Прочишћавање воде из бунара од жељеза: начини, предности и мане

Вода у води није стандардна у свим регионима. Металне цеви временом подлежу корозији, што негативно утиче на квалитет воде. С тим се суочавају и власници властитих бунара. Квалитативно пречишћавање воде из рупе од гвожђа може се обавити самостално користећи филтрационе системе. У оквиру данашњег прегледа, рећи ћемо на којим знаковима одредити присуство гвожђа, детаљно ћемо испитати могуће начине пречишћавања воде и како потрошити обеспецзеленивание воде својим рукама.

Узроци повећања Фе (гвожђа) у води

Повећање норме гвожђа је опасно за људски организам и кућне апарате. Овај проблем се данас сматра једним од најчешћих. Разлози могу бити сљедећи:

 • цевовод се срушио и захтијева замјену;
 • у близини бунара су предузећа која обављају испуштање штетних материја;
 • вишак гвожђа у земљишту услед хемијских реакција или остатака металних производа у близини одвода воде.

Ако се открије вишак метала, на крају ће се ситуација само погоршати. Власници бунара морају да предузму мере да заштите своје породице од тровања и технологије? од лома Санитарна правила и прописи указују да садржај те супстанце у води за пиће не би требало да пређе индикатор од 0,3 мг /л. Ова бројка је изведена на основу укусних својстава течности и нема везе са људским здрављем. Међутим, борба за квалитет хране и воде треба да се спроводи независно.

Последице високог Фе (гвожђа) у води

Првонего рећи о штети прекомјерној потрошњи гвожђа, говоримо о томе да се тај елемент у природи појављује у различитим облицима. Може бити или растворен или не растворен, тако да људи неће увек моћи да утврде на око да ли постоји вишак метала у течности.

Типови Фе једињења у изворима воде

Гвожђе има неколико валенција, а појављује се иу течностима у облику хемијских једињења:

 • колоид је представљен микрочестицама и налази се у води као суспензија;
 • елементарни, који се не раствара у води;
 • Органски има много облика, тешко их је уклонити, изгледа као нечистоћа;
 • бивалентно је лако растворљиво у води, ретка течност пада у преципитат;
 • тровалентно растворљиво само са високом киселошћу воде, у свим другим случајевима се уопште не раствара;
 • бактеријска? Микрочестице које бактерије користе за генерисање енергије.

Важно!Уз вишак метала у течном медију, анализа ће увек показати присуство неколико врста гвожђа. Стога, чишћење треба обавити квалитативно.

Одредити присуство Фе у води за пиће и кување може бити независно.

Знакови присуства гвожђа

Идентификовати главне карактеристике које указују да није потребно конзумирати воду у храни. Да би експеримент успео, мораћете да проверите квалитет воде одмах након сета, а затим га одбраните 15 минута и поново прегледајте.

Врста воде из славине Врста воде након насељавања Данашњи тип Фе
Чист, транспарентан Присуство смеђе опсаде двовалент
Прозирно, има другу боју Присуство смеђе опсаде тривалент
Присуство желатинозних формација, присуство филма Присуство желатинозних формација, присуство филма бактеријска
Колоидни Жуто-браон боја Не преципитира, има смеђу боју
органски Жуто-браон боја са присуством нечистоћа Жуто-браон боја са присуством нечистоћа

Повећани садржај ове супстанце ће утицати на рад технологије. Хрст се брзо акумулира на деловима машина за прање судова, машинама за прање веша, спречавајући квалитетан рад. Ствари након прања изгледају неуредно, са високом концентрацијом Фе на мрљама одеће. На људско здравље, вишак гвожђа дјелује негативно, узрокујући:

 • болести јетре, бубрега;
 • алергијске реакције;
 • промене индекса крви;
 • нарушавање метаболичких процеса;
 • иритација коже.

спровођење анализе

Благи вишак норме садржаја метала у води ће му дати неугодан мирис. Да бисте били сигурни да је квалитет завршен, морате анализирати. То можете урадити у градској лабораторији или код куће користећи тест систем. Можете га купити у хемијској компанији. Произвођач? МедЕцоТест Лтд.

Анализа се врши у добро проветреној просторији, која траје само 15 минута. Ако причаш о томеквалитет анализе, онда ће у професионалној лабораторији то учинити тачнијим. Важан процес? самплинг Постоји неколико правила која треба слиједити:

 • капацитет мора бити од пластичног или стакленог волумена од око 1,5 литара, чист;
 • не може се претходно испирати детерџентом за прање посуђа;
 • прије отварања воде, отворите дизалицу и испустите воду;
 • притисак на улазу воде треба да буде мали;
 • чврсто затворени контејнери чувају се на тамном месту пре слања на анализу;
 • Време складиштења течности пре анализе не би требало да пређе 8 сати.

Ако се бунар налази у близини индустријског постројења, узорке воде за анализу треба узети најмање једном годишње. Уклањање гвожђа из воде? Зато треба да то урадите одмах након откривања проблема. За ово тржиште представља велики избор опреме? филтери различитог степена пречишћавања. Али прво ћемо научити о свим начинима дезинфекције.

Начини пречишћавања питке воде

Прочишћавање воде може се обавити и на нивоу домаћинства и професионално. Постоји много начина да се смањи садржај гвожђа, али сви они имају и плусе и минусе. Дакле, који је главни захтев? то је квалитет филтрације, онда ћемо покушати да изаберемо најефикаснији начин да добијемо чисту воду.

Аерација воде из бунара

Овај метод је погодан са малим вишком норме Фе. Дезинфекција воде из бунара се врши обогаћивањем кисеоником. Бивалентно гвожђе улази у оксидациону реакцију и постаје тровалентно, што је потребноуклоните помоћу филтера.

Сложеност процеса је само у представљању кисеоника, али се може ријешити на нивоу домаћинства. На видеу је приказан једноставан систем аерације: