Разводна кутија за ожичење

Неко од разводне кутије за ожичење ће се чинити незнатним елементом кућне електричне мреже. И заиста, шта је поента од ње? Уз помоћ прекидача контролишемо осветљење, утичнице се напајају електричним апаратима и апаратима - од ових елемената електричне мреже видљив је резултат. Али невидљиви, али веома важан резултат, је да се прекидачи, утичнице и уређаји повезују са заједничком електричном мрежом кроз разводне кутије. У њима се спајају жице које долазе из напајања и прелазе на уређаје за пребацивање.

Историја појаве

Чим је постављен први чвор, у који је било спојено више жица разгранате електричне мреже, одмах је била потребна потреба за њеном заштитом. Пре свега, од случајног додира људи до голих жица, што може изазвати струјни удар. Такође је потребна заштита од спољних утицаја - механичка, прашина, прљавштина, вода.

Чак и током првих корака електрификације, измишљен је како би се заштитило мјесто увијања жица кутијом. У почетку, у ту сврху, импровизована средства, као што су лименке из лименки, ушла су у курс. Направили су рупе у којима су жице уметнуте и закривљене једна са другом. Најважније је било да се пажљиво исеку рупе, да се њихове ивице учине равне и да се не зупчасте, како не би оштетили изолацију жица.

Међутим, врло брзо је еволуција електротехнике довела до масовног отпуштања произвођача неопходних фабричких разводних кутија. Иако сада, прекоГотово читав један век, негде и тамо је слаткиш који ће направити кабловску везу у гаражи или у шупи.

Па, а ви, ако градите кућу или радите велики поправак у стану, свакако почните са електричним радовима. Прије свега, обавезно инсталирајте разводне кутије, немојте користити лименке и ручне алате, чак ни у помоћним просторијама. Идите на тржиште електричне робе, тамо се кутије продају у изобиљу - било које величине, конфигурације и степена заштите.

Зашто се зове другачије?

Кутија која повезује електричну енергију добила је неколико имена одједном - дистрибутивна, раздвајање, гранање, разклучителнаја.

То је разводник снаге који прима напон из извора енергије, а затим прелази преко неколико електричних грана - на утичнице, прекидаче, уређаје за осветљење. Пошто се напон у кутији дистрибуира у различитим правцима, назива се дистрибутивни. Пошто је неколико кутија електричне енергије напустило кутију, појавило се као синоним - гранање.

Друго име је изведено из методе по којој су жице међусобно повезане унутар кутије. Дуго времена најпоузданија метода је било лемљење. На мјесту споја, жице су се искривиле, а затим залемиле, због чега су електричари почели да називају кутије необрезане.

Занимљиво је да је настао још један синоним - кутија расизма. Реч "изклучение" може да се чује само међу професионалним електричарима, и изумљена, као да комбинујезаједно два појма - дистрибуција и повезивање. То јест, били су распоређени у кутији, која је водила и куда да иде, а затим их је повезала по схеми.

Сада постоји толико много модерних опција спајања - све врсте терминала, заваривање, спајање изолационих стезаљки, стезање рукава, стезаљке, самозапаљиве стезаљке. Међутим, кутије се још увијек често називају дистрибуцијским кутијама.

Све ово смо вам објаснили да када одете да бирате материјале у продавницама електричне робе, а на различитим местима ћете видети различита имена, знате, сви они се односе на исту разводну кутију.

Да ли вам је увек потребна?

Сасвим логично питање, да ли могу без дистрибутивне кутије? Чиста теоретски, да.

Сада замислите да од улазног електричног штита, који се обично налази на улазу у кућу или стан, морате проширити засебну линију на сваки прекидач и утичницу. Колико ће онда бити жица? Да, и отрцан ће морати да ради широко и дубоко, тако да можете ставити у њих неколико жица. Дакле, чисто са економске тачке гледишта, инсталација разводних кутија је рационално и сврсисходно решење.

Неко може да се противи и каже да је много сигурније да се цијела линија спусти од електричног штита до прекидача или утичнице, и да ће у кутији бити само додатни чвор. Одговор на ово питање је да исправна и компетентна веза жица не представља никакву опасност.

Међутим, свако може имати своје мишљење о томе, међутим, о томеДанашња верзија са употребом разводних кутија је најбоља.

врсте

Кутије за повезивање електричних жица долазе у различитим типовима и класификују се према многим параметрима.

Уградњом

Прво, разделени в зависимост от начина на инсталациата:

 1. Разводна кутија за отворено ожичење (иначе названа "спољна инсталација"), монтирана на зидне површине. Да бисте га инсталирали, није вам потребна никаква претходна припрема терена. Причвршћује се директно на површину зида са различитим причврсним елементима.
 2. Разводна кутија за скривено ожичење (назива се "унутрашња инсталација"), монтирана у посебном удубљењу у зиду, која се буши у монтажним радовима. Ове дистантне кутије се, пак, разликују у зависности од материјала зида у којем ће се монтирати. Ако сте у бетонском или цигленом зиду, онда вам је потребна специјална круна да направите депресију испод величине кутије. У сухозиду или другим листним материјалима једноставно одрежите одговарајућу рупу.
по материалу

Различите кутије у зависности од материјала из којег су направљене. Прије свега, то би требали бити такви материјали који су за цијели животни вијек осигурали жице максималне заштите. С тим у вези, кутије за ожичење израђене су од пластике и висококвалитетних метала, који се и даље наносе на заштитни слој антикорозивне боје или прајмера.

За производњу металних кутија користе се челични челик или нерђајуће легуре алуминијума. Уколико дође до пожара, метални ковчег ће неко вријеме постати заштита садржаја кутије, при чему ће барем бити могуће демонтирати електричну мрежу. Металне кутије се често користе у зградама опште намене (гараже, помоћне просторије, шупе).

