Правилно третирање стакленика у пролеће од болести и штеточина

Да би биљни усеви у стакленику расли без проблема, требало би га третирати од болести и штеточина.Температура која настаје и прилично честа наводњавања формирају се у стакленицима који доприносе репродукцији свих живих бића. Да бисте осигурали добру жетву, морате нужно обрадити земљу од болести и штеточина. Посебна микроклима погодна за узгој вртних култура доприноси репродукцији и ширењу бактерија. У овом случају, биљке почињу лоше расти и доносе плодове.

Третирање стакленика у пролеће пре садње

У затвореном тлу, множе се штеточине које могу бити веома опасне за биљке и често потпуно уништавају усјеве. Да би се избегла њихова појава у условима стаклене баште, неопходно је предузети одговарајуће мере.

Препоручује се дезинфекција стакленика прије садње биљака

Борба против штеточина и болести мора бити свеобухватна и сама по себи имплицирана :

 • Довољна количина сунчеве светлости;
 • Примијенити различите врсте лијекова;
 • Механичко чишћење полица и тла.

Стакленик поликарбоната треба да се налази на прилично добро осветљеном месту. Сунчева светлост ће у овом случају пасти на биљке што је дуже могуће. Најбоље је да стакленик буде окренут према југу. Дакле, сунчева свјетлост ће продријети унутра и загријати стакленик. У зависности од фазе раста биљака, мора се вршити периодично третирање. Потребно је узети у обзир оне болести и штеточинепојављују се у одређеном временском периоду, а на основу тога, потребно је одабрати препарат за прераду усева.

У пролеће, нарочито активни штеточине стабала, а такође је потребно да се култивише земља да би се заштитиле биљке од цитоспора.

Поред тога, важно је извршити механичко чишћење полица. За дезинфекцију површине потребно је користити топлу воду са додатком бакар сулфата, хлора или формалина. Пролећна обрада земљишта од болести и штеточина се сматра најважнијом, јер од ње зависи квалитет будуће жетве, а такође помаже да се замени неколико много каснијег лечења. Третирање стакленика у прољеће, које се проводи прије садње, захтијева одређене мјере, без којих је готово немогуће добити зајамчени добар резултат.

Разлог за то је да су у стакленику створени неки услови који су најудобнији за узгој култивисаних биљака, као и :

 • корови;
 • штеточине;
 • патогени микроорганизми.

Потребно је стално борити се против штеточина, а не само када почињу да наносе штету. Чим падне снијег, морате почети са припремама за садњу. Сви радови у стакленику могу се подијелити у неколико фаза, посебно, као што су: чишћење локације, састављање конструкције, прање свих елемената стакленика и дезинфекција тла и просторија. Дезинфекцију земљишта треба извршити неколико недеља пре очекиване садње садница. Дакле, ако се планира слетјети хладно-отпорне или ране усјеве, ондаТретман стаклене баште мора почети крајем фебруара. Ово ће омогућити пуну заштиту од болести и штеточина дуго времена и повећати сличност и раст биљака.

Како је прерада пластеника од поликарбоната у пролеће

На почетку нове љетне сезоне спроводи се обавезна припрема земљишта и третман стаклене баште. Обрада конструкције од поликарбоната омогућава не само да се смањи ризик од заразних болести, већ и да се стакленик очисти од прљавштине, прашине и рђе. Важно! Приликом припреме стакленика, веома је важно да се придржавају свих потребних корака, јер од тога зависи успех узгоја баштенских усева.

Да би се земљиште обновило у стакленику, оно се мора пробавити

Иницијална припрема и третман стаклене баште у пролећном периоду подразумева :

 • Уклањање свих биљних остатака;
 • замјена оштећених дијелова дизајна стакленика;
 • Чишћење дизајна стакленика.

Тада морате пажљиво обрадити земљу прије садње садница како бисте је заштитили од болести и штеточина. Када се земља прилично добро загреје, она се мора пробавити и прећи на главну фазу дезинфекције.

