Ми сами правимо бетонске степенице: 6 предности

Бетонске љестве су практички незамјењиви елементи приватне куће. Такође, степенице треба да стану у унутрашњост куће. За конструкцију степеница најбоље је одабрати високо квалитетне материјале који осигуравају дуговјечност производа. Градитељи са дугогодишњим радним искуством тврде да је најпоузданији и најтрајнији материјал за степенице бетон. Бетонске степенице имају побољшану снагу и особине.

Предности степеница од бетона за кућу или викендицу

Армиране бетонске конструкције су веома издржљиве, као и лако обликоване у производњи. Степенишна конструкција бетона савршено толерише сва оптерећења у раду. Такви пројекти имају могућност да буду инсталирани усред стамбених простора и на улици, чак иу близини резервоара за воду са обалом. И бетонске степенице сматрају се најидеалнијом опцијом приликом изградње централне улазне групе. И добро за пресељење у подрум или на таван. Такође је могуће за дизајн пејзажа.

Многи више воле да бирају бетонске степенице, јер су трајне и лепе

Главне предности бетонских конструкција степеница:

 • Ниједно мјесто бетонских степеница не може се сломити под оптерећењем због монолитне конструкције;
 • Бетонске степенице лишавају власнике непријатних звукова у облику виолине;
 • Бетонконструкција степеништа се може изводити у било којем стилу и облику, од једноставног марша до сложених конфигурација;
 • Једноставна и брза производња;
 • противпожарна својства;
 • Бетонске степенице омогућују употребу различитих материјала за облагање како би се створио јединствен изглед и дизајн.

Бетонске степенице могу бити монолитне или интегралне. Могуће варијанте, где се на косорнуму инсталирају причвршћивање помичним степеницама.

Дизајн бетонских степеница може се развити сам или затражити помоћ од стручњака. Дизајнери садашњости имају готове разноврсне пројекте који ће се уклопити у било коју дневну собу.

Врсте степеница од армираног бетона и захтјеви ГОСТ-а

Све љестве су подијељене на типове и типове. Армирано бетонске степенице се разликују по врсти и структури маршева. Степенице се називају фиксним степеницама на носачима. Између маршева налазе се локације које обављају функцију повезивања маршева и залеђивања на степеништу.

Мјеста - то су одљевци или елементи гредица на конструкцијском оквиру, који се праве одвојено од маршева или могу бити једно с њима, обично направљени за степенице с окретом.

Пре постављања степеница од бетона потребно је правилно извршити све прорачуне за његову производњу

Путеви за степенице су подељени у 2 типа:

 1. Монолитни тип се користи у типичним зградама и саставни је дио.
 2. За израду се користе монтажне структурестепенице, чија је величина далеко од стандарда (примјер - 1300х350х50). Такви дизајни су подељени на једноборе, дво-мочварне и мулти-мочварне. Могу бити и равни, кружни и ротациони.

У основи, степенишне маршеве се могу разликовати у декоративној обради, која има заштитну функцију и естетски изглед. Такође, бетонске степенице морају испуњавати одређене техничке услове које треба узети у обзир током производње.

Прво, то со стандартите за безопасност и издржљивост на големи товари, в съответствие с нормите на Стандартите:

 • Број корака може бити унутар 3-18 комада;
 • Ширина марша не смије бити мања од 900 мм;
 • Висина степеница може бити од 150-160 мм;
 • Степенице могу бити дужине 2000 мм.
 • Угао нагиба бетонских степеништа мора бити 25-40 степени.

Произвођачи степеништа, прије свега, брину се о удобности и сигурности, због чега је усклађеност с утврђеним нормама предувјет.

Основни елементи бетонских степеница и арматуре

Свако степениште има основне елементе, од којих је, у ствари, читава структура.

Унутрашње бетонске степенице укључују сљедеће елементе:

 • Жељезнички бетонски маршеви;
 • заштитне ограде
 • \ т
 • Средње платформе;
 • Подне облоге;
 • Протезе за декоративне декорације.

Ако сами одлучите да направите и инсталирате бетонске степенице, онда морате унапријед припремити материјале за рад

Свебетонске елементе за изградњу степеништа за вријеме пролаза арматуре.

Ојачање се врши применом:

 • Ваљани ваљани ваљани челик;
 • Специјална жица;
 • Жица ојачана термомеханичком методом.

Сваки саставни елемент је веома важан дио који обавља своју функцију. Простори комбинују дизајн заједно и пружају сигурно и практично кретање. Дужина игралишта је двострука средња степеница одрасле особе. У центиметрима овај параметар одговара отприлике 62 цм, а ширина је једнака ширини марша. Заштитне ограде треба инсталирати поуздано и удобно за кретање. Кућишта се могу израђивати од било којег завршног материјала који задовољава утврђене стандарде.

Висина заштитне ограде мора бити најмање 90 цм. Материјал за ограду је најбоље одабрати према критеријима чврстоће.

Потребно израчунавање бетонских степеница према индикаторима

Да би љестве биле удобне и испуњавале све сигурносне стандарде, прије производње потребно је пажљиво провести цјелокупну количину операција намире. Данас, програмери нуде онлине калкулатор, који приликом уноса параметара може извршити потребне прорачуне. Искуство и пракса градитеља показује да је најбоље направити калкулације на основу већ доказане методологије.

Могуће је добити сигурне и модерне бетонске љестве ако исправно израчунате све његове параметре

Да би се правилно израчуналипараметрима степеница, потребно је знати неке индикаторе:

 • Висина лета;
 • Основна конфигурација пројекта;
 • Ширина утора.

