Ограда од плоча (42 слике): вертикална ограда с непрекинутим терасастим даскама, хоризонтална и пластична варијанта

Ограда од дасака сматра се једном од најстаријих врста ограда. Међутим, она увек изгледа елегантно, природно и способна да постане права декорација сајта.

Карактеристике

Дрвена ограда увијек изгледа елегантно чак иу сеоској кући, иако се налази на територији приватне куће. Као и други типови ограда, има своје посебности, од којих је главно да се из плоча може створити готово свака ограда различитих ширина, висина и облика. Друга карактеристика је да се таква конструкција може направити и од природног и од вештачког дрвета. Под вештачким материјалом подразумева се даска која је прошла неколико фаза прераде, фарбања, комбинована са полимерима или мономерима. Најочигледније карактеристике ограде могу се проучавати, прочитати њене предности и недостатке.плусес

Лако и лако руковање материјалом сматра се једном од главних предности и карактеристика. У поређењу са металним, челичним и алуминијумским профилима, дрво је пластичније и удобније за руковање. Природно порекло се вреднује изнад свега. Управо то и пружа дрвене ограде са високом издржљивошћу, сигурношћу и дугорочном експлоатацијом. Ограда, изграђена од висококвалитетног дрвета, може сачувати свој нетакнут изглед и одличну издржљивост више од једног века.


Лакоћа руковања материјалима је високо цијењена од стране стручњака. Рад са таблама је довољан да има минималан скуп алата. Осим тога, једноставна обрада траје мање времена.Представљен је широк асортиман плоча различитих величина и боја. Можете да одаберете скраћену или непоправљиву плочу, спаљену, композитну са заобљеним ивицама или са оштрим ивицама. Таква разноликост вам омогућава да створите апсолутно било коју ограду.Сама могућност стварања ограде дасака било које сложености сматра се једном од главних предности над оградама од других материјала. Помоћу композитне плоче можете комплетирати малу ограду око куће или праву дрвену тврђаву око цијеле парцеле. Лака инсталација вам омогућава да значајно скратите време за уградњу ограде, чиме се штеди енергија. Сам саобраћај, као и складиштење дрвета, не захтева велике количине новца и велики број алата. Све ове предности су главне предности дрвене ограде, али има и неке недостатке.


минус

Међу главним недостацима може се препознати само потреба за редовном његом ограде. Неограничена табла има посебну потребу за додатном заштитном заштитом. Врло дрвену ограду треба редовно третирати антисептиком и лаком, како би се осигурало да у њеним дијеловима нема празнина. Ако се брига спроводи редовно и сви неопходни радови се обављају благовремено, дрвена ограда неће изазвати никакве проблеме и неугодности свом власнику.


врсте

Заштита од дасака, подељена је на неколико типова, у зависности од разноликости материјалапроизводња. Плоча такође има неколико варијанти:

 • Необрезана даска, тј. Она која није подвргнута никаквој предрадњи. У ствари, то је само дрво смреке. Карактерише га присуство необрађених и неравних ивица, понекад се продаје са елементима коре.
 • Горбил. Ова врста плоча је претходно сматрана отпадним материјалом. Има облик и облик трупца, резаног. Једна страна је глатка и глатка, друга је конвексна. Брдо је нека врста необрезане даске. • Планар је плоча са правоугаоним делом која нема уторе за причвршћивање. Често се таква опција користи за израду дрвених подова.
 • Са брацхиваннаиа даскама производе ограде, у којима је горњи слој дасака подигнут специјалном четком. Као резултат тога, таква ограда има занимљиву и необичну текстуру, а на њеној површини јасно се виде годишњи прстени самог дрвета.
 • Палубне плоче производе ограде, у којима горњи дио има заобљена лица. Због одсуства праменова и необичног облика, пукотине између дасака у огради готово да и нису видљиве. Палубна плоча је хибрид неуједначених дасака и различитих полимера, тако често се назива полимер или пластична плоча. • Америцана је врста облоге, која се често користи при уоквиривању. Обично се такве плоче користе за стварање малих ограда.
 • Са терасе или до недавно постављених бродских подова, на верандама су се радили само дрвени подови, али захваљујући његовојНеобичан облик и изглед недавно се често користе приликом израде дрвене ограде. У ствари, ово су дрвене шипке, које су блиско повезане. Њихова површина може бити и ребраста и потпуно глатка.
 • ДПЦ је врста дрвене даске. То је мешавина дрвета и различитих мономера који се међусобно мешају полимеризацијом. Као резултат тога, можете добити даску која има одређене квалитете: на примјер, повећана снага или отпорност на гљивице.


Упркос тако великом броју типова дасака за израду дрвене ограде, он може имати само два главна типа:

 • вертикална ограда. У овом случају, даске у огради постављене су вертикално. Ову опцију најчешће користи већина људи.
 • Хоризонтална ограда. Плоче су сложене и међусобно повезане у хоризонталном положају. Таква ограда изгледа елегантно и необично.


У сваком подручју свака особа може самостално израдити и уградити дрвену ограду било које врсте, у кратком времену.

производство

Фаза изградње ограде мора почети са вредновањем. За почетак, одредите висину и дужину будуће изградње. Неопходно је осигурати да вегетација на огради добије довољно сунчеве свјетлости.


