Оно што би требало да буде осветљење акваријума са биљкама

Прави подводни врт у вашој кући

У недавној совјетској прошлости, људи, у одсуству различитости на телевизији иу одсуству Интернета, живели су пуноправним животом, читајући и посвећујући се сваком хобију. Акваријум је био једна од најомиљенијих и најлепших лекција, земља је бројала милионе аматера и професионалаца.

Данас се количина претворила у квалитет, а непретенциозан стаклени паралелопипед стекао апсолутно нове, лијепе и необичне облике. Важна улога у правилном организовању подводног живота је осветљење акваријума за биљке и рибе, плус, осветљење може да га учини правим уметничким делом. Хајде да разговарамо о овоме у данашњем чланку.

Светлост у акварију

Да би почетнички акваријуми не направили непредвидиве грешке, запамтите да је унутар акваријума стварна биолошка средина у којој се развија живот, а закони тог развоја су у вашим рукама као креатор овог света. Расвјета омогућава да се не развијају само рибе, већ и биљке, али њихова количина не би требала бити недовољна или, обрнуто, сувишна. Све то доводи до непријатних посљедица.

Што се тиче моћи и спектра расвјете, професионални акваријуми се још увијек свађају, што сугерира прилично високу сложеност проблема. Стога, како би почетници избјегли најчешће грешке, покушат ћемо раставити најважније информације у овом чланку. Потоње можете примити само из властитог искуства.

Резултат неправилног осветљења

Почнимо са оним што називамо главним проблемима који настају када је илуминација погрешна.


Такво окружење може бити неповољно за акваријске рибе, а љепота овдје није уочена

 • Превише светла и дуготрајна расвјета узрокује велики раст алги, што доводи до брзог загађења резервоара - вода почиње цвасти.
 • Круг осветљених биљака треба да буде близу природног, тј. Међутим, неки посебно повећавају период луминозности како би стимулисали бржи раст акваријске флоре. Не препоручујемо претјеривање, јер предуго, баш као и кратки периоди осветљења, срушите природне биоритме биљака, узрокујући им стрес. Због тога биљке често почињу да се разбољевају.
 • Одређене биљне врсте за акваријуме захтевају дугу и светлу расвету за нормалан раст. Поента је у томе да је такав режим способан да угрози фауну, тј. Рибу. Као резултат тога, многе рибе, које су навикле да живе у природним условима у засјењеним подручјима, почињу да блиједе, губећи свјетлину своје боје. Скривају се од јаког светла међу алгама и камењем, уместо да пливају и задовољавају око посматрача.


Такав акваријум изгледа напуштен

 • Други проблем се односи на акваријуме, чија висина прелази стандардне 38 центиметара. Чињеница је да због висине на дну акваријума постаје веома мало светла,тако почињу да трпе биљке у земљи. Грешка почетника лежи у чињеници да они повећавају модус осветљења како би подржали њихов развој.
 • Као резултат тога, рибе постају сједећи и покушавају пронаћи удобно мјесто гдје се можете сакрити од запаљиве свјетлости. Ускоро вода почиње да цвета, иу таквим условима, патогене бактерије које могу озбиљно да оштете фауну врло често почињу да се развијају.

То је случај са вишком светлости. А шта се дешава са биљкама, код светлости није довољно:

 • Чињеница је да је светлост (њена снага) главни параметар на који у потпуности зависи развој флоре. Ако покушате да надокнадите недостатак расвјете гнојивима и угљичним диоксидом, онда се припремите за фијаско.
 • Потрошња биљака ЦО2 директно зависи од интензитета укупне дневне светлости, и ниједно ђубриво неће моћи да утиче на то.
 • Разлог је једноставан - реакција фотосинтезе се не може догодити без енергије коју биљке добијају од свјетлости. Као резултат ове реакције, почињу да претварају ЦО2, минерале и воду у органска ткива. Запамтите ток школске биологије - за разлику од нас и животиња, биљке су аутотрофни организми!
 • Ако светлост не доспије на биљке, онда угљични диоксид и све врсте ђубрива остају непотрошене. Резултат таквог светлосног режима се већ може замислити без биолога. Биљке успоравају развој или једноставно умиру.
 • Чим повећамо осветљеност, одмах ћемо видети брзи развој,бујне биљке и светло зеленило. Истовремено ће бити видљиви мехурићи кисеоника који прекривају лишће.


