Спот светла (122 слике): ЛЕД светла за плафон и сопхие светла за суве зидове

Компетентна организација расвјете је гаранција успјеха у дизајнирању готово било које просторије, било да се ради о уреду, стану или сеоској кућици. Постоји много начина за стварање лаког простора, без израчунавања и броја модела лампи које се продају у продавницама, али главна ствар у овом процесу - поштовање одређених принципа. Кључ за њих је јасна дистрибуција концепата основног и додатног осветљења. Скоро идеално за ово друго је исправан избор рефлектора.Шта је ово?

У ствари, жаруље на лицу места немају ништа посебно и јединствено. То су сасвим обични производи који, међутим, могу бити невероватни. По правилу, ова технологија подразумева коришћење одвојено постављених лампи (било које). Удаљеност између њих обично варира од 20 до 40 цм

У западној терминологији, они се називају и лустери (спот) (користићемо транслитерацију у облику "спот лампа", "лустера-спот" или једноставно "спотова"). У ствари, реч "спот" у дословном преводу значи "место", "место", које одражава суштину производа - осветљење одређене тачкасте зоне, која излази из дате позиције.

Најближа асоцијација за такве уређаје за осветљење су позоришни софисти, али то није сасвим тачно. Чињеница је да је под софистом посебна метална конструкција за суспензију лампи; исти уређаји са тачкама имају много шири спектар примена него сопхие лампе. Могу битиједнокреветне, двокреветне или трокреветне, зидне и подне, надземне и стропне - практично било које. У овом случају, спектар употребе различитих типова сијалица у таквим уређајима није ограничен.С гледишта гледишта, рефлектори су изолирани извор усмјереног свјетла које може освијетлити одређене дијелове просторије или намјештаја, те створити засјењену "дифузну" атмосферу у просторији.

Дизајн таквих производа је богат иновацијама и открићима. Постоје модели на нози, у аутобусу, на штапу, са сензором кретања и даљинским управљачем. Ексклузивни дизајнерски предмети често су опремљени украсним унутрашњим привјесцима и другим украсима. Међутим, најједноставније светла на лицу места могу да дају фину, мат светлост.Изглед таквих извора светлости је такође довољно естетски. У продаји можете наћи моделе од дрвета, метала, пластике, стакла, сјајног и огледала, а такође су намењени за нијансирање.

Ови предмети "светле унутрашњости" могу се користити у многим собама: од купатила до дневне собе.

Лијепо је и дјелотворно, на примјер, користити позадински осушени судопер. Изграђена на готово свакој површини и усмерава светло у правом смеру, уређаји могу да додају атмосферу удобности и дизајнерску комплетност ентеријеру.
Предности и недостаци

Једнокреветне лампе малих димензија имају и предности и недостаткетреба их користити мудро и нису погодни за све интеријере и просторије.

Међу главним предностима:

 • Компактност. То су веома мале лампе, које ће стати чак иу веома малој соби: спаваћа соба, купатило, итд. Осим тога, оне су стварне и лако се инсталирају властитим рукама практички на било којој површини: на примјер, на полицама изнад купаонице, ДСП лист изнад стола или ноћни сто.


 • Али овде је варијација. Облици таквих уређаја за осветљење омогућавају им да користе многе врсте светиљки: од обичних жаруља до халогених, ЛЕД и чак неонских. Можете да мењате снагу. Веома велики избор модела самих лампи, погодних за многе стилове ентеријера: класичне, модерне (хигх-тецх, лофт), колонијалне, модерне.
 • Ефекат ширења простора. Употреба таквих уређаја чини просторију визуелно шири, а плафон - виши. Наравно, овај ефекат се само манифестује у компетентном дизајну.


 • Циљано осветљење. Компактни уређаји вам омогућавају да решавате проблеме које нећете моћи да решите коришћењем главног осветљења. На примјер, уз њихову помоћ можете истакнути засебну зону, предмет намјештаја или чак освијетлити свемир. Ово је релевантно у великим собама и студијима. Уз помоћ светлосних тачака могуће је поделити просторију у трпезарију, спаваћу собу, дневну собу и друге зоне.

