Прунинг Трее Спринг Видео за почетнике

Прољеће је дошло, па је вријеме за почетак рада у врту. Врт је омиљено дијете сваке љетње резиденције. И треба му стална брига. Оно што не радимо је да дрвеће и жбуње доносе плодове и угоду оку бујном круном! Опрашивање, наводњавање, храњење, контрола штеточина и, наравно, редовно обрезивање. Дрвеће током целе зиме било је у екстремним условима, тако да је вредно бринути се о њима. То ће зависити од будуће жетве. Генерално, подрезивање стабала је важан процес који захтева добро познавање свих нијанси.

Сваки баштован схвата потребу за благовременим збрињавањем својих љубимаца. Чак и искусни људи се боје неисправног обрезивања дрвећа. Прије свега, вриједи разумјети сврху овог процеса, као и могуће посљедице. Ова тачка је веома важна.

Потребно је знати временске услове под којима се врши обрезивање дрвета. Смрзавање би требало да иде потпуно, а температура не би требало да буде нижа од 2 степена Целзијуса. У супротном, дрво може пропасти или озбиљно болесно.

Сврха опружног подрезивања

Дрвеће, као и свако живо биће на нашој планети, настоји да настави своју врсту. У природним условима, то се дешава због семена.

Нормално, дивље воћке су велике величине, али мале величине плода. Вероватно добро за репродукцију, али баштовани су садили дрвеће у сврху жетве. Дакле, мале јабуке или крушке домаћих љубавника очигледно нису задовољне.

Касније је забележено невероватноКарактеристично, ако уклоните непотребне гране, стабло почиње да плодонети и величина плода такође постаје приметно већа. Од тада су резнице воћака постале од великог значаја.

Исправна оплодња врта

Резидба укључује бројне ране биљке, а ако се и врши неписмена, онда су повреде често неспојиве са наставком вегетације.

Да би се излечиле ове ране, дрвету или грму треба више хранљивих материја, и док се рана не одлаже, она служи као место инфекције. Зашто онда да сечем? И ево зашто: у компетентно формираним стаблима периодичност плодности се значајно смањује, они су мање оштећени штеточинама и болестима, лакше и погодније за негу, такође повећава квалитет усева и биљног живота.

И ако се одрасла стабла могу подвргнути годишњој култури и јесенском санитарном резу, онда се саднице и младо дрвеће формирају тек у рано пролеће. То је због чињенице да када дође до кретања сокола, све хранљиве материје ће ићи у раст и развој преосталих грана и, сходно томе, укупни пораст ће бити снажнији и јачи. Што је стабло старије, мање је изражен тај ефекат. Младе гране су одсечене од стране секатера на прстену, то јест, што ближе бази гране без напуштања стабљике. Велике гране се секу ножем, показујући посебну уредност до краја пљувања, како не би напустили убод и поделили кору.

Алати потребни за обрезивање дрвећа за почетнике

Садња врта је само први коракпре жетве Да би било добро плодоносно и није болесно, потребно је обрезивање воћака. Урадите то у пролеће и јесен. Хајде да причамо о пролећу.

Обрезивање биљке, наношење повреде. Због тога је веома важно одабрати врсту и квалитет алата који користите. Од њих зависи да ли ће се дрво брзо вратити.

су потребни:

  • вртни нож;
  • сепаратор;
  • нож.

Гране се препоручују за резање ножем. Секретар је лакши, али проузрокује више штете: захваћа пуно дрвета, а онда рана зацели дуже. Да би се врт брже опоравио, рез мора бити једнак. То је могуће постићи само вртним ножем.

Основни захтјеви за алате за обрезивање

Максимална оштрина ножева. То ће омогућити равномеран рез који не штети биљци.

Безбедност и лакоћа коришћења током рада.

Крајеви лопатица било којег алата за резање треба сузити. То ће омогућити приступ најтежим гранама.

Алати би требали бити лагани, али снажни.

Најбоље је да је дршка направљена од неклизајућег материјала светле боје. Жути, црвени, плави инструмент је лакше наћи у трави.

Када је прољеће боље за обрезивање стабала

Вртлари-љубитељи често имају питање: када је у прољеће да сече воћке, да ли је могуће након почетка шафранике? Све зависи од стања ваше баште. Пртљажник се раздваја, сломљене гране под тежином снега? Наравно, обрезивање је неизбјежно. Ако ништа слично томе, онда не би требало да повредите дрво. На крају крајева, резидба није сама себи циљ. АкоФормирање дрвећа према правилима ће захтијевати само минималну корективну акцију, без које је могуће и апсолутно учинити.

Типови обрезивања стабала

Није лако задржати ред у врту и граду, потребно је стално обратити пажњу на једну или другу биљку. Само се успио носити са штеточинама, вријеме је за пресађивање јагода или почетак обрезивања стабала. У овом случају, не треба вам само вртни алат, већ и придржавање одређених техника. Правила за обрезивање стабала:

  1. Ми формирамо прво обрезивање круне дрвета, цртајући схему.
  2. Следећа резидба је контрола. Након вегетације потребно је уклонити све захваћене и сухе гране.
  3. Ми подржавамо круну по реду - у средини и крајем марта је време да почнемо и одсечемо велике гране да не преоптеретимо дрво воћем.

Схема за подрезивање стабла одраслих за почетнике

Није увијек могуће засадити младог воћњака како би га одржали у добром стању. А ако имаш земљиште са старим воћкама? Отарасити се многих популарних сорти воћака није пожељно, тако да можете ријешити проблем на другачији начин и обрезати старо дрво.

Прије свега, потребно је уклонити горњи дио круне, не штедећи младе избојке. На крају крајева, наш задатак је да побољшамо њихов квалитет и повећамо приносе.

Након обрезивања дебла са врха, време је да се одсече гране са дна - на дну можете оставити 2 реда дебелих грана ("скелетни" - до 7 комада). Придржавајте се удаљености између сваког од њихдужина грана - 1 м. Ако то није могуће, онда одрежите дјеломичне и средње гране, остављајући само оне које су смјештене окомито на главну бачву.

Не заборавимо да одмрзнемо круну, уклањањем старог стабла из изданака, смјештених или укрштених унутра. Немојте се плашити да се ослободите дебелих дебла, они више неће имати користи од дрвета.

Ако је висина дрвета мала (у кругу од 4-5 м), онда се берба лакше сакупља, јер се под тежином зрелог плода горње гране наслањају на доле. Резултат његовог рада може се процијенити у години када се биљка опоравља од резидбе и представиће многе велике, сочне и мирисне плодове.

Савети за обрезивање дрвета за почетнике у башти

    Сваки даљњи раст стабла може бити погођен сваким резом. Стога, пре него што пређемо на обрезивање, морате знати сврху сваког резања.
  1. Потребно је придржавати се правилне технике обрезивања круне дрвета. Ако правите посекотине погрешно, а не на тим местима, то ће проузроковати оштећење стабла. Зато, пре него што ухватите секатера, поново погледајте и испланирајте где и како ћете направити резове и до чега ће доћи.
  2. Најмање оштећење стабла узрокује мале посекотине. Због тога се врши сечење младих стабала, јер ако ставите формацију пре него што дрво постане одрасла особа, онда ћете морати да направите велике посекотине, што ће учинити дрво много тежим за раст.

Обрезивање пролећних стабала за почетнике