Формули за израчуната се съдържат следните данни:

 • Број корака;
 • Угао нагиба марша;
 • Ширина марша;
 • дубина отицања;
 • Висина степера.

Приликом рачунања, вреди се сетити да су најсигурније и најудобније мердевине са обимом од 300 мм. Да би се израчунао број корака, потребно је поделити висинску разлику између подова по висини подвожњака.

За одређивање правог угла, користите модел правоугаоног правоугаоника. Катехисти троугла се конвенционално сматрају пролазима и корацима. Затим је потребно поделити висину степена по њеној ширини и одредити податке на табели вредности угаоних тангената. Прорачуни се морају извршити у складу са захтјевима, иначе ће конструкција степеница бити неугодна и може брзо отказати.

Опрему за степенице са бетоном стављамо самостално

Оплата је дефинитиван облик за сипање бетонског малтера за израду степеница. За степенице од бетона одаберите оплату, оквир од којег од дрвета. Дрво, материјал је лаган и издржљив, тако да је рад на оплати лако проћи. Ако је облик степеница необичан, онда је оплата најбоље да се реже од трајних материјала као што је шперплоча. За монтажу се користе саморезни вијци како би се унапријед демонтирало.

За ојачање оплате користе сешипке или метална појачала у облику угла.

Изградња бетонских степеница, по правилу, почиње са монтажом оплате

.

Са формом је монтирана челична арматура за арматуру. Тријем се може израдити сам, захваљујући једноставности дизајна. Палуба се монтира стриктно према плану пројекта. План се израђује на основу припремљених прорачуна и након исправног уклањања потребних величина. Стручњаци помажу корак-по-корак упутства, која ће помоћи почетнику градитеља.

Упуте за полагање оплате:

 1. Прије свега, на шперплочи требате ставити оловку на бочне зидове тријема.
 2. Испод цртежа изрежите детаље зидова.
 3. Зидови су спојени попречним шипкама.
 4. Под вилицом треба ископати малу рупу, у коју треба сипати шљунак или песак, и печатити рубероидом.
 5. Следећи корак је уградња кутије, која треба да се фиксира на вертикалне носаче.
 6. Унутар конструкције плоче оплате налази се метална ојачавајућа мрежа.

Када је оплата добро постављена и осигурана, могуће је почети сипање бетона.

Ми сами радимо кораке за бетонске степенице

За израду бетонских степеница вашим рукама је потребно рјешење и одређена знања и вјештине. Шема производње је прилично једноставна. Након уградње дрвене оплате, раде се бетонски радови за израду разреда.

Да би се направиле степенице за бетонске степенице, потребно је унапријед припремитипесак, цемент и жељезна шипка

За то подготвујте:

 • Цемент, чија ознака одговара нормама;
 • Пијесак је крупан;
 • Дробљење мале величине;
 • Гвоздена шипка.

Да би се створили степени, треба имати на уму да оплата треба да буде интегрална, без пукотина и празнина, да се не може уклонити.

Пуњење треба извршити пажљиво тако да се под притиском оплате не сруши.

Почетак успоставе будућих разреда требао би бити од дна. Када се ради конкретан рад, не треба заборавити поравнање отопине ​​и потребно је дати му времена за сушење. Када се бетон замрзне, можете почети да демонтирате оплату. Демонтажа се врши помоћу чекића или одвијача, зависно од материјала причвршћивања.

Следи процес који следи. Бетонске љестве се могу обрадити различитим материјалима, све зависи од локације степеница и предности власника. Многи дизајнери имају поплочане подове, користе прелепе стазе за тепих или посебне дрвене степенице.

Самопоправак конкретних корака и врста оштећења

Поправке бетонских степеница су потребне у ретким случајевима. Најчешће је потребно поправити врло старе фазе, гдје су углови и ивице прије свега оштећени. Обнављање степена врши се у неколико фаза, у зависности од оштећења.

Основно оштећење конкретних корака:

 • абразија;
 • с времена на време;
 • пукотине;
 • Сцрипт.

Носити се са једноставном поправком бетонских степеница је сасвим могуће независно

Након што се степени подвргну темељном испитивању, у којем се открије оштећење и њихови узроци, одређује се врста поправних радова.

Дела со следна:

 • Обнављање углова;
 • Уклањање пукотина и струготине;
 • јачање;
 • Суочавање са радом.

Врло често, како би се бетонирале степенице или подручја, одаберите мраморну мрвицу. Ово је материјал нове генерације који вам омогућава да вратите конструкцију степеништа. Овај материјал изгледа као плоча са пресеком од 3 мм.

Конзолна плоча има различита својства која повећавају трајност и трајност бетонских степеница. Радови са овим материјалом подсећају на радове који се суочавају.

Поклопац са мраморном мрвицом даје степеницама предиван поглед. Пре враћања посла, треба да припремите степене. Припремите се за помоћ.

Врсте бетонских степеница (видео)

Сваки грађевински рад захтијева неко знање, стога не треба занемарити стручне савјете. За израду или поправку бетонских степеница треба обавити све припремне радове - припремити базу, израчунати правилну тежину, пропорције и израчунати који ће параметри бити у будућем производу. Процене су такође веома важан део посла. Није потребно да се у вријеме монтаже штеди на квалитету материјала. Процјена је потребна како би се одредило колико је потребно рјешење и додатни материјали. Фор еасистварање конструкције мердевина, треба се придржавати основних норми и параметара које прописује ГОСТ.

Примери бетонских степеница (фото)
)