Одаберите и инсталирајте водонепропусне утичнице

Утичнице и утикачи водоотпорни

Ако требате прикључити вањску утичницу, тада нормалан тип овог електро-ожиченог производа неће радити. Уосталом, у обичној утичници може доћи до влаге, временом ће се сакупљати смеће, а пластика ће брзо изгубити свој изглед. Стога, за спољну инсталацију треба користити утичнице са повећаном заштитом од продирања влаге и прашине.

Избор утичнице за спољашњу инсталацију

Електроинсталацијски производи за вањску уградњу морају бити у складу са бројним параметрима. Пре свега, то је степен заштите од продора влаге и прашине, али електрични параметри морају да одговарају и оптерећењима која су повезана са утичницом.

Номинални параметри утичнице за спољашњу инсталацију

Почнимо наш преглед избора номиналних параметара утичница. Можете их видјети на кутији производа или на њеном тијелу. Ови параметри вам омогућују да добијете идеју о производу без екстерног прегледа.


Излазна утичница са спољним прекидачем

 • Један од најважнијих параметара је ниво заштите од прашине.Овај параметар директно зависи од цене утичнице и опција за његову инсталацију:
 1. Ниво заштите означен је са скраћеницом "ИП". После је две цифре. Први означава ниво заштите од прашине и други ниво заштите од влаге.
 2. Ниво заштите од прашине се мери од 0 до 6. Нула означава потпуно одсуство заштите од прашине. 6 значи потпуну непропусност за прашину.За уградњу на отвореном, препоручује се уградња утичница за заштиту од прашине на 4, што значи продор објеката до 1 мм, или 5, што значи вјероватноћу да прашина падне у утичницу, али то искључује могућност нарушавања радне способности уређаја.
 3. Ниво заштите од влаге се мјери од 0 до 8. Нула значи потпуни недостатак заштите, и 8 могући рад уређаја на дубини већој од 1 метра за више од 30 минута.
 4. Приручник препоручује да се за вањску уградњу користе утичнице са заштитом од најмање 4, што значи заштиту од прскања са било које стране. У неким случајевима треба користити утичнице са нивоом заштите 5, што значи заштиту од водених млазова. Виши нивои заштите ће бити релевантни за излазне трансмисије које се могу појавити у базену или делимично поплављене.
 • Следећи важан параметар су електричне карактеристике утичнице.Прије свега, то је број фаза за које је намијењен. Конвенционалне утичнице за кућне апарате су дизајниране за једнофазну мрежу и напон од 220В. Обично имају 2 или 3 контакта.


На фото утичницама за једнофазну и трофазну мрежу

Обратите пажњу! Према ПУЕ стандардима, једнофазна мрежна мрежа мора бити изведена помоћу три проводника. Један од њих је фаза, друга - нула, а трећа - заштитно уземљење. Према њима и утичнице морају имати три контакта, а свака водонепропусна утичница мора имати приоритет.затварање контакта за уземљење.

Поред тога, тржиште је прилично широко представљено утичнице за трофазне и двофазне мреже напона од 380 или 660В. У првом случају, утичница треба да има пет контаката, ау другом четири контакта.

 • Једнако важан електрични параметар је називна струја утичнице.Производи за једнофазну мрежу обично имају параметре од 10, 16 и 32А. Производи за трофазну мрежу издају се апоенима 10, 16, 32 и 64А. Избор треба да буде заснован на оптерећењу најмоћнијег потрошача, који је повезан са утичницом.

Утичнице типа Оутлет

Још један важан параметар за избор је његова сврха, локација и начин инсталације. Уосталом, водонепропусне утичнице су доступне за разне сврхе, а на основу циљева, оне могу да варирају како по изгледу тако и по дизајну.


Утичница за скривено ожичење

 • Прије свега, утичнице су подијељене по начину инсталације за намјену отвореног и скривеног ожичења. Најчешће коришћени производи су отворено ожичење. То је због њихове цене, као и због избора начина инсталације ожичења (погледајте Правила водича за ожичење: детаљно размотрите). Уосталом, за рад на отвореном често се користе управо отворени типови књижења.
 • Ако вам је потребан спољни прикључак скривеног типа, можете га пронаћи. Али цена таквих производа је нешто виша, а инсталација је тежа.
 • Али утичнице су подијељене не само на основу начина инсталације. Много тога зависи од начина на који функционишу. Постојистационарни и мобилни производи. Стационарне утичнице имају носаче за монтажу на зидове или друге површине.
 • Утичница изолирана водом је дизајнирана за ношење носача. У најбољем случају то ће бити удица.

Обратите пажњу! Раздјелне утичнице треба одабрати на основу најтежих радних увјета. На крају крајева, због чињенице да нема посебан положај за инсталацију, може се уронити у воду или напунити водом. Стога се обично ове утичнице бирају на основу залиха у једној или чак две вредности у смислу заштите.

 • Још једна ствар на коју желим да скренем вашу пажњу је локација контаката у дво- и трофазним утичницама. До сада, произвођачи нису постигли договор о овом питању, и сваки од њих производи утичнице и утичнице из својих разлога. Због тога, у присуству трофазног електричног апарата са вилицом, проверите да ли су контактни делови утичнице и утикача поравнати.

Постављање спољних утичница

Уградња утичница изван просторија у цјелини не разликује се од прикључка излаза у просторијама. Али постоје неке нијансе на које бисмо желели да вам скренемо пажњу.

Монтажа испуста изван просторија

 • Прво, то се односи на дистрибуцијске кутије. Пожељно их је смјестити у затвореном простору са закључивањем засебних линија за потрошаче електричне енергије. Ако то није могуће или увелико повећава укупне трошкове, тада би се расклопне кутије требале ставити испод стрехе.
 • Инсталирање ожичења испод утичнице мора се вршити са механичком заштитомштете За грађевине од негоривих материјала може бити тврдо пламена, за објекте од запаљивих материјала треба да буде метални.
 • Кабелски сноп мора бити затворен. Из истог разлога, улаз жице или кабла се обично изводи на дну утичнице. У овом случају, заштита од механичких оштећења је заптивена да би се спречило продирање влаге.
 • Сама утичница када се монтира на запаљиве површине треба монтирати на неизолованој подлози. Ако инсталацију изводите властитим рукама, а затим као ненапувану базу, можете узети лист коситра.

закључак

Као што видите, нема ништа компликовано у одабиру утичнице за вањску инсталацију. Главна ствар је да будете изузетно пажљиви приликом избора и обраћања пажње на номиналне параметре. Процес инсталације је готово потпуно непрепознатљив од инсталације стандардне утичнице, а видео на страницама нашег сајта ће вам учинити још лакшим.