантни су само за спиралне моделе, керамика их је лишена.

Инфрацрвени грејач: главне карактеристике

Принцип рада инфрацрвеног грејача је фундаментално различит од принципа рада друге опреме за грејање. Он не загрева ваздух и објекте који се налазе у зони деловања, укључујући зидове и подове. Другим речима, зрачење лако пролази кроз ваздух, али се апсорбује кроз нетранспарентне објекте, што доводи до повећања температуре.

Упркос тако "сунчаном" принципу рада, у уређају нема замршених детаља, његова куповина неће довести до било каквих трошкова простора.

Као иу случају грејача вентилатора, приликом куповине потребно је обратити пажњу на тип грејног елемента:

 • Халогени елемент. Халогена лампа која производи инфрацрвено зрачењеспектра. Унутар елемента налази се филамент волфрама или угљеника, који се загрева када се енергија испоручује, шири инфрацрвено зрачење. У процесу рада се не ради без иритантног сјаја, осим тога, свакодневно се мисли да се такав апарат шири кратким таласима, штетним за људско тијело. Дакле, боље је одбити такву куповину.
 • Угљенични елемент је цев на бази кварца. Унутар цеви се ствара ваздушни простор са спиралом на бази угљеника. Хелиј се загрева веома брзо, а поред тога, карактерише га висока ефикасност. Нажалост, постоје неки недостаци, укључујући високу потрошњу енергије, неугодан црвенкасти сјај, штету људима који пате од астме и алергија.
 • Елемент облоге на керамичкој основи је оптималан у погледу заштите, има јаке зидове, не свијетли за вријеме рада. Минимални радни век је 3 године, капацитет варира од 50 В до 2 кВ.
 • Цевасти метални елемент је конструктивно налик на кварцни аналог, али кошта више, што се компензује трајношћу и издржљивошћу.

важан детаљ

При куповини је вредно обратити пажњу не само на тип грејног елемента, већ и на неке дизајнерске нијансе:

 • Материјал. Ако је плоча израђена од обојеног метала, оријентирана је искључиво на рад у сухим просторијама. Уређаји од нерђајућег челика су намењени за влажне просторије.
 • Минимална дозвољена дебљина фолије емитера је 120 микрона. Ако је овоуслов није испуњен, ефективно загревање неће бити постигнуто.

Инфрацрвени грејач: за и против

Позитивни квалитети опреме су сљедећи:

 • Велика брзина. Повећање температуре је приметно за неколико секунди;
 • Не мења ниво кисеоника у просторији;
 • Повољан утицај на људско тело. Инфрацрвена опрема се активно користи у медицинском пољу;
 • Одсуство мириса;
 • Варијабилност инсталације. Постоје покретне изведбе и стационарне варијанте које су фиксиране на зидовима и плафонима;
 • Нема циркулације ваздуха, односно, елиминише се вероватноћа израде нацрта, што је посебно важно ако код куће има мале деце.

Недостатак у овој категорији робе је, у суштини, један. Ово је светлосно зрачење које неко може да изгледа превише досадно.

И који је резултат?

Ако процените однос недостатака и користи, онда одговор на питање о избору: инфрацрвени уређај или грејач вентилатора изгледа очигледно. Прва опција у сваком погледу је боља. Међутим, друга врста такође има право да постоји. Прво, њиме се може управљати љети, радећи као обични вентилатор за стварање хладноће у просторији, која није доступна за инфрацрвени аналог. Друго, карактерише га већа варијација у смислу регулације температуре, укључујући и модове кроз које се зрак загријава до мале температуре (око 5 ступњева) и ова ознака се похрањује запотребно време. Ова функција је погодна, на пример, за гаражу, јер уређај готово да не троши енергију, већ спречава замрзавање комуникационих и инжењерских система. Коначно, први грејачи су мало јефтинији.

Дакле, да би се направио добар избор, потребно је узети у обзир будуће услове рада, одредити тачну листу захтјева за опрему!