Самостално грејање на гас у приватној и сеоској кући

Повезивање са гасоводом захтева значајна финансијска улагања, време и труд за добијање дозвола и пројектног система. Како уживати у угодној температури у кући и осигурати опскрбу "плавим златом"? Решење овог акутног проблема за многе Руса биће аутономно грејање на гас. Индивидуално грејање је згодно и даје топлину током целе године. Главна ствар - организирати такав сустав с интелигенцију за спремање и заштитити се од неочекиваних догађаја.

садржај

 1. Како функционише
 2. карактеристике монтаже
  1. професионална инсталација
  2. Безбедност
 3. компоненте система
  1. Котао или конвектор
  2. Цеви и радијатори
  3. запорни вентили
  4. Уредјаји за регулисање и надзор

Како функционише

Независни гасни системи за гријање се тако називају јер су изабрали корисника не овисе о централним линијама. Гориво обезбеђује власник куће самостално. Схема укључује цјевовод у кући, који је прикључен на уређај за гријање (котао или конвектор). Плин се напаја из спољног извора. Опције за снабдевање без централног аутопута су само две:

 • цилиндри;
 • гасни кертриџ.

Након одабира цилиндара, власник приватне куће може очекивати значајне почетне уштеде. Међутим, касније се испоставља да је ово рјешење прилично проблематично. Прво, цилиндре треба периодично пунити на мјењачким станицама, а транспорт се обавља посебнимтранспорт Друго, за некога може доћи до нелагодног питања њиховог складиштења. Потребна је прилично пространа и добро проветрена просторија. Поред тога, при ниским температурама гас се компримира, а цилиндар пре употребе мора да се загреје.

Скупо, али у крајњој линији оправдање трошкова за себе, опција је гасни господар. Шта је овај уређај - питање није наивно. Учесници на интернет форумима расправљају много о томе, расправљајући о томе који је бољи избор, чак и ако име није једноставно у руским речима. У међувремену, то је волуметријски резервоар одређене величине за складиштење течног горива постављеног изнад или испод земље. Облик таквог контејнера може бити цилиндричан или сферичан.

Економичност домаћина је пожељна за постављање подземног цилиндра за гас. Уосталом, у земљи је топлина чак и зими, а гас из течних врста лако се претвара у потребну конзистенцију горива. Нема губитака, јер ће његови парови остати у тенку. Да, и корисна површина сајта ће остати нетакнута.

Карактеристике монтаже

Гасни аутономни системи гријања имају многе предности. На крају крајева, могу се користити не само за гријање. Инсталирајте плински штедњак, проточни бојлер и осигурајте топле подове. Уз помоћ држача, можете чак повезати електрични генератор. Дакле, решава се питање удобног боравка иу удаљеним местима цивилизације.

професионална инсталација

Али вреди одмах прекинути - на независној инсталацијиу овом случају није потребно рачунати. Све радове морају обављати искључиво професионалци. Али овај приступ је у крајњој линији оправдан, пошто добијате систем кључ у руке, наиме:

 • Стручњаци израђују пројекат аутономног гријања на гас у приватној кући. Прије рада на монтажи потребно је договорити се.
 • Монтажери обављају професионалну и квалитетну монтажу гасовода и опреме унутар куће. На овај начин се гарантује сигуран и ефикасан рад.
 • Иста организација ће наставити да пружа периодично одржавање и пуњење горива. Његови капацитети су довољни за гријање викендице на 3 мјесеца.

Сигурност

Избор снабдевача гасом заснива се на износу израчунатом на основу просечне потрошње гаса и површине простора за грејање. Проучавајући карактеристике дизајна, потребно је узети у обзир дубину појаве подземних вода и могућност поплаве.

