Оптималне величине пластеника од поликарбоната и 5 услова за прави избор

Димензије пластеника од поликарбоната могу варирати у зависности од облика и дизајна конструкција.Недавно је за покривање стакленика кориштено само стакло. Али производња грађевинског материјала не стоји. И модерно тржиште може понудити материјал бољи од оних крхких и тешких стакала - поликарбоната. Поликарбонат има много предности: јак је, лаган, има високу пропусност светлости, отпоран је на влагу, УВ зраке. Шарке од поликарбоната изгледају невероватно привлачно и могу бити различитих величина. Како одредити величину стакленика - прочитајте испод.

Дебљина и ширина поликарбоната за пластенике

Ако одлучите да сами изградите стакленик, својим рукама, онда ћете морати да одредите величину поликарбоната. Модерно тржиште кровних материјала нуди следеће типове поликарбонатних лимова: ћелијски и монолитни.

Ћелијски поликарбонат се одликује високим својствима трајности и топлотне изолације, монолит има висок капацитет преноса светлости и флексибилан.

Ћелијски поликарбонат, због својих ћелија, има већу дебљину од монолитне. Тако се плоче могу израдити дебљине у распону од 0,4 до 3,2 цм, при чему је разлика у дебљини између модела 2 мм или више. Ширина лима, са стандардом за овај тип поликарбоната - 2,1 м

При израчунавању броја слојева карбоната ћелија за покривање стакленика, треба узети у обзир локацију материјала: листовиЋелијски поликарбонат треба да буде постављен тако да вода у ћелијама може лако да побегне.

Поликарбонат за пластенике може бити монолитан и ћелијски

Монолитни поликарбонат се производи у дебљини од 0,1 до 1,2 цм, а разлика у дебљини модела је 1 мм. Стандардна ширина монолитног поликарбоната је 2,05 м.

За стаклене баште најпогоднији су листови дебљине 6-8 мм, дебљи лимови се користе за покривање зимских вртова, пластеника.

Приликом одабира величине лимова не заборавите на њихову тежину: што је више дебљине поликарбоната, то је већа његова тежина. Према томе, оквир стакленика мора бити у стању да издржи оптерећење материјала.

Дужина поликарбоната за стакленику

Целуларни поликарбонат има велику линију и доступан је у дужинама од 60 и 120 цм, а монолит има стандардну дужину од 605 цм.

Када се бира између величина, треба користити ону која ће, након покривања стаклене баште, оставити најмању количину остатака и дати најмањи број спојева.

Дужина целуларног и монолитног поликарбоната је различита

На пример, да би се покрио лучки стакленик од четири метра, могуће је узети три листа поликарбоната у дужини од 6 метара и ширину од 2,1 метра. Један лист покрива крајеве, а остатак покрива сам лук. Према томе, за стакленике од шест метара потребно је узети још један лист, а за осам метара - још један.

Шта одређује величину поликарбоната у стакленику

Сизе поликарбонат пластеници се састоји од ширине, дужине и висине зграде. Да би да ради у стакленику било пријатно, она је донела очекивани резултат је исплатив и неопходно, избор дизајна, узимајући у обзир много фактора.

Износ поликарбонатних пластеника који се састоји од ширине, дужине и висине зграда

како би изабрали величину оптималну стакленик са поликарбоната, мора сматрати:

  1. Целите култивације. Ако планирате да расту биљке за личну употребу, прорачун величине произвођача стаклене баште је с обзиром на број чланова породице.
  2. Трошкови изградње. Што је већа стаклене баште, већа је њена вредност. Поред тога, цена утиче материјал од кога направио оквире стакленика. Доступнији погодан за пластеника сезоне, али је зима захтева јаку оквир који може да издржи киша.
  3. формирају стакленик. Греенхоусе може лучни, овал, један и Габле. У истом подручју стакленици раде они могу бити другачије згодно.
  4. Површина земљишта. Постављање пластеник треба да буде најмање на удаљености од 3 м од великих објеката може створити сенке. Осим тога, након инсталације пластеника на сајту треба да остане место за отворене кревета.
  5. значи да сте спремни да се посвете бризи за биљке. Што више зима стаклене баште, више њена грејање ће морати да проведе. Поред тога, велики стакленици захтевају озбиљну организацију проветравање система.

Да би се израчунала величинестакленици могу бити, на основу чињенице да толико грмља биљака које одлучите да засадите, колико кревета треба направити.

Оптимална величина пластеника израђених од поликарбоната

Оптимална величина стаклене баште за приватну употребу одређена је апликацијом бр. 85 о грађевинским прописима и нормама од 02.10.04. Полазећи од тога, максимална ширина стакленика је 260 цм, а висина зграде не мања од два метра. Али у пракси ове величине могу варирати.

Оптимална величина стакленика из поликарбоната је одабрана од стране сваког вртлара појединачно

Према искуству вртлара, сматра се најпогоднијим:

  1. Минимална ширина стакленика је 235-250 цм, а ове вриједности заснивају се на чињеници да је најпогодније када два кревета буду широка метар, а пролаз између њих је 35-50 цм. , онда треба повећати ширину конструкције. Гараже не би требало да раде ништа. Прво, биће незгодно радити у њима, а друго, треба узети у обзир ширину врата.
  2. Висина зграде није мања од 160-180 цм, а истовремено се висина зграде не мери на скакавцу у стакленику, већ на зидовима. То значи да скакавац мора бити удаљен од тла на удаљености од најмање 2,2 метра. Висина стаклене баште треба да буде погодна за баштована (требало би да има могућност да ради, прошири леђа) и за биљке (од биљака до плафона не би требало бити мање од 40-50 цм).
  3. Дужина стакленика мора бити вишеструка 6 јер се поликарбонатни листови издају са димензијама од 360 и 120 цм.уштеде.

Дужина се израчунава и, на основу броја грмља, које баштован планира да посади у стакленику.

Шарке од поликарбоната властитим рукама (видео)

Гаража је удобна зграда, створена да створи најповољније услове за раст и развој биљака, да добије највиши квалитет и висок принос. Величина стакленика мора бити у складу са СНипом, индивидуалним захтјевом вртлара: стакленик треба да буде удобан за рад и донесе довољно усева за продају или сопствену употребу. Оријентишите, када бирате или градите стакленике за најбоље величине, изведени из праксе искусног вртлара и СНиП-а, и уживајте у практичној и ефикасној култивацији!