Ограђивање степеница: марш и вијак у приватној кући

Израда степеница сигурним и удобним може се обавити посебном оградом. Модерна ограда степенишних маршева и локација обухвата елементе као што су ограде, хоризонтални или коси дијелови ограде. Приликом пењања или силаска по марширајућим или спиралним степеницама особа се наслања, а балустери, вертикални елементи ограде, који се монтирају на шине, морају бити јаки. У зависности од структуре ограде може се додати додатним елементима, или, обратно, цијела конструкција може укључивати само рукохвате.

Функционална сврха ограде за степенице

Према статистикама, повреде и повреде "стечене" на степеништу посљедица су неправилног људског понашања. Због неправилног понашања приликом подизања или спуштања, индекс старости, проблеми обуће и тако даље

Многи више воле инсталирати ограду, јер помажу у заштити од падова

Поред тога, 20% повреда настаје због неправилног стања конструкције степеништа, што укључује:

 • Слиппери кораци;
 • Нетачне димензије: ширина, висина, положај степеница;
 • Неправилно израчунавање удаљености између балустера;
 • Непостојање рукохвата;
 • Присуство истурених делова на оградама и оштрим ивицама;
 • Није поузданост заваривања, итд.

Да бисте створили максималну сигурност, потребно је да креирате пројекат исправноплатформе за ограду. Велика помоћ овде ће бити стандардна документација која регулише ограду конструкције степеништа. За изградњу оригиналних стубишних ограда властитим рукама треба бити у складу са ГОСТ 25772.

Компетентна ограда степеница: ГОСТ 25772 83

Главни документ који регулише изградњу и руковање степеницама од метала, може се назвати државним стандардом. Према овој документацији, свака конструкција степеништа, која има више од 3 степеника, мора имати ограду.

Наравно, за приватни развој ови захтјеви се не поштују. Ипак, треба их слушати. Ограде су гаранција сигурности приликом подизања и спуштања за сваку особу. Наведени државни стандард односи се на друге показатеље, од којих су главни представљени у наставку.

По правилу, било које степенице морају имати поуздану и практичну ограду за подршку

Да не би губили време, дани су основни захтјеви и норме:

 • 900 мм - минимум за ширину конструкције мердевина.
 • Максималне степенице у 1 марта - 18 ком. Можете направити веће шиљке.
 • Висина степеница је 160-200 мм.
 • 300 мм - исправна (оптимална) ширина фазе.
 • Правилна ширина шине степеништа је 55-85 мм.
 • 900-1200 мм - исправна висина стубишних шина у кући.
 • Можете поставити додатни рукохват ако дјеца живе у кући.
 • 100 мм - препоручује се растојање између балустера.
 • 300 мм - лимит заобјеси крај рукохвата.
 • 150 мм - максимум између балустера.
 • 100 кг - процијењено оптерећење.

Врло је важно провести компетентну калкулацију - она ​​је гаранција сигурности. То су општи захтеви. Испод чланка би требало бити мало више детаља о конструкцији мердевина компоненти и материјала.

Стаклене ограде за степенице и друге типове: упутство за употребу

Уређај за степеништа је важан процес, а односи се и на монтажне конструкције у предшколским установама, индустријским љествама и свим другим. Сваки дизајн је опремљен са најмање 1 шином. Тип рукохвата се одређује према мјесту гдје се врши инсталација.

Избор облика рукохвата зависи од удобности коришћења, сложености и цене, као и од нивоа инсталације, естетике, стилског правца степеништа, који се може изводити у стилу модернизма, класика, варијанти су различите.

Кућишта за израду љестава од метала могу се обрадити било којим материјалом. Препоруке за примјену сваке од њих садржане су у релевантним документима ГОСТ и СНиП. Најтраженији међу грађевинским материјалима за производњу ограда од метала и дрвета.

Стаклене ограде изгледају елегантно и необично

Готови метални обложни елементи, који укључују структуру, могу се подијелити у сљедеће типове:

