Полагање плочице на поду дијагонално: како ставити подну облогу, како је правилно поставити

Јединственост керамичких плочица је да може створити лијепе и издржљиве интеријере. Да бисте то урадили, приликом слагања елемената користите неколико приступа.

Сматра се да изабере распоред плочице, ако имате апсолутно нема искуства, тешко је, али ако се не бојите да експериментишете, можете добити резултат квалитета, који као и сви остали.


За и против

Дијагонално слагање се често врши на поду, јер је рад с подном облогом мало лакши и практичнији. Ова технологија има неколико предности:

 • , дијагонално затворена плочица визуелно проширује простор. Да би се постигао такав ефекат, потребно је на посебан начин одабрати боју и цртеж подних материјала.
 • Оригиналност. Сви су навикнути на чињеницу да је плочица постављена само уз зидове. Након завршетка ове инсталације, можете добити прекрасан дизајн, који је тешко поновити класичним приступом. Имајте на уму да се површина може допунити разним украсима који ће додати унутрашњост идентитета.
 • Распоред дијагонала крије неједнакост тла. Ово се посебно односи на секс, на којем су веома приметни.

Овај приступ није универзалан, јер има неке значајне недостатке:

 • софистицирана инсталација. Стављање плочице на овај начин неће бити сваки специјалиста. Процес се компликује недостатком видљивих линија, које се могу руководити распоредом.
 • Велика потрошња материјала. То је због чињенице даПри спајању зидова биће потребно користити нестандардне плочице. Резани комади се не могу наносити.
 • Сложеност обраде. Да бисте плочици дали жељени геометријски облик, потребно је да га стално резате. Пријети великим количинама рада, поред тога, морате знати точне димензије. Процес дијагоналног слагања је много лакши за просторије са правилном геометријом (правоугаоник и квадрат).

неопходни алати

Прије постављања плочица, треба припремити помоћне алате. Они ће олакшати рад и омогућити вам да добијете бољи резултат. Да, купите:

 • постоље и равна лопатица;
 • мешавина плочица;
 • ласерски ниво;
 • механизам за сечење плочица;
 • гума Кијев.

У овој фази, такође је пожељно израчунати плочицу. Не постоји универзални алгоритам који ће вам помоћи да то урадите исправно и тачно. Најбоља опција је шематски израчун. Да бисте то урадили, морате да прикажете величину собе на одређеној скали на папиру. Онда на плану нацртајте број целих плочица које ће стати у просторију, и додајте количину материјала за подрезивање.

Алтернативни метод обрачуна је употреба онлине калкулатора, као и специјализован софтвер за изградњу.

Имајте на уму да је важно узети у обзир величину и облик елемената, јер се дијагонална инсталација може обавити и квадратним и правоугаоним производима.

Специјалисти препоручују примљени износповећати за око 10%. Ова залиха је потребна, јер током рада можда нећете правилно одрезати елемент или једноставно оштетити плочицу.

припрема базе

Пожељно је да се плочица стави на чисту површину са минималном количином оштећења. Корак по корак упутства за припрему основе приказана су у наставку.

 • Поравнање. Овај корак укључује уклањање истурених честица цемента са површине. Ако су мале и практично не утичу на висину пода, онда се могу оставити.
 • Затварање. Пожељно је монтирати плочице само тамо гдје нема пукотина и великих пукотина. Ако су такви недостаци присутни, пожељно их је затворити цементом или љепилом. Да би се поједноставило слагање, база се може припремити помоћу цементног омотача. Раствори овог типа се самонивелишући и наносе у слоју дебљине до 10-20 мм.
 • Пример. Импрегнација пода специјалним растворима може повећати адхезију, као и смањити ризик од гљивица испод плочица. Постоји неколико врста таквих смеша. Могу се купити у било којој продавници.

Пожељно је уклонити прљавштину и прашину са пода пре прајмера, јер могу повећати проток течности.

