Различите балконске ограде: 3 критерија за одабир

Балкони могу бити израђени од различитих материјала: дрва, метала, стакла, а као декоративни и заштитни елемент се користе кућишта на балконима. Сличну врсту материјала можете купити у трговини или наручити појединачним пројектом. Овисно о жељама власника, ограде балкона могу бити контрастне или сличне архитектури зграде.

Балконска ограда: критеријуми за избор

За ову врсту ограђивања намећу се одређени захтјеви.

Наиме :

 • Морају бити довољно робусни да издрже промјене температуре и временских прилика и да не угрожавају особу која улази на балкон;
 • Трајност - ограда за балкон треба да траје неколико година, тако да су направљени од најтрајнијих и најквалитетнијих материјала;
 • Атрактиван изглед.

Избор балконских ограда треба да зависи од дизајна балкона и финансијског капацитета

Висина, која би требала бити парапетна, препоручује се поставити према људском расту, а горња ограда - дужине не мање од 1,2 метра, удаљеност између појединих елемената - до 11 центиметара. Према правилима безбедности, сваки метар мора да издржи тежинску категорију до 100 кг, а монтажа решетке у логги се врши и на зид и на сам под.

Детаљи морају бити нови, без присуства пукотина, рђе и знакова корозије.

Приликом одабира елемената декорације, боље је одустати од оштрих дијелова, због сигурности рођака и рођакаљуди су значајнији од модних трендова.

Атрактивна и оригинална ограда балкона од стакла

Слична ограда, направљена од стакла инсталирана у вишекатном или приватном дому, изгледа занимљиво и атрактивно, наглашавајући модерни стил зграде.

Да бисте добили леп и сигуран балкон, требате :

 • Куповати само ламинирано стакло са вишеслојним премазом;
 • Стаклени елементи морају бити каљени на одређеној температури и бити везани филмом, називају се ламинирани;
 • Рад са стаклом на температури од 600 ° Ц омогућава да од њега направите најзанимљивије облике и завоје, али дебљина треба да буде од 3 до 7 милиметара;
 • При уградњи руку, стаклени делови се причвршћују помоћу анкера, вијака и заваривања;
 • Могу се уметнути директно у оквир, као и алуминијумски елементи или нерђајући челик.

Балканске ограде од стакла изгледају добро у сеоским кућама

Боље је да се тај посао повери специјалистима, што ће помоћи да се избегне несрећа или лом скупог материјала.

Балкони од нерђајућег челика

Ове варијанте ограда са металним елементима су најпопуларније. Ковани узорак даје луксуз и елеганцију, али његов минус је прилично висока цена. Метални парапети могу бити израђени од различитих материјала. Алуминијске легуре - ова врста је лагана, без додатног оптерећења на балконској плочи, и прилично је издржљива, али је радни вијек нешто мањи него код вишегустим металима, иако је прекривен посебним супстанцама. Стручњаци упозоравају да употреба апарата за заваривање таквих производа може бити, јер под утјецајем високе температуре могу се сломити.

Ограда од нерђајућег челика - овај материјал је најмање склон различитим температурним променама, хировима времена у облику кише, сунца и снега.

Из њега можете направити разне занимљиве ограде за балкон, користећи креативност и машту. Не захтева никакву обраду, има привлачан изглед и прилично дуг животни век, а замена једног дела неће представљати проблем. Лоша страна металне ограде је у томе што неће моћи да штите простор балкона од ветра, велику количину прашине и отварају целокупну анкету до околине. Такође, правилан и прецизно израђен метални балкон, уз присуство великог броја хоризонталних линија може се пењати малом децом, што је веома опасно. Да бисте спречили сличне тренутке, можете додатно уградити пластичне панеле, посебно атрактивне ако су израђене у француском стилу.

Међу предностима балконских ограда од нехрђајућег челика које треба споменути је дуг вијек трајања и одлична естетска својства

Ковани елементи се израђују методом хладног и врућег ковања, стварајући најупечатљивије облике, коврче, па чак и целе сцене на балкону. Да не би кршили правила сигурности, морате сакупити све елементе само уз употребу заваривањаапарата.

Дрвена ограда за балкон: опис и правила инсталације

Када правите ограду са дрвета, да их правите и украсите не само кућу, већ и балконску ограду за доброг чаробњака неће бити проблема. Стручњаци пружају низ општих препорука, које вам омогућавају да добијете занимљив дизајн и направите исправну инсталацију материјала.

:

:

 1. За чврстоћу опће конструкције, потребно је користити вертикалне и хоризонталне трупце и балустере, њихов облик може бити округли и квадратни, правокутни. Да би се побољшале заштитне особине конструкције, ојачана је елементима металних и профилних цијеви, пластичних.
 2. Сталак треба поставити на дрвеном или бетонском поду, додатно ојачати посебним сидрима.
 3. Сличан материјал такође има бројне недостатке - ако се лоше третира, деформише се под утицајем оштрих промена температуре, сунчеве светлости и мраза или влажног времена.

За већу стабилност произвођачи препоручују обраду дрвених елемената, а најприкладнији је алкидно-уретански лак.

Кућишта за балконе и ограде: фотографије и њихови критеријуми

У зависности од врсте ограде, могу се уградити, потпуно затворити цијели балкон или направити у облику парапета. Исто тако, слиједећи опћи стил куће, можете направити ограду балкона као један материјал или их комбинирати међусобно.

За балконе направљене у класичном стилу, металне ограде са кривотвореним се добро уклапајуелементи

Постоји неколико начина за прављење парапета :

 1. Код ласерског резања - ова врста рада добија на популарности, а карактерише је брзина у производњи, присуство лепих и равних линија, као и способност да се направе најсложеније шаре.
 2. Употреба разноврсних абразивних материјала омогућава не само темељито полирање одређене врсте ограда од метала или дрвета, већ и обезбеђивање жељене структуре.
 3. Ковани материјали се разликују не само по лепом и скупом изгледу, већ и по прихватљивој цијени, што је за ред величине више од свих других материјала. Предност је у томе што постоје глатке линије, са разним завојима и ручним радом, што гарантује пуну индивидуалност и ексклузивност парапета.

Балкони могу служити у разне сврхе. Најпознатија и позната од совјетских времена је заштитна функција и нужност сушења постељине. Али у модерним временима овај тренутак је остао у прошлости, а сада је врло ријетко видјети сличну слику.

Овде је веома пријатно одморити, поготово у летњем периоду, многи земљопосједници користе разноврсну дужину и висину саксије за цвијеће. Овај благо медитерански стил додаје изванредну профињеност и шарм кући.

Избор балконских ограда (видео)

Без обзира на врсту ограде коју изаберу власници, први критеријум треба да буде безбедност, такви материјали не морају да се чувају и покушавају да се створе не самоудобан и атрактиван балкон, али и сигурно мјесто за одмор цијеле обитељи.

Примери балканских ограда од метала (фотографија идеја)

)