Сансеуриера брига код куће

Незахтјевна брига о санитарним средствима код куће је минимална и има много користи. Дуге, лепе цветне листове чисте ваздух, засити га кисеоником. Енергија цвијета упија агресију и мобилизира менталне способности. Дакле, у канцеларијама и канцеларијама често постоје посуде "Тесцхин Тонгуе", једне од многих имена сансевирија. Њени копчићи попут равних стабала могу досећи два метра. Друга врста биљака даје испуст који оставља на кратком деблу. У нашем чланку ћемо говорити о бризи о биљци сансивиерииа код куће.

типови саневиера

Уз напоре узгајивача, многе сорте сансвиврије су миниране. Сви они су невероватно популарни и јединствени су по боји лишћа, као и по облику и величини. Ево само неких од њих:

 • Сансевиериа трифасциата (Сансевиериа трифасциата) - дългите черно-листовие листи тамно зеленној цветној с попречними траками, до 1 м височине.
 • Сансевиериа грандис (велики Сансевиериа грандис) - широки меснати листови светло зелене боје са попречним тамним пругама и црвеним тракама дуж ивица које достижу 60 цм.
 • Лаусанне Лаурентии - дуга копрена у боји са светло жутом границом.
 • Сансевиериа Ловланд или Ханнах (Сансевиериа хахнии) - мали тамно зелени листови са много светлих инклузија до висине до 30 цм. Одрастају, формирају утичницу, сличну вази.
 • Сансевиериа цилиндрица - дуги цилиндрични листови тамно зелене боје са сребромхоризонталне пруге дужине 1,5 м. Дубоки жлеб пролази дуж листа.

Санцхез кавез за слетање

Лонац за сансвиврију мора узети керамичку дебелостену, јер јаки коријени цвијета могу разбити зидове, заузети простор. Трансплантација младих биљака врши се једном и по, а затим у три године. У великим кадама и кутијама, мијења се само горњи слој земље. Често, трансплантација сансевиериа у прољеће је попраћена одвајањем грмља.

Тло и методе оплодње биљке сансевериум

Дно лонца треба положити са слојем одвода од глине или керамичким посуђем. Тло треба комбиновати на следећи начин:

 • Две порције траве.
 • Један део листног тла.
 • Једна порција са влакном.
 • Један дио тресетне мочваре.
 • Један део песковитог тла.

Постројење треба често хранити. Као ђубриво у прољеће и љето можете једном додати храну са сукулентима. Биљка је добро развијена захваљујући ђубривима са калцијумом и фосфором. Азот би требао бити нешто више од других компоненти, иначе ће коријени трунути. Није потребно хранити биљку често, ако је на тамном мјесту. Вишак гнојива може довести до губитка украсне љепоте у облику пруга и ресица.

репродукција сансвиврије

Размножавање се одвија на два начина:

 • подела ризома;
 • листне петељке.

Када се дистрибуирају ризоми, бебе се појављују из корена, а затим почињу у лонцупостоје мали изданци матерњег језика. Деца из главног корена могу се одмах уклонити и држати у различитим посудама. Корекција биљке није потребна, овај процес се одвија одмах након садње, без додатних манипулација.

Сечење се одвија на следећи начин - лим се дели на више делова и поставља се у влажан песак. Корење се одвија за 1-2 месеца, након чега се штука може сместити у посебну посуду.

Локација и осветљење за узгој саневиере

Пошто је породица сансивиериа богата сунцем, боље је обезбедити светло осветљење, место ће се уклопити у било који од прозора вашег дома. Југозападна или југоисточна страна је најпогоднија. Најсјајније сорте захтевају обилну расвету, ау дубокој нијанси боја лишћа бледи, постаје готово монотона, а раст ће престати. Наравно, биљка неће пропасти због недовољног осветљења, већ ће се погоршати. Боравак на врелом јужном прозору такође неће уништити затворене цвијеће сансевиерииа, већ ће у најсунчанијем могућем времену, бити неопходан сјај. Важно! Ако не желите да биљка расте испод нагиба, морате је редовно ротирати.

Температура зрака за узгој сансиврије

Под температуром биљка није јако ситна, најудобнији Сансевиера се осјећа на 16-20 степени ноћу, а 21-28 степени поподне, али може издржати и више температуре. Када се нађу у хладним условимаДуго времена (нпр. Зими у транзицији пословних зграда) потребно је значајно смањити залијевање.

Влажност за растуће сансиврије

Овај индикатор не игра велику улогу у садржају цвијета, а према запажањима цвјећара он носи много сухог зрака много боље него превише влажан. Нема потребе да се одржава одређени ниво влаге. Сухи ваздух канцеларија или станова неће болети, већ је време да се организује "туш", очисти лишће од прашине и брине се за њихову декоративност.

ландинг сансевиерии

Пре садње сансевурија, припремите плитко дубоко али добро развијено дно лонца. Покријте дно лонца дренажним слојем, а затим положите слој растресите плодне земље, која се састоји од хумуса, тресетине, песка и листног тла. Сансеверерија може бити засађена методом хидропоније, када се биљка не храни кроз тло, већ кроз влагу и зрак. За то можете користити гламид, вермикулит, дробљени камен, шљунак који може да апсорбује влагу са хранљивим састојцима. Заливање биљке у овом случају ће захтијевати минералне соли, чији је састав идеалан за саниевиерииа. Млада биљка треба пресадити приближно једном годишње у обновљену или свјежу земљу. Биљке које су одрасле довољно да пресаде када се ризоми снажно развију.

ватеринг сансевиери

Ево сентименталног сансевиресхип морамо бити опрезни и пажљиви. Она је у стању да складишти воду за залиху, а вишак воде ће неминовно довести до пропадања целинероот систем. Између наводњавања, земљиште би требало потпуно да се осуши - од и до, није штетно чекати још један или два дана, а тек онда на сансвиврију. Може преживјети дуге периоде без воде, тако да сигурно лети на љетовање - чекат ће вас у сигурности и сигурности. Заливање зависи од осветљења - што је мање светла, потребно је мање воде. Улијте салсие само на ивицу посуде тако да вода не дође до средине грла.

Снезвиерии болести и штеточине

Од штеточина Санвеиверија најчешће погађа схцхитивку и паук. Код знакова појаве штеточина, биљка се мора третирати инсектицидима.

Листови добијају жуту нијансу и постају благи од прекомерне влаге. Само меко лишће може говорити о смрзотинама. Смеђе мрље на листу могу се појавити услед опекотина, прекомерног заливања, прехладења.

Правилна брига о сансенвирији код куће ће вам дати декоративну, корисну биљку, која ће дуго времена задовољити вас и вашу породицу.