Розета у купатилу: избор простора и количине, инсталација

Прије почетка 2000. године забрањена је утичница у купаоници, како је наведено у прописима ПУЕ. Појавом нових материјала и метода монтаже, неки захтеви су се интензивирали, док су други постали мекши, што је резултирало утичницом за купатило, иако са бројним упозорењима, али је престало да спада у категорију забрањених решења.

Зонирање купатила према захтевима ПУЕ

Прије свега, горе наведене резервације регулирају мјесто гдје је утичница у кади дозвољена. За то, у просторији се наводи где ће се монтирати купатило, туш, умиваоник или тоалет - то јест, било који предмет на који цеви снабдевају воду.

 • Свако од мјеста постављања сматра се такозваном "зоном 0", која строго забрањује уградњу утичница. У њој можете користити само оне електричне уређаје који су директно намењени за купатило, имају заштиту од продора воде и напајају се напоном који не прелази 12 волти.
 • Површина зида нагоре и надоле од нулте зоне назива се "зона 1", која такође искључује било какве утичнице, али је дозвољено да се споје са ИП-к5 заштитном класом која омогућава да уређај издржи залијевање водом. Правила не забрањују да се овде постављају и котлови, али у пракси они ће се само мешати.
 • Удаљеност од 60 цм лијево и десно од димензија прве зоне је "зона 2". Такође је забрањено инсталирање утичница, али је дозвољено инсталирање електричних уређаја који имају ИП-к4 класу заштите која омогућава уређају да буде на киши. Друга локацијаЗона 2 зависи од постојања стационарне преграде између туша и других просторија. Ако јесте, онда се зона рачуна као круг радијуса 60 цм и са центром на крајњој тачки партиције.
 • Удаљеност од 2,4 метра од границе друге зоне назива се "зона 3", која се сматра релативно сигурном удаљености од извора воде. Допуштено је уградити 220 волтне утичнице са ИП-к4 заштитом од прскања и додатно опремљене одговарајућом заштитом.

Из ових правила је јасно да ако купаоница има туш кабину и умиваоник смјештена унутар једног метра, онда је немогуће инсталирати утичницу између њих. У овом случају, дозвољено је објесити котао, који се директно напаја жицом из мреже или прикључити на утичницу која се налази у дозвољеној зони 3. Ако је огледало освијетљено, расвјетна свјетла морају бити пројектирана за напон који не прелази 12 волти.

Када је инсталација још дозвољена

Постоје неки велики додаци правилима подручја у којима можете или не можете поставити утичнице. Сваки од њих не иде на плафон - висина било које од њих је 2,25 метара. То значи да, ако је висина плафона 2,5 м, локација утичница у купаоници може бити и изнад зоне 1, али на надморској висини од 2,3 метра. Према томе, додатни захтев је да се ожичење постави 15 цм од плафона.

Ово је смешно на први поглед правило вам омогућава да “изађете” из ситуације и урадите све према ПУЕ када је соба мала, а утичнице су потребне за стационарне уређаје - исти котао и машина за прање рубља.

Типови испуста испод нивоа хидроизолације

Чак и ако се утичница налази у жељеној зони и према свим правилима, она још увијек може добити попрскану воду или утјецати на кондензацију која ће се неизбјежно појавити у купаоници. Полазећи од тога, потребно је покупити водонепропусне утичнице за купатило, чији су проводни дијелови заштићени од продора воде на адекватном нивоу.

утичнице ИП54

\ т

Произвођач мора да стави ознаку ИП-КСИ на било коју утичницу, у којој уместо КСИ бројева од 0 до 8. Прва цифра означава заштиту механизма од пада у различите објекте, а друга означава ниво његове заштите. од влаге:

 • 0 - Контакти нису заштићени - чак и од случајног прскања.
 • 1 - На контактима не лебди одозго.
 • 2 - Засита от кишовие кишки, че нагъс пръсклива не надвишава 15 °
 • 3 - Уређај може издржати јаку кишу са нагибом распршивања до 60 °
 • 4 - Контакти су заштићени од прскања у свим правцима.
 • 5 - Овај апарат се може напојити из црева.
 • 6 - Заштита за уређаје који могу доћи испод таласа.
 • 7 - Заштита од краткотрајног урањања на дубину до једног метра.
 • 8 - Потпуно водоотпоран уређај.

Купатило захтева утичнице и друге електричне уређаје са ИП-4 или вишом класом заштите.

