Релеј напона - именовање, избор и повезивање властитим рукама

Најбољи начин да заштитите кућну мрежу од напона скока је да инсталирате исправно одабрани стабилизатор. Међутим, ови уређаји су прилично скупи, и ако је напон у линији генерално стабилан и разлика у потенцијалима није ријетка, онда можете уклонити проблем помоћу релеја напона. Има ниску цену, а ако су пренапони у линији ретки, потпуно се носи са заштитном функцијом. Штавише, ако се нула жица или затворени коси каблови прекину, релеј напона ће радити чак и брже од стабилизатора. У овом материјалу, рећи ћемо вам који је релеј напона (РКН), разумјет ћемо његов принцип рада и објаснити како одабрати и спојити релеј на мрежу.

Предности релеја у односу на стабилизаторе

Употреба релеја напона за стан или кућу, ако дозвољава стабилност линије, много је боља од инсталације стабилизатора. Хајде да наведемо главне предности РЦН:

 • Компактност. Овај уређај има много мањи простор него било који стабилизатор.

 • Једноставна инсталација. Контрола напона у мрежи може се инсталирати унутар плоче за напајање на ДИН шини, па чак и не мора бити дуга збрка око каблова за повезивање. А да бисте инсталирали стабилизатор, мораћете да паднете у линију (када инсталирате уређај у затвореном простору) или поставите уређај у посебно дизајнирану заштитну кутију, поред штита.
 • Стопа реакције. Ово је главни плус релеј напона.Са наглим скоком, разлика у потенцијалима одговора елемената одвија се за само неколико милисекунди. У овом издању са РКН-ом једино се могу натјецати симистормицни стабилизатори, ција је цијена веца.
 • Тишина. Релеји су тихи, а стабилизатор се чује чак и на прилично великој удаљености.
 • Исплативост. У поређењу са стабилизирајућим уређајима, елементи контроле потенцијалних разлика троше незнатну количину електричне енергије.
 • Ниска цена. Као што је већ поменуто, релеји напона су много пута јефтинији од стабилизатора.

С обзиром на горе наведене користи РЦН-а, постаје јасно зашто би, ако је могуће, требало изабрати. Па ипак, упознавајући се са предностима ових елемената, не треба се дивити и ставити их свуда уместо стабилизатора.

Ако користите релеј као прекид напона за фрижидер, а потенцијална разлика у мрежи ће редовно скакати, тада ће се трајно укључивање и искључивање искључити тако да скупа јединица за неколико мјесеци неће успјети.

Принцип рада управљачког уређаја

Релеј напона ради према следећем принципу. Шема овог уређаја је пројектована тако да струја стално долази из мреже. Елемент мјери разлику у потенцијалима, а ако је добивена вриједност унутар дозвољених граница, тада кључеви уграђени у РК остају отворени, а ток електрона слободно допире до потрошача.

Укратко о релеју на видеу:

У случају појавенеусклађеност фаза у ланцу или појављивање снажног импулса узрокованог удара грома или пребацивања, кључеви се одмах затварају, уређај се активира, а довод електричне енергије у мрежу се зауставља. Ово спречава оштећење прикључених кућних апарата. Процес рада траје неколико милисекунди.

Након нормализације параметара електронског тока, укључен је тајмер одлагања. Опремљен је шемом уређаја као што су клима уређаји, фрижидери и замрзивачи, и треба их поштовати ради правилног функционисања.

Контролни уређаји регулишу време кашњења одржавањем жељеног периода. По истеку програмираног времена, напајање се наставља на уобичајени начин.

Релејна веза у једнофазним мрежама

Погледајмо како спојити једнофазни релеј у кућној мрежи 220В. Пребацивање се врши преко фазног кабла. Нула жица мора бити спојена да напаја унутрашњи круг. Склоп за повезивање релеја напона може се извести на један од два начина:

 • Кроз (директно) повезивање уређаја.
 • Спој спојног уређаја са контактором, који врши прекидање.