Обележавање ознакама

Да би се плочица поставила равноправно, прво морате водити рачуна о мрежи за коју ће се инсталација обавити. Теоретски, можете почети слагање из било које тачке било којег зида, стављајући елемент око њега под одређеним кутом. Често се сви редови налазе у просторији под углом од 45 степениједан од потпорних зидова.

Можете извршити маркуп помоћу неколико приступа:

 • квадратних соба. У квадратним собама треба водити дијагоналом. То се може урадити помоћу конопа или ласерског нивоа. Последња опција је боља јер траје мање времена.

Важно је не само забележити пресек дијагонала (то јест, средиште просторије), већ и означити ово место кредом. Имајте на уму да пресек дијагонала мора бити под правим углом.

Ако то није случај, поравнајте редове с једним од зидова.

 • Правокутне и нестандардне собе. Ако у таквим собама држе дијагонале, они ће се међусобно укрштати под углом од 45 степени. Теоретски, слагање на ове линије се може извршити, али ће изгледати неатрактивно.

Да бисте добили угао од 45 степени, требало би да нацртате троугао. Учините га сасвим једноставним: из једног угла просторије до бочних страна одржаване су линије.

Ако је један зид краћи, онда је могуће узети његове димензије за главну и подесити дуља подручја испод њих. Након тога, добијене тачке су једноставно повезане. Ово вам омогућава да добијете дугу линију дуж које ће плочица бити инсталирана.

Материјал за полагање

Рад са керамичким плочицама са дијагоналним распоредом подразумева избор једне од метода уградње:

 • Монтирање са угла. У ту сврху материјал се обрезује на такав начин да се појављује троугао, затим се поставља у кут. Имајте на уму да ставка треба да се налазидуж линије коју сте примили. Главна потешкоћа ове методе је закључак првог елемента.

Инсталацију можете покренути без подрезивања: потребно је само померити цијелу плочицу дуж линије тако да се она диже управо из означеног сектора.

 • Фасција из средине собе. Овај приступ је релевантан за велике просторије, гдје је централни простор добро видљив. Почните полагати на пресеку дијагонала или дуж најдуже наведене линије. Причвршћивање се врши наизменично у различитим правцима, а испоставило се да је плочица дивергентна. Исјечак елемената је на самом крају.


Сама технологија причвршћивања материјала је врло једноставна. То укључује следеће операције:

 • кувано љепило се наноси на под помоћу назубљене лопатице. Ако немате искуства у обављању сличних послова, пожељно је да покријете подручје, што је довољно за фиксирање једне плочице.


 • Фиксирање плочица. У ту сврху се једноставно наноси на мјесто третирано љепилом и поравнава с дијагоналном линијом, а такођер обратите позорност на разину пода. Препоручује се да се плочица мало стисне у љепило како би се повећало приањање између њих. Следећа ставка је постављена на сличан принцип. Важно је поравнати плочице у односу на сусједне елементе.

Да би се шавови направили, између производа се убацују специјални пластични уметци, који се након потпуног сушења премаза уклањају.


 • Заптивање шавова. Ова процедура се изводи након лепљењапресушит ће За мљевење користе се специјалне мјешавине, које се бирају испод боје површине. Шавове обришите и ручно и помоћу специјалних алата.


Дијагонално полагање плочице се практично не разликује од класичне методе, али овдје је потребно правилно означити површину, али и покупити прекрасан цртеж на самом материјалу, који ће се уклопити у цјелокупни дизајн просторије.

Примери у унутрашњости

Ова слика приказује одличан распоред црно-белих плочица дијагонално у предворју. Настала шаховска слика краси собу, дајући јој посебну атмосферу, употпуњену старом, али стилизованом кожном софом. На исти начин се налази и подна облога у кухињи, која такође изгледа несретно.


О томе како поставити плочицу на под дијагонално - сљедећи видео.