Полагање топле воде под под плочица са својим рукама: фото, видео, трошкови рада

За изворе енергије, подне јединице гријања су подијељене на воду и електричну енергију. Посебност прве је равномјерна расподјела енергије у просторији циркулацијом топле воде кроз цјевоводни круг. Због тога је могуће смањити потрошњу електричне енергије. Такви блокови могу бити постављени под различите врсте подова, али најчешће се под плочицом ставља водени под.

Изградња водоводног система

Конструкција јединице за загревање воде је конзистентно прекривање слојева одређеног материјала:

  1. Основна база, која може да садржи елемент са слојем цемента, суви малтер на бази перлита или експандиране глине, као и монтажне дрвене подове. Дебљина споне топлог пода испод плочице зависи од степена неправилности пода.
  2. Хидроизолациони слој, који омогућава да се неутралишу штетни ефекти кондензата на целу "питу" система. Кондензат се формира на температурној разлици цеви са топлом расхладном течношћу и бетонском везом.
  3. Периметар хидроизолационе јединице је трака за пригушивање.
  4. Изолациони слој који спречава губитак топлоте због подних плоча и доњих неогреваних подова.
  5. Цевовод за циркулацију врућег носача топлоте.
  6. Обојани естрих потребан за додатно фиксирање блока за грејање и за стварање равномерног загревања пода.
  7. Декоративни премаз, који се може користити као керамичка плочица(плочице), ламинат, линолеум, паркетне плоче и други материјали са високом топлотном проводљивошћу.

Уградња елемената плочица

Уређај топловодног пода испод плочице одликује се низом узастопних процеса, са строгим поштовањем којих је могуће створити поуздану, квалитетну и ефикасно функционирајућу структуру омотача подних облога.

Дакле, погледајмо како изгледа уградња топлог пода испод плочица.

Прва фаза - припрема подне површине

Прије свега, морате направити припрему подне површине. Прво уклањамо старо причвршћивање до самог темеља, тј. Прије појаве бетонске мрежасте преграде. Затим уклањамо смеће и прљавштину, а затим попуњавамо слој цемента. У случају да вредност варијација у висини не прелази 5 мм, онда нема потребе за цементом.

Подни слој топле воде испод плочице захтева што је могуће више површине подлоге, тако да није пожељно снизити ни једну фазу поравнања. У супротном, ефикасност топлотног блока ће бити изузетно ниска.

Друга фаза - инсталација колекторског склопа

Следећи корак је инсталирање чвора колектора. У правилу се овај уређај налази у унапријед припремљеној ниши, у посебном ормару. Унутар таквог ормара потребно је спојити цијеви с главним извором топлине. У тој истој ниши постоји потреба за постављање контролних уређаја за грејну опрему.

Прво уКолекторски колектор је снабдевен са топлом водом и повратним цевоводом, на који ће се у будућности повезати чвор колектора. Овдје је инсталација циркулационе пумпе, уз помоћ које ће се проводити континуирана циркулација воде дуж цијелог аутопута.

Фаза ИИИ - спојни кругови

За сваки цевовод инсталирамо запорне вентиле и повезујемо их са колекторском инсталацијом. Са овим елементима, биће могуће одвојити један или други круг од заједничког грејног чвора. Тако, на пример, треба да затворите грејање у просторији у којој сте веома ретки, а уз помоћ запорних вентила то можете да урадите у било ком тренутку. Осим тога, такав приступ ће вам уштедјети новац на плаћању рачуна.

Четврта фаза - хидроизолација

Затим наставите са уређајем хидроизолационог слоја. Ово може бити као полиетиленски филм дебљине најмање 250 микрона или платно на бази алуминијумске фолије. Ако ћете као грејач пену користити слој нанет на једној страни са алуминијумском базом, онда ће то бити довољно.

У овој фази, потребно је инсталирати траку за пригушивање, која ће бити фиксирана вишом од висине кошуљице за 2 цм.

