Разлике у водено-дисперзивној боји од водене емулзије: која је разлика између водене дисперзије и водене емулзије, која је разлика између композиција?

Тренутно се боја често користи за унутрашњу декорацију. Модерни произвођачи нуде купцима много опција које се разликују не само по трошковима, већ иу одређеним својствима.

Водна емулзија и складишта водене дисперзије су посебно популарна. Приликом избора одговарајуће композиције треба да узмете у обзир њихове карактеристике. Да бисте решили овај проблем, морате се упознати са специфичностима сваке врсте.

Значајке за стискање боје

Под називом ове супстанце можете разумети да је једна од њених главних компоненти вода. Пигменти и полимери се користе као додатни састојци. Све описане компоненте су помешане у једној маси, да би се оставила композиција која има одређени степен вискозности.


Често се на основу водених боја додају специјални растварачи. Ово је неопходно за промену степена вискозности. Најчешће се растварач додаје у случају када се ради о различитим алатима, као што је наношење боје.

Посебност ове врсте боје је да након бојења површина воде испарава. Полимери, присутни у бази, стварају филм са високим нивоом чврстоће. Завршни премаз има добру пропусност ваздуха. То је због присуства порозне површине која је високо отпорна на климатске промјене.

Посебну пажњу треба обратити на чињеницу да се бојање водено-емулзионим композицијама може вршити када се температура загреваоколина није већа од +4 степени. У супротном, боја неправилно лебди на површину и сав посао ће морати да се преради.

Такође, у воденим емулзијским складиштима често постоје различите смоле. То могу бити минерални, акрилни или силиконски полимери. Ова листа понекад додаје силикатне смоле.

Својства водено-дисперзионих композиција

Што се тиче главног конкурента прелиминарне форме, водено-дисперзионих композиција, ова врста такође има своје индивидуалне особине.

Прва ствар коју треба тражити су главне компоненте. Главне компоненте боје су водене дисперзије и полимери. Полимери су акрил и винил ацетат.

Вриједи споменути и вискозност композиција. Као и код боја на воденој бази, ове опције се могу разриједити при раду с различитим алатима. У основи, ове композиције су направљене у облику течне пасте. У процесу рада, боја се разблажује да би се добила жељена конзистенција.


Такође треба рећи да се основа може састојати од 15 до 40 компоненти. То су различити агенси за формирање филма, пигменти и пуниоци. Боје за дисперзију воде такође укључују емулгаторе и стабилизаторе, који делују као додатне компоненте.

Приликом фарбања површине овим композицијама, потребно је знати да сушење првог слоја обично траје око 40 минута. У исто време, на друге факторе утичу временски услови и температура ваздуха.

Карактеристика боја за дисперзију воде је високаотпорност на ултраљубичасто зрачење. Обојена површина дуго задржава своју боју и оригинални изглед.

Друга, не мање значајна карактеристика боја је могућност сликања. Користећи различите композиције, можете постићи јединствену нијансу без много потешкоћа.

У следећем видеу можете слушати савјете о бојама.

разлика у бојама

Схватање посебности слогова, потребно је разумјети како се они разликују. За почетак, вриједи напоменути да се боје на воденој бази лако испиру водом, што се не може рећи за водонепропусна складишта.

Због тога се прва верзија не препоручује за завршне радове у просторијама са високом влажношћу.

Разлика између ова два складишта је такође у вриједности. Боје за дисперзију воде су много јефтиније у односу на многе друге типове.

Посебну пажњу треба посветити и чињеници да су водено-емулзијске композиције разблажене са растварачем, као што је горе наведено. У те сврхе често се користи и бели дух. Што се тиче водено-дисперзивних боја, оне се могу лако разриједити водом. Од ове боје неће изгубити свој квалитет.


Како изабрати?

С обзиром на све горе наведене разлике у бојама, вредно је узети одговоран приступ избору праве композиције. За почетак, морате узети у обзир тип собе који ће се користити за обојење једне од опција. Као што је већ наведено,Боје на бази воде нису посебно отпорне на влагу. Према томе, најбоље је дати предност композицијама водене дисперзије.

Поред тога, у процесу добијања боје треба обратити пажњу на следеће тачке:

  • трошкови. Ако се одлучите за малу количину потрошити на завршне радове, најбоље је одабрати водено-дисперзионе боје. Оне су много ниже од цијена варијанти на бази воде;
  • производител. Дајте предност доказаним брендовима који већ дуже вријеме раде на тржишту и успјели су освојити преданост потрошача. У том случају ћете бити потпуно сигурни у квалитет и поузданост складишта. Поред тога, добре боје су издржљиве;
  • дизајн просторије. Ако будућност ентеријера сугерише присуство занимљивих и необичних нијанси у обради, боље је купити водено-дисперзионе боје. У овом случају, користећи боје, моћи ћете постићи жељену боју.


Ако је ваш избор пао на боју на бази воде, морате се унапријед упознати са основним типовима складишта. На пример, коришћење акрилних боја не захтева прелиминарно спакирање зида или плафона. Боја је одлична за рад са различитим типовима површина.

Складишта са силиконским смолама одлична су за собе са високом влажношћу. Поред тога, ова врста боје има добру отпорност на формирање гљивица.

За рад са цигленом или бетонском подлогом најбоље је одабрати минерална складишта. Али овде су силикатне боје, сапосматрајући технологију њихове примене, разликују се невероватна издржљивост - до 20 година.


Још више савета о избору боје коју ћете наћи у следећем видеу.