Основна правила за инсталирање водомјера у стану властитим рукама

Власник стана или сеоске куће сам одлучује како ће инсталирати водомјер - самостално или користећи услуге специјализираних образаца. Законска правила за инсталирање водомјера у стану не забрањују инсталирање водомјера са властитим рукама. Међутим, претходни преглед и заптивање уређаја након уградње су обавезни захтјеви. У супротном, подаци кућног апарата неће бити узети у обзир.

Стручњаци имају доста контроверзи око изводљивости инсталирања мјерача за воду у стану: у неким случајевима, инсталација водомјера је економски исплатива, ау другим ситуацијама - напротив. Међутим, сви аргументи нису посебно значајни, будући да је инсталација водомјера од 1. јула 2013. обавезна, што значи да сваки купац треба инсталирати водомјер: хладан и топао.

Врсте водомера

Постоји неколико варијанти водомјера на тржишту уређаја за обрачун потрошње воде. Не постоје нормативни акти о томе како се водомер треба распоредити у рукама, тако да избор врсте уређаја остаје за потрошача. На видео снимку можете видјети како је инсталиран стандардни водомјер:

Без обзира на принцип рада и пројектовања, ови уређаји имају неке карактеристичне карактеристике:

 • положај водомјера - постоје модели посебно дизајнирани за вертикалне и хоризонталне цјевоводе, као и универзални уређаји за уградњу у било којем положају;
 • пречник прикључних млазница мора бити у пуној мерида одговара пречнику цевовода, по правилу, овај модел серије Ду15;
 • амбијентална температура - теоретски, уградња мерача топле воде може се вршити на хладном цевоводу, главни захтев је да температура воде не прелази максимално дозвољену вредност.

Сви мерачи протока воде су подељени на несталне и повезани са радом електричне мреже. Први тип обухвата једноставне и поуздане механичке бројаче са импелером. Када проток флуида пролази кроз њих, лопатице се окрећу, бројећи број обртаја.

Уградња енергетски зависних бројила на води је мало компликованија и може се извршити у једној од следећих опција, у зависности од принципа уређаја:

 • вртлог - производ броји вртлоге настале током протока воде кроз посебан елемент унутар уређаја;
 • електромагнетно - наелектрисање се разматра када се изложи струји електромагнетних таласа. Ови уређаји су веома осетљиви на воду;
 • ултразвучни уређаји користе осцилације фреквенције таласа одређене фреквенције да би одредили цену.

Важно је напоменути да ако је контра механизам са посебном преградом изолован од протока воде, онда се такви производи називају "суви", а модели са неизолованим механизмима бројања називају се "мокри".

Где могу да инсталирам мерач воде?

Прије инсталирања бројила треба имати на уму да прије уградње уређаја постоје одређени захтјеви у погледу мјеста уградње. Ови захтеви суопћенито, и за станове и за приватне куће:

 • температура не мања од 5 ° Ц;
 • присуство природног или вештачког осветљења;
 • приступ за инспекцију, одржавање и поправку.

Ако је у просторији, у којој је планиран прикључак водомјера, постоји одвод пожара, онда се на бајпасној цијеви мора поставити посебна засуна, која мора бити запечаћена водком. Према правилима, уградња ове запорке је дужност ватрогасне службе, која се за то мора унапријед затражити. Међутим, њихова службена дозвола за ову операцију није потребна, тако да можете сами купити и инсталирати засун.

А ако се ГВП систем изводи на двоцевном кругу, онда је ово још један тренутак. Овај феномен се ријетко може наћи у становима, али су њихови становници врло познати, што је јединица у дневној соби. Инсталација мерача топле воде у таквом кућишту захтева додатну куповину обилазног вентила за циркулациону цев, иначе ће се уређај „уврнути“ и стално.

Процедура за постављање исправног водомјера је иста за све типове овог производа. За станове једно правило - инструмент рачуноводства треба монтирати што је могуће ближе улазној тачки. Обично се у купатилу инсталира водомјер, у неким случајевима допушта инсталацију у купатилу.

Постављање водомера у приватној кући не би требало бити удаљено више од 20 цм од улаза. Када постављате бунар, поклопац је опремљен бравама и одмах затвореннакон затварања уређаја. Може се открити само у изузетним ситуацијама - у случају незгоде или пожара.

Припремне мере за инсталацију

Свака опрема за снимање треба да се купује у специјализованим продавницама, а не у рукама или на тржишту. У том случају, приликом куповине, морате проверити комплетан сет производа, доступност техничког пасоша, као и проверити број наведен у документу, са бројем на самом уређају. Тако можете бити сигурни да сте купили цертифициране производе који су употребљиви.

Након куповине, а прије стављања шалтера у кућу или стан, потребно га је укључити заједно са пратећом документацијом за инспекцију у Државном заводу за контролну инструментацију (ХМИ) Стамбеног друштва или у огранку Водоканал. Да ли је забрањено користити услуге приватних фирми за провјеру рада рачуноводствених уређаја, али компанија мора бити лиценцирана.

