Преглед топле воде без бетонске кравате

Топли подови, за разлику од других, традиционалнијих типова грејања, далеко су најефикаснији и најекономичнији. Упркос чињеници да су власници куће у већини случајева фрустрирани идејом о компликованој инсталацији оваквог система гријања, топли под може радикално промијенити вашу перцепцију како загријати животни простор.

Главни проблем са топлим подовима је да многи људи замишљају под са топлом водом, као што је систем гријања, нераскидиво повезан с уређењем нове бетонске везе. Међутим, технологије нашег времена учиниле су значајан корак напријед, а данас вијак више није камен спотицања за занатлије. Постоји више начина на које је могуће без слагања воденог пода без тешког мокрог рада који је повезан са припремом и лијевањем бетона. Које су опције за уградњу подова без бетонске опреме? Размотрите ове методе детаљније.

Да ли постоји алтернатива за снопове бетона?

Уобичајено је постављање водовода за топлу подлогу повезивање са новом бетонском везом. Зато је код куће неопходно да се реши овај тежак задатак, да се ангажује у радно интензивном и опсежном раду. Према логици ствари које би штитиле цијеви сустава гријања, ограђене на поду од оштећења и пружиле цјелокупни дизајн потребном крутошћу и чврстоћом, потребно је створити чврсти и масивни лијевани дизајн. Ако сте власник приватне куће и тек сте јуче играли на кућни рад, нема питања.Најбоља опција за инсталирање топле воде је испуњавање новог вијка.

Ситуација изгледа сасвим другачије у оним ситуацијама у којима желите направити сличан систем гријања на горњим катовима приватне куће или у градском стану.

Напомена: преклапање је једна од главних потпорних структура вишеспратних зграда. Приликом пројектовања зграде иу процесу изградње, неопходно је израчунати чврстоћу преклапања. Једноставан вијак сам по себи ствара одређено оптерећење на преклопној плочи. Шта рећи у случајевима када, заједно са топлим подом, стварате додатно оптерећење од неколико стотина килограма на постојећем поду, монтажу новог затварача. Постоји прекомјерно оптерећење на носећу конструкцију, што угрожава неугодне посљедице.

Треба такође узети у обзир да ће нови вијак значајно смањити висину плафона у стамбеним просторијама.

Наведени фактори представљају препреку за остваривање технолошког капацитета за уградњу у кућама за гријање по схеми "топлог пода". Међутим, у овом случају постоји успешна, практична и практична опција - алтернатива традиционалној технологији. Подно топла вода без кравате до данас је прилично раширена технологија, која је недавно широко распрострањена. Инжењерско решење је да се користе већ готови материјали који се уклапају у необичну торту кроз коју пролазе цеви система за грејање. У професионалном окружењу такви системи - конструкције се називају поднице(суво).

Ова технологија је веома погодна за стамбене просторе који нису дизајнирани тако да одговарају новој вези. Обично је то унутрашњост, преграде. Системи подова су разноврсни и могу се користити у готово свакој ситуацији.

У напомени: дајући предност подном систему као алтернативи бетонском везивању, заиста штедите свој новац, како на самом послу тако и на материјалима. Сав посао ће трајати много мање времена. Много тога значи и одсуство прљавштине, која нехотице прати конкретне радове.

Које су варијанте подног система

Међу постојећим опцијама за уградњу топлог пода без распореда скеле расподељене две:

  • систем стиропора;
  • дрвени систем.

Свака од предложених опција има своје предности и недостатке. У првом случају, главна компонента су полистиренске плоче, које већ имају испарани водени круг. Такве плоче се могу полагати директно на бетонски под стропа или користити за ту намјену, дрвени под, дрвени заостаци.

За референцу: полистиренски систем подних облога од топлих подова сматра се најлакшим, па се може користити у дрвеним зградама и становима вишеетажних стамбених кућа. Затезање бетона на висини од 50 цм има тежину од 200-250 кг. по 1 м2. На основу стандардне површине стамбених простора од 16-20 м2, добијамо: 20 к 250 = 5000 кг. (5 тона!)

Други систем - дрвени, укључује употребу посебних модула од иверице.Сваки модул има посебне жљебове (жљебове) за полагање круга гријања. Конструкција се може полагати и на груби бетонски под и на плочу.

Систем стиропора вам омогућава да користите различите материјале за завршну обраду, као што су паркетне плоче или ламинатни подови. Могу се поставити директно на полистиренске плоче у овој ситуацији. Када радите са плочицама или теписима, пре полагања на полистиренске плоче направите слој од иверице или сухозида. Ситуација са дрвеним системом изгледа нешто другачије. Пре полагања ламината или паркета потребно је слагати поцинковане плоче.

Напомена: без обзира на то како се паркет кликне, а нема огреботина, испод њега је потребно направити подлогу од пјенастог полиетилена.

Услови за опрему за суху, палубну конструкцију

Ако се одлучите да у вашој кући направите под у топлој води, процијените пуни опсег будућег рада и услове под којима мокри естрих није могућ. Услови под којима ће суво зачепљење бити добар излаз из следеће ситуације:

  • ограничена висина унутрашњих просторија;
  • Недовољна чврстоћа између спратних плафона.

