Размислите како лоцирати утичнице у кухињи

Погодно поставите утичнице у кухињи

Модерна кухиња је испуњена кућним апаратима, а питање: како поставити утичнице у кухињу тако да се лако користе и не крше правила ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), постаје све релевантније.

Уосталом, у модерној кухињи, три утичнице, које препоручују инсталирање предмета 12.27 ВСН 59-88, не могу без. Зато, усуђујући се да поправите своју електричну мрежу у вашој кухињи, све ситнице треба предвидјети.

Како организовати електрично напајање кухиње

Питање електричног напајања кухиње укључује низ питања, од којих утичнице, жице и прекидачи могу одабрати и завршити са питањем како поставити кухињске утичнице. Само свеобухватан приступ рјешавању свих ових питања омогућит ће нам стварање поуздане електричне мреже.

Како изабрати електричне апарате за кухињу

Прво, потребно је исправно одабрати жицу (види Израчунавање пресека жице по снази), утичнице и прекидаче за инсталацију електричне мреже. То не зависи само од континуитета комплетне електричне опреме, већ и од њене безбедности.

Дакле, не треба рачунати на ахос, и ако све радите својим рукама, онда све треба пребројати и извагати.


На фотографији су приказане утичнице из различитих земаља

 • Почнимо избором прекидача за повезивање група за напајање кухиње. Препоручује се да их поделите у кухињску расвету и излазну кухињску групу. Према клаузули 6.2.2 ПУЕ,називна струја ових машина не би требала прелазити 25А. Стога, оптерећење треба бити распоређено тако да номинална струја у свакој групи не прелази ову вриједност.
 • Обично се једна група светла појављује са 10 или 16 А, а група која храни утичнице је 16 или 25 А. У ретким случајевима, када се у кухињи уграђује велика количина снажне електричне опреме, могућа је уградња два прикључка. Осим тога, ако је штедњак инсталиран у кухињи, онда је за своју снагу, према тачки 9.6 ВСН59-88, додатно уграђен додатни 25А прекидач.

Обратите пажњу! Ако у кухињи имате електрични штедњак, ваша улазна машина на стубишту, у складу са тачком 9.6 ВСН 59-88, треба да буде на номиналној струји најмање 40А.

 • Правилан избор продавница је такође важан фактор успеха. Да бисте то урадили, морате да знате тачно коју електричну опрему прикључите на њу. Уосталом, тренутно је тржиште представљено утичницама за 6, 10, 16, 25 и 32А. Стога је за спајање снажних електричних утикача потребно изабрати утичнице високе номиналне струје (види утичницу за електрични штедњак: карактеристике, избор и уградња).
 • Да би правилно изабрали утичницу, наша инструкција саветује да користите формулу И = П /У? Цос ?, где И - номинална струја, П - номинална снага уређаја (обично наведена у пасошу) и цос? - Фактор снаге електричног уређаја (обично наведен у пасошу инструмента, али ако га нисте пронашли, онда можете узети 1).
 • Потребно је узети у обзир номиналне струје електричних уређаја добијених у складу са овом формуломизбор утичница. Штавише, треба изабрати најближу вредност.
 • Избор жица за напајање електричне мреже посвећен је многим чланцима, укључујући и наш сајт. Зато нећемо трошити много времена. Једино што ћемо указати је то, према табели. 7.1.1 ПУЕ, њихово сјециште не смије бити мање од 1 мм 2 за бакарне жице и не мање од 2,5 мм2 за алуминијске жице.

Избор локације утичница


Једна од опција за постављање утичница у кухињи

Сада долазимо до најзанимљивијег питања: како правилно поставити утичнице у кухињу? Не постоје посебни захтјеви према мјесту уградње ПУЕ нити других прописа.

Главни и једини захтјев је погодност њихове примјене. Стога, с обзиром на огроман број дизајнерских рјешења у распореду кухиња, дајемо само основне заједничке стандарде за локацију утичница.

 • Утичница за хладњак је обично постављена на висини од 30 цм од пода иза њега. Често вам није потребно да њиме управљате, тако да га сакријете, то је идеално рјешење.

