Садња парадајза у стакленику захтева компетентан приступ: 8 правила

Садња парадајза у стакленику захтева компетентан приступ Култивировање парадајза у стакленику - сложен процес, који подразумева спровођење комплекса агротехничких мера. Парадајз је врло избирљива култура. За добијање великог поврћа, вртлар мора стално пратити микроклиму у стакленику, бринути се о грмљу биљака. Поред тога, парадајз у стакленику може да буде под утицајем будућег усева. Како планирати парадајз и бринути се о садницама у стакленику - прочитајте испод.

Садња парадајза у стакленику: шеме

Обезбедити у стакленику пријатне услове за узгој парадајза, обезбеђује усаглашеност са одређеним планом искрцавања. Технологија слијетања се бира у зависности од врсте парадајза, величине стакленика. Правилна организација садница на лежајевима ће омогућити довољно осветљење, вентилацију и исхрану грмља парадајза.

План садње парадајза

Данас постоје следећи начини садње парадајза:

 1. Традиционални.У таквој шеми парадајз се налази у стакленику у редовима на удаљености од 0,5 м
 2. .
 3. Трака од два реда.У случају таквог приступа, биљке се саде у шаховском реду на креветима у два реда (удаљеност између редова треба да буде једнака 0,5 и више м).
 4. Комбиновано. Такво искрцавање се користи за узгој у једном стакленику различитих сорти парадајза. У њој се ниско расте парадајз налази уз зидове стаклене баште, а висок - близу пролаза. У овом случају, ниске грмље су засађене на удаљености од 300-400 мм, а високе - 500-600. Побрини сеБиљке са таквом шемом су много практичније.

Густина садње парадајза у стакленику од 3к6 зависи од висине биљке грмља, формирања кореновог система. Млади и сламнати парадајз који немају високо развијени коренски систем, могу се садити у 30-40 грмова, високих биљака - 10-15.

Како посадити парадајз у стакленику

Парадајз у стакленику захтева компетентну негу. То се односи не само на стварање најповољнијег температурног режима, правилног наводњавања и храњења, већ и на начин садње грмља: постављање биљке врло близу једна другој ће ометати њихов развој и неће дозволити грмовима да репродукују велики и квалитетни усев. Да би се добило много зрелих, укусних плодова трговачког изгледа, неопходно је правилно садити биљке.

Саднице рајчица не би требало да се строго саде једна на другу

Постављање рајчица у стакленику има сљедеће карактеристике:

 1. Не можете садити парадајз у истом стакленику са краставцима: краставци захтевају вишу температуру и влажност од парадајза.
 2. Парадајз се не препоручује да се ставља поред кромпира. Тло после пашлона сматра се неподобним за садњу парадајза четири године.
 3. Пре пресађивања садница у стакленик, претходно припремљене бушотине се саветују да се оплоде са две кашике суперфосфата (једна кашика, ако је суперфосфат дупли).
 4. Трансплантација садница у стакленику без грејања треба да се догоди у старости од 50 дана. У том случају, висина изданака треба да буде у кругу од 300 мм, а свака биљка треба да буде укључена7-8 листова.
 5. Густина садње парадајза зависи од сорте биљке, величине стаклене баште. У стакленику од 6к3 метра можете у једној линији засадити око 200 патуљастих биљака, не више од 40 средњих година, око 30 високих и само 12-14 парадајза са развијеним кореновим системом.
 6. задебљане засаде могуће су само за рајчице са високим растом и морају бити праћене пасинацијом биљака. Осим тога, грмље ће се повући, тако да треба уредити систем потпорних плоча у стакленику или објесити тапете.
 7. Препоручује се да се касни парадајз посади у броју 5-6 грмља по квадратном метру.
 8. Слетање парадајза треба обавити у другој половини дана или у не-сунчаном и врућем дану у претходно навлаженом, загрејаном земљишту.