Бублање биљака у акваријуму је знак да долази до фотосинтезе

Овај процес подразумева засићење воде у акваријуму кисеоником, што се захтева од риба и других подводних становника. Ако посматрате сличан феномен у вашем акварију, онда сте све учинили како треба. Правила природе су непроменљива - за фотосинтезу су потребна три елемента: светло, вода и минерална неорганска супстанца, то су ђубрива.

уобичајене грешке

Већ смо рекли да повећање трајања свјетлосног дана за акваријум може имати негативне посљедице, у облику обилног развоја алги и брзог зачепљења воде у акваријуму.

 • Слични резултати такође доводе до покушаја да се као акумулаторске светиљке за светлосни извор користе врхови плавог или црвеног светла. Као резултат тога, у акваријуму се развијају конац, брада и други проблеми.

  Тешко је борити се са таквим штеточинама, па је најбоље да им се уопште не дозволи да се појаве.
 • На интернету постоји много савјета који показују добробит плавог и црвеног спектра, кажу они, у нормалном свјетлу, они нису довољни за нормалан раст биљака. Одговор, мислимо, сугерише сам. Када нарасту у природном спектру у природи, онда треба да расту у акварију.
 • Насупрот овим фикцијама, биљке не конзумирају само назначене спектре. У ствари, долази до апсорпцијемање-више равномерно у спектру видљиве светлости, тј. употреба лампи са екстремним спектром је неоснована и може само да нашкоди флори, да не помињемо фауну.

Савет! Ако говоримо о температури светла, онда су биљке које су оптималне за биљке 6500-8000 Келвина, о чему ће бити више речи у наставку.

Међутим, употреба жаруља екстремног спектра је могућа, али само у комбинацији са другим бојама, тј.

Избор светиљки за осветљавање акваријума

Након што смо сазнали да светлост може оштетити живот у акварију, идемо директно до организације правилног осветљења. О свему у реду.

Главне карактеристике

Ово поглавље ће бити у потпуности теоретско, али је пожељно да све добро запамтите ако планирате да спроведете такву расвету у пракси у блиској будућности.


Табела расподеле светлости у акваријуму

Снага - као код било ког електричног уређаја, мерено у ватима. Овде ћемо дати општа правила при избору лампе.

 • 1 литар чисте акваријумске воде, која не садржи живе биљке, узима 0,1-0,1 В снаге осветљења.
 • Ако у води има риба дивљих животиња, као што су сом или ноћна риба, тада се претходна вриједност мора повећати на 0,2-0,4 В по литру. Претпоставља се да ће у акварију бити биљке које не захтевају високу осветљеност. Ове биљке укључују: Воллиснериа, криптокорине, ехинодоре (одређене сорте), маховинуЈавански и други, чији попис можете наставити проучавањем теме на Интернету.

 • Ако акваријум садржи ограничен број биљака које воле светлост, онда се снага осветљења по литри може повећати на 0,4-0,5 В. Међутим, упркос чињеници да ће се биљке развијати, њихов раст ће бити прилично спор, поред тога, они ће почети да губе свој нормалан изглед, због чињенице да ће се са свом снагом протезати до извора светлости.


Оптимално је одабрано осветљење за акваријумске биљке

 • Ако вам је потребан лијеп декоративни акваријум у којем ће се осјећати угодно не само за рибу, већ и за узгој биљака, освјетљење треба бити од 0,5 до 0,8 вати по литру воде. У таквим условима, око 90% акваријумских биљака ће се осјећати угодно.
 • Постоје акваријуми у којима су биљке високе густине или садрже земљишно-стјенску стијену, називају се и - холандски или амановски. Дакле, да би светлост у њима била довољна, њена снага се повећала на 0,8-1 В по литру.