На пример: у вашем дому или стану висина стропа је мања од стандардних вредности (240-250 цм). Сваки додатак од 5-7 цм Као што је дебљина нове траке постала критична за ниво удобности. Што се тиче додатне тежине која ће бити оптерећена на постојећем преклапању, то је најважнији услов. За сеоске куће, оквире иплоча кућа ово стање је критично. Систем подова има много мању тежину, само 30 кг /м2.


У поређењу са мокрим естрихом, системи сувих подова у топлим подовима имају бројне предности. Једноставна и брза инсталација, која је лишена мокрог процеса. Мала тежина, која у просјеку износи 30 кг /м2, омогућава вам да направите конструкције без преоптерећења међу-подних плоча. Због мале дебљине пите (укупно 35-60 цм), одржава се оптимална висина плафона у унутрашњости. Оба система, и полистирен и дрво, савршено издржавају температурне варијације, имају добру топлотну и звучну изолацију.

Већина таквих система може се успјешно користити у сеоским кућама и привременим зградама. По жељи, овај топли под може се лако демонтирати.

Једини значајан недостатак следећих система: слаба отпорност на влагу. Стога, приликом слагања полистирена и дрвених система, не заборавите инсталацију хидроизолационог слоја.

Полистиренски систем топлих подова

Почнимо са чињеницом да није потребна посебна припрема за полистиренску направу топлог пода. Монтажа плоче може бити на већ готовом бетонском постољу, на дасци, дрвеном поклопцу. Због лакоће дизајна, систем полистирола се може уградити у кућиште од оквира и панела. Дизајн у овом случају је следећи:

  • полистиренске плоче се састоје од посебних елемената за дистрибуцију топлоте - ламела, израђених од алуминијума и поцинкованог челика.Директно у жлебове врши се уградња цијеви главног круга гријања. Основа целокупног дизајна је стварање потребне крутости, што се постиже употребом завршног премаза од ХВЛ лимова. Лишће завршног слоја је сложено у шах.

Плоче које се користе у раду могу бити два типа, обичне, пјене и екструдиране. Дебљина плоча потребних за топли под је само 10-40 мм. У дебљини панела уграђене су цијеви сустава гријања, које су прекривене полистиренским отирачима одозго. Захваљујући посебним жљебовима и бобовима, плоче и лимови су сигурно причвршћени један за другог. Полистиренски отирачи имају причврсне носаче на бочним странама, захваљујући којима се спајају одвојени елементи у једном, интегрираном пољу.

Не заборавите на металне плоче (алуминијум или галванизовано гвожђе). За овај систем, такве плоче су главни елемент преноса топлоте, које преносе топлоту из система грејања подне површине. Са топлотом плоча равномерно се шири по површини пода.

За помоћ: Посебност овог система је да је висина такве пите само 50 мм. За поређење, минимална висина бетонске кравате је само 80 мм.

Дрвени систем за топли под

Још један систем топлих подова, који је алтернатива бетонском везивању, је дрвени систем.

Такви системи су веома погодни за грејање у летњим колибама, у стамбеним конструкцијама од дрвета. Зависно од тогаод типа конструкције користе се шински и модуларни системи.

Ридге воод систем и модулар

Име овог типа тачно преноси принцип конструкције. Главни носиви елемент у овом случају су шине, које се режу са дрвета или других дрвених материјала.

Важно! Дебљина шина не смије бити већа од 20 мм при влажности, не више од 10%.

За уградњу цијеви сустава гријања 150 мм, ширина трачнице је 130 мм. за контурни корак 200 мм, дужина трачница је 180 мм, при кораку од 300 мм, дужина трачница, односно, 280 мм.

Шине формирају потпорну конструкцију, која директно утиче на цеви система за грејање. Приликом уградње топлог пода, ова неједнакост је дозвољена унутар 2 мм на 1 метар. Хидроизолација је направљена од полиетиленске фолије дебљине 200 микрона. Обавезан елемент целокупног дизајна је трака за пригушивање. Распоред се изводи преко лага или потпорних плоча. Након полагања цеви, постављају се са свих страна са носећим плочама. Контура се убацује у жљебове према плану, било змија или пуж.

На врху, цијела конструкција је опет прекривена полиетиленском фолијом дебљине 200-200 микрона. Уосталом, на сам врх су постављени ХВЛ лимови у два слоја, чија је укупна дебљина 20 мм. ГКЛ лишће је завршно обрађено, а поврх тога се поставља декоративни премаз.

Модуларни склоп се разликује од претходног типа користећи готове модуле, иверице у којима постоје посебнижљебови за полагање круга гријања. Захваљујући причвршћивачима браве могуће је спојити појединачне модуле. Инсталација у овом случају је бржа. За полагање цевовода нису потребни додатни прорачуни.

У закључку, треба напоменути. Полистиренски и дрвени системи, као завршна обрада, опремљени су плочама ХВЛ, на врху којих је већ постављено украсно облагање. Приликом избора премаза потребно је обратити пажњу на означавање. Посебно за топли под на ламинату, паркет или тепихе треба означити и означити.

Пре употребе керамичких плочица потребно је положити трећи слој ХВЛ плоча на целу конструкцију.