Оптималне величине акрилних каде за мале и велике просторије

У дизајну купаонице најважнији елемент је купка. Типични водовод не одговара увијек власницима мале, или обрнуто велике собе. Сваки власник настоји да купаоницу учини практичнијом и удобнијом. Због тога, производи од акрила постају све популарнији јер облик, функција и величина акрилних купки нису ограничени. Па ипак, које димензије су најприкладније у сваком појединачном случају? - Покушајмо да схватимо.

Разноврсност облика и величина

Спектар облика акрилних купки је прилично широк и разнолик. Тржиште је избор различитих типова дизајна: осмоугаони, заобљени, пет-хексагонални, елипсоидни. Постоје модели капљастог и овалног облика, као и трапезоидни. За собу у облику квадрата, избор акрилне купке троугластог облика је најбоља опција.

Већина кутних купки украшена је посебним екраном од пластике, стакла или метала. Уз помоћ модела угаоне купке можете створити јединствени дизајн интеријера за малу каду. Ако је соба мала, онда се купатило монтира у куту, ау пространој соби се може поставити у центар на посебном подијуму.

Класичне димензије обичног купатила су:

 • у дужини - 140, 150, 160 и 180 цм;
 • у географској ширини - 70, 80 и 85 цм;
 • у висини - 65 цм

Додатне опције за купање укључују разне масаже, озонирање и аудио системе, позадинско осветљење, наслоне за главу и наслоне за руке.

БасицСаставни део производа од акрила и квартила је пластика. Главна предност купке од акрила или квартила је његов широк распон величина и облика. Приликом избора акрилног купатила, неће бити потешкоћа са избором испод димензија просторије, јер је избор доста богат, постоје или велике купке 180 * 120 цм или 160 * 150 цм, и прилично компактни модели од 120 * 90 цм или 160 * 70 цм

Величине акрилних купки су веома различите и нису ограничене на класичне облике и величине. То вам омогућава да креативно приступите поправци и декорацији собе. Главни критеријум увек треба да остане комфор и лакоћа даље експлоатације. Богат избор акрилних водоинсталатера помоћи ће вам да пронађете право купање.

Сорте акрилних каде

Поред богатства величина, облика и величина, акрилне каде имају широк спектар боја. Неки модели су опремљени различитим хидромасажним опцијама и ужљебљеном површином против клизања. Велика популарност акрилних кошуљица, уз њихову помоћ, можете обновити старо жељезно купатило с технологијом "купања у каду".

Акрилне каде су подељене према поступку производње:

 • у кади од 100% акрила,
 • на конструкцији композитног полимера,
 • на екструзионим акрилним купатилима.

100% акрилни производи имају најбоље перформансе. Модели овог типа су отпорнији на различите врсте ерозије техничког типа и мање деформисани. Производи од екструдираних или комбинованих полимера немају тако високу концентрацијухидроизолациона својства.

Али упркос томе, модели података су веома популарни, међу купцима, њихова популарност је због приступачне цене, а међу произвођачима због пластичности и флексибилности.

Заради расточата популарност на акрилни каде на русскиот пазар, ја хочу да подробно разглеждат њихови основни предности.

Главне предности акрила

Акрилно купатило има такву особину као што је брзо загревање, тако да нећете осетити исту нелагодност као у кади од ливеног гвожђа, када сте суочени са телом са хладном површином.

 1. При пуњењу водом, акрил не репродукује неугодну буку.
 2. Акрил је веома отпоран на удар. Довољно отпорна на уситњавање, мала оштећења се лако полирају финим брусним папиром.
 3. Чак и са прилично великим димензијама, кварилови производи имају релативно малу тежину, што олакшава њихову инсталацију и транспорт.
 4. Велики избор најразличитијих облика: правоугаоник, угао, круг, полукруг, овал и друге. Штавише, дизајн акрилних купки подразумева лакоћу њихове опреме са различитим наслонима за руке, хидромасажом, електроником и другим опцијама.
 5. Богатство схеме боја и разноликост стилских решења омогућавају комбиновање акрилних каде са практично било којим ентеријером. Такође је важно напоменути да се боје не замагљују временом и да се не бришу, јер сликање није само на површини, већ и кроз масу.
 6. Површина акрилног купатила је веома глатка, што га чини немогућимпроширио се на бактерије.
 7. Величине и облици акрилне каде могу бити било које.