 • Технолошки. Такви производи су на врхунцу моде, тако да сви чипови напреткаМожете претраживати у овом сектору марке. Међу њима - јединствени дизајн са регулацијом нивоа осветљења, температуром боје, као и "паметном" технологијом, која вам омогућава да пратите природне људске биоритме и прилагодите осветљење специфичним потребама, узимајући у обзир доба дана и сезоне.
 • Код димовања (са уграђеним електронским регулатором свјетла - диммер) дизајнери у потрошачу имају могућност самосталног подешавања нивоа осветљења, или чак стварања занимљивих визуелних ефеката - постепеног паљења или бледења светлости, вибрација боја и других. Диммер као уређај по први пут постао је широко распрострањен у позоришту и потом "прескочен" у домаћу сферу.
 • Цена. Ако желите да штедите, куповина спот лампице је веома добра идеја. То је много јефтиније од скупих лустера или њихових колега. Наравно, распон цијена је широк, али ако је потребно, увијек можете одабрати производ економске класе. Просечна цена коју сте тражили испод других лампи.У исто време, тачкасте конструкције имају низ значајних недостатака. Ми зовемо главни:

 • Ограничен обим. У неким интеријерима таква опрема није примјењива, на примјер, у радикалном класичном стилу. У веома великим собама, дневним собама са високим плафонима такође је тешко наћи одговарајуће место за постављање питања. Једини излаз је стварање импровизованог "звјезданог неба", али је скуп и није увијек прикладан.


 • Користи се првенствено као додатни извор свјетлости. Као главно, мораће бити исто"Лигхт" традиционалне лампе и лустери, посебно у пространим собама.
 • Потешкоће са ожичењем. Код спуштених плафона, другим дизајном се не препоручује употреба прејаких производа који имају својство јако загријане. Тиме се ограничавају могућности примене идеја засићења светлом и преноса светлости и генерално се компликује механика организовања унутрашње расвете. Могу бити додатне жице, ау неким деловима просторије светло и апсолутно није могуће држати.

На овај или онај начин, инсталација захтева учешће професионалног, висококвалификованог електричара. Ово ће помоћи да се избегну проблеми у вези са безбедношћу од пожара.


 • Потреба за поновним развојем. Често, за уградњу рефлектора потребно је "раставити цигле" готово читав интеријер. Штовише, могуће је да ће бити потребно чак и потпуно промијенити дизајн носивих елемената и стропова. Ако касније желите нешто да промијените, морат ћете потрошити пуно времена и труда да инсталирате и раставите.
 • Може се прегријати, и као резултат тога, оштетити плафон и друге елементе унутрашњости. У случају непажљивог односа према пљувању, постоје начини да се изазове пожар и пожар.
 • Због структурних карактеристика, често је проблематично пратити чистоћу рефлектора за рефлекторе.
И још једна ствар - на рефлекторима на тржишту има много такмичара - исте светиљке за спаваће собе или издужене ЛЕД диоде за купатило, али у потпуностида би заменили све богатство функционалног питања, не могу.
Карактеристике и конструкција

Главне компоненте рефлектора су стезна глава и кућиште, плафон, као и специјални причвршћивачи - обично су то флексибилни елементи за причвршћивање, опруге. У правилу, закључавање је два, али за поузданост можете користити већи број. Обично се глава и причвршћивање не виде, јер су у дубини кућишта, које могу бити израђене од различитих материјала: од метала до пластике и керамике. Обично је кућиште чврсто, а цела конструкција може личити на благо увећану батеријску лампу.


У кертриџ је уметнута сијалица - могу се користити производи скоро било које врсте, укључујући жаруље са жарном нити и ЛЕД диоде. У растезним строповима, иверици или сухозиду потребно је контролирати снагу лампе, јер њихово прегријавање може довести до неугодних посљедица: од оштећења унутрашњости до пожара.

Производ се обично испоручује са каблом - његова дужина треба да буде довољна и одабрана да одговара карактеристикама ожичења у затвореном простору.

Можда вам је такође потребна круна - за сечење рупе испод лампе у материјалу - иверица или суви зид.

Због карактеристика дизајна, све ЛЕД диоде су подељене на отворене и затворене. Први се користе у већини просторија, а други имају додатни заштитни кофер (кућиште) који штити од влаге и прашине. Када купујете производ за купатило, обратите пажњу на ИП индекс (Индек офЗаштита), посебно на прве две цифре, што указује на отпорност на прашину и влагу. Што су више, то боље. У идеалном случају, потребно је да их мењате од 21 до 67 у зависности од близине локације отвореној води (купка или судопер).