Да би се земља загрејала на оптималну температуру (12-15 ° Ц) могуће је, затворити је пре-црним полиетиленом или заливом у бунаре врућег раствора мангана.

Могу ли се парадајз зими засадити у стакленику

Јесенске и зимско-пролећне културе се узгајају у топлим зимским пластеницима са додатним осветљењем. Саднице посађене у кутије за семе почетком новембра и средине децембра (у зависности од региона). Да би се обезбедило додатно светло, стакленик је опремљен специјалном снагом фитолампа. Они такође имају 12-16 сати дневно за биљке. Након формирања првих правих листова, саднице се коцкају у лонцима са оплођеним земљиштем.

За садњу у зимском периоду семенке стаклене баште на садницама су натопљене у раствору са микро- и макроедом и растуна температури од 23-25 ​​° Ц

Парадижник може бити посађен у стакленику зими, али се морају поштовати одређени услови

Прије слетања у зимском граду, биљке се уклањају, остављајући само јаке и здраве. Саднице посађене за 50-60 дана по 20-25 биљака по квадратном метру.

Биљке за трансплантацију у стакленику треба да имају 6-9 листова, први цвјетни цвјет који је формиран, снажан коренски систем. Стабљика клице треба да достигне висину од 200-300 мм.

Како грмље расте, стабљике високих биљака окрећу се око тапета. Искусним вртларима се саветује да праве грмље са пластичном кукицом у облику слова С.

Како посадити парадајз у пластеницима

За садњу парадајза, обично се одаберу стакленици ширине једног метра. У том случају висина склоништа мора бити најмање 50 цм већа од максималне висине постројења, наведеног у опису сорте.

Најчешће се парадајз засади у пластеницима ширине једног метра

Парадајз и патуљасте сорте парадајза су најпогодније за стакленике.

Саднице се пресађују у стакленик на удаљености од најмање 40 цм, а висина кревета у стакленику треба бити 300-350 мм, ширина 400-450. Након што се изданке ојачају и почну формирати грмље, биљке се продубљују у тло (посипајте грмље потребном количином тла). То се ради како би се осигурало да биљка не потпада под властиту тежину.

Парадајз: садња и нега у стакленику

Количина и квалитет будућих плодова зависи од правилне бриге о биљкамастакленици Да би се биљке осјећале угодно, потребно је водити бригу о сталном температурном режиму у стакленику, вентилацији и залијевању грмља.

За оптималан раст и плодоношење парадајза оптимална температура је у распону од + 16-25 степени и влажности у региону од 60-70%.

Заливање парадајза треба обавити када се саднице укорене (у просеку 10 дана). У овом случају, вода за наводњавање треба да буде собна (плус или минус 22 степена) температура. Учесталост наводњавања зависи од стадијума раста парадајза: до цветања парадајз се наводњава свака четири дана, уз израчунавање једног галона воде по квадратном метру. Током цветања, количина воде за наводњавање се удвостручује.

Правилна нега за парадајз је високо приносна залог

Врста формирања грмља и потреба за подвезом зависе од разноликости парадајза. Као опће правило, потребе свих мјера његе за грмље могу се прочитати у агрономским препорукама за сорту.

Парадајз се храни након сетве. Искусни вртлари саветују употребу органских ђубрива. Да би се убрзао рок сазревања плодова, могу се користити пасинирање и штипање високих биљака, креирање парадајза са ниским садржајем масти. Такве процедуре ће помоћи парадајзима да пошаљу све минерале и витамине из тла у раст и развој плодова. Ово је посебно важно за загријавање стакленика у хладним регионима Русије.

Како посадити парадајз у стакленику (видео)

Свеобухватан приступ садњи парадајза и правилној њези биљакау стакленику - кључ високог приноса зрелог, сочног и атрактивног поврћа. Колико и како садити парадајз зависи од тога које сорте бира вртлар, величине стакленика. Користећи горе наведене савете, моћи ћете да постигнете најбоље резултате у гајењу парадајза!