Методе дезинфекције могу се поделити на неколико типова, наиме :

 • биолошки;
 • хемијска;
 • Температура.

Сваки од коришћених метода има своје специфичне карактеристике, а подразумијева и употребу посебних средстава.

Методе третмана стаклене баште у пролеће

Третирање стакленика у прољеће подразумијева кориштење неколико различитих техника које се бирају у зависности од карактеристика узгоја усева. Најдужи и најсложенији начин прераде у пролеће је биолошка метода. Међутим, то је најсигурнија биљка и не утиче на квалитет будуће жетве.

У пролеће је потребно прање стакленика уз помоћ кућне хемије

Биолошки метод обраде земље подразумева саму :

 • замена тла;
 • Примена сидерата;
 • Замена култура.

Сидерати су посебне биљке које се узгајају како би оплодиле земљиште и спријечиле раст корова. Не може сватко приуштити замјену тла, због чега се ова метода практично не користи. Метода температуре је прилично широко распрострањена, јер се у рано прољеће земља може мало замрзнути. На ниским температурама умиру ларве многих инсеката и бактерија. Осим тога, тло се може лагано прокухати.

Да бисте то урадили, морате сипати земљу кипућом водом и одмах је покрити филмом. Ова метода је веома ефикасна, јер помаже уништити велики број бактерија.

Најчешћи метод је хемијска. Покупити препарате за обраду тла неопходно је врло пажљиво, јер постоје кемикалије широког спектра дјеловања, а усмјерене су на борбу само са одређеном врстом штеточина.

Шта учинити у стакленику у пролеће од штеточина

Сматра се да се главни третман стаклене баште проводи у јесенском периоду, међутим, тоније баш тако, јер је и прерада потребна у пролеће. Постоје различите технолошке методе обраде и народне методе.

Размишља се о најпопуларнијим :

 • Сушаре за дим;
 • фунгицид;
 • Популарне технике.

Пре третирања штеточина од штеточина, треба да погледате видео туторијал и да се упознате са препорукама специјалиста

Пушач сумпора се често користи у пластеницима од поликарбоната, јер овај производ може веома лоше утицати на стакло. Утицај таквог контролера се заснива на додели специјалног гаса. Штетно за апсолутно све живе организме, управо зато што је за вријеме обраде потребно запалити провјеру, затворити све прозоре и врата чврсто и оставити стакленик.

За третман стакленика од поликарбоната, фунгицид је веома погодан.

Једно од најпопуларнијих средстава је мешавина бакар сулфата и креча. Пошто је композиција врло каустична, онда морате предузети мере предострожности када се кува и прерађује стакленик. Могуће је вршити третман фунгицида само под условима стабилне и топле температуре.

Квалификована нега: шта треба третирати стакленику у пролеће од болести

Многи уместо хемијских раствора користе релативно безбедне народне лекове. Од најједноставнијих и најповољнијих средстава потребно је изолирати наводњавање тла у прољеће кипућом водом или манганом. Такви лекови су веома ефикасни у контроли многих штеточина и бактерија. Најсигурније методе су инфузије белог лука, сенфа и дувана. ОвоСредства за руковање не само земљом у стакленику, него и зидовима и полицама.

Када се узгајају биљке у стакленицима, веома је важно створити најповољније услове, због чега је неопходно спровести третман земљишта од разних бактерија и штеточина.

Средства за затирање штеточина у пластеницима продају се у продавници поврћа

За обработка на земата, така средства, както :

 • Фитоспорин;
 • Црвена;
 • Мокосан.

Приликом третмана пожељно је прво уклонити горњи слој земље, а тек онда извршити темељиту санитарну обраду.

Правилно третирање стакленика у пролеће од болести и штеточина (видео)

Пролећна прерада пластеника директно зависи од сврхе за коју се врши. Веома је важно одредити који се штеточина води и који резултат треба постићи.