Шема и табла пристојног осветљења салона за монтажу сопственим рукама

На неким страним аутомобилима произвођач-произвођач је успоставио такозвано љубазно унутрашње осветљење, које наглашава пажљивост машине и повећава ниво удобности. Нажалост, у основном комплету аутомобила ова функција је одсутна. Поправите ситуацију и добијте систем лаког укључивања (искључивања) светла за снагу сваког возача. Да бисте то урадили, морате да направите мали електронски уређај на популарном АТтини13 микроконтролеру.

функционалност уређаја

Пре него што пређемо на шематску страну, сазнаћемо које могућности имају разумно осветљење.

 1. Отварање врата доводи до глатког укључивања светла у кабини, што се повећава на максимално око 4 секунде.
 2. Затварање врата са искљученим мотором резултира глатким пражњењем лампи након 10 секунди (корисник може да конфигурише).
 3. Затварање врата код рада мотора ће резултирати глатким блијеђењем лампе за 3-4 секунде без одлагања.
 4. Унутрашње осветљење ће се искључити након 10 минута од отварања врата.

Осим наведених функција, корисник може у било које вријеме подесити вријеме паузе (кашњења) и осјетљивости на напон.

Шема и принцип њеног рада

Шема уљудног осветљења је приказана на слици.Његов извршни орган је 8-битни АТтини13 микроконтролер са 1КБ програмабилне фласх меморије. Има ниску потрошњу струје и широк опсег напона напајања (1.8-5.5В). Данакруг се напаја из батерије (+12). На МЦ АТтини13 (излаз 8), напон долази након исправљачке диоде (заштита обрнутих поларитета) и 5В стабилизатора састављеног на ЛМ7805 и два су изглађена кондензаторима. Излазни сигнал се уклања са излаза 5, који затим улази у М-ФЕТ канала.

Остали програмабилни терминали су повезани са одговарајућим везним елементима. Дугме за додатно подешавање са нормално отвореним контактом је повезано између заједничког проводника (ГНД) и пина 3. Излаз 6 кроз диоду је повезан са терминалом врата. Лампа на једној страни се спаја на +12, а на другу - на одвод МОС транзистора.

Штампана плоча

Развој дизајна производа представљен је у облику подсветка.лаи штампане плоче, која је доступна за Лаиоут верзије 5.0 и 6.0. Накнада за љубазно осветљење направљена је у једностраној варијанти и, упркос компактној величини (18 * 28 мм), лако је ухватити сопственим рукама. Отпорници, кондензатори и диоде - СМД компоненте стандардних величина 0805 и 1206. Транзистор АП60Т03АХ (Имак = 45А, Уси = 30) се инсталира у случају ТО-252 са одводом на радијатору. АТтини13 МК се примјењује у 8-смјерном СОИЦ излазном кућишту.

фирмваре

Да би микроконтролер почео да контролише транзистор снаге, он мора преузети програм. Најлакши начин да користите јефтин ПониПрог програматор који је компатибилан са свим верзијама Виндовса. Да би фирмвер чипа требало да убаците у хардверски део ПониПрог-а, повежите се са рачунаром, покрените одговарајући софтвер и отворите датотеку коју можетедовнлоад хере

опције повезивања

Већ поменуто љубазно осветљење може се повезати на два начина на осветљење салона аутомобила. Први (најједноставнији) не укључује промене у ожичењу лампе.Као што се може видјети из слике, у тренутку затварања терминала, струја оптерећења почиње тећи кроз самопроизводни уређај, покретањем круга глатког укључивања (искључивања). Ако је осветљење кабине укључено стационарним прекидачем, онда шема разумног осветљења остаје неискоришћена, а сијалица ће непрестано горети.

Техничка имплементација другог метода укључује обраду горње границе.Проток струје струје се прекида "минус". Негативни контакт сијалице је повезан са одводом транзистора, а жица од стационарног прекидача са катодом диоде. Као резултат ове везе, сјај лампе може да се контролише и са терминала и из стандардног прекидача.

Напредне поставке

Власник аутомобила може да промени подразумевано подешавање, тј. Време до бледења лампи (ЛЕД) након што се врата затворе док се мотор угаси. Да бисте то урадили, следите ове кораке:

 • отворите врата и сачекајте сјајем при пуној снази;
 • да притиснете дугме на плочи, након чега светло трепери.

Свака наредна штампа повећава кашњење за 5 секунди, односно:

 • 1 блиц - без одлагања;
 • 2 блица - 5 с;
 • ...
 • 13 бљескова - 60 с, након чега се циклус понавља.

Вредност напона на возилу за свакиАутомобил је индивидуалне величине. Стога, схема пристојног осветљења мора бити прилагођена за приватне аутомобиле. Да бисте то урадили, морате да затворите врата, сачекајте да трепери сијалица и почнете да притискате дугме на табли. Као иу претходном случају, лампа ће почети да трепери са сваким притиском од 1 пута више, што одговара промени осетљивости на напон мреже у возилу, наиме:

 • 1 блиц - 12.5 В;
 • 2 блица - 12.8-12.9В;
 • ...
 • 7 блица - 14-14,5В.

Ако умјесто лампи са жарном нити треба користити ЛЕД диоде, оне се морају укључити само преко отпорника за ограничавање струје. Ово правило не важи за ЛЕД траке и ЛЕД жаруље посебно дизајниране за освјетљавање кабине, јер су дизајниране за напајање из мреже +12.