Прибор за камин - погледи и фотографије, 17 примјера

Камини постају све популарнији. Имају модеран и оригиналан дизајн, као што то можете и са својим скицама. Камин, гријање околног простора, доноси топлину и удобност кући. Пламен отворене ватре испуњава животворну силу и напаја природни елемент ватре.

За одржавање камина, потребни су специјални уређаји који пружају удобност, практичност и естетску лепоту. Прибор за камин се бира не само за директну употребу, већ и за дизајн ентеријера.

У овом чланку ћемо покрити све главне типове прибора, тако да можете лако навигирати између разних додатака за камин.

Камин подразумијева употребу разних алата: за паљење ватре, за спаљивање или за припрему за даљње паљење.

Прибор за камин се обично инсталира у близини камина како би се удобно носио. Пошто увек стоје на истакнутом месту - произвођачи их украшавају и креирају различите потпоре за удобност власника.

Приликом одабира камених алата, имајте на уму да дизајн камина зависи од коришћеног горива, а самим тим - одређује доступност додатних адаптација и карактеристика њихове употребе.

складиштење горива

У масивним зидним или оточним каминима постоје посебне нише, у којима се налази гориво. Ако у конструкцији нема таквог уређаја, онда је инсталиран следећикапи или резервоари на точковима. Могу изгледати као различите кошаре или кутије, стилизиране и украшене изузетним материјалима. За угаљ и пелете за гориво користе се украсне канте.

Увек је погодно када је дрво за огрјев на дохват руке, али у складу са правилима заштите од пожара, не препоручује се њихово складиштење испред коморе. Дакле, дренниа се инсталира на удаљености од најмање 100 цм од центра.

Приликом одабира облика, руководи се дизајном камина, а локација се одређује лакоћом употребе.

паљење ватре

Ради лакшег отварања камина, користе се специјалне шибице. Произведени су у дужини од око 20 центиметара, тако да су сигурни за употребу током паљења. Комбинације камина се складиште у посебним декоративним кутијама, које се називају спицитс.


Код слабог потиска у цевима, током паљења горива, користе се крзна, која доводе ваздух за принудно запаљење ватре. Камини се често користе као декорације, иако обављају своју функцију ако је потребно.

Уређај има танак нос од дрвета или метала, изглед је сличан ручној пумпи. Због дотока кисеоника, повећава се ефикасност сагоревања ватре и повећава се вуча. Данас се за то све више користе аутоматизоване технологије приливне вентилације, али се ови додаци могу наћи у ретро сетовима.

Гасни камини не користе папирзапаљив Само отворите полугу пламеника. У овом случају, специјалне гасне упаљаче са пиезоелектричним елементом су потребне за напајање искре.

ватрена подршка

Од новине за камин вреди обратити пажњу на канту. Користи се за додавање специјалних горивих пелета током сагоревања ватре. Уз помоћ њега сакупите гориво из резервоара и однесите га на ватру.

За камине од дрвета и угља се користи покер за разбијање и мешање врелих угљева. Покер раздваја сагоревајуће дрва, извлачећи остатке угља из решетке решетке. Направљена је од ватросталних металних цеви са полигоналним ребрима за крутост. Она нужно има удобну дрвену ручку или искључиво украшену другим скупим материјалима.

Такође се користе клешта за раздвајање и премјештање великих врелих угља. Могу се упоредити са огромним пинцетама, са равним ентузијазмом на крајевима.

Током сагоревања, унутрашња температура расте до 600-800 степени, тако да камени прибор мора да издржи високе температуре и да има значајну дужину. Већина алата је направљена од трака од нехрђајућег челика или металних упртача. Они су лијевани или ковани, украшени позлатом или бакрописом. Различите форме и стилови не познају границе.

Важно! водити рачуна о томе да дужина сваког уређаја буде 20 цм већа од дубине пећи.

Ако нађете сличне алате са дужином ручке мање од 80центиметара, онда се могу користити само за украшавање ентеријера, могу се користити као декоративни елементи.

камени ланци

Поред своје функционалне намјене, прибор за камин додаје посебан шарм простору куће, допуњавајући потпуност дома својом оригиналношћу.

Комплети за камин укључују различите алате који поједностављују и олакшавају одржавање камина. Најраспрострањенији елемент је сервивер - сталак за висеће алате. У сервиверу се обично налази покер, кашичица, четкица и пинцета, као и модификације које могу укључивати и друге додатке.

чишћење камина

Приликом чишћења камина након хлађења ватре користе се лопатица и метална четка за припрему камина за даљње паљење. Они се такође налазе на постољу сервивера.

  • Кашика је израђена од ватросталног метала, као могући судар са врелим пепелом.
  • Четка има металне или природне чекиње и дугачку дршку за чишћење дна димњака.

камин екран

Екран је неопходан за раздвајање простора зграде од портала камина са опеченим дрветом. Он служи за обезбјеђење сигурносних мјера и заштиту куће од одласка неочекиваних искри или прекомјерне топлине у пећи.

Таква заштита се користи не само за стварну ватру, већ и за електричне камине, јер пружа одређену потпуност и обликује естетску љепоту у камин соби.

Декоративни прибор за декорацију

Да бисте додали камин посебном стилу и атрактивности, користите посебне декорације које надопуњују дизајн ентеријера.

Поред тога, као декоративни елементи, користе се поклопци у облику разних боја или облика за вентилационе решетке.

Различити камени сатови, вјешалице, привјесци за кључеве или сличне софистициране ствари стварају атрактиван и атрактиван простор у близини ћелије.

Складна комбинација свих додатака у једном ансамблу, уписана у простор, пружа угодну атмосферу и енигму.