Прекидачи и утичнице ретро: како се користи у унутрашњости

Један од старих плаката рекламира утичнице и прекидаче

Електричне склопке и утичнице, често, чисто функционалне. Њихов задатак је повезивање електричних уређаја и контрола расвјете. Али они могу бити украшени ентеријером. Једна од опција су ретро прекидачи и утичнице.

Хајде да детаљније дискутујемо о теми, идемо дубље у историју ових уређаја, реците нам који су дизајнерски стилови најприкладнији за њих и како их правилно изабрати.

Мало историје


Једна од првих електричних лампи

Последњи квартал деветнаестог и првих деценија двадесетог века називају се "великом ером електротехнике". Затим, након проналаска снажних генератора, почело је широко увођење и ширење електричне струје у свим областима људске активности. Укљуцујуци у зивоту, пре свега за осветљење, замену опасног гаса и дим небо са тецним горивима.


Стари алтернатор

\ т

Један од првих патентираних система напајања, попут модерног, изузетно плодног америчког проналазача Едисона. У њој је, наравно, било прекидача.


Тхомас Алва Едисон, један од првих који је развио главне елементе модерног ожичења

Занимљиво. Развој утичница се често приписује Николи Тесли, одмах запосленом, а затим конкуренту, готово непријатељу Едисона. Он, заједно са Вестингхоусеом, увелико је увео измјеничну струју (Едисонова константа).

Међутим, стари прекидачи су више били као резачи,који се сада могу наћи у електричним штитовима. Касније су се појавили „кључ у руке“, а касније 1905. године појавили су се тркачки модели. Модерни кључеви су се приближили средином прошлог века.

Ротациони прекидач од месинга

Утичнице су се појавиле касније. У почетку, није им било потребно, јер, као што смо већ рекли, електрична енергија се користила искључиво за осветљење, кућни апарати још нису развијени из мреже.


Ретро прекидачи и утичнице, у центру прекидача

Занимљиво. Први кућански електрични апарати најчешће су били масивни, прикључени на мрежу и непомично стајали као намјештај. Затим су почели да се спајају, прикључују у кертриџ, конектор који понавља базу лампе, тип модерног адаптера - кертриџ (један од првих патената описује ову одређену верзију).


Модерни адаптер за патроне-утичнице

Иначе, и први прекидачи у тим годинама су често били комбиновани са кертриџом (мада сада постоје такви модели) да би се лампа искључила, или окретањем ручке или повлачењем кабла или ланца причвршћеног за кертриџ.


Древна касета са прекидачем

Први излаз, сличан модерном, патентираном америчком Харвеи Хубблеу 1904. године. Четрнаест година касније, јапански Коносуке Матсусхита изумио је двоструку утичницу (то указује на то да су се електрични апарати више појављивали и да су се све више користили).

Онда су се побринули за сигурност, а 1926. Алфред Бутен је добио патент за утичницу са трећим излазом за уземљење,иако су дуго времена наставили да производе углавном утичнице са само два закључка, док земља није захтијевала стандарде.

Зашто старе подножја могу постати орнамент


Ретро утичнице и прекидачи могу бити права умјетничка дјела

Прве утичнице и прекидачи били су готово искључиво екстерни, попут ожичења у то вријеме.

Различни материјали су коришћени:

 • бакар, бронза, други метали и легуре;
 • Стакло;​​
 • порцелан и керамика;
 • Бакелит;
 • гума;
 • ебонит (међутим, ово је такође само високо калцификовано);
 • стабло;
 • понекад постоје егзотични материјали за модерну електротехнику - природни камен, слоновача итд.

Древне утичнице (међутим, као и друге технике тог времена) биле су уметничка дела. Често се могу наћи случајеви у којима се користи јантар (одличан изолатор, који се данас користи) и други декоративни материјали. Многи од њих су прикупљани ручно иу малим серијама или уопштено у једном примјерку, о технолошком и снижавању трошкова, а мало о томе.

Утичнице и ретро прекидачи нису погодни само за обнављање изгледа историјских ентеријера (реконструкција). Савршено се уклапају иу најпопуларније данашње трендове и стилове ентеријера.

Штавише, у већини случајева они се уграђују заједно са другим детаљима древне књижице (тачније њеном имитацијом) са свиленом изолацијом жица наваљци од порцелана или стакла. Размотрите конкретне примере употребе ових уређаја не само као функционални уређај, већ и као елемент декорације.


Ретро ожичење у унутрашњости

Цлосе-уп

Утичнице и прекидачи у ретро стилу у различитим стиловима ентеријера

Класификација стилиста дизајна је обично тешка, изабрали смо најприкладнију опцију, разумљиву за већину. Ако смо и даље у криву, нека критичари опросте.

класично вођење

Овдје се питање компатибилности рјешава углавном временом појаве једног или другог стила у умјетности и времена почетка раширене струје, али постоје изузеци.

 • Антички стил,као што је очигледно пожељно за читаву жицу, укључујући утичнице са прекидачима за скривање.


Ако је унутрашњост у старинском стилу боље сакрити постављање, Зеус је могао бацати муње, али не ротирати с њима перилицу рубља

.
 • Класицизам, царство, неокласицизам, барок, рококо, ренесанса- Можете рећи исто, утичнице и прекидачи не украшавају собу.

 • Романтични стил и Готхиц- иако су се у прошлости ови интеријери појављивали много раније, али уградња ретро сокета може их украсити, мада ће бити и мешања стилова.


Соба за романтични стил

Међутим, ако желите, утичница може бити скривена.


Готхиц

 • Викторијански стил, модернизам, конструктивизам, арт децо, експресионизам, авангарда. Ови стилови су се појавили у исто време када и ретро соцкетс. Користећи ретро утичнице и прекидаче, желимо да реконструишемо ситуацију у то време. Можете одабрати чак и моделе са карактеристикама одабраног стила.

етнички правац

У овом случају, утичница са прекидачем типа терета може бити погодна скоро свуда. Али и са неким резервама.

Најбоље изгледа у следећим стиловима:

 • Прованса (француски);
 • Скандинавски стил;
 • Енглески;
 • Руски (запамтите прекидаче на сјецканим зидовима куће баке);
 • Американска (држава);
 • колонијални,

Пожељно је бити опрезнији са другим етничким стиловима, треба да вас води осјећај укуса. Такође можете гледати како су људи живота, чије је становање изабрано као пример за унутрашњост, повезано са струјом.

На пример, ако је соба у египатском стилу са доминацијом елемената послата у еру фараона (као на слици испод), онда ће ретро утичнице изгледати страно. Напротив, ако је мексичка унутрашњост одјекнула детаљима из земље или колонијалног - теретни уређаји су сасвим прикладни.

популарни правац

Односи се на релативно недавно настале стилове који су углавном еклектични. Размотримо их одвојено, јер их је тешко груписати, а ретро сокете и прекидачи за неке су неприхватљиви уопште, а за друге је пожељно или готовообавезно

бунгалови

Он одзвања колонијалним стилом. Отворено ожичење и други ретро детаљи су сасвим прихватљиви и стварају авантуристичку атмосферу у стилу Индиана Јонеса.


Ентеријер у стилу бунгалова

\ т

грунге

Минималистички стил без скупе обраде и детаља. Чак се и његово име преводи као "прљавштина" и "занемаривање". Утичнице и прекидачи се могу успјешно уносити у стилу, али би требали изгледати и непретенциозно без скупе обраде и цртежа - чисто функционалних уређаја.


Ентеријер у грунге стилу

\ т

Такође је пожељно имати трагове дуже употребе, као што су избрисане боје, огреботине (наравно, не утичу на сигурност уређаја).


Одлично решење у стилу грунгеа

кич

Светао стил, мешање стандардних делова и завршна обрада са светлим, ексклузивним елементима. По правилу, не опажа скупе ствари, али је могуће убацити ретро утичнице и прекидаче. Пожељно је (за разлику од претходног случаја) да су били у сјајној, елегантној завршници.


Кич стилски ентеријер

\ т

минималисм

Као што се види из назива унутрашњости ствара се мали број функционалних елемената. Можете унијети неколико свијетлих детаља, али не и бескорисно, све би требало да има неку практичну сврху. Готово је немогуће написати стари пост у овом стилу.

Немогуће је уметнути ретро утичницу у такву унутрашњост.

Хигх-тецх

Име стоји за високу технологију. Одмах то разјаснитесмер није компатибилан са ретро детаљима.

Хи-тецх стил и ретро детаљи су некомпатибилни

сувременици

Стил, који је синтеза хи-тецх и минимализма, али са могућношћу увођења необичних детаља ("једноставних и укусних"). Унутрашњост савременика не би требало да изгледа потпуно завршена и може садржати елементе свих других пројектних подручја.

У принципу, могуће је експериментисати са старим електричним уређајима, али је готово немогуће пронаћи реалне примјере таквог рјешења.

Можда ће ретро сокет бити једнако уклопљен у ову собу, дизајниран у сувременим дизајнерима, као и кауч у стилу Емпире у позадини

Поп Арт

Унутрашњи дизајн поп арта треба да се уведе у светлосни шок, да буде светао и незабораван. Јасно је да за његове елементе нема ограничења. Ретро утичнице би могле бити њен дио.


Пример дизајна ентеријера у стилу поп арта

постмодернизам

Стил развија концепт модернизма. То укључује намјерну театралност, иронију, али што је најважније, у таквом интеријеру могу се наћи необични детаљи, укључујући ретро утичнице са прекидачима.


постмодерна унутрашњост

Тецхно

Стил има летећу фикцију, нагласак је на модерним материјалима и детаљима. Интеријер би требао изгледати као опис зграда у фантастичној литератури. Али ако помакнете мало дизајна према трендовима "стип-пунк" или "диесел-пунк", онда утичнице за терет могу успешно да се завршерегистрација просторија.


Тецхно интериор

\ т

фусион

Мешање епоха и праваца, име се преводи као "легура". Зову га и стил лудих људи. Јасно је да се наши прекидачи и утичнице могу уклопити у њега.


фусион стиле

\ т Лофт

Модеран стил, али у којем се савршено уклапају ретро утичнице и прекидачи. Чињеница је да је готово обавезан елемент унутрашњости поткровља разноврсност индустријских елемената - цјевовода, греда, отворених простора за зидање.

И саме просторије, за које је изабран овај дизајн, обично се трансформишу из бивших производних радионица. Отворено ожичење ће бити прикладно у радионици старе фабрике, која је подигнута током њене широке употребе.


Ентеријер у стилу поткровља у бившој фабрици

\ т

Где се налазе ретро прекидачи за унутрашњу декорацију

Ако желите користити ретро утичнице и прекидаче у унутрашњости, онда постоји неколико начина да их купите:

 • Уклањање у неискоришћеним зградама или објектима иде на демонтажу. У исто време, главно је да је зграда саграђена најкасније 40-тих и 50-тих година прошлог века, када је дошло до готово потпуног преласка на скривену инсталацију и уведени новији модели електричних апарата. Чак и ако је током операције зграда била подвргнута већим поправкама, неки од њених просторија могу задржати подручје старе инсталације.

У таквим зградама можете добити детаље за бербуунутрашњост

Овај метод практично не укључује трошкове (осим плаћања чувара или починиоца за приступ), али треба времена и није увијек дјелотворан. Можеш прегледати много зграда и не наћи ништа. Поред тога, употреба дуготрајних уређаја није увек могућа, о томе ћемо разговарати у посебном одељку.

 • Купи старинске уређаје - готово сваки бувљак може се наћи код људи који продају старе, готово непотребне ствари. Цена за њих је минимална, али можете наћи веома ретке и заиста добре примерке. Још је вјероватније пронаћи утичнице и прекидаче на специјализираним бувљим пијацама, како у нашој земљи тако иу иноземству.


На распореду "бувљака" можете пронаћи све

Али у антикварницама, теже је наћи такву ситницу, обично се покушавају продати вредније ствари. Такође можете тражити ретро оутлет на интернету, не у продавницама, већ на специјализованим форумима где постоји вероватноћа да ћете наћи више и уштедети време (не рачунајући време испоруке).


Тешко је наћи древне вилице и утичнице у антикварници

Али овај начин куповине старих електромаркета није без минуса, као што смо рекли да се древне ствари не могу увек користити за активно ожичење. Такође је тешко пронаћи више од једног уређаја, а донекле исти (у просторији се ретко налази једна утичница или прекидач). Међутим, разноликост није увијек минус, понекад с њом интеријер изгледа још занимљивије.

  \ т
 • Купите модерне копије (реплике) старинских уређаја. Захваљујући популарности ретро утичница и прекидача данас, производња њихових копија је широко распрострањена.


Модерни произвођачи нуде многе варијанте утичница и прекидача за антикне, чак и за телефонске и друге каблове

.

Скоро свака компанија (укључујући онлине продавнице) која продаје електричне уређаје нуди велики избор. Штавише, упркос екстерној сличности са старим производима, они се изводе у савременим условима и према оперативним квалитетима се не разликују од производа у модерном дизајну.