Безбједност таквог аутономног гријања у приватном стану је зајамчена на рачун сљедећих компоненти произвођача плина:

 • Сигурносни вентил, запосленик за испуштање гаса са повећаним притиском у складишту.
 • Сензор нивоа који шаље сигнал приликом пуњења више од 85% запремине резервоара. У том случају, вентил ће аутоматски затворити пуњење.
 • Гориво течне фазе на нивоу сензора.
 • Уређај, уземљивач гасног возила током пуњења горива.
 • Вентил за заустављање дизајниран да превазиђе довод паре, акопритисак се повећава или пада на опасну ознаку.
 • Сигурносни вентил који ослобађа гас са повећаним притиском у гасоводу.
 • Аутоматизација за контролу загађења гасом, који се инсталира у котларници и близу гасног штедњака. Ако концентрација паре досегне ниво експлозивности, доводни вентил се преклапа.

Када се планира постројење, потребно је ослонити се на норме СНиП-а за удаљеност од стамбених и пословних зграда. Плински цилиндар запремине 5 м3 треба закопати најмање 10 м од куће и најмање 5 м од бунара и канализације. У пракси, овај захтјев није увијек лако испунити. Међутим, за ограничене услове у СНиП-у предвиђено је смањење удаљености до 50%.

Знајући сада како је уређен гасхолдер, шта је то, које су предности система, идеја о инсталирању ће изгледати атрактивна за многе. Овдје само у злогласном "6 хектара" за исциједити такву изградњу ће бити тешко. Уосталом, поред горе наведених захтева удаљености, потребно је обезбедити место за улазак аутомобила за пуњење резервоара. Али живот таквог складишта није краћи од 20 година.

компоненте система

Пошто је утврђено питање складиштења резерви горива, дошло је време да се почну са одабиром других небитних делова шеме аутономног типа гасног грејања. Одговарајући на овај задатак, можете рачунати на корисно и сигурно грејање. Систем такође укључује следеће елементе:

 • Котао или конвектор.
 • Цеви и радијатори.
 • Вентили за затварање.
 • Уређаји за регулацију и надзор.

Котао или конвектор

Да би цјелокупна инсталација била економски оправдана, избор компоненти мора бити заснован на пројектној документацији. Капацитет система грејања зависи од површине просторије. Одређен према мјесту инсталације, власник куће одлази и од мјеста гдје ће се јединица налазити. Поред тога, потребно је узети у обзир потребе за снабдевањем топлом водом да би се изабрао једнокружни или двокомпонентни котао.

Цеви и радијатори

Одабир цеви и радијатора, купац се руководи не само индексом цена и техничким карактеристикама, већ и скреће пажњу на атрактиван изглед модела. Естетски фактор у овом случају је од посебног значаја, будући да су ови елементи уграђени у све просторије које ће бити гријане.

запорни вентили

Независно грејање гаса у многим случајевима испада да је много профитабилније од других начина грејања, ако предвиђате инсталацију аутоматизације. Ови механизми помажу у контроли потрошње горива, унутрашње температуре и притиска котла. Као резултат тога, постиже се значајна оптимизација трошкова рада целог система. Већина произвођача нуди котлове који су већ опремљени аутоматским контролама.

Контролни и надзорни уређаји

Захваљујући контролним елементима, рад са опремом за грејање је знатно поједностављен. Може да се пребацује између режима, али ако гас или реципрочна оплата нестане, снабдевање ће бити блокирано. Аутоматизација омогућаваукључивање и искључивање програма. И, наравно, можете заборавити на превирања са шибицама и упаљачима, јер је за паљење предвиђен пиезоелемент.

Идеалан систем грејања неће радити без циркулационе пумпе. Овај уређај је у стању да увећава своју ефикасност у великој мери. Служи за обезбеђивање потребног притиска расхладног средства, тако да се брзо креће кроз цевовод. Тако се систем брже загрева, а температура у цијелом кућишту се равномјерно повећава. Ово посебно важи за велике зграде.

Савет. У покушају да уштедите новац, немојте то радити на рачун опреме. Изаберите квалитетне уређаје од поузданих добављача. Смањење стварних трошкова на дуже стазе донијет ће изолацију цијеле куће на уградњу сензора пропуштања и кориштење доброг горива.

Гасно аутономно грејање је разумно решење у одсуству централизованог снабдевања. Систем, дизајниран и састављен од стране специјалиста, узимајући у обзир све нијансе, сигурно ће и ефикасно загрејати ваш дом.