Додатни елементи дизајна укључују различите декорације. Спот лампе су веома минималистичке, али често су наглашене невидљивим рељефним цртежима на површини кућишта. У модерним стиловима, поткровље и хи-тецх ово је довољно, али често за украшавање мјеста у класичном духу користе се привјесци, уметнути камењем, шкољкама, кристалом, витражом.

Међутим, декор може блистати већ сјајну светлост коју стварају производи, као и допринети изгледу бљеска, тако да треба експериментисати са опрезом.
специес

Постоји велики број класификација рефлектора. Останимо на неколико:

 • По врсти инсталације. Надземни производи имају подводну површину у својој структури и дозвољавају да не нарушавају интегритет зидова и плафона приликом причвршћивања. Уграђени уређаји погодни су за оквире оквира, било да се ради о затезним строповима, нишама у зидовима или сухозиду. Постоје и висећи извори светлости који се налазе на одређеној удаљености од површине.
 • За мобилност. Може бити стационарно или ротирајуће. Потоњи су у стању и да промене угао осветљавања, ау неким случајевима и унапред, али захтевају поузданију и квалитетнију монтажу.

 • Од мјестаинсталација. Постоје модели за екстеријере (отворени, уличне лампе) и интеријере. У одвојеној групи постоје водоотпорни модели за купатило.
 • По врсти употребљених лампи. Са сијалицама са жарном нити, са ЛЕД диодама, неонским или халогеним светлосним уређајима.
 • Напајањем. Или су светла повезана на електричну мрежу, или раде на батеријама или акумулаторима.
именовање

Рефлектори се могу користити у разне сврхе. Главне категорије су неколико:

 • Класични ентеријер или екстеријер. Погодан је за освјетљавање стамбених простора, соба, веранди или дворишта сусједног подручја. Таква места су обично причвршћена за зидове или стропове.
 • Мебель. Изграђена је у разним унутрашњим елементима: полице, фотеље, столице, кревети, столови, ноћни столићи.
 • За витрине. Обично се користи у музејима за осветљавање експоната, али се може користити и за сличне сврхе код куће - за осветљавање личних колекција. Такве лампе раде под стаклом (ако је излог остакљен) и имају, по правилу, знатно мање величине од класичних расветних уређаја. Имајте на уму да ако је планирано да покрије распоред, морате се придржавати одређеног броја техничких стандарда, иначе би се сакупљање могло покварити.типови лампи

На местима можете користити различите врсте лампи, од којих свака има своје предности и недостатке:

 • Флуоресцентно. Најефикаснији избор, јер су ове лампе веома уносне. У великим форматима који се користе у јавним зградама, као што су болнице или школе; на исти начин, "изглађивање" недостатка питања у смислу осветљености.
 • Жаруље са жарном нити. Најјефтинија опција, али није увијек примјењива. Није баш погодна за висеће и затезне плафоне. Такви производи су јако загрејани, што значи да се опасност од пожара повећава.


 • Уређаји за уштеду енергије који штеде енергију. Дају веома меко светло и мало топлију. Можда није прикладно организовати место за читање или рад, али истовремено можете створити додатну удобност и удобност са ефектом расутог светла. Често се инсталира са пригушивачем.
 • Халогени (у свакодневној употреби се понекад користе речи "халоген"). У ствари, постоје и сијалице са жарном нити, али са нижом температуром грејања и бољом светлосном снагом. Од минуса - могуће присуство специфичне "буке", поготово када се ради са пригушивачем.
 • ЛЕД (ЛЕД) уређаји. Добра осветљеност, нема проблема са грејањем, као и чистоћа околине. Веома технолошки.

Али у исто вријеме, многе ЛЕД диоде карактерише такозвани "ефект треперења", а цијена је често много већа него у другим категоријама производа.


опције локације

Инсталирајте светла у складу са шемом напајања. ИнЈедна соба може бити постављена неколико одједном - двије, три или више лампи. Оптимална удаљеност између њих би требала бити око 20-40 цм, а сада је популаран дизајн "звјезданог неба", када се на цијелој површини стропа постављају точкасте жаруље. Ова схема изгледа лепо у великим собама са високим плафонима, укључујући и колоне са ступовима.Исто тако, не заборавите да инсталирање лампи на стропу треба да буде увучено од зида, по могућности од 0,5 м, а на некој висини од пода.

