Схема спајања пролазног двоструког прекидача

Свако у свом животу покушава да га учини што удобнијим, то важи и за електричне инсталације у кући. Приликом поправки бирамо добре инсталације, прекидаче у тону општег ентеријера, утичнице, инсталирамо утичнице са заштитним ролетама од деце и прекидаче са позадинским осветљењем, тако да их је погодно пронаћи у тамној соби. Али, до сада, није свако морао да се суочи са таквим концептом као што је прекидач два кључа. Овај уређај заиста чини нашу комуникацију са електричном енергијом практичнијом, јер обезбеђује контролу истих лампи са више различитих места.

Такав уређај заслужује посебан детаљан разговор, па хајде да разумемо зашто је то потребно, гдје је инсталирано, каква је разноликост и како направити везу с електричном кућном мрежном Твин-пасс склопком.

Подручје примјене

Склопке са двоструким прекидачима се уграђују у просторијама велике површине или дужине, где је погодније контролисати осветљење са два места. Размотрите неколико примера.

Претпоставимо да имате огромну дневну собу у којој се налази велики лустер и рефлекторска светла, постављена по ободу просторије. Прекидач, као што би требало да буде, налази се на улазу у собу - ушао, притиснуо жељени тастер, упалио лустер или групна светла. Прелазак на други крај дневног боравка, где, на пример, постоје степенице на другом спрату, било би веома пријатно да се светло угаси без повратка на почетак собе. То је закоји захтева прекидач са два тастера. На улазу се налази један пролазни уређај који укључујете када уђете у собу, а други се поставља на излазу из дневне собе да би се искључило осветљење са овог места.

Слично томе, примјењиваће се и схема повезивања пролазног прекидача с 2 мјеста за дуге коридоре. Најчешће се користи у приватним мини-хотелима, пансионима на одмаралиштима, када постоји неколико соба у дугој соби, или у канцеларијама са великим бројем канцеларија. У таквим дугим коридорима, добро је монтирати две групе уређаја, од којих је свака укључена са засебним дугметом. Приликом уласка у дуги ходник, постављен је први прекидач, а на самом крају другог, пролазећи кроз цијелу просторију, нећете морати да се враћате да бисте га искључили.

Веома је погодно за уградњу двокраке склопке у двоспратној стамбеној изградњи. Прекидачи се инсталирају на првом и другом спрату (на почетку и на крају степеништа). Тамо такође могу постојати две групе елемената за осветљење - лустери са јаснијим осветљењем и рефлекторима са пригушеним светлом, који ће бити довољни да се спотакну да се спусте низ степенице. Сваки кључ укључује осветљење одређене групе уређаја. Управљање се одвија од пода на којем је особа тренутно.

Још један такав прекидач може бити инсталиран у сеоској кући или у сеоској кући у којој се налазе дугачке вртне стазе. На пример, на почетку парцеле је кућа, и унутракрајеви видиковца, између њих стаза са чворовима. У мраку морате отићи до сјенице, окренути прекидач, који се налази негдје на зиду куће, кренути на освијетљену вртну стазу, а затим искључити расвјету из сјенице. Док сте у сјеници, жаруље не изгарају и не стварају претјерану струју. Исто тако, поново, укључивање осветљења трагова у видиковцу, а затим искључивање, затим прекидач на кући. Осветљење стаза може се учинити светлијим са привезеним светлима и пригушеним, са тачкастим осветљењем, монтираним дуж трагова, свака врста је укључена са засебним дугметом.

Уређај и сорте


нормално

Како правилно дефинисати прекидач пролаза? У ствари, ово су два склопна уређаја који управљају једним уређајем за осветљење (или групом).

Ако погледате кућни прекидач за пролаз два кључа, онда споља, он се апсолутно не разликује од уобичајеног апарата. Састоји се од радног комада (контактне групе) и заштитног кућишта (оквири и кључеви). И његове главне функције су исте - да сломе или закључају електрични круг.

Али са уобичајеним прекидачем, никада нећете добити пропусницу, друга има сложенију шему повезивања. У уобичајеном Дуал-свитцх прекидачу налазе се три контакта - један улаз (долази из напајања) и два (морају се спојити жаруље за фазне жице). Близу модела, шест игала.


сапозадинско осветљење

Ако притиснете нормалан тастер уређаја, ствара се затворени круг између извора напона и лампе, што доводи до осветљења. У верзији пролаза налази се унутрашњи мобилни контакт (реверзибилан), када се тастер притисне, истовремено затвара један ланац, а други се затвара, односно пребацује се из једног терминала у други. У овом случају, други круг је пар прекидача, јер прекидач не ради као независан уређај.