Обратите пажњу! Ако имате инсталиран плински котао, препоручљиво је прикључити утичницу хладњака на групу котлова. То је због чињенице да у случају дуже одсутности можете искључити све групе освјетљења осим ове. Ово ће уштедети топлоту у кући и производима за време вашег одсуства и минимизирати вероватноћу пожара.

 • Користећи исто правило, одговорите на питање: где да поставитекухињске утичнице за другу електричну опрему. То могу бити замрзивачи, перилице рубља, перилице посуђа, микровалне пећнице, пећнице и још много тога. Често, рад ових утичница није потребан, па је исплативије поставити на зид директно иза електричне инсталације.
 • Снага система за присилну вентилацију заснива се на истом принципу. Многи збуњују локацију утичнице испод плафона, али не кршите никакве норме. Успут, пошто оптерећење овакве вентилације није велико, за њихово повезивање можете користити утичнице уграђене у намештај.
 • Посебан проблем је како исправно лоцирати утичнице у кухињи за напајање преносивих уређаја. То могу бити миксери, кухињски прибор, електрични чајници итд. Најчешће се ови уређаји користе у такозваном кухињском радном простору. Због тога обично поставља троструки прикључак (погледајте Како повезати троструку утичницу са својим рукама) за ове сврхе. Ако планирате да користите велики број електричних уређаја истовремено, тај број се може повећати на пет.
 • Ако имате електричну пећ у вашој кухињи, онда постоје одређени захтјеви за инсталирање ове утичнице (погледајте Како инсталирати утичницу властитим рукама). Према члану 12.30 ВСН 59-88, такве утичнице не могу бити постављене испод и изнад судопера, као иу кухињским ормарима. У принципу, ово правило се такође препоручује када се инсталирају друге утичнице. Али у случају електричне утичнице, она је превисока.


Могућност уградње утичница у кухињи

 • Коришћење видео и других кућних апарата у кухињи је одвојено питање. Све зависи од стационарне природе такве инсталације. Ако сте, на пример, инсталирали сталан телевизор, препоручљиво је да сакријете утичницу да бисте је повезали са ормарићем или другим електричним апаратом. Ако вам је потребна утичница, на пример, за пуњење мобилног телефона, онда је корисно да је поставите на приступачно место. За то, опремљене утичницама за намештај добро ће стати.

Правила утичнице утичнице

Одвојено, желео бих да се осврнем на неке, мада сасвим логичне, али често правила примене нису применљива. Њихова примена ће вам омогућити да уштедите много времена и елиминишете проблеме са електричном мрежом у будућности.

 • Користите жицу која је у складу са одредбом 1.2.1 ПУЕ. Нула жице треба да има плаву боју, а уземљивач зелено-жут.
 • Користите блок терминала за повезивање жица из жице групе. Штавише, према т.3.239 СНиП 3.05.06 - 85, морају имати попречни пресјек довољан за спајање жице најмање 4 мм2.
 • Без обзира на то гдје се у кухињи налазе утичнице, жичана жица не би требала имати различите кутове од 90 °. Уосталом, неки људи покушавају да сачувају и држе жицу на најкраћи могући начин. Као резултат тога, она се претвара у огромне проблеме приликом поправки или приликом уградње у зид једноставног чавла.
 • Приликом спајања жице на утичницу, у складу са тачком 3.241 СИН 3.05.06 - 85, потребно је оставити малу количину довољног броја жица које треба поново спојити. Цена ових 10 - 15цм жице ће вас схватити када треба поново да се повежете, а жица ће се покварити. Ако се сада одлучите за убод, онда морате направити нови зид.

Повезивање утичница са и без контаката за уземљење

 • Правила то не захтијевају, али савјетујемо да се прикључне групе, од којих се напајају перилица рубља, перилица посуђа и сличне опреме, прикључују преко УЗО строја.

закључак

Сада знате где да лоцирате утичнице у кухињи и како да организујете снабдевање електричном енергијом у овој соби. Остаје питање малих: не жури и инсталацијом да изврши инсталацију.

Не заборавите на опасност од струје. Према томе, ако немате барем минимално знање из електротехнике, боље је да верујете овом стручњаку.