Да бисмо боље разумели информације, хајде да разумемо шта се дешава када светлост уђе у воду. Након продирања у слој, интензитет му почиње неумољиво опадати - отприлике, у средњој прозирној води, а свјетлост ће се смањити за 50%, сваких 10 центиметара. Ево дијаграма који показује интензитет пада осветљености.


Расподела светлости у води

Као што видите, од почетне хиљаде девет стотина тридесет седам апартмана, после 50. годинецентиметара је остало само 60 и по. Из овог једноставног разлога, ако желите да направите прекрасан акваријум са цветном флором и фауном, морате изабрати ниже варијанте.

Међутим, мерење у ватима није тачно, јер, пре свега, говоримо о потрошњи енергије саме лампе, а ако се сетимо да данас различите лампе производе 1 Ват различите количине светлости, онда израчун задатка постаје практично немогућ.

Такасхи Амано (јапански фотограф и дизајнер акваријума који је створио правац у Акуариум Натуре Акуариум) и АДА (Акуа Десинг Амано, оснивач, исти Такасхи Амано) су веома знатижељни у вези овога. Они су одступили од општеприхваћеног мјерења у Ваттху, вјерујући да освјетљење волумена воде у акварију не овиси о томе у директној пропорцији. Као резултат тога, у неким малим моделима по литру потрошено је 8В, ау великим не више од два.

На фотографији - Акуа Такасхи Амано

Према Такасхију Аману, осветљење треба да зависи од површине воде, пошто је свеукупно осветљење не само због снаге, већ и многих других фактора, као што су: димензије акваријума, стање воде у њему, старење коришћених лампи, губитак снаге за загревање ваздуха и покрити стакло, као и много више.

Стога, довршавајући причу о снази свјетлости, рецимо да је овај параметар први на попису који се обраћа пажњи. Много је тачније измерити степен осветљености у лумену. Не постоје јасне препоруке о овом питању.али можете донети једну занимљиву табелу, која садржи неке податке из компаније АДА.


Подаци о осветљености лампи

Сто на енглеском, али да би га разумели, не морате бити лингвиста - све је врло јасно.

Врсте извора светлости

Сада назовимо све врсте лампи које се користе за освјетљавање воде у акваријуму, обавезно најављујући њихове спецификације, као и предности и недостатке.


Жаруље са жарном нити - класика излази из моде

 • Жаруља са жарном нити, или на други начин названа - "Светиљка илуминатора" или "Едисон" . Она се заснива на образовању, растегнутом између две катоде, које почиње да сија од усијања током пролаза кроз њега електричне струје.

Активно осветљење акваријума коришћено је у време Совјетског Савеза, јер, у ствари, није имало алтернативе. Данас се у такве сврхе практично не примјењује због високог гријања, снаге и велике потрошње електричне енергије.

Међутим, сви који знају за акваријум ће вам рећи да ове лампе имају спектар сјаја што је могуће ближе сунцу. Ова особина не може помоћи, али воли акваријске биљке. Али недостаци и даље надмашују једину предност.

Осим чињенице да је ефикасност лампе око 3-5% потрошње енергије (остатак иде на грејање) и лампе, рецимо, 100 вати, има слабу светлосну снагу од 17,5 лм, потребно им је често прегревање због свог малог века трајања. У просеку, ова цифра је 1000 сати.

Закључак! Он је разочаравајући - за нормално освјетљење акварија требат ће вам доста свјетиљки које ће произвести пуно топлине коју треба распршити (често се користи у те сврхе, навијачи су гласно гласни). Ако се акваријум не охлади, вода ће почети да се загрева, што негативно утиче на њене становнике.

халогена лампа

\ т
 • халогене сијалицесе не разликују много од светиљки са жарном нити, јер су у суштини њихов директни наследник, тачније наследник свећа Иаблоцхков из далеког 19. века.

Једна од предности је најбоља ефикасност - 1 вати /28 лумена. Проглашени животни вијек од 4000 сати, који је у пракси недостижан, немилосрдно гори.