Препоручује се инсталирање и повезивање једнофазног РЦЦ-а испред бројила електричне енергије, како би се осигурала заштита током пренапона, али након аутоматског уређаја. Када бројач већ има печат, онда је контролни елемент повезан иза њега. Ако је мерач подешен на аутоматску одмах након запечаћеног бројачапрекидач, релеј ће морати да се инсталира после њега, раздвајајући жицу од излаза АБ и повезујући се на улаз уређаја да контролише разлику у потенцијалима.

Повежите РЦН са терминалом на који је кабл претходно прикључен са бројила или ВА. Нула на управљачкој јединици повезује се на нулту сабирницу са одвојеним водичем.

Треба имати на уму да заштита од кратког споја и струјног преоптерећења није проблем са релејем напона, тако да не може замијенити аутоматски уређај. Ови уређаји су спојени на линију заједно, а вриједност ЛЦД-а мора премашивати називну струју прекидача на једну вриједност.

Инсталација релеја напона на видео:

Монтажа споја релеја и контактора

Додатни контактор се инсталира када је вредност струје укључивања превелика. Често је инсталација релеја са контактором јефтинија од куповине ЛЦД-а, који ће одговарати параметрима електронског флукса.

Називна струја управљачког елемента у овом случају је један од захтјева - она ​​мора бити већа од вриједности на којој контактор ради. Потоњи ће у потпуности преузети тренутно оптерећење.

У вези са овим, опција постоји један, али прилично значајан недостатак - смањене перформансе. То је због чињенице да се за милисекунде, неопходне за рад управљачког уређаја, додаје време потребно за реакцију контактора. Стога, при избору оба уређаја, потребно је обратити пажњу на највећу могућу брзину сваког од њих.

АтПовезивањем овог прикључка, фазни водич из ВА се спаја на нормално отворени контакт.

Имају улаз склопног склопа. Фазни улаз РЦН-а мора бити повезан помоћу посебног кабла. Може се прикључити на прикључак улаза контактора или на контакт излаза ВА.

Будући да је фазни улаз контролног елемента повезан проводником мањег раскршћа, потребно је обратити пажњу на поузданост везе. Да би се спречило да испадне из прореза, који има релативно дебели кабл, обе жице треба да буду уврнуте заједно и закључајте лем или га притисните посебним рукавом.

Приликом уградње, проверите да ли је проводник који одговара релеју добро причвршћен. За повезивање излаза ЛЦД-а на соленоидне прикључке контакторског кабла користи се пречник од 1 - 1,5 квадратних метара. Нулти контролни елемент и други прикључак завојнице спојени су на нулту сабирницу.

Излаз контактора је повезан са дистрибутивном сабирницом помоћу проводника фазне снаге.

Како повезати релеј напона у трофазним мрежама?

Трофазни ЛЦД у присуству пренапона најмање једне од фаза искључује напајање за све три. Са улазне машине, три фазе прелазе на улазни терминал релеја, исти број фазних жица - излаз. Соленоид контактора је спојен на било који излаз контролне јединице.

Спојни контактор мора такође имати три фазе, на које су прикључени каблови за напајање. Повезивањем трофазне опреме морате бити опрезни да то не учинитезбунити фазу. За повезивање са сваким од њих није потребан посебан РЦН - искључивање једне жице, могуће је онемогућити опрему.

Повезивање релеја напона са трофазном мрежом у видеу:

Нијанси избора уређаја

Приликом избора релеја напона потребно је обратити пажњу на следеће параметре:

 • Елементарна брзина.
 • Могућност регулације (подешавање потребног времена кашњења, као и ограничења рада).
 • Номинална вредност струје.

Ако уређај има дигитални индикатор, бит ће га лакше поставити, али опћенито, присутност такве компоненте не игра значајну улогу. Пре него што одете на куповину или наручите уређај преко интернета, добро је да посетите специјализоване форуме и рецензије.

Имајте на уму да запослени у произвођачима рачунара комуницирају са корисницима. Отвореност сугерише да је компанија сигурна у своје производе.

закључак

У овом чланку детаљно смо објаснили шта је то релеј притиска, његове предности и слабости, и објаснили како правилно повезати овај уређај и шта треба тражити приликом избора. Ове информације ће бити корисне нашим читаоцима који ће инсталирати уређај за заштиту од пренапона на кућној мрежи.