Фаза пет - топлотна изолација

Инсталирамо топлотну изолацију. За ову сврху најбоље одговара екструдирани пјенасти полистирен, чија дебљина зависи од тогаиз снаге јединице за гријање. Ако подови под плочицама под плочом имају велику снагу, онда би дебљина гријача требала бити прикладна. На пример, ако је дно просторија за грејање, онда можете користити грејач 15-20 мм.

ВИДЕО: Подови са грејањем на воду - топлотна изолација

Фаза шест - ојачана мрежа или мајка

Пре него што наставите са распоредом расхладне течности, треба да поставите ојачану мрежу, која ће бити причвршћена за наш цевовод. Могуће је поставити цијеви у посебне топлински изолиране душеке с коритима, што увелике поједностављује проблем уградње.

Ако и даље одаберете армирану мрежу, онда је треба поставити директно на топлотно-изолациону мрежу. Пртљажник се фиксира помоћу пластичних стезаљки.

Седми стадиј - основне методе слагања и њихове предности

Затим наставите директно са инсталацијом главне линије. Али прво морате одлучити о схеми распореда:

1. "Пуж" - вођење цевовода спиралом у два реда. Почевши од улаза у просторију, спирална цев је усмерена на централну тачку просторије, након чега се, по сличној шеми, као код понављања контуре, извор изводи у супротном смеру. У исто време, окретање скретања пролази између оних који су ишли према центру. Овај метод је идеалан за велике површине.

За правилан рад система и стварање угодних услова, потребно је ојачати рубне зоне - вањске зидове, коње, улазна врата -смањење степена зидања за 3-5 цм

2. "Змија" (меандри) - спирални окрети, који започињу своју посјету на улазу у собу, и скрећу на сљедећу петљу на супротном крају собе. Ова метода се углавном користи за собе са малим површинама.

Недостатак овог начина слагања је неједнако загревање подне површине. На улазу је цијев још врућа, а на полеђини је практично хладна.

3. "Дупла змија" (двоструки меандри) - хибрид прва два метода. У том случају, извор топлоте се поставља са змијом, али на крају не иде директно на инсталацију колектора, већ се поставља у супротном смјеру, смјештеном између реципрочних завоја.

Дупла змија обезбеђује равномерно загревање просторије, док је сама схема једноставна.

Инсталација цјевовода почиње од инсталације колектора, гдје је потребно оставити довољно простора за прикључак на колектор ротационе цијеви.

Да би се комплетирао читав круг, потребно је користити једну цијев, будући да ће употреба свих врста прикључака, адаптера и других прикључних елемената прије или касније довести до система.

И због чињенице да ће бити у конкретном поновном хватању, практично је немогуће локализовати проблем и елиминисати га.

Важно је напоменути: максимална дужина аутопута не би требала бити већа од 100 метара, иначе ће ефикасност овог гријача бити изузетно ниска.

ВИДЕО: Које грешке у инсталацији топлог пода омогућавају све

Осма фаза - контура

Сада је потребно проверити да ли је систем непропустан, као и његов радни капацитет, пошто је претходно направљено сечење контуре. За то пуњење цевовода топлом водом и оставите 24 сата под радним притиском. Ако догађаји тог времена нису откривени недостаци или цурења, онда је пртљажник потпуно функционалан.

Девета фаза - Чисти опоравак

Пуњење естриха, који може бити или традиционални цементно-песковити морт или специјалне сухе мјешавине. Главни услов - у вријеме пуњења, цијела контура мора бити у радном стању под притиском.

Фаза десет - декоративна плочица за завршну обраду

И на крају се бавимо полагањем декоративних премаза - керамичких плочица. Неопходно је сачекати коначно сушење цементне базе, а тек након тога плочице. У идеалном случају, треба да сачекате две до три недеље док се тканина не осуши. Ако немате толико времена на располагању, у те сврхе се користе разне хемикалије које убрзавају процес сушења.

Погледајте видео о полагању топлог пода испод плочице и схватит ћете да то није тако тешко као што се чини.

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4