тоуцх

Приликом одабира модела прекидача пролаза, имајте на уму да поред тастатура постоје и сензорне. Они су скупљи, па се фокусирају на њихове финансијске могућности.

Лагани модели су веома удобни за употребу, такав уређај неће морати дуго да тражи у тамној просторији. Сваки кључ има освијетљени прозор који показује положај прекидача.

Шема повезивања

Прво, неколико основних принципа, тако да разумете суштину рада прекидача прекидача.


Схема склопа прикључног прекидача

 1. Из сваког уређаја за пролаз у кутију долази жица од три жива.
 2. Од првог прекидача, један проводник се повезује са фазом мрежног напајања.
 3. Један проводник другог прекидача је повезан са фазним проводником уређаја за осветљавање.
 4. Између два прекидачка уређаја електрично су повезани у разводној кутији парним прикључком преостала два жива.

А.Сада, детаљније, размотрићемо прикључак на електричну мрежу двоструког прекидача прекидача.

Узмите двосмјерни прекидач и пажљиво погледајте његову задњу страну. Повезивање жица врши се на шест терминала (тј. Три за сваки кључ).

Клипови су означени. Они који носе ознаку "1" са обојеним поред стрелице су повезани на сличне терминале другог прекидача. Слично томе, потребно је међусобно повезати терминале са бројем "2" и насликаним поред стрелице. У овом случају, погодно је користити четроххзелну жицу.

У првом прекидачу постоје још два терминала "Л1" и "Л2", који повезују фазне жице из напајања. У другом прекидачу, терминали означени са "Л1" и "Л2" повезани су са два уређаја за осветљење. Такве везе се изводе помоћу жице са двоструким проводником.

Не заборавите! Нула напајања је повезана у разводну кутију са нула жица које долазе из кертриџа сијалица.

За подробну анализу схеме за повезивање погледајте овај видео:

инсталационе карактеристике

Изаберите локације за подешавање прекидача пролаза. С обзиром на суштину самог уређаја за пребацивање, логично је да ће један бити на почетку собе, други на крају. Није битно са које стране улазите у ову собу, у сваком случају - са једним прекидачем упалите светло, а други искључите, оба раде у два правца група осветљења.

За повезивање пролаза Двоструки прекидачПотребне су посебне монтажне кутије, које се убацују у рупу на зиду (називају се и под-резачи).

Пошто ће сви прикључци (и они нису тако мали) бити изведени у разводној кутији, онда ће у уобичајеном стандарду (пречник 60 мм) то бити тешко, једноставно неће бити довољно простора да се направи неопходно пребацивање и тачно стави га унутра. Пре него што повежете уређај са двоструким пролазом, покушајте да купите кутију већег пречника или упредену од две до три.

 1. Ослободите простор за свој рад.
 2. Помоћу електричне бушилице са специјалном круном, извршите потребне отворе у зиду у кутији (обично се раде испод стропа) и под-носачи (уобичајено их је инсталирати на нивоу спуштене људске руке).
 3. За полагање жица са бугарским, направите лакове од разводне кутије до места уградње прекидача и склопова.
 4. Учврстите жице у штапиће и причврстите их алабастером. Не заборавите оставити дугачке крајеве за обраду и спајање.
 5. Ставите кабелски сноп у разводну таблу, бит ће двије жице - фаза и нула.
 6. У складу са горе описаном шемом повезивања, направите све потребне везе ожичења. Међу електричарима најчешћи начин повезивања је увијање. Крајеви жица се морају очистити од изолације: у разводној кутији за поузданост увртних крајева чисте се 3-4 цм, у прекидачима и сијалицама лампи је 0,8-1 цм
 7. .
 8. Сви спојеви су затегнутиИзоловати специјалну траку, допунити ПВЦ цев за поузданост.
 9. Инсталирајте лампе (у групама осветљења, елементи осветљења су обично повезани паралелно, јер у случају серијског повезивања, ако једна лампа падне, нећете имати цео рад ланца).
 10. Осигурајте прекидаче на под-носачима, поставите оквире и кључеве.
 11. Довод напона у просторију и тестирање рада прекидача. Проведите први уређај, лампице треба да се упале, идите до краја просторије, искључите други прекидач, светла треба да се угасе.

Следећи видео показује како се повезати у пракси:

И други пример је овде:

Ако пажљиво погледате, склоп за повезивање Дуал-Цлиппер пасс преклопника није толико компликован. Оно што ће вам бити потребно је елементарно знање електротехнике, скуп алата за електричну енергију и максималну пажњу.