Принцип рада гасног котла: детаљно се носимо

Принцип рада гасног котла је једноставан: топлота се загрева из измењивача топлоте из метала, преноси енергију у воду. У овом случају, јединица и сви прикључни елементи су сложен инжењерски систем. Због тога, поред главних компоненти, обезбеђује и низ додатних, као што су сензори, осигурачи и друго. Чињеница је да је главни аспект активности такве опреме безбедност. Има додатне елементе.

Потисак у гасном котлу - шта је то?

Током нормалног или кондензационог гасног котла ослобађа се угљен моноксид. То може угрозити људско здравље у случају његове прекомјерне акумулације. Зато је потребно уклонити га из просторија. Код котла, без обзира да ли је то стандардно или кондензирајуће, спаја се посебан потез. Она мора нужно имати потребан интензитет вуче. Сам процес је испуштање ваздуха, због чега долази до уклањања гаса.

сензор вуче

У већини случајева плински котао је аутоматски. У том смислу, он мора имати посебан уређај који ће пратити довољан ниво вуче. Они имају само одговарајући сензор. Главна функција је слање сигнала у случају промјене брзине извлачења угљичног моноксида. Он је тај који је одговоран за престанак рада гасног котла.

Важно! Недовољан интензитет вуче може довести до накупљања димних гасова унутар просторија. Осим тога, због овог пламена гори нестабилно. У овом случајуЛоше "усисавање" продуката сагоревања, вероватноћа "преокретања" се повећава.

Главни чланак: шта учинити ако гасни котао не ради?

Принцип рада вучног сензора

Свака поједина инсталација има свој сензор, који има индивидуални принцип рада. Кондензациони гасни котлови, опремљени природном вучом, имају отворено ложиште и димњак потребног пречника - то вам омогућава да створите потребан интензитет емисије гасова. За ову врсту инсталација користи се специјални сензор - термопар. То је биметална плоча, која је обдарена покретним контактом.

Принцип рада стандардног мјерног уређаја за вучу гаса заснива се на физичком феномену експанзије тијела при загријавању. Потисак је добар - температура је унутар нормалних граница. Када се гасови не емитују као фит, због велике количине топлоте плоча се повећава у запремини. Када температура достигне крајњу тачку, контакт се прекида и рад паљења се зауставља. Као резултат, опрема је искључена. То је читав принцип рада конвенционалног термоелесног гасног котла.

Важно! Пропан-бутан има висок калоријски садржај у поређењу са природним гасом. Због тога је температура гаса већа. Упркос чињеници да је принцип термоелемента увек исти, за различите типове мешавина уређај је различито конфигурисан.

Сваки појединачни гасни котао има исти принцип рада. У овом случају, изложена су подешавања температуре, у којима је механизам окидањапроизвођач фабрике. На природним сировинама, отицање може почети на 75 степени, а на крају 950. Али у гасном котлу, који ради на пропан-бутану, максимална ознака је 1500 степени.

Опрема са присилним погоном, опремљена затвореном комором за сагоревање и вентилатором. Он је тај који је одговоран за уклањање гасова. Стога је у овом случају рад сензора вуче за надзор вентилатора. То је пнеуморелле. Гасови под притиском утичу на мембрану услед које се затварају контакти. Чим падне притисак - гасни вентил се преклапа и котао престаје да гори.

Котлови повећане снаге

Вриједно је посебно споменути који је кондензациони котао. У ствари, то је исти уређај, он има само додатни систем за поврат топлоте. Принцип кондензационе опреме је једноставан. Током сагоревања гаса, производи се не избацују одмах, већ се пуни специјална комора. Хлади се до 55 степени и има воде. Зато се такав котао зове кондензација.

Енергија која настаје из овог процеса шаље се у систем грејања. Али у исто време то ради уз помоћ рада тропутног вентила. Овај механизам је једноставан. Не користи се често. Елемент подсјећа на чај, али и даље обавља сасвим различите функције. Принцип трокраког вентила је једноставан: он мијеша воду из система и камере. Као резултат тога, за стварање жељене температуре у затвореном простору се трошимного мање енергије.

Захваљујући свему томе, монтирани уређај омогућава уштеду до 35% енергије. И то је значајан показатељ за данас.

Треба напоменути да је кондензациони котао уграђен сопствени сензор, који је конфигурисан на посебан начин. Чињеница је да је излазна температура нижа, па ће термопар реаговати на другачији начин.

типови термопарова

Сам по себи уређај се не може назвати компликованим. Термопар је опрема коју можете сами направити. Главна ствар је исправно покупити компоненте. Овај уређај има неколико основних варијанти:

  1. Тип Е. Уређај, као и други, направљен је од двије металне плоче: Цонстантан и Цхромел. Ова комбинација вам омогућава да измерите температуру у опсегу од -50 до 740 степени Целзијуса
  2. .
  3. Тип Ј. Овај термопар има жељезну плочу уместо кромолеума. Комбинација омогућава мјерења од -40. У исто време, уређај је постао осетљивији на промене.
  4. Тип К. Ова термопар се сматра најраспрострањенијом јер су компоненте израђене од алуминијума и кромолеума. Тиме је могуће значајно продужити температурни опсег од -200 до 1350. У овом случају уређај има максималну осјетљивост. Треба напоменути да трајање рада директно зависи од услова коришћења. Тако је, на пример, хромел у сталном контакту са угљен-диоксидом прекривен зеленом хрђом, која га брзо онемогућава.

инсталација

Инсталација таквих сензора врши се искључиво на индивидуалној основи. Првоморате купити одговарајућу компоненту. Ово се може објаснити детаљним описом котла и његовом техничком документацијом. Након куповине одговарајуће локације, израчунава се локација. Прије инсталације можете чак и упознати видео, тако да се све конвергира. У сваком случају, пожељно је да се овај поступак повери специјалисти. Поред саме инсталације, морате и даље да извршите његова подешавања. Тек тада можете покренути систем.

Сензор тракције на гасном котлу је обавезан елемент. Без тога, систем може брзо да се сруши или чак угрози здравље људи. Он игра важну улогу као сензор пламена или термостат. Ова опрема може бити више врста. Избор зависи од услова коришћења.