форме

Облик производа може бити веома различит. На продају су правоугаони, округли, квадратни, равни и конвексни, танки и задебљани, уски модели, лампе-таблете. Неке светиљке су направљене у облику звезда, цилиндара или ружа. Ту су и прилично необични дизајни који комбинују украсе и пресек сложених геометријских облика.


Димензије

Места могу бити велике, мале и мини. У случају округлих производа, величина је одређена промјером производа и, према томе, рупама које ће се морати извести у зиду, стропу или на другој површини у случају уграђене конструкције модела. Боље је то урадити са минималним залихама. Пречник отвора за урезивање обично се наводи у упутству. Важно је разликовати вањски "декоративни" промјер (више је и достиже просјек 90 мм) с промјером отвора испод лампе: око трећине је мање и обично варира од 60 до 75 мм.
материјали

За производњу ограђеног простора користе се различите супстанце. Обично су то природни елементи, као што су дрво, или смеше и легуре - од бронзе до сложенијих композиција. Обични метални сандуци, бронзани, хромирани. У конструкцији самих светлосних уређаја, стакло се традиционално користи. Декор може бити и вишеструк, често укључује материјале попут кристала (кристални привјесци). Свјетиљке са кристалним или интарзираним камењем (или имитацијом) погодне су за класичне и модерне интеријере. Још један популаран материјал је пластика: веома је лагана и једноставна за употребу, погодна за бојење.

) 8 фотографија

цолоурс

На тржишту постоје модели веома широког спектра боја. Производи су често обојени. Међу једнобојним популарним црним, белим, црвеним, зеленим, плавим, плавим, беж, наранџастим. Такве лампе су погодне за купатило или дете, као и за дневни боравак. Међутим, обојене, а још више и обојене лампе неће се увек уклапати у класичне интеријере.

Додатна удобност и хармонија у дневној соби и спаваћој соби омогућавају да се пљуну смеђе или љубичасте нијансе, венге боје или стилизовано дрво.стилес

Рефлектори су погодни као додатни извор светлости за скоро све ентеријере, али када их користите у сваком од стилова јебројне карактеристике:

 • Класици. Боље је избегавати светле нијансе кућишта. Сама светлост је пожељно да буде топла и мека, мало распршена. Чак и ако је циљ створити - створити засебну свјетлосну точку у просторији - границе потоњег треба бити замагљене.

  \ т
 • Прованса. Лаки стил ваздуха изгледа добро, на пример, под бојом морског вала. Спот може бити плава, зелена, беж, бела. Ово је добра прилика за експерименте са занимљивим дизајнерским формама.
  \ т
 • Модерни стилови. Боље је за поткровље покупити нешто не баш компликовано, за хи-тецх и уопште - минималистички. Погодно је користити окретне свјетиљке - ово ће учинити простор свјетлости много више засићеним и динамичним. • Земља. У овом стилу се ретко користе рефлектори, а прво место је показатељ њихове ефикасности. Идеално, места овде треба да буду невидљива, али корисна. Уз њихову помоћ можете створити додатне "углове", удобне свјетлосне просторе.
 • Модерн Најраширенија употреба је постављана по ободу стропа, додајући жељени стилски контраст главног извора свјетлости - обично уредан декоративни лустер. Алтернатива великим дневним собама је "звездано небо".


  \ т
 • Ретро. У ретро стилу, ефективно је уградити тачке у зидове, што не допушта само товизуелно проширити простор, али и учинити га складнијим, састављеним. Ако постоји степениште у просторији, можете поставити лампе на под, али оне никако не би требало да буду превише светле - то ће уништити атмосферу, стилизовану "антиком".

  \ т
 • Скандинавскиј. Можете користити додатне изворе светлости у железничким плафонима. Температура осветљења не би требало да буде превисока, боје су хладне, па је зато тело тела боље да покупи лагане зрачне нијансе. Бијело, беж, плаво ће стати.