Поред тога, акрилне каде су веома лагане (20-25 кг), добро одржавана температура воде, лако се поправља, има равну, непорозну површину.

Истовремено у овом материјалу постоје и неки минуси: акрил и каменолом не могу издржати врло високе температуре, површина је покварена од растварача и дугог контакта са кућном хемијом.

Димензије према ГОСТ и нестандардним величинама

Због великог броја позитивних особина, акрилне каде су веома популарне. Али због флексибилности стандарда, избор купатила по овом параметру је прилично тежак. Које су величине акрилних каде?

Дуга и дубока купка обезбеђује капацитет и запремину водовода. Ови производи су погодни за собе са малом површином, захваљујући великом избору димензија и конфигурација купатила.

Пре него што одредите димензије каде која је погодна за ваше купатило, прво треба да размотрите следеће параметре:

 1. Анатомија производа.
 2. Висина акрилног купатила. Препоручује се да се приликом узимања водених процедура особа осећа удобно, стављајући главу на посебан наслон за главу.

ГОСТи дужине и ширине купатила од полимера требају бити 120-180 цм и 70-160 цм, а конфигурација модела може бити најразличитија.

Неколико година раније, избор је био представљен само моделима од ливеног гвожђа и челика, строги прописи домаћег ГОСТ-а су дефинисали само моделе од 150 * 170 цм 170 *70 цм и 180 * 90 цм По појављивању на тржишту пластичног акрила, избор купки је значајно порастао. Постало је могуће покупити каду готово било којег облика и величине која омогућава да се изабере модел за сваки ентеријер.

Постоје компактни модели дужине 120 * 70 цм и 150 цм, а купке су сличне мини-базенима димензија 180 * 120 цм или више. Кутне купке постале су доступне у разним величинама: 140 * 90, 140 * 140, 160 * 120 цм и друге.

Које су оптималне величине?

Не постоји јасан одговор на ово питање. За стандардну собу оптимална опција ће бити купка 140 * 190 цм.За нестандардна купатила најбоља опција је избор дизајна 160 * 70 цм

 1. Најпогодније је имати каду висине 65-70 цм, с обзиром да је лако ући у ово купатило.
 2. Оптимална дубина се сматра 50 цм, јер је на таквој дубини најпогодније држати главу изнад воде.
 3. Дужина - од 140 до 180 цм, то је чисто индивидуални избор, који директно зависи од раста.
 4. Ширина - од 70 до 150 цм. Пријем купатила треба да донесе задовољство и зато дизајн не треба да ограничава, али истовремено треба да се уклопи у простор купатила.

Препоручује се да се величине акрилне каде бирају на основу личних преференција. Срећом, модерно тржиште пружа разноврстан избор. Дешава се да се неугодно на први поглед каду идеално уклапа у унутрашњост просторије.

Постоји заблуда да типичан дизајн има стандардне димензије. Али ако планирање простора допушта, можете умјесто стандардног купатила(на пример, 160 * 70 цм), поставите нестандардну верзију 160 * 160 цм, у којој можете водене процедуре примити у две или три.

Због прилично широког избора акрилних каде од најмањих димензија до великих модела, чак и типична купка може постати диван додатак унутрашњости просторије. Главни критеријум би требало да буду ваше преференције, а избор одговарајуће величине неће изазвати многе проблеме.

Како одабрати одговарајућу величину купке?