Захтеви за електрично ожичење и број излаза

Најмоћнији електрични уређаји за које је у купатилу уграђена утичница је котао, машина за прање рубљаи фен за косу. Они троше око 1.5-3 киловата сваки, у зависности од модела. Поред тога, овде се могу користити уређаји као што су равна плоча, електрични апарат за бријање и слично, који нису велике снаге али им је потребна одређена веза.

Ако котао није директно повезан са мрежом (неки од њих се могу јести само), онда за њега и машину за прање, у сваком случају, потребне су одвојене утичнице - најбоље је да се жице положе на сваку одвојено од улазног панела (тим више што дистрибутивне кутије у просторијама са високом влажношћу не могу бити постављене). Такође, прикључак је потребан у близини судопера - мало је вероватно да ће укључити неколико уређаја одједном, али је боље да буде двоструко.

Као резултат - број продајних мјеста ограничења није наметнут никаквим правилима и нормама - он се бира у зависности од тога колико се планира укључити у уређаје.

Део жица које ће се полагати у купатилу узима се у висини од 2,5 мм? за утичнице и 1,5 мм? за осветљење - то би требало бити довољно на горе наведеним енергетским уређајима. У супротном, попречни пресек жица треба изабрати појединачно.

ПУЕ препоручује да се кабелски сноп инсталира на затворен начин - унутар зида. Ако из неког разлога требате положити жице на површину зида, онда прво морате користити кабел с одговарајућом класом изолације, а друго - ставити га у полиетиленску валовиту цијев. Метал се не може користити, као сакратки спој може изазвати струјни удар.

Заштита: уземљење, РЦД и сплит трансформатор

Захтеви ПУЕ недвосмислено указују на потребу употребе заштитних уређаја за утичнице у купатилу. Обавезно за коришћење уземљења и ЕЛВ, препоручује се - сепарациони трансформатор.

Проводник за уземљење треба да се монтира не само на утичнице у купатилу, већ и на било који други у стану или кући. То је зајамчена заштита која штити особу од утјецаја на тијело фазе, која се може појавити на металним дијеловима електричних уређаја.

Прекидач искључује напајање електричном енергијом у случају опасног преоптерећења у мрежи.

Заштитни путни уређај се активира ако постоји струја цурења која се јавља када се фаза закључа у кућиште уређаја повезаног са уземљењем за уземљење. Постоје начини за спајање ПЛЦ-а без уземљења, али најефикасније овај заштитни уређај ради ако струја цурења је гдје ићи. Уз правилну везу и избор заштитног уређаја, максимална радна струја РЦД-а је 30 мА.

Последњи од наведених уређаја, упркос својој корисности, практично се не примењује, јер захтева значајна улагања и за куповину трансформатора и за његову инсталацију. У суштини, то је стандардни трансформатор, али не повећава или смањује напон, али га оставља непромијењеним. Његове заштитне функције леже у чињеници да линија,које он осећа, није директно повезан са општим ланцем, и стога у овом случају не постоји обична веза човека са земљом. Као резултат тога, струја цурења, која се може појавити на кућишту апарата, када се особа разбије у фазама, биће сигурна.

Како инсталирати

Са изузетком потребе за употребом уређаја отпорних на влагу, уградња таквог излаза у купатилу се не разликује од стандардног поступка инсталације. Ако се примени затворено ожичење, потребно је унапред израчунати на ком месту и како се израђују утичнице. На тим местима избушите отворе за под-чуваре и њима у зиду изрежите радне столове, који ће бити положени ожичење.

Пошто је купатило увек обложено плочицама, жице се уклапају у насталу рупу и пажљиво се мери. Када се плочица положи, избушиће се рупа од које се извлачи жица и на том месту се поставља утичница.

Ако су завршни радови већ завршени, али је потребно додати још једну утичницу у купатило, користи се отворена врста ожичења која је затворена у пластичну валовиту цијев или кабелски канал. Сами утичнице се причвршћују с типлама за причвршћивање које се у плочици претходно избушују.

Као резултат тога

С обзиром на број модерних електричних апарата, утичница је у сваком случају потребна у купаоници. Главна ствар у овом питању је да изаберете право место за његову инсталацију, да покупите уређај са одговарајућом класомзаштита од влаге и сама заштита особе од струјног удара.

У случају када је електрична енергија позвана да инсталира утичнице са стране, то их неће спријечити да појасне гдје и како да инсталирају ове уређаје. Ако мајстори немају где да их инсталирају, онда треба да размислите о њиховим квалификацијама и потреби за таквим услугама.