Режим профила за суву градњу код куће

Данас ниједан сухозид не може поправити. Овај савремени материјал чврсто је успоставио позицију лидера на грађевинском тржишту. Ако се одлучите да сами радите са унутрашњом дорадом сухозидних плоча, треба да знате да ћете морати да се бавите не само овим материјалом већ и металним профилима. Потоњи се користе за креирање костура, који се затим прекрива листовима сухозида.

Због чињенице да се суви зидови користе за састављање најсложенијих конструкција, метални профили се морају сећи, савијати и спајати. Све ове манипулације морају бити правилно изведене како не би оштетили материјал и створили чврсту структуру.
У овом чланку ћемо погледати све што се тиче питања профилирања.

асортиман материјала

Чини се да у таквом процесу може бити тешко? Али, као што пракса показује, чак и са тако наизглед једноставним стварима могу постојати неке потешкоће.
Метални оквир је скоро увек потребан за суву градњу. Морате да користите профил да бисте га инсталирали. Треба напоменути да профил за суви зид може бити другачији. За данас постоје следеће врсте профила:

 • усмјерава;
 • Рацк-моунт.

Ово су два основна типа елемената оквира. Али профили могу бити и следећих типова:

 • лучни;
 • плафон;

 • Светионик;
 • угао.

Сви они током окупљањатруп се мора исећи, јер је мало вероватно да ћете морати да користите целу дужину шина. Обично, профил треба да се исече на неколико делова да би се створио оквир за жељени дизајн.

Обратите пажњу! Пре резања профила, морате знати тачно величину потребних комада, како не би покварили материјал. Овде, као никада пре, правило је "Седам мера, једна је одсечена".

карактеристике процеса

Пошто је профил метални елемент оквира, онда га можете исећи на делове жељене величине само уз употребу одговарајућих алата.
Они морају да испуњавају следеће захтеве:

 • одсецање метала;
 • не деформисана површина профила;
 • лако руковање.

Такви захтјеви не покривају све алате који се могу наћи у ормару. Стога, пре почетка рада, побрините се да у вашем дому постоји бар један од ових услова је алат (о чему ћемо управо говорити у наставку).
Само уз његову помоћ можете правилно изрезати профил.

Шта вам је потребно за залихе

Постоји неколико опција за алате који могу да секу метални профил за гипсане плоче:

 • маказе;
 • електрични виљушкар;
 • нож;
 • Булгариан;
 • машина за сечење.

Свако од ових алата има своје предности и недостатке.Зато изаберите једну од њих која вам се чини најпогоднијом. Главна ствар коју треба запамтити је да профил треба да остане у радном стању након подрезивања.

опцијеРезање

Као што је горе споменуто, можете изрезати профиле за суви зид на различите начине. Они се разликују у зависности од тога који се алат користи.
Размотримо сваки од метода детаљније:

 • маказе на металу. Користећи маказе, можете лако, брзо и једноставно исећи било који метални елемент оквира. Нарочито зато што шкаре обично преферирају да користе за такав рез. Осим тога, проналажење у кући је много лакше. Шкарама можете одрезати сталак без вишка смећа и прљавштине и још више буке. Дакле, такав алат остаје најпопуларнији у грађевинским радовима који се односе на суви зид;

Обратите пажњу! Није потребно посебно куповати скупе савремене маказе. Резање без проблема може се урадити и помоћу старих совјетских модела.

 • метална тестера и електрични апарат за бријање. Бучан и прљав начин, јер ће током рада електричног алата на поду пасти метални чипови. Рез ће резултирати глатком и глатком, за разлику од рада са маказама, али сам алат ће коштати много више него маказе;
 • метални нож. Најнеугоднији метод. Резање трачница за сухозид са таквим алатом је веома неудобно и дугачко, јер ће метал, због својих замршености, стално држати;
 • Бугарски. Може се заменити бушилицом са сличним режимом. Рад са Бугарима биће веома бучан и "спектакуларан", јер ће све стране летети искрама. Метода се не препоручује за употребу ако се залијепи у просторијипозадине, јер искре одлазе могу запалити њихове рупе у њима;

Обратите пажњу! Када радите са Бугарином, морате се придржавати безбедности. Обавезно носите заштитне наочаре за очи.

 • машина за одсецање. Рад са таквом машином веома је сличан употреби бугарског. Али рад са машином ће бити много лакши. Минус ове методе је веома висока цијена инструмента. Поред тога, машина је прилично велика и заузима пуно простора;

Као што можете видјети, сви алати за резање имају одређене предности и недостатке.Најчешће коришћене металне маказе из горње листе. Само запамтите да њихова употреба може мало да промени рез, што доводи до његове мале деформације.Али ћете моћи да исечете елемент оквира на делове потребне дужине без икаквог вишка прљавштине, буке и трошкова.
После маказе, длан првенства о коришћењу електричног бума. Наравно, требало би да постоји место прљавштине и не баш пријатне буке. Али рез иде савршено глатко.
Остали алати имају више недостатака него користи. Иако дају глатки рез, али буку и прљавштину која ће пратити цео процес, прецртани су сви једнаки резови.
Обрати пажњу! Коју год алатку сте користили, прије израде материјала, увјерите се да су све димензије исправно направљене.

Безбедносна технологија

Као епилог о сигурности. При раду са електричним алатима (бугарски, електрични строј, алатни строј) потребно јеЗапамтите о сигурносним мјерама. Пре почетка рада обавезно се упознајте са упутствима за уређај и ставите на очи заштитне наочаре, а на рукама - рукавице. Дакле, ваш посао ће бити спашен од непотребних ризика.
Дакле, погледали смо главне алате помоћу којих можете изрезати елементе оквира и уклопити их под планирани дизајн сувог зида. Остаје само да се наоружа један од њих и да се сигурно премјести да би се постигли грађевински потхвати!