Можете изабрати различите врсте филтера за воду

Вода коју пијемо или користимо за потребе домаћинства мора бити чиста. Ово није хир, већ витална потреба. Квалитет воде за пиће директно утиче на здравље наше породице, јер уз кључање можемо уклонити само мали дио нечистоћа и штетних организама. Течност за прљавштину, која се користи у кућне сврхе, може скратити радни век цеви, проузроковати кварове скупих кућних апарата. У централизованом систему водоснабдијевања користе се текући главни филтри за воду. Да бисмо дали пут чистој води морамо сами бирати.

Зашто чиста вода


Појединачно снабдевање водом не може гарантовати да вода из бунара не садржи контаминанте.

Плитки бунар на пијеску или артешки бунар не садржи идеалну чисту текућину. Нису све нечистоће штетне за наше тијело. Запамтите лековите минералне изворе, понекад у стању да обнове здравље људи, чак и када је медицина немоћна. Терапијски ефекат се постиже управо присуством различитих соли, сумпороводика и гвожђа у њима. Наравно, таква вода није погодна за кување или за кућне потребе.

Под условом да вода за снабдевање водом такође садржи много нечистоћа као корисних и штетних за људско тело. Поред тога, бунари и бунари током пролећних поплава пуни се подземном водом из горњих слојева земље, укључујући пијесак, глину, органске остатке. Зашто би онда филтрирали воду?

 1. За чишћење.Понекад бунар снабдева водом неприкладну за пиће или у комерцијалне сврхе, јер садржи опасне нечистоће.
 2. Побољшати укус. Слажем се да је мирис сумпороводика или гвожђа, чак и ако су те супстанце садржане у дозвољеним концентрацијама, непријатан и може покварити животе становника куће.
 3. Да омекша. Вода у земљи, коју користимо за хигијенске процедуре, може иритирати кожу и погоршати стање косе због њене крутости. У неким случајевима, то је узрок дерматитиса или алергија.
 4. Прљавштина, песак и друге чврсте нерастворљиве честице могу постати починиоци прераног хабања или оштећења водоводних цеви и кућних апарата. Али наслаге соли постале су права катастрофа за грејаче воде, машине за прање и лутке.

На оку је немогуће одредити да ли вода у земљи садржи штетне нечистоће, потребна је лабораторијска анализа. Али становници индустријских региона или сељаци чије се парцеле налазе у близини пољопривредних поља или сточарских комплекса, пре свега треба да се побрину за постављање филтера за воду из бунара у земљи. Њихови бунари су дефинитивно загађени индустријским отпадом, пестицидима или животињским производима.

Шта треба да знате пре инсталирања филтера

Не купујте насумце филтере за бунаре. На првом месту, урадити анализу квалитета воде у лабораторији, која ће одредити његову крутост, присуство кречњака, соли, гвожђа или других нечистоћа које треба очистити. Ово ће вам помоћи при одабиру филтера, јер они јесуразликују се не само у цени већ иу сврси. Могуће је да ћете имати потпуне информације о квалитету воде на вашим рукама и одбити да купите скупу инсталацију.

Дубоки артешки бунар не гарантује да ће вода из ње бити квалитетнија него из конвенционалног бунара. Чини се чистијим.

 1. Абесински бунар. Без инсталирања система филтера, није могуће пити воду из ње, јер је најчешће таква инсталација намењена техничким потребама у викендицама.
 2. Извор Санди. Често је преплављена површинским подземним водама и садржи честице камења из горњих слојева тла - пијесак, креч, глину итд. Оне могу бити толико да се течност сакупљена у чаши из бунара испостави блатњавом.
 3. Артесиан Соурце. Чини се да је вода најчистија, али не морате бити заведени. У артеском систему најчешће се налазе сулфиди водоника и оксиди гвожђа.

Пре избора филтера потребно је приступити одговорном. На свакој парцели даче, где је уређен сопствени водоводни систем, њихови проблеми. У свим бунарима, течност се разликује по саставу и степену загађења.

Не треба заборавити на повезивање филтера - они вам могу одговарати по цијени, начину и ступњу прочишћавања питке или техничке воде, али ће бити тешко, незгодно или немогуће управљати њима. Размислите о услузи, ако је то тешко, боље је да изаберете други систем уопште.

Размислите колико ће количина воде сваког дана проћи кроз постројење за филтрирање, коликоновац који сте спремни да потрошите на инсталацију опреме за чишћење на дацха и тек онда идите у тржни центар.

Мембрански и проточни филтри

Филтерски уређаји могу бити проточни или мембрански. Оне су у принципу сличне, али прве раде у реалном времену и имају високе перформансе, док су друге побољшане форме. Такви уређаји раде споро, имају ниску продуктивност и високу цијену.