Потребно је бити опрезан са инсталацијом, јер се отворена посуда може дотакнути незаштићеним рукама. Чињеница је да је њена површина прекривена посебним премазом, који улази у хемијску реакцију са мастима, па их поставите само у рукавице или кроз тканину.

За акварије се користе из ретких разлога као жаруље са жарном нити.


Луминесцентне лампе - један од лидера за осветљење акваријума

 • Луминесцентне лампе- Постепено се окрећемо вођама наше хит параде. Ове лампе су једна од најпопуларнијих у индустрији акваријума.

А разлог за то је неколицина - прилично нормална цијена; дуг живот (до 20.000 сати, са балансом напајања и бројем циклуса укључивања /схутдовн); висока енергетска ефикасност (ефикасност премашује 4-5 пута сијалице са жарном нити).

Међутим, и они имају недостатке - ови извори светлости емитују прекидни спектар сјаја; лампе не производе сопствене ресурсе, јер у току године, због деградације фосфора, губе "корисне" спектралне карактеристике; Светлост се распршује од њих, не може да ефикасно прође дубоко у воду (елиминишући проблем рефлектора и рефлектора).

Не користе се све луминесцентне лампе за акваријуме. Разликујемо следеће типове: Т8 - најнапреднија опција због оптималне комбинације цене и квалитета; Т5 - ове лампе имају најквалитетнији квалитет, али су скупље, емитују јаче светло са мањим димензијама.

метал халогене лампе

\ т
 • \ т металхалогене светиљкесу одлично решење за Амановски акваријум, или ако ваш акваријум има велику дубину (60 цм). Ове лампе користе професионални акваријуми, као:

Цене су сасвим разумне. Они су способни да створе снажан, усмерен светлосни флукс, чија температура боје може да варира од 2500К до 20000К. Служе до 15.000 сати и имају одличне перформансе - око 100 лумена по 1 вату.

У нашем случају постоји недостатак - због велике количине ослобођене топлоте, ове лампе се могу инсталирати само на подметаче или сталак на минималној удаљености од воде у 30 центиметара.

Закључак! Користећи металхалогене светиљке, добијате одличан преносцолор Ваш акваријум ће засјати као божићно дрвце, видећете прелепе сенке и створите бљештавило у води на дну акваријума.


лед осветљење за акваријум

\ т
 • ЛЕД-ови (ЛЕД-ови)- упркос широкој употреби таквих лампи у сфери домаћинства, међу акваријумима, оне се узимају другачије. Основни разлог за сумњу је недостатак информација о практичној примени, као и утицај неких својстава ЛЕД диода, које могу наштетити становницима акваријума, који су већ дуже вријеме уклоњени у нормалној производњи.

Да не улазимо у све детаље, рецимо данас да можете купити веома квалитетне ЛЕД панеле за акваријумско осветљење који ће имати потребан спектар сјаја и који ће имати прихватљиву температуру боје.

Вреди напоменути њихову непорециву предност у енергетској ефикасности и ниској потрошњи електричне енергије. Скоро сва светла која се додељују овим топлотама нису са светлосним зрачењем, већ у супротном смеру - од сокла, што омогућава да се такве плоче користе испод поклопца акваријума, без страха од прегревања воде.

Визуелни ефекат, због веома ниског угла дифузије светлосног зрачења, мало се разликује од метал-халогених сијалица.


ЛЕД светиљке изнад акваријума

Не заборавимо на недостатке који нису толико:

 • Трошкови квалитетног ЛЕД рефлектора нису упоредиви са осталим учесницима у овој листи, али вреди поменути тенденцију ка последњој ценипонекад то не може, али молим;
 • Употреба кућних ЛЕД лампи може бити само као додатна расвјета (може бити ноћна);
 • Ако планирате да осветлите акваријум са ЛЕД тракама, онда смо узнемирени - можете користити само моћне, скупе опције.
Генерално, ако сте и даље забринути због употребе ЛЕД расвјете, препоручљиво је да прочитате форуме на којима љубитељи акваријума дијеле своја искуства.


