Оно што разликује кабл од жице

По дефиницији, кабл је конструкција једног или више проводника затворених у љусци. За непознате разлике, кабел из жице је потпуно ненаметљив, али јесу. У животу понекад постоје тренуци када је потребно тачно одредити које су њихове разлике.

кабл

Да би се разумело каква је разлика између кабла и жице, потребно их је детаљно разматрати. Какву врсту кабла већ знамо. За детаљнију студију, време је да се упознате са његовом класификацијом и сортама. На првом месту је њихова подела на групе коришћења:

 • снага;
 • монтажа;
 • комуникација;
 • управљање;
 • радио фреквенција;
 • оптички.

Снаге намењене за пренос електричне енергије. Стационарни стационарни и користи се при повезивању мобилних електричних потрошача.

Обавезни елементи кабла су следећи:

 1. проводни проводник;
 2. његову изолацију;
 3. љуска.

Од бакра и алуминија. Напон напајања - до 750кВ. Имајте дуг живот (30 година). Најбоља изолација је направљена од умреженог полиетилена.

Монтажни уређаји се користе за повезивање инсталација електричних уређаја. Напајање напоном - до 500 В. Главни материјал проводне вене - бакар. Имају стабилност у раду на повишеним температурама.

Комуникациони каблови се користе у сигналној и жичној комуникацији. На пример, таласовод је валовити кокоскористи се у радио-инжењерским и радарским системима. Широко се користи за међуградску, међурегионалну и урбану комуникацију.

Контролни каблови се користе за контролна кола и осветљење у машинама и другим механизмима напона до 600 В.

Радио и оптички медији преносе енергију и сигнале на одређеним радио фреквенцијама или у оптичком опсегу.

Поред група, ови електрични проводници имају бројне карактеристике које класификују. То укључује параметре као што су изолација, заштита, број проводљивих живих материјала и њихов материјал од којег су направљени. Постоји неколико знакова кабловске поделе. Класификација електричних производа је детаљно описана у ИСО 11801 2002.

Вире

Из ГОСТ-а 15845-80 се подразумева да је жица кабловска веза која садржи једну или више жица или изоловану жицу, преко које се налази светла неметална љуска. Исти ГОСТ указује да жица у земљи није положена, што се разликује од кабла.

Жице су представљене широком линијом класификације:

 • проводљивост;
 • пресек (пречник);
 • материјал;
 • врста изолације.

Још увек постоје бројне карактеристике које класификују ове електричне производе.

Врсте жица углавном одређују подручје њихове употребе. Оне се могу разликовати једна од друге на много начина. Ту су намота, монтажа, ауто, повезивање, изолација и др. Они нису изоловани, на пример, у надземним водовима (далеководима).Детаљније информације о томе могу се лако пронаћи на интернет страницама иу бројним видео снимцима.

Изглед жица и кабла има неке сличности. Али разлике између њих су и добро их види стручњак.

Разлика између кабла и жице

Да би се разумело која је разлика између било којег кабла од жице довољна за почетно знање из области електротехнике.

изолација

Прва разлика се тумачи у ГОСТ 15845-80. Они су јасно дефинисани да жица нема одвојену изолацију сваког проводника струје. Проводник или увијање неколико проводника може бити у било којој изолационој љусци, или га уопште нема. Исти ГОСТ одређује да свака жила која носи струју има своју изолацију.

Дакле, једна од главних разлика између разматраних производа биће присуство изолације на сваком проводнику струје и опћој изолационој љусци. Ако је сваки проводник у засебној изолацији, онда имамо кабл. Ако нема изолације, или неколико неизолованих проводника затворених у изолационој љусци - жици.

маркинг

Могућност читања разреда електричних производа такође може одредити разлику између њих. Која је разлика између кабла и жице у означавању? Визуално - слова и бројеви. Стварно изгледа овако. На изолацији је натпис - АВВГнг 3 * 2,5. После дешифровања, видимо да имамо кабл. Има три алуминијумске жице. Свака секција од 2,5 мм ?, је у изолацији од поливинилхлорида (ПВЦ). Сви носачи су били затворениопшта љуска, такође од ПВЦ-а. НГ значи да не подржава сагоревање.

Разнолик број слова у ознаци карактерише производ многих његових параметара. Присутност у бренду слова Б значи да је оклопљени кабел В значи заштита у облику цријева, П - гумена заштита, Е - присуство екрана. Присутношћу слова у ознаци лако је знати какав је изглед производа, те одредити могућност његове примјене у одређеном случају.

Електричне жице такође имају своје ознаке. Практично се не разликује од каблова за означавање. Чињеница је да у електричној енергији стандарди означавања одговарају ГОСТ-у и сви производи су идентични. Ако је изолација производа написана ПУХВ, то значи да је пред нама жичана инсталација, повећана флексибилност у изолацији ПВЦ-а. Детаљније информације о означавању жица могу се добити и од електричних водича или са интернет страница.

услови употребе

Кабл, за разлику од жице, нашао је ширу употребу у посебним условима. Са повећаном заштитом од механичких и агресивних оштећења, поставља се под водом. Све подземне комуникације обављају само оне. Осим тога, користе се у рудницима, просторијама опасним од пожара, просторијама са високом корозијом и другим мјестима.

Жице се користе само унутар електричних уређаја за дистрибуцију. Препоручује се употреба каблова или гума проводника изван њихових граница. Као пример, размотрите жицу ПВ-3. Ово је инсталациона бакарна жицакућиште са више жица. Погодан је за купање и купање. Не спали. Широко се користи у инсталацији ожичења станова. Поседује повећану флексибилност, која се разликује од осталих жица.

Трајање услуге

Каблови су по правилу најиздржљивији од жица. Прије свега, то је због присутности барем двоструке изолације. Поред тога, неке од њих су направљене у оклопној шкољци, што такође продужава животни век. Сматра се да је просечан животни век овог производа 30 година. Жице су око два пута мање.

напон

У разним изворима постоји расправа о питању раздвајања каблова и напона. Да ли треба узети у обзир ову опцију? Одговор је недвосмислен - да, вреди се. Полазећи од чињенице да су каблови најмање двоструки проводници проводници живе, постаје јасно да је могуће прескочити велике струје и високи напон.

Стога је у техничким карактеристикама производа назначено на којем се максималном напону рачунају. Ако каблови достижу стотине киловата, онда су жице обично ограничене на максимум од једног киловолта.

Разлика између кабла и жице је популарно разматрана у овом видеу:

Избор између кабла и жице

Када планирате изградњу или поправку, можете самостално одредити шта је потребно за куповину - жица или кабл. Постоји могућност да се унапријед израчуна тражени број електричних комуникација. Ово је прије свега потребнокако не би преплатили додатни новац. Познавање разлика кабла од жице и уградња на правом месту је управо оно што треба инсталирати, повећана је сигурност читавог електричног система. А то значи да је безбедност, пре свега, ватроотпорна, објекат у целини, било да се ради о стану или колиби.