Вире терминалс

врста терминала

Жичане стезаљке су саставни дио сваке електричне мреже. На крају крајева, веома лош контакт је главни узрок кварова и неисправности било којег електричног уређаја.

Неки електричари се чак шале да је електротехника знаност о контактима. Због тога треба посветити највећу пажњу квалитативном повезивању жица и каблова.

типови терминала

Тренутно се терминални блокови могу релативно увјетно подијелити на неколико главних типова. Као прво, ово су специјални жичани врхови који пружају додатне могућности пребацивања. Осим тога, сами терминали обезбеђују контакт више проводника.

Савјети за жице

Прије свега, хајде да погледамо разне типове жица. Обично имају монтажу за увијање, али постоје модели са завртњима. Спектар њихове примене је заиста огроман. Користе се иу нисконапонским мрежама и за прекидне каблове за које су обавезни.


терминали за ножеве

 • Прво погледајмо терминале на жичаном ножу. Пронашли су широку примјену у аутомобилској индустрији и опћенито у нисконапонским мрежама. Дизајн терминала за податке захтева присуство два типа причвршћивача - тата и мама. Неки савети изгледају као нож, одакле му је име ишло, а други дизајн терминала омогућава поуздано фиксирање овог "ножа".
 • Чепови ножева могу се правити равни и окретати, што увелико проширује њихов опсег ипоједностављује инсталацију. За изолацију спојева користе се специјалне изолационе облоге. Ако изолација директног контакта нема смисла, онда је могуће применити терминал са изолацијом тачке фиксирања.
 • Ови терминали се обично израђују са могућношћу постављања жице до 2,5 мм 2. Иако је могуће пронаћи моделе са могућношћу употребе жица до пречника 6 мм2.


Клешта за стезање

 • Терминали типа виљушке су намењени за прекидачку и секундарну струју. Ови врхови су намењени за даљу монтажу вијцима директно на опрему или на гуме. Упутство саветује да их користите као привремену или захтевајућу честу промену контакта.
 • Дизајн виљушака је двоструки утикач, одакле потјече име. Овакав дизајн омогућава једноставно извршавање прекидања без потпуног одвртања вