Преграде од сухозида, порозног бетона, пјенастог бетона - што је боље

Унутрашње преграде од сувог или газираног бетона - шта је боље? Нема једногласног мишљења. У сваком случају постоје њихови приоритети, који зависе од карактеристика простора, технологије уградње и услова рада. Осим тога, још увијек постоје особне предности градитеља, што је лакше радити са "уобичајеним" материјалом. Према томе, мишљење професионалаца може се сматрати субјективним. Дакле, боље је разложити опште питање „шта је боље?“ Дијеловима, дати им одговоре и одабрати најбољу опцију.

Једноставна инсталација партиције

Ако упоредите грађевинске блокове од порозног бетона, онда треба да поразговарате о две врсте материјала: пене и бетон.

Имајући структуру судара, они се разликују у технологији производње, природи ћелија (пора) и својствима. Заједничке карактеристике укључују распон густине и подручје примјене.

За изградњу преграда користи се порозни бетонски слој средње густине - од 500 до 900 кг /м3. Ова група блокова лаког бетона се односи на дизајн-топлотну изолацију, односно има релативно малу тежину (у поређењу са циглом), добра својства топлотне и звучне изолације и довољну чврстоћу за конструкцију самоносивих зидова.

Али на томе се сличност завршава - у блоковима од бетона и пене од бетона различите тачности геометрије, отпорности на механичке утицаје, паропропусности и упијања воде.

Газирани бетонски блокови су изрезани из великог низа лаког бетона, који је подвргнут аутоклавуциклус обраде и пуни циклус зрења. Дакле, имају готово савршену геометрију. Поред "глатких", ту су профилисани блокови са "браздастим утором" бочно и удубљењем ради лакшег хватања. Ради лакшег постављања један је од најбољих материјала за зидну расподјелу, а његова површина не захтијева поравнање прије завршне обраде.

Блокови од пене се такође могу изрезати из великог низа, али се ипак користи технологија ливења на облицима. Њихова геометрија је гора него код газираних бетонских блокова, тако да је након изградње зида потребно поравнати површину прије завршне обраде.

Преграде од сухозидних конструкција се суштински разликују у технологији градње:

  • Нема потребе за професионалним вјештинама зиданих зидова од блокова
  • Ниво је постављен у фази означавања
  • Оквир металног профила осигурава усклађеност са нивоом и не треба га пратити и кориговати
  • Склоп костура и облоге се одвија са причвршћивањем, и овај процес се може механизовати
  • Површина преграде не захтева поравнање

Због тога, због једноставности уградње, бетонски бетонски блокови и суви зидови су на истом нивоу. А одговор на питање "је боље" зависи само од специјализације градитеља. Али ако направите партицију својим рукама, онда је суви зид "удобнији".

изолација од буке

При одређивању индекса звучне изолације, преграде за гас и пену се називају једнослојне структуре. Исти гипсани слој је чврсто повезан са главнимматеријала, а на звучним валовима зид реагује у целини.

Звучна изолација газираног бетона и пене је иста и зависи само од густине и дебљине блока. Што је већа густина и дебљина, боља је звучна изолација.

Различити произвођачи грађевних блокова пружају одличне податке. Али ако су "просечне", да би индекс ваздушне буке био 41 дБ, дебљина зида блокова од 500 кг /м3 треба да буде 120 мм, а густина 600 кг /м3 - не мање од 100 мм. Ако су зидови ожбукани са обе стране, онда је индекс побољшан за 2-4 дБ.

"Празна" гипсана конструкција дебљине 75 мм, са листом једног листа на свакој страни, има индекс изолације ваздушног шума од 35 дБ, са пуњењем акустичне минералне вуне дебљине 50 мм - 46 дБ. Ако направите преграду дебљине 125 мм, а дебљина минералне вуне ће бити 100 мм, тада ће се индекс повећати на 54 дБ.

Закључак: преграда са ГЦЛ са акустичном минералном вуном има много бољу звучну изолацију ваздушног шума од зидова гаса и пене бетона исте дебљине.

Употреба пригушне еластичне траке као подлоге између профила металног оквира и површина које окружују омогућава добру звучну изолацију од структурне буке.

И у том смислу, одговор на питање "шта је подјела боље, од сухозида или блокова пјене" је недвосмислена.

снага

Тешко је упоредити јачину зидова ових материјала.

Ако говоримо о чврстоћи на притисак, онда је малтер на "чистом" индикатору много већи од импрегнираног бетона.Али ГКЛ дебљине 12,5 мм може се назвати јаким у поређењу са грађевинским блоком. Зид такве дебљине није у стању да издржи било какво озбиљно оптерећење од намјештаја са шаркама или кућанских апарата. Најбоље у том погледу су зидови од газираних бетонских блокова (зидови од пјенастог блока су лабави). Иако имају дебљину зида не мању од 100 мм, држе се за причвршћивање на високим оптерећењима.

Али то је добра вишеслојна конструкција гипсокартнонне партиције, која се увек може прилагодити за обављање било које функције. Да би се повећала локална снага, можете користити колатералне дрвене елементе (дрво, даску или ОСБ плочу). Укупна чврстоћа се може побољшати коришћењем додатних вертикалних и хоризонталних елемената оквира и облоге са два листа ГЦЛ са сваке стране.

А ако говоримо о снази везе са затвореним површинама (носећи зидови, под и строп), онда је причвршћивање металних профила помоћу њих помоћу типли и анкера много поузданије од лепљивог решења грађевних блокова.

Пожарна безбедност

У том погледу, преграде од лепшег бетона су много боље за суву градњу, а захваљујући порозној топлотно-изолационој структури, оне су још боље зидане од опеке или монолита.

Порозни бетон - то су незапаљиви материјали (НГ), а суви зид припада групи Г1 (ниско кључање). И иако постоји посебна врста ГКЛП-а, али то је само дуже него обично, она се опире отвореном ватри без уништења.

Ако онда упоредите својства "дисања", ондау сухозидима и зидовима од газираног бетона они су виши него у пјенастом бетону. Отпорност на високу влажност у аерираном бетону је много гора од пјенастог бетона, а ГКЛ је отпоран на влагу. Дакле, одговор на питање "Шта је боље?" Опћенито, то је очигледно.