Самостални прекидач - шта је то и зашто је потребно?

Независно отпуштање је допуна сигурносног уређаја за електричну мрежу. Механички је повезан са аутоматским прекидачем. Независни растављач врши функцију квара ланца у идентификовању фактора који могу оштетити линију и уређаје који су у њој укључени. То укључује повећање јачине струје изнад границе, која може издржати кабл, квар електричне струје до тла или тијела укљученог у круг уређаја, као и кратког споја. Овај материјал ће вам помоћи да схватите шта је ослобађање прекидача, који су типови овог уређаја и који је принцип сваког од њих. Поред тога, описаћемо како проверити перформансе ових елемената.

Аутоматски сигурносни прекидач са независним отпуштањем

Независно ослобађање, као што је поменуто, је додатни елемент уређаја за заштиту круга. Омогућава вам да одвојите АБ на растојању када се напон примијени на његов свитак. Да бисте га вратили у првобитно стање, требало би да кликнете на дугме уређаја означено као "Повратак".

Прекидачи овог типа прекидача могу се користити у једнофазним и трофазним мрежама.

Независни релеј се најчешће користи у електричним круговима и аутоматским штитовима великих објеката. Управљање енергијом у овим случајевима, по правилу, врши се из конзоле оператера.

Пример рада независног разделника на видеу:

Зашто дискретни елемент независног типа ради?

НезависнаПутни уређај може радити из разних разлога. Навешћемо најчешће од њих:

  • Претјерано смањење или обрнуто повећање напона.
  • Промена специфицираних параметара или стања електричне струје.
  • Прекидање функције аутоматских прекидача, не функционисање из непознатих разлога.

Поред независних уређаја за одвајање постоје и слични елементи који су део аутомата за безбедност. Уграђени путни уређаји за аутоматске прекидаче се деле на термичке и електромагнетне. Ови уређаји такође помажу у заштити линије од прекомерног оптерећења и кратких спојева. Размотримо их детаљније.

Термоскупљач аутоматског сигурносног прекидача

Главни елемент овог уређаја је биметална плоча. У његовој производњи користе се два метала са различитим коефицијентима топлинског ширења.

Када се притисну заједно, они се шире у различитим степенима када се загреју, што доводи до изобличења плоче. Ако се струја дуго не нормализује, након достизања одређене температуре плоча се односи на АБ контакте, прекидајући струјни круг и онемогућавајући ожичење.

Главни разлог за претјерано загријавање биметалне плоче, кроз коју се активира топлинско ослобађање, је прекомјерно оптерећење на одређеном дијелу линије заштићено машином.

На пример, пресек АВ кабла у просторији је 1 квадрат. мм Могуће је израчунати да је у стању да издржи повезивање уређаја са укупном снагомдо 3,5 кВ, док сила у струјној линији не смије прелазити 16А. Тако у овој групи можете лако повезати телевизор и неколико уређаја за осветљење.

Ако власник куће одлучи да у утичнице ове просторије укључи додатну машину за прање веша, електрични штедњак и усисивач, тада ће укупна снага бити много већа од оне која може издржати кабл. Као резултат, јачина струје се повећава дуж линије, а проводник ће постати врућ.

Прегревање кабла може изазвати топљење изолационог слоја и осветљење.

Да би се то спречило, дејство топлотног дејства ступа на снагу. Њена биметална плоча се загрева заједно са металном жицом, а након неког времена савија се и одваја снагу групе. Када се охлади, заштитни уређај се може укључити ручно повлачењем кабла за напајање из утичнице из утичнице, што је довело до преоптерећења. Ако то не урадите, машина ће се после неког времена поново срушити.

Пример упорабе испуштања у заштити од пожара на видеу:

Важно је да АБ рејтинг одговара пресеку кабла. Ако је мањи од потребног, онда ће се операција одвијати чак и под нормалним оптерећењем, а ако буде више, онда топлинско ослобађање неће реаговати на опасан вишак струје, и на крају ће се ожичење искључити.

Да би се заштитили електрични мотори од продужених преоптерећења и фазних кварова, на овим јединицама се могу инсталирати и термички раздвојени релеји. Оне представљају неколико биметалних плоча, свакаод којих је одговорна за одвојену фазу агрегата.

Аутоматски прекидач за заштиту мреже са електромагнетним релејем

После разумевања како ради машина са термалним отпуштањем, пређимо на следеће питање. Заштитни уређај, чије смо перформансе тек обавили, не ради одмах (потребно је барем секунду), тако да није у стању да ефикасно заштити круг од прекострујних кратких спојева. Да би се ријешио овај проблем, електромагнетски уређај за отпуштање додатно је инсталиран у АБ.

Прекидачи аутоматских прекидача електромагнетног типа укључују завојницу индуктивитета (соленоид), као и језгро. Када је круг у нормалном режиму, електронски ток који пролази кроз соленоид формира слабо магнетно поље које не може да утиче на функцију мреже. У случају кратког споја долази до тренутног повећања јачине струје у десецима пута, и сразмерно томе, снага магнетног поља се повећава. Под његовим утицајем, феромагнетска језгра тренутно се помера у страну, утичући на механизам окидања.

Будући да се процес појачавања магнетног поља за вријеме кратког споја одвија за дјелић секунде, електромагнетно ослобађање под његовим утицајем одмах активира, одвајајући снагу мреже. Тиме се избегавају озбиљне последице повезане са пренапоном кратког споја.

Провера капацитета испуштања

Сасвим често, љубитељи струје су заинтересовани да ли је могуће независно проверити употребљивост путних уређајапрекидачи. Треба рећи да је такво тестирање немогуће самостално обавити, а ако се њиме бави почетнички инсталатер, онда рад мора бити под надзором искусног стручњака. Ово је корак-по-корак водич за ову процедуру:

  • Прије свега, површину кутије треба визуално прегледати како би се осигурао интегритет дијела тијела.
  • Затим морате неколико пута окренути ручицу прекидача. Требало би да се лако инсталира у стању укључивања и искључивања.
  • Након тога, направљен је прологуе уређај. То се назива тестирање квалитета опреме у неповољним условима. Ова фаза подразумијева доступност специјализиране опреме, а при њеној имплементацији нужно мора бити присутан квалифицирани електричар. Током испитивања, бележи се време које пролази од тренутка повећања јачине струје до изреза.

  • На крају, сличан тест се изводи на уређају из којег је тело уклоњено.
  • Приликом провјере рада термалног раздјелника биљежи се вријеме потребно за искључивање уређаја под утјецајем електричне струје високе чврстоће.

Провјера сигурности заштитних уређаја у складу са захтјевима ПУЕ врши се само у комбинезонима. Као што је горе поменуто, ову процедуру треба надзирати искусни стручњак.

У видеу, процес инсталације независног разделника у прекидач:

закључак

У овом чланку смо открили тему уређаја за прекид везе, то смо реклиони представљају и како су независни, као и интегрисани у прекидаче. Сада знате, по којем принципу раде различити типови ове опреме и какву функцију сваки од њих обавља.