Штити електричне прикључке и пластичну разводну кутију без мање ефикасности. За њихову производњу се користе полиамид, полипропилен или литијум флуоропласт, који нису подложни експанзији активним супстанцама. Такве пластичне кутије су одлична изолација од електричног удара. Поред добрих изолационих својстава, имају и довољну механичку чврстоћу. Пластична кутија која трепери је отпорна на агресивне хемијске течности и може остати у влажном окружењу много дуже од метала. Ако постоји опасност од отворене ватре, пластика не гори, већ се топи, у томе он, наравно, инфериоран од метала.

По другим параметрима

Разводне кутије су различите величине и овде главну улогу имају следећи критеријуми:

 • њихово именовање;
 • број улаза;
 • класа заштите.

У кутији могу бити најмање два улаза, тј. У њега ће бити спојене двије жице. Максимални број улаза у једну разводну кутију је 16. Према томе, што је више уметака, већа је кутија по величини и дубини.

РазличитоКутије у облику, могу бити округле, квадратне и правокутне. За спољашњу инсталацију нема разлике у облику у којем ћете користити кутију. Али за унутрашњу уградњу, најбоље је кренути, јер ако имате бетонски зид, онда је много лакше направити рупу у њој него одрезати квадратну нишу.

Од свих горе наведених критерија, израчунава се цијена дистрибуцијске кутије. Чак и на цени утиче степен заштите овог елемента:

 • ИП 20, ИП 30 - за рад само у сувим просторијама, без заштите од влаге;
 • ИП 44 - за рад на улици и у просторијама са високом влажношћу, приликом уградње на улици морате изабрати мјесто испод надстрешнице или надстрешнице, као и да бисте избјегли директан утјецај прашине и воденог млаза;
 • ИП 55 - за употребу на мјестима подложним атмосферским падавинама, тј. Кутије са овим ступњем заштите могу се инсталирати на улици у свим увјетима, потпуно су заштићене од прашине и воденог млаза;
 • ИП 67 - за рад на улици са било каквим атмосферским падавинама, као и на земљи иу земљишту;
 • ИП 68 - кутије са овим степеном заштите могу се искористити урањањем у воду, по правилу, дубина урањања се додатно означава за сваки производ на паковању или кућишту.

За кућне електричне мреже, најчешће се користе кутије са степеном заштите ИП 55.

Правила инсталације

Пре инсталирања разводне кутије, прочитајте захтеве наведене у главномнормативни документ електричара ПУЕ, као и корисни савети за инсталирање разводних кутија:

 1. Поставите лежиште кертриџа на растојању од 10-30 цм испод плафона.
 2. Разводна кутија мора увек бити доступна. Постоје случајеви када је инсталиран на одговарајућој удаљености од плафона, али онда у току нове поправке и уградње затезних или спуштених плафона, кутија је била изван домета (то јест, ниво плафона је пао). Постоји могућност оставити мали отвор у новом плафону за слободан приступ кутији. Али, највероватније, неће имати потпуно спектакуларан и естетски изглед. Најбоље је да је преместите на приступачну локацију пре него што направите нове плафоне.
 3. У скривеној верзији ожичења у зиду, удубљење се израђује испод сваке разводне кутије по величини и облику (округла или квадратна). Дубина нише је направљена тако да се кутија не стрши из зида, а поклопац у затвореном облику излази на равну површину зида.
 4. Спољни модели кутија су већ монтирани на припремљене украшене зидове.
 5. Ако је соба направљена од квалитативне поправке, онда не бих хтио покварити њен изглед као неугледан поклопац који затвара разводну кутију. У том случају, или уредите поклопац под вашим унутрашњим дизајном (тапете или боје у тону), или унапријед одаберите кутију с украсним поклопцем.
 6. Ако сте залијепили кутију са тапетама, обавезно запамтите локацију његове локације, тако да ако је потребно, одрежите позадину на лицу места идобити приступ кабловским везама. Најбоље је провести кућни дневник струје, који ће повући све кутије и стазе жица у стентове. Ово је веома погодно чак и ако треба да избушите зид за слику или оквир за фотографије. Знајући схематски распоред ожичења, сигурно нећете наићи на електричну бушилицу.
 7. У кутији требате гледати не само кад већ пуши. Периодично је потребно извршити ревизију прикључака у сврху њиховог грејања, као и затезање контаката.

инсталација

За постављање кутије у зид прво припремите рупу. Потребан је посебан алат, најбољи ударац са специјалном млазницом, названом круна. Шта она представља? Прстен који има ивицу савијања или дијамант. У центру је олуја, дизајнирана за бетон, она центрира круну, а већ сама себи изрезује округли сегмент од зида. За бушење до жељене дубине, сечени сегмент се скида са зида длетом и чекићем (можете користити посебну оштрицу која се монтира на перфоратор). Слично томе, за сваки уграђени елемент мреже (утичнице, прекидачи) се изводи дубинска ниша.

Затим из рупе морате пробити делове у којима су положене жице или каблови. Њихове крајеве треба ставити у кутију (за ту сврху има неколико специјалних рупа) и оставити да се причврсти 10-15 цм за монтажу везе.

Затим се кутије размаза у ниши на раствору од алабастераили грађевински малтер. Остаје само направити све потребне рацклиуцхение жице и затворити инсталирани елемент с поклопцем. Жице су повезане заваривањем, увијањем и даљим лемљењем, окретним или терминалним блоковима.

Сада знате готово све о дистрибуцијским кутијама. Покрените поправке струје увијек с њима. Куповина ових елемената мреже није проблем, што је најважније, тачно одредити шта желите?