Како одабрати колону за плин или стан

Топла вода није хир, већ витална потреба. Али у вези са сталним повећањем тарифа, тешко је у потпуности разумјети, што је боље - бојлер или плински бојлер. Ако вам је лакше да платите за светло, онда ће бојлер бити најбоље решење, али ако желите да уштедите мало, важно је разговарати о избору гасне колоне.
Почнимо са чињеницом да се условно сви бојлери за гас могу поделити на два типа - акумулативни и проточни. Прва верзија има значајне димензије, а запремина резервоара може досећи 500 литара. Због тога што вода унутра нема времена да се охлади, колона није неопходна сваки пут, а размењивачи топлоте у таквим уређајима су много ефикаснији. Главни недостатак је величина и тежина уређаја, тако да је крајње неприкладно инсталирати га у кухињу. Оптимална опција је поткровље или котао. Таква колона за гас је добра у приватној кући, али не у стану. Друга могућност је мала, због недостатка водних капацитета. Најбоља опција за стан, иако има мали капацитет. Али овај проблем се лако може ријешити одабиром одговарајућег модела.

перформансе

При куповини колоне обратите пажњу на његове перформансе. По правилу, она је назначена или у литрима по минути, или у киловатима. Али чешће у литрима. Оптимално решење за две мешалице (купатило и кухиња) је 13 литара у минути. Ако имате више од три миксера, који могу проћи од 6 литара воде, онда морате купити колону продуктивнију.
На пример, за кухињу и купатило је погодно 10-13литар, за кухињу, туш и каду - не мање од 13. А ако имате кухињу плус два купатила, онда од 15 литара.

притисак

Гасне колоне имају два подешавања притиска - минимум и максимум. Потребно је узети у обзир и оне и оне. Први је максимум који измјењивач топлине може издржати. Други је минимум на којем ће он радити.
Други индикатор је изузетно важан за куће и станове у старој згради, гдје притисак воде оставља пуно жељеног. Зато пазите на минимум 0.15 бара.
А да не би дошло до пуцања расхладне течности, максимални притисак би требао бити унутар 12 бара.

велика брзина

Како одабрати колону гаса према врсти паљења како би се смањио контакт с њим? Да разумемо.
Најскупљи и мање технички модели испаљују се ручно. Морате да притиснете дугме на панелу и подигнете меч. Сачекајте 20-40 секунди и отпустите. Згодан и сигуран, нећете назвати такву колону, али најприступачније. Други начин испаљивања је мало сигурнији од првог, али има и своје недостатке. Такође управљате колоном и кликните на дугме, али не држите утакмицу. Због тога се унутар самог система уграђује електромеханички спој. Ова врста бојлера није скупа, али је цијена већа од претходне.
Аутоматски Ово је најскупља али веома удобна колона, која не захтева ваше учешће. Довољно да се одреди тражени опсег снабдевања гасом и све остало. Укључиће се чим вратите славину на страну топле воде. Ове колоне су и електричне и несталне. Потоњи су два типа - електронскиконтролу, односно висину протока воде. А друга - на батерије типа Р20, из којих је испаљен уређај. Тип и тип звучника су погодни, али хидрогенератори су скупљи од уређаја на батеријама.
Ако се одлучите за куповину звучника који зависи од енергије, размислите о куповини коронарне болести срца тако да уређај ради нормално.

измењивачи топлоте

Може да бъде изготвани от следните материали:

  • Бакар није добра идеја за измјењивач топлине и обично се продаје у јефтиним плинским ступовима. Током 3-4 године рада може постати неприкладна.
  • Бакар високе чистоће - карактерише га висока ефикасност захваљујући побољшаном преносу топлоте. Сличан је карактеристикама челика, али нешто слабији.
  • Челик - није најскупља, али се нада, због отпорности на корозију.

повлачење

Гријач изгарања у колонама је изведен на два начина: стандардни (у већини станова или кућа) и имобилајзер.
Прва опција је цев која се вуче до димњака. Вентилација се догађа природно. Друга је енергетска зависност, јер се користи присилна вентилација. И сама рупа је дозвољена да пробије зид.

Шта је потребно за безбедан рад

Ако је колона у кухињи, а не на посебном месту, онда треба размотрити присуство таквих уређаја:

  • Сензор прегревања. Ако се колона загрева због вишка топлотног прага, морате знати и искључити уређај.
  • Сензор ниског притиска. То треба избегаватипрегревање измењивача топлоте.
  • Сензор тракције. Он блокира рад гасне колоне ако је цев блокирана и потисак није довољан.
  • Сензор сагоревања. Омогућава вам да искључите звучник ако се пламен угаси.
  • Отпуштање притиска у случају нужде. Ово је потребно за колоне које акумулирају воду.

Принцип рада гасне колоне

Да будемо потпуно свјесни, погледајмо како овај уређај ради на примјеру аутоматске колоне.
Морате да укључите дизалицу и на томе, ваше учешће је завршено. Притисак у самом доводу воде активира колону, а уз помоћ батерија ће бљеснути искра.
Ова искра ће запалити гас који долази кроз вентил, а затим ће се горити главни горионик и вода ће се загријати. Када затворите славину, горионик ће се угасити.
На том принципу сви говорници раде, осим оних који су спаљени руком.
Сада знате како да изаберете гасну колону за станове и куће. Гоод схоппинг!