Након провјере техничког производа, у његовом пасошу ће се доставити печат, а након постављања водомјера на њега ће бити постављен печат, који се не може оштетити или уклонити, у супротном ће настати проблеми са регистрацијом уређаја. Након провере мерача, можете наставити са развојем дијаграма повезивања водомера и припремом за инсталацију.

Стручњаци за уградњу мјерача савјетују унапријед припремити све потребне алате и материјале за инсталацијске радове. Прво, морате купити паронитне заптивке за топле цеви и гуму -за хладноћу. Такође, највероватније ће вам бити потребне специјалне масе за заптивање и водоводне пакете, или синтетичка предива која већ имају силиконска мазива.

Скуп потребних алата зависи од врсте цевовода, одређене површине коју ћете морати резати, тако да ће вам требати метални нож или пила за пластику. То ће такође бити потребно:

 • да припреми алат за сечење навоја на металним цевима како би се уградио блок од мерача и разводних цеви;
 • купити шкаре за резање, спојне арматуре и специјално лемило ако су цеви израђене од пластике.

Поред тога, потребни су и склопиви и одстојни тастери одговарајућег пречника за затезање спојева. Истовремено, важно је да се не претјерује, да се не "вуче" инсталиране резбарије.

Да би се проверио комплетан сет уређаја, потребно је да се сви елементи блока шире у правцу воде на равну површину:

 1. Зауставни вентил (ако је укључен) омогућава вам да затворите проток у правом тренутку. Вентил ће такође бити потребан за контролу снабдевања водом.
 2. Механички филтер за одлагање нерастворљивих нечистоћа и груби филтер за пречишћавање воде из смећа. Могућност продужења животног века бројила, постављена испред уређаја.
 3. Прва спојна цев (са лептирастом навртком - америчка).
 4. Сам водомјер.
 5. Други конектор је повезан.
 6. Повратни вентил који држи воду у систему спречава обрнуто од ротора када је довод воде искључен.

Приликом ширења елемената јединице обрачунског уређаја потребно је обратити пажњу на стрелице које означавају смјер тока. Све стрелице треба да буду у истом правцу. Пре постављања мерача на топлу и хладну воду, морате искључити довод воде. У стамбеној згради морате блокирати цијелу уличицу, која има право направити само комуналије.

Инсталирање водомера сопственим рукама

Могуће је инсталирати водомјере властитим рукама. Морат ћете сами поставити апарат и позвати представника ЖЕК-а да га запечати.

Редослед радова приликом инсталирања водомјера у стану властитим рукама:

 1. Најбоље је започети инсталацију водомјера да почне са "сухом градњом", тако да, прије инсталирања система, пребројите све завоје и обратите пажњу на то који од елемената круга заузима тражени положај. Затим се конструкција демонтира и поново споји употребом заптивача или намотаја. У хоризонталном положају цјевовода, ланац изгледа овако: вентил или вентилски вентил и дигитална инструментна плоча су усмјерени према горе, а спремник филтера и ротор су окренути према доље.
 2. Следећи корак је да се уклони део цевовода да би се направило место за обрезивање блока. Важно је прецизно измерити дужину прикупљеног "ланца" елемената блока и измерити одговарајућу удаљеност на цијеви. Пре резања дела цевовода, вреди заменити простор за растављање тако да течност која остаје у систему не тече до пода.
 3. Инсталација једног метра на метални цевовод се врши на претходно исеченом резбарију. Код пластичних цеви лакши су радови на монтажи - довољно је спојити уређај са цевоводом са специјалним прикључцима.

Да би се проверио квалитет уградње водомјера, потребно је обновити довод воде, затим глатко окретати вентил или ручицу дизалице и темељито прегледати састављену конструкцију да нема цурења.

Ако рад јединице није упитан, онда се овлашћено лице мора позвати да прегледа, провери и запечати водомјер. Након што представник водовода или комуналног сервиса изврши све потребне ознаке у пасошу уређаја и изда одговарајући документ којим се потврђује чињеница да је водомјер пуштен у рад, потрошач ће моћи да плати водоснабдијевање у складу са трошковима.

Како проћи свједочење?

Да би се месечно плаћала стварна накнада за воду и канализацију, потребно је месечно преносити податке са шалтера на одговарајућу услугу. У сваком региону, ова процедура се спроводи на један од следећих начина:

 • попуњене странице претплатничке књиге се искључују и испуштају у посебне кутије;
 • очитавања водомера уносе се на лицу места снабдевача водом у личном кабинету потрошача;
 • шаље е-маил са подацима на посебну е-маил адресу организације.

Водоканал или ДЕЗ могу развити друге методе за пренос података на обрачунски уређај. Али потрошач бира опцију,што му највише одговара.

Сада знате како да поставите мерач на хладну и топлу воду својим рукама, имајући у виду карактеристике уређаја и захтеве за инсталацију.