Ако је ниво контаминације бунара низак, можете купити систем протока, али са високом концентрацијом нечистоћа у бунарској води, изаберите мембранску инсталацију.

филтри за проток

За рад свих текућих модела у земљишној парцели треба да постоји водовод. Они се међусобно разликују по степену филтрације воде, величини, услузи и цијени.

Филтер југ

Вод филтра за проток

Ово је најједноставнији постојећи филтер. То је пластични контејнер са малим спремником за складиштење. Врч има просјечан ниво филтрирања. Може чистити воду из бунара од гвожђа, хлора и великих честица суспензије.

Има заменљиве патроне које се могу изабрати у зависности од хемијског састава бунарске воде. Користите посуду Филтер је врло једноставан - сипају течност, која након чишћења одлази у спремник посуде.

Карактеристике југса:

 • Такав систем је погодан за викендашке просторе у којима постоји бунар, а водовод је одсутан;
 • уређај за филтрирање типа врчаима мобилност, лако је сами раставити, заменити кертриџ, а затим сакупити;
 • је прикладно у случају да је потрошња чисте воде минимална, јер се одједном прочишћавање подвргава 1,5 до 3 литара течности;
 • филтер за воду је једноставан за употребу, чак и ако не можете инсталирати било који други систем на локацији;
 • патроне треба мијењати у мјери онечишћења, што овиси о учесталости кориштења инсталације и саставу воде, најчешће су довољне за 300 литара;
 • је најјефтинији филтер на води.

Прикључак за кран

Прикључак за кран

Ако постоји водовод, као филтер за тврду воду из бунара, можете користити мали пластични уређај који се налази поред судопера или фиксиран директно на славину славине. За глатко функционисање, потребно је само редовно мењати кертриџе.

Предности млазница су:

 • ниски трошкови;
 • су системи са две фазе чишћења - механичка и сорпција;
 • Помоћу филтер млазница можете чистити воду из бунара од вапна, рђе, хлора и ослободити се крутости.

Не заборавите на недостатке:

 • филтрација воде са млазницама значајно успорава пролаз воде, пумпа ради са сталним преоптерећењима, стога је већа вјероватноћа да се истроши;
 • Када бирате систем, запамтите да млазница не може дати више од два степена чишћења.

Филтер за прање

Филтер за судопер

Овај уређај за филтрирање ће обезбедитиШтавише, боље пречишћавање воде од претходних не утиче на рад пумпе. То је прилично гломазна инсталација која је доступна испод судопера и само ако постоји водовод. Филтер испод судопера може да обезбеди 4 нивоа чишћења, али има неколико значајних недостатака:

 • замена кертриџа је стваран проблем, јер сви неће руковати тако компликованом инсталацијом, вероватно ће морати да позову стручњака, што је непотребан трошак;
 • наизменични елемент система је напуњен сорбентом, најчешће активираним угљем, при чишћењу превише прљаве воде филтер се брзо зачепљује;
 • Ако се патрона не промени у времену, течност ће се претворити у расадник бактерија и постати неприкладна за пиће;
 • ова врста филтера је прилично скупа.

филтери соли

филтери соли

Да бисте избегли проблеме са кућним грејачима и машинама за прање веша, потребно је да користите филтер за со за воду из бунара. Његов главни задатак је да омекша тврду воду.

Принцип рада филтера за со је да течност, пре уласка у кућни апарат, прође кроз полифосфат који садржи мали резервоар. У уређају за грејање или машини за прање, тврда вода долази у облику погодном за употребу са кућним апаратима.

мембрански филтери

мембрански филтери

Такви системи пречишћавања се називају универзална или реверзна осмоза. Филтрирање воде се врши кроз мембрану која се састоји од велике мембранеброј микроскопских ћелија кроз које може проћи само молекул воде. Таква инсталација има низ значајних недостатака:

 1. Он филтрира не само штетне већ и корисне нечистоће. Након чишћења, вода се може назвати мртвом, не окусити или чак угасити жеђ. Једноставно не можете да замислите колико витални елементи свакодневно улазе у наше тело уз воду за пиће. Садржи само Х2О. Истина, након што купите такав филтер, корисни продавачи понудит ће уређај за засебну плочу, заситити воду корисним елементима. Али, да ли бисте прво требали уклонити све, а затим га поново додати, само за новац?
 2. Рад опреме за филтрирање захтева висок притисак, потребна вам је снажна скупа пумпа.
 3. Да би се добило 5 литара "мртве" воде, неопходно је проћи кроз систем водоснабдијевања од 30 до 40 литара текућине, која ће се тада појавити у септичкој јами. Ово је расипање енергије. И одводни отвор се неће чистити бесплатно.
 4. Мембрански филтери су веома скупи. Ако зими нико не живи у земљи, постоји опасност да ће бити украдени.