Након тога треба да одлучите са самим материјалом и одлучите да ли ће ограда бити потпуно дрвена илиу њој ће бити присутни метални елементи. Сада је потребно одредити број кубних метара шуме, који ће се користити за стварање ограде. Треба напоменути да у једном кубном метру садржи од 15 до 80 плоча. Њихов тачан број ће зависити од произвођача и пресека материјала. Прецизније информације можете добити од продавца.

Такође морате купити стубове. Њихов број би требало да буде једнак броју удараца који су забележени током означавања. Ако се таква конструкција направи и инсталира властитим рукама по први пут, боље је направити вертикалну ограду на блањању. Дакле, редослед акција ће бити следећи:

 • потребно је припремити алате и материјале за рад. То су, прије свега, четке, клинови, кабл, рулет и нож, лопата, вијци и одвијач.
 • Сада треба да обележите заплет. Да би се то урадило, потребно је инсталирати клинове преко читавог периметра затегнутог кабла између њих. Размак између подупирача не смије прелазити 2 м.


 • У овој фази, ако је потребно, можете променити висину плоче и око њеног горњег дела.
 • Сада је време за земљане радове. Узми јаме за стубове. Њихова дубина би требала бити око метар. Стубови су постављени у јаму и ојачани. То можете учинити збијањем тла, али због поузданости боље је сипати бетоном. На врху сваког стуба, нокат је извучен и кабл поново затегнут. Ово је неопходно да би се утврдила једнакостсвих стубова, стављајући их у једну линију.


 • Ако је све у реду, онда можете прећи на сљедећу фазу, ако не, онда морате поравнати ступове, продубити неке од њих или повући мали горњи дио.
 • Потребно је инсталирати прожилине. Прва даска се фиксира чавлом на висини од 25 цм од тла. Нека нокат на другој страни даске буде 2-3 цм, а затим треба савијати. Још 25 цм на горе је слично постављен поред прожилина. Ова операција се изводи у свим интервалима, на свим висинама стубова.

 • Сада уз помоћ чавала или вијака, на прожилинима су причвршћене вертикално припремљене плоче, док их је могуће блиско повезати, стварајући глуву ограду, али између њих можете оставити размак не већи од 5 цм
 • Завршна фаза рада је сликање готове ограде. Прво, дрво се третира сухим уљем, а затим у два слоја или боји одабране боје, или посебним лаком за дрво.

Резултат свих радова ће бити прелепа дрвена ограда која ће трајати дуго времена.

Типс

Да би се рад кретао брже, а ограда служила дуже и савршено очувала свој прастари изглед, мора се пратити савјет стручњака током његове производње и уградње:

 • Да би се спријечило пуцање и деформирање материјала тијеком рада, боље је купити плоче ширине не веће од 20 цм
 • Будите сигурни да обратите пажњу на чињеницу да су материјали за рад у потпуностисухо ..


 • Сматра се да је плоча оптимална са дужином од 2 до 2,5 м.
 • Ако међу доступним алатима постоји електрични алат, боље је користити га за обраду материјала. Заједница ће бити још уједначенија, а сам посао ће трајати мање времена. Осим тога, само уз његову помоћ можете направити кривуљу плоче.
 • Приликом мешања цементног или бетонског раствора, боље је користити бушилицу или мешалицу. Рад ће се обавити брже, а снаге ће се трошити мање.
 • Када се одлучује да се плоче комбинирају хоризонтално, а не вертикално, редослијед акција још треба поштовати, јер ће сви радови бити слични.
 • Да би се ојачале барокне ограде, као и да би се повећала стабилност уобичајене ограде, требало би их урадити са косом даском.
 • Када сликате, боље је напустити уљане боје у корист акрила. Оне су трајније.Ови једноставни савети су, у ствари, од велике вредности.

беаутифул оптионс

Следеће фотографије су јасан показатељ естетике, лепоте и свестраности дрвене ограде:

  \ т Чак и најједноставнија ограда на ранчу може изгледати једноставно, говорећи о беспријекорном укусу домаћина. Нагласак није само на природној боји дрвета, већ и на прекрасним врховима дуж читавог периметра ограде. Таква ограда се може поставити и око њеног подручја.

 • Нарочито популаран међу туристима у малим друштвима и селима ужива у самим античким оградама. Они суПоткупити њихову једноставност и искреност. У њиховом најједноставнијем спољашњем изгледу истовремено се скрива скромност и добар укус.

  Овај пример јасно показује да је могуће створити истинско уметничко дело од обичног дрвета. Прекрасна дрвена ограда природне боје одмах погоди око и постаје главни украс цијеле територије.

 • Прелепа светла ограда од плоча необично повезана једна са другом, упркос наизглед једноставном дизајну, изгледа елегантно и заиста необично. Свијетла боја наглашава индивидуалност такве ограде.

 • Таква дрвена ограда не само да ће постати украс мјеста и цијеле улице, већ ће и поуздано прикрити посједовање чудних очију.

Дрвена ограда није само стандардна ограда. Правилним приступом гарантује поуздану заштиту, служи као украс сајта, отвара простор за фантазије.

Како да направите полупрозирну дрвену ограду својим рукама, погледајте следећи видео.