Најбољи произвођачи

Спот светиљке производе многе фирме у различитим земљама света. Сви они имају и бренд и националне специфичности. Кратак преглед тржишта:

 • Немачка места су традиционално веома високог квалитета. Њихови главни атрибути су једноставност употребе, практичност и поузданост. У исто вријеме, многи модели су лишени било каквог декорирања и направљени што је могуће једноставнијим. Такав здрав минимализам погодан је за власнике малих станова. Могу се разликовати сјајне компаније.
 • Италијани, напротив, често постају "таоци" форме. Њихови производи су изузетни, често еклектични, али веома богати колористичким терминима. Најпознатији брендови су Арте Ламп, Лигхтстар.


  \ т
 • Белгија. Врло технолошки производи, укључујући и ротацијске моделе. Велики асортиман: можете одабрати боје и облик за скоро сваки укус, али многи произвођачи се ипак фокусирајумодели за модерне ентеријере. Зато је боље обратити пажњу на белгијски сектор тржишта за оне који преферирају некласични дизајн. У Русији су популарни производи компаније Массиве.
 • Русија. Фирме Арлигхт, Амбрелла и други. По приступачним ценама од европских производа. Међутим, имају добар квалитет и добру трансмисију светлости.


Међу другим популарним државама произвођачима, као што су Пољска, Јапан и Холандија, треба напоменути да нема сумње да се ова роба може сумњати.

Како изабрати?

Приликом одабира одређеног спот модела, прије свега, потребно је одлучити гдје и на којем ће се стропу користити. За дрвене једнослојне плафоне превише живописни производи неће стати. У исто вријеме, готово свака дизајнерска новост може бити изграђена у гипсаним и жељезним плафонима.

За спаваћу собу је боље купити штедљиве сијалице. У ходнику, ходнику, дневној соби или ходнику може се безбједно експериментисати са наглашенијим свјетлом и схемом боја зграда. За купатило је потребно купити јаке, мокре и прашине.


Не заборавите да се тачке могу уградити не само у строп, ПВЦ панеле, већ иу под - ово рјешење ће бити релевантно за степенице или поткровље. Свјетиљке за под морају бити што јаче, поготово ако се у кући или стану налазе домаће животиње.

И последњи моменат - при избору лампе не строго поштују његове светлосне квалитете. Спот је извор додатног осветљења и највероватнијеу сваком случају морате комбиновати са лустером.


Модерни примери стилског дизајна ентеријера

У пространом купатилу, поред главне расвјете, на полицама изнад судопера или са стране, могу се градити двије ЛЕД диоде на удаљености од приближно 20-30 цм једна од друге. Њихово укључивање (без главног извора) ће соби дати довољно светла и створити у купатилу осећај удобности и интимности.

У великој или средњој дневној соби можете питати уз помоћ стварања импровизираног "звјезданог неба". Основна светла треба да прате радијус стропа у неколико редова (груби) на удаљености од најмање 30-40 цм једна од друге. Може потрајати и до два туцета расвјетних тијела. Овај дизајн је погодан за дневни боравак, уређен у свијетлим бојама и није опремљен тешким антикним намјештајем.


Занимљива опција за спаваћу собу - уредити 10-12 чвора (у зависности од величине собе) изнад кревета на удаљености од 30-40 цм један од другог. Можете користити уређај за пригушивање. Они ће створити облик правог правокутника или квадрата. Осветљење треба да буде "замагљено", не превише наглашено, меко - да би се постигао овај ефекат боље је користити штедљиве сијалице. Са радикалним дизајном, неонско осветљење се не може искључити.


И последња идеја је за кухињу. У њој се спот светла могу користити за избор специфичних унутрашњих предмета: судопера, трпезарије (сто), фрижидера иили се налазе уз обод стропа. Стварни, не само плафонски, већ и зидни модели, као и висећи (изнад великог стола) производи.

У малој кухињи са спотовима можете осветлити електрични штедњак (често, међутим, у свом дизајну и тако уграђеним изворима свјетлости). Прелепа одлука ће бити подела на светле површине појединих делова кухиње: места за кување, за породичну вечеру, за одмор. Такво зонирање ће омогућити коришћење тачака са максималном ефикасношћу.


У принципу, тачкасте сијалице могу изгледати спектакуларно у готово свакој просторији и истовремено обављати важне практичне функције. Осим тога, употреба таквих склопова је увек велико поље за експерименте дизајна, способност да се у потпуности открију ваше естетске фантазије.

О томе како изабрати лампе за затезне стропове, види испод.