Не одговара свима стандардна величина купатила. Због тога је неопходно сазнати која је величина за одређену собу.

Услови за избор потребних параметара:

 1. Димензије купатила директно зависе од просторија у којима се налази купатило. Данас се у купатилу најчешће инсталирају додатна опрема као што су машине за прање веша, судопери, тоалети и друго. Дакле, прије него што одаберете, препоручљиво је одредити корисну површину, узимајући у обзир да остаје мјесто за путовање без потешкоћа.
 2. На први поглед, обим и дубина фонта могу се значајно разликовати. Удобност током купања ће се осјетити само у хоризонталном положају, потпуно урањајући тијело у каду.
 3. За одрасле особе високи купатил не представља пријетњу, али то се не односи на дјецу. Најбоља опција је купка дубине 50-60 цм, што треба узети у обзир ако желите да глава буде изнад површине воде.
 4. Ширина мора бити одређена од стране људског тела. Препоручује се између раменаОсоба је у купаоници, а зидови су јој остали неколико центиметара.
 5. Карактеристике просторије, додатног прибора и локације остатка водоводне инсталације веома су под утицајем величине фонта:
 • гранате над зградом;
 • присуство наслона за руке;
 • угао нагиба страница;
 • су постављени поред водоводних полица и ниша.

Основни захтеви за инсталационе величине

Величина купатила не би требало да отежава његову инсталацију. На пример: акрилна када за малу просторију треба да буде 140 * 70 или 150 * 70, а за веће купатило, на пример 120 * 180 цм, потребно је више простора.

За правокутну просторију, такви модели чије димензије допуштају да буду уграђени у зид, у квадратној просторији ће изгледати као добра опција, што омогућава приступ цијелом ободу.

При избору купатила треба узети у обзир све жеље свих чланова породице. Третмани водом треба да буду пријатни и забавни. На примјер, одредбе за туширање - пола кревета, чиме се постиже љековити учинак и што више опуштају мишиће. Најпопуларнији модели имају димензије 140 * 90, 150 * 100 и 180 * 120.

Како одабрати квалитетан акрилни производ?

Купатило пружа дуги вијек трајања. Приликом куповине акрилног купатила, препоручљиво је пажљиво га испитати, а следеће су смернице које ће вам помоћи да купите квалитетне производе.

За одређивање дебљине зидова користите свјетиљку, нормална дебљина мора бити најмање 5 мм.Да бисте то урадили, морате само да упалите једну страну и обратите пажњу на то да ли су зидови провидни.

 1. Препоручује се да се проучи број слојева за ојачање, види се на ивици купатила, где се ови слојеви виде као прстенови стабала.
 2. Ви сте луди за производом, гласан звук вам говори о квалитету модела.
 3. Хемијски мирис говори о употреби сировина ниског квалитета и боље је да се суздржи од куповине таквог купатила.
 4. Ако држите површину руке, не сме бити никаквих огреботина, удубљења или других дефеката.
 5. Производ мора бити једноличне боје и не смије се раставити.

Савети за негу

Купке од акрила су довољно јаке, али опрез неће бити сувишан. Огреботине се могу чистити финим брусним папиром, а сјај се обнавља полираним лаком.

Ломови се лако уклањају глатким средством за негу површине. Скала се уклања употребом салвете умочене у сирће. У бризи о акрилном купатилу није ништа компликовано. Прецизност ће омогућити купатилу да вам служи дуго времена.

Сада знате да би величина акрилног купатила требала одговарати параметрима просторије. Ово треба узети у обзир у фази куповине. Од овог параметра зависи и додатна погодност. Највећи проблем је одређивање параметара купатила за целу породицу. У присуству великих дасака деци ће бити тешко да уђу, а код ниских одраслих особа се неће моћи потпуно уронити у воду.

Ако пратите све горе наведено,сасвим је реално изабрати најбољу опцију за целу породицу, која ће задовољити вашу породицу дуги низ година.