Светиљка компаније АДА на флуоресцентним и металхалогеним светиљкама

Укратко резимирајте студију светлосних уређаја. Најбоље решење за данас је употреба металхалогених сијалица, као и њихово мешање са флуоресцентним сијалицама.

Дакле, принцип Амано-а је да осветли акваријум 3 сата са МГ лампама, а остатак времена направи флуоресцентне сијалице.

Одавде можемо донети прве закључке о начину осветљења у акварију - поред чињенице да светлосни дан не би требало да пређе 12 сати, он треба да садржи врх, интензивне сегменте, који симулирају природни циклус. У свим другим временима светло треба да буде мирно, што не умара становнике подводног краљевства.

Остатак времена светлости не би требало да буде, то јест, постоје ноћни услови за одмор и мир биљке и рибе.

Како контролисати светлосни режим у акваријуму

Светлосни режим у акварију је веома важан

Упркос наизглед једноставним захтевима, уНа Интернету постоји много контроверзних информација о томе да биљке требају дуги период осветљења до 14 сати. Подстичемо читаоце да не верују непотврђеним информацијама и да користе само ауторитативне изворе, од којих се већина слаже да је за правилан развој акваријума 8-10 сати. Важну улогу игра тип лампе, на пример, користећи ЛЕД решење, потребно је 6-8 сати.

Како осигурати исправну контролу? Зар не морате да седите са сатом, резањем жељених сегмената времена? Ово није потребно!

Данас, за прилично разумне паре (од 200 до 500 рубаља) можете купити утичнице са тајмерима који су два типа:

Механичка утичница са тајмером

  \ т
 1. механички- веома поуздане, али не сасвим прикладне опције које треба стално пратити;


Електронски тајмер на зидној утичници

  \ т
 1. електронскије много прикладнија опција, будући да се може програмирати за циклични рад, повремено га провјерити за неуспјех, што се, међутим, догађа врло ријетко.

Савет! На нашем сајту не тако давно изашло је да се догоди о сличним утичницама уређаја, који даје инструкције како их можете прикупити својим рукама. Препоручљиво је читати оне који воле да све раде својим рукама.

параметри светлости

Коначно, хајде да наведемо главне карактеристике светлосног тока које сви треба да знају, да покупи осветљење, а не само за акваријум.


светлосни спектар

 • Спектар светлости је, у ствари, таласна дужина светлосног тока. Наша визија може да прихвати само таласе дужине од 380 до 780 нм. У овом опсегу постоје различити таласи који су видљиви нама, као различите боје: најкраће - то су љубичасти таласи, а дуги - црвени. Живописан пример таквог спектра је дуга.
 • Суите је јединица осветљења једнака лумену.
 • Лумен је количина светлости коју одређени извор производи. За 1 лумен се сматра да је светлосни флукс, способан да равномерно осветли површину површине од једног квадратног метра
 • .


Скала светлосне температуре према Келвину

 • Келвин - указује на температуру боје светлости. Веома је важно - овај индикатор индиректно указује на спектар сјаја. То указује на то која боја ће бити опажена од нас, емитује светлост, то јест, да ли ће бити жућкаста, топла или хладна, са плавом. За акваријуме је најпогоднија: за рибе - од сорте, од 5500К до 20000К; за биљке - од 6500К до 8000К; за корале - од 9000К до 20000К.
 • Ра - индикатор боје осветљења. Другим речима, овај индикатор може да разуме како ће природна боја бити перципирана. Вредности овог индикатора су у опсегу од 0 до 100, односно: 91-100 - висококвалитетни пренос боја; 81-91 - добро; 51-81 - просек; испод 50 је лоше.

Све ове карактеристике светлости на свој начин су важне, јер утичу не само на животе становника акваријума, већ и на њихов изглед, који је важан за нас, публику. Изаберите само висококвалитетне уређаје, а затим проблемене морате.

И даље вам желимо успјех и савјетујемо вам да поново погледате видео који смо покупили, гдје је освјетљење акварија врло јасно и детаљно.