Повежите ТВ излаз сопственим рукама

Повежите ТВ излаз

Повезаност телевизијске станице са десне стране је релативно једноставна и не захтијева посебне алате и вјештине. Главна ствар овде је да се правилно одлучи са шемом прикључивања утичница и врстом електричних производа ожичења. Уосталом, већина проблема није везана за квалитет инсталације, већ за погрешан избор.

Шематски дијаграми за повезивање телевизијских прикључака

Повезивање телевизијске утичнице почиње одабиром шеме повезивања. Стручњаци се увијек фокусирају на то, али из неког разлога га често игноришу. Као резултат тога, слаб квалитет сигнала, сталне притужбе на провајдере кабловске мреже и незадовољство обављеним радом. Да би то избегли, одлучимо се за шему повезивања ваше ТВ мреже.

Схема пролазне везе

Почнимо са јефтинијим и лакшим за инсталацију, али се у последње време користе све чешће коришћена кола. Чињеница је да се може користити само за аналогни сигнал, који сада све више не иде ништа. Не може се користити за дигиталну телевизију.

Со:

 • Суштина круга пролаза се своди на чињеницу да антена повезује телевизијску утичницу. Прикључите га на кабл из којег се налази још једна утичница и тако даље када је то потребно.
 • Метод је прилично једноставан. Не захтева велику количину коаксијалног кабла и додатне опреме. Истовремено, са малим бројем утичница може пружити прихватљив ниво сигнала.
 • Што се тичетехничка страна питања је овде мало компликованија. Чињеница је да се редовна појединачна ТВ утичница не уклапа у ову врсту шеме повезивања. Упутства за инсталацију јасно захтевају употребу само периферних ТВ утичница. Поред тога, последња утичница у перјаници мора бити коначна.
 • Овакви строги захтјеви су посљедица чињенице да једна једина ТВ утичница приликом повезивања на телевизор даје довољно јаке сметње свим каснијим и претходним утичницама у петљи. А ако постоје два или три места, ниво интерференције може бити само критичан.
 • Да би се то спријечило, користе се и линијски и енд-то-енд ТВ прикључци. Они имају посебну шему да неутралишу ове препреке. Али нема добра без меда. Овај круг не само да неутралише сметње, већ такође доводи до смањења јачине сигнала на сваком следећем прикључку са 10 на 15 дБ.

Обратите пажњу! Према нашем ГОСТ-у 28324-89 ниво сигнала треба бити 57 - 83дБ. А ово је још пуно. У Европи је ниво сигнала стандардизован у опсегу од 57 до 74Дб. Тако неки кабловски провајдери за непознату сврху доказују ниво сигнала више од 90 дБ. Али у већини случајева то само доводи до погоршања квалитета слике.

На основу горњих слика, треба да схватите да инсталирање великог броја утичница на крају доводи до нижих нивоа сигнала испод максимално дозвољених вредности. Према томе, квалитет слике ће бити изгубљен. То је главни проблем круга пролаза.

Схема повезивања "звезда"

Схема повезивања "стар" се користи усве дигиталне телевизијске мреже. Он обезбеђује исти ниво сигнала за све ТВ излазе и не ограничава нас на њихов број. Истовремено, она не намеће посебне захтеве самим утичницама.


Повезивање ТВ утичница према схеми "звезда"

 • Главни чвор овог кола је тзв. Сплитер или мултипликацијски сигнал. Он не само да дели сигнал на потребан број зрака, већ служи и као филтер. Поред тога, многи разделници су опремљени додатним појачалом сигнала.
 • Пошто телевизијски прикључак у звезданој шеми можете повезати само са разделником, не требамо додатне филтре на самој утичници. Према томе, за ову шему примењују се појединачне ТВ утичнице, које имају само део за контакт и треба да изађемо на ТВ.
 • Главни недостатак такве шеме везе је њена цијена. Уосталом, поред куповине разделника, мораћете да купите више каблова, као и да их уредите својим облогама. Чињеница је да полагање коаксијалне жице за различите зраке у једном строби не препоручује. Исто важи и за њихове заптивке у комбинацији са енергетским кабловима.
 • Понекад се мјешовити систем користи за уштеду новца. Када се све утичнице напајају помоћу раздјелника, а једна или двије се изводе преко круга пролаза. Ова опција такође има право на живот, али се опет може користити само у аналогним мрежама.

Повезивање ТВ утичница

Као што разумете, телевизијска утичница и повезивање на ТВ мрежу зависи од шеме. И из шемеизаберите врсту утичница. Као што разумете, могу постојати појединачни, пролазни и завршни ТВ канали. Њихова веза је готово идентична, али хајде да је анализирамо одвојено.

Једна и земаљска ТВ утичница

Заједно ћемо изоловати једнокреветне и терминалне ТВ утичнице. На крају крајева, они се разликују само у присуству филтер схеме. Одмах исти процес повезивања је идентичан и сасвим је могуће извршити га властитим рукама.


Укључивање краја ТВ излаза

 • У оба подножја, у првој фази, обришите жицу. Неопходно је да централна жица делује на 8 - 10 мм и да не додирује плетеницу.

Обратите пажњу! Изузетно је важно да ожичење кабла не додирује централно језгро. У супротном, у аналогној мрежи, то може довести до сметњи, ау дигиталној мрежи до преоптерећења и даљњег квара раздјелника или пријемника.

 • На полеђини оба прикључка телевизора налазе се спојнице за причвршћивање каблова. Могу се завртати и могу бити опружне. За процес повезивања то није битно.
 • Инсталирамо кабл у ову обујмицу и сигурно причвршћујемо централно језгро. Пре фиксирања кабла поново проверите одсуство контакта између плетенице и централног језгра и уврните вијке, или дајте опружни механизам.

На фотографији је приказана веза ТВ излаза Легранд

 • Не описујемо детаљно процес монтирања опружних механизама јер су они измишљени доста и већина њих има своје нијансе. Главна ствар је да се обезбеди квалитетан контактцентралне жице и ожичење кабла са одговарајућим утичницама.
 • Након фиксирања кабла, можете провјерити напајање утичнице тако што ћете га спојити на телевизор. Након тога можете наставити са процесом монтаже утичнице у кутију, која се не разликује од инсталације регуларног прикључка.

Пролазна ТВ излаз

Главна разлика између утичнице је да треба да служи и као контактна веза за телевизор и као разводна кутија за даљњи пренос видео и аудио сигнала. Према томе, два кабла су повезана.

Повезивање пролаза ТВ излаза

 • Приликом повезивања два кабла, прво је потребно одредити где треба доћи кабл и куда иде. Ово је обично означено одговарајућим стрелицама. Ако их нема, онда је кабл повезан са левим контактом и кабл иде десно.
 • У другом, процес је веома сличан повезивању једне утичнице. Очистили смо кабл и спојили га на улазну прикључницу.
 • Након тога, урадите исту процедуру са повлачењем кабла. У исто вријеме, осигурајте да се не сусреће и пресовање каблова. Остале могуће препреке.

закључак

Како видите ТВ излаз и повезујете га са ТВ мрежом, случај је прилично једноставан. Најважније је разумети ствар и не журити. На крају крајева, неисправни или лоше састављени могу уништити све ваше напоре. И ваш покушај да сакријете инжењерске мреже што је више могуће и да стамбено збрините профитабилније, само ће довести до нове гомилежице се протежу дуж зида и бацају новац.