У приватној кући, систем реверзне осмозе је глуп и ирационалан. Ово има смисла само ако вода у вашем подручју није само прљава, већ је загађена отровним или радиоактивним отпадом, или је зграда изграђена на мјесту сахране.

маин филтерс

Главни филтер за воду разликује се од инсталације у току рада тиме што нису уграђени у системводоснабдијевање, као иу самом водоводу. Његове функције ће зависити од инсталиране патроне - уклоните пијесак, штетне нечистоће, креч, сол. Постоје варијације главних филтера за хладну или топлу воду, могу се инсталирати у приватним кућама и градским становима.

маин филтерс

Такви системи за пречишћавање отпадних вода су вишестепени, могу да монтирају један за другим неколико елемената за филтрирање.

 1. Механичко чишћење. Филтрира воду из пијеска и других неотопљених нечистоћа.
 2. Хемијско чишћење. Ово може бити каталитичка оксидација која уклања манган и растворено гвожђе или омекшиваче који уклањају соли и смањују крутост воде.
 3. Биолошки третман укључује употребу ултраљубичастог стерилизатора.

Потребу за постављање одређених филтера треба одредити самостално или уз помоћ стручњака на основу анализе воде. Патроне у таквим системима треба да се редовно мењају, и тешко их је урадити самостално. Монтажа главног филтера је могућа само у просторијама заштићеним од мраза.

Класификација филтера према принципу рада

Принцип филтера за воду је директно повезан са оним што је загађена вода и од којих нечистоћа треба очистити. У сваком бунару или бунару налазе се пијесак, глина, рђа, која улази у воду. Да бисте га уклонили из нерастворљивих честица, прво инсталирајте филтере за механичко чишћење.

Филтери за механичко чишћење

Постоје две врсте механичкихфилтере за акумулацију у којима се не користе хемијски реагенси.

грубо чишћење

Главни ударац преузима ове системе, они издвајају искључиво нерастворљиве честице. Када се филтер за пуњење бунара напуни, уклони се, очисти и стави на своје место.

месх

Вода се пречишћава помоћу мреже чије ћелије имају величину од 50 до 500 μм. Оне су две врсте:

 1. Не цури. Када се пунило напуни, потребно је искључити водоводни систем, раставити структуру и очистити филтер.
 2. Самоизрабљивање. Током инсталације се приказује додатна цев за одвођење прљавих течности. Када је капацитет складиштења попуњен, ради аутоматски систем за чишћење филтера.

Систем може да укључује манометар и вентил за контролу притиска.

кертриџ

Основа овог филтера је кертриџ скривен у пластичном или челичном кућишту. Она задржава честице од најмање 0.5 микрона, од рђе до глине, алги и твани.

Притисак

притисак филтер

То је резервоар отпоран на корозију са материјалом за филтрирање, дренажном цијеви и контролном јединицом. Брзо чисти воду од тврдих и вискозних честица величине 30 микрона.

Својим недостацима се може приписати великој величини и чињеници да систем зими може да ради искључиво у грејној соби.

фино пречишћавање

Ова група укључује добро познати мембрански филтер за воду. Да му се не уклапа, овде ће бити релевантнијесорпција или јонска размена. Они чисте воду од честица од 5 микрона и постављају се након филтера за грубо филтрирање.

сорпција

Такав филтер се састоји од сабирног резервоара са сорбентом, који је најчешће активни угаљ (још увек постоје дезинфекциона и дезинфекциона пунила). Ослобађа воду из соли тешких метала и хлорних једињења.

Предности уређаја укључују компактну величину и лакоћу одржавања, као и недостатке - ниску продуктивност и потребу за честом промјеном пунила.

ионска измена

Погодно за тврду воду. Такав филтер се састоји од јоноизмењивачке смоле напуњене челика или пластичне капсуле. Перформансе и радни век зависе од стриктног поштовања упутстава.

Важно је да се издрже сљедећи услови:

 1. Након филтера за ионску измјену потребно је ставити угљен.
 2. Апсолутно није препоручљиво прескочити време замене блока смоле.
 3. Обавезно следите упутства за одржавање и рад филтера за јоно-измену.
 4. Компонента која се служи може се једноставно избацити - треба је рециклирати.

заклучение

Као што видите, постоји много филтера, од којих је неки тешко изабрати. Али боље је једном провести вријеме и ријешити то питање темељито него трошити новац и рискирати здравље.