 1. ковани . Кована ограда и балустери дају могућност да се направи степениште у било којем стилу. Међутим, најуспешнији изглед у великим просторима, створен у стилу класике. Лестве, ограђене ковањем, су великепоузданост, отпорност на течности. Одлична опција за инсталацију на улици. Суштински минус таквих ограда је да заиста именујемо њихову цену. Инсталација кованог ограда се разматра у фази израде пројекта и када се врши процена, јер имају солидну тежину и вредност. Да би се при додиру са ковањем осећала пријатна осећања, производња рукохвата је од дрвета. У екстремном случају, могу се комбиновати. У стамбеним насељима иу зградама школа, других зграда, сви делови, прибор, дизајн, стил су важни. Такође, пре пуштања у рад важно је спровести тест. Провера ће обезбедити сигурност.
 2. челик , као грађевински материјал за ограду, добар је јер неће изгубити свој првобитни изглед, није склон хрђању, јак. Ексклузивна конструкција која укључује ограду од нерђајућег челика погодна је за јавне уметности или стамбене зграде у стилу Арт Децо или Арт Ноувеау. Истовремено, није их тешко инсталирати, а њихова конфигурација се може брзо промијенити.
 3. хромје такође савршен за ограду. Овај челик је покривен само посебним складиштем. Хромирана структура изгледа добро за кровне, балконе и друге.
 4. анодизовано алуминијум . Прекрасни метални рукохвати често су прекривени дрветом.
 5. наношење стаклакао грађевинског материјала за ограду, омогућава да се направи конструкција која затвара оквир степеница, не скрива отвор. Визуелна лакоћа - то је оно што омогућава да стакло заузме једну од првих позиција у обради степеништадизајна. Стакло је издржљиво, отпорно на влагу и хрђу, непожељно је у њези. Замијените стаклене ограде плекигласом, што је одлична идеја за дом гдје су дјеца. Такви дизајни су сигурни.
 6. Структуре на другом спрату дрвета . Ограда за степенице од дрвета омогућава изравнавање металне хладноће и чини је удобнијом. Дрвена ограда је свестрана и органски гледа у соби било ког стила, било да је у питању студио апартман или приватна кућа. Дрвена зграда је увијек угодна и складна.
 7. ПВЦсе често користи за израду рукохвата. Инсталација је јефтина. Ограда је лагана и лако се пере.

Наравно, постоје изузеци од правила - дрвене и металне степенице без ограда. То је опасно за интерне моделе и вањске степенице.

Прибор за степенице ограда

Вертикалне, монтажне љестве укључују сљедеће металне ограде.

Ограду можете самостално инсталирати, најважније - унапријед припремити потребне материјале и алате

Съдържа:

 • Цевни и спојни елементи;
 • Ручке од дрвета;
 • Монтажни сталак до степена;
 • Сталци за регале;
 • Монтажна испуна;
 • троножац;
 • Шипке за цеви;
 • конектори;
 • причвршћивање стакла;
 • Сидрени вијак и љепило.

Додаци могу бити различити, све зависи од типа дизајна, може да садржи елементе за ужад, итд.

Висина степеништа

У једном од услова СНиП за степеницеконструкције су навеле да висина ограде у кућним објектима треба да буде - 900 мм. Ако међу домаћинствима има деце, онда ће та цифра бити - 1200 мм. Монтаге посвећена не мора да допусти беби да се пење на ограду. За то, удаљеност између балустера не би требала бити већа од 10 цм, ау просторима између њих не би требало бити хоризонталних дијелова. Документација намеће бројна ограничења и структуре љестава у радним зградама. Овде висина рукохвата није мања од 1000 мм.

Поред тога, метална ограда може бити украшена лепим орнаментом

Конструкциа типа конструкции се разделат на:

 1. Чврсто. Типична, заштитна, чврста структура одлична је за куће са дјецом.
 2. Украсно.
 3. С балустерима.

Најлепше - украсно. Исто тако, љестве могу бити смјештене у шталама, љествама, на крову, кровне за кровове, када је потребно доћи до цијеви. Потоњи могу дјеловати као бацачи снијега иу сваком случају висина се одређује нормама или појединачним прорачуном. Поред тога, велики број погодних модуларних дизајна може се наћи у продаји. Избор зависи од укуса, сврхе и финансијских могућности. Прелиминарни цртеж је боље урадити у двг формату.

Како направити ограду од мердевина

Низ акција је веома важан.

Пре постављања ограде, прво морате направити тачне и тачне прорачуне

И она е:

  \ т
 1. Израчунајте број балустера, дужину ограде, број причвршћивача. Ако одешзавијте у горњу просторију, онда морате узети у обзир угао заокруживања рукохвата.
 2. Поставите балустере на позорницу или шасију.
 3. На ограду је причвршћена шина, која је затворена рукохватом. Оклоп се не може причврстити за шину.
 4. Клиринг је у току.
 5. Обрада, обрада и осветљење се врше.

Шта треба да буде степенице ограда (видео)

Стога је уградња ограде за дрвене и металне степенице важан елемент који омогућава повећање нивоа поузданости, естетике и сигурности дизајна.

Детаљ: ограда степеница (примери фотографија)

)