Реплике су потпуно компатибилне са модерним вилицама

Различити модели само једног произвођача могу се погледати на видеу на линку:

Сада обратимо пажњу на употребу старих утичница (НЕ реплика) у модерним електроенергетским мрежама.

Проблеми који се могу појавити приликом употребе старих утичница

Куповином старих утичница на прва два начина, немојте журити да их инсталирате. То није увијек могуће и сигурно.

Може бити пуно проблема:

  \ т
 • Уређаји у употреби могу бити оштећени
 • У древној електричној арматури могу постојати практично невидљиви дефекти који се јављају током времена. Контакти и гуме проводника се могу оксидирати или уништити. Али посебно опасан губитак је изолација његових својстава. То може довести до струјног удара приликом управљања таквим утичницама и прекидачима.
 • \ тДуготрајне утичнице не одговарају модерним вилицама. Међутим, то је одмах видљиво.
 • Стандарди за параметре напајања такођер се мијењају. Раније, мрежа је имала нижи напон, на пример, од 1898. године у ИРТО-у (Империал Руссиан Тецхницал Социети) усвојен је стандардни 110 волти, који је био широко коришћен до 30-тих година овог века. Утичнице и прекидачи дизајнирани за то не могу пружити заштиту и поуздан рад на напону од 220 волти.

Занимљиво. До деведесетих година прошлог века, многи електрични уређаји имали су прекидаче напона од 127/220 В.


Прекидач 127/220 В на полеђини старог електричног уређаја

  \ т
 • Утичнице можда неће моћи издржати оптерећење снажних електричних уређаја. Раније је тренутна испорука кућних апарата ретко прелазила 5 ампера. Истина, за прекидаче то није толико критично, модерне ЛЕД лампе троше мање од својих старих сродних влакана.
 • Излазне утичнице са дугачким утичницама можда немају трећи контакт са земљом потребан према правилима за употребу електричних инсталација.
 • Такође, према правилима, отворено ожичење (које је предвиђено за већину ових уређаја) је забрањено у нестамбеним просторијама без употребе цијеви за полагање жица. Наравно, цеви не пружају ваљке изолатора и уништавају читав уметнички ефекат.
 • Могу постојати и проблеми са енергетским надзором, који могу спријечити употребу нестандардних уређаја који нису дезинфицирани модерним захтјевима.


Већина старих утичница не одговара модерним ПУЕ

Као што видите, употреба стварно старих утичница у унутрашњости подразумева низ проблема. Дакле, ако желите да инсталирате теретне уређаје онда је боље купити њихове реплике, које су у потпуности у складу са модерним стандардима. Штавише, као што смо већ споменули, лако је одабрати и купити, а цијена је прилично мала.

Ако сте ипак одлучили да монтирате стари соцкет

Али ако се још увек окупљате да бисте инсталирали стари излаз (и највероватније ћете то морати да урадите својим рукама, пошто већина компанија одбија да пружи такву услугу), предузмите низ корака да се заштитите.

Упутство ће бити следеће:

 • У потпуности раставите уређај и очистите га од прашине и прљавштине.
 • Површине изолатора и проводних елемената, контакте треба очистити од оксида и опрати алкохолом или керозином.
 • Проверите отпорност изолације, треба да буде најмање 100 мΩ. Да бисте то урадили, користите меггер, који даје напон од најмање 2.5 кВ за мерење.


Изолација мора имати отпор од најмање 100 мΩ

  \ т
 • Проверите рад утичнице или прекидача, дајући јој тренутни и напонски проценат двадесет пута већи од максималне вредности која може бити доступна на датој површини мреже. Не би требало да дође до искрења или загревања делова, страних мириса.
 • Обавезно инсталирајте прекидаче и заштитне уређаје (ЕЛВ).

Савет. Још је лакше дати старе гаџетеспецијализована лабораторија чији ће запослени вршити мерења и студије, издаје неопходни закључак. Али то је дуга и скупа.

У закључку, поновимо још једном: боље је купити модерне прекидаче и ретро-стилске утичнице направљене у фабрици него тражити камионе на бувљаку и напуштеним кућама, лакше је, јефтиније и сигурније. Биће нам драго да вам наш чланак помогне да побољшате дизајн просторија, проширите своје знање у архитектури и историји електротехнике. Нека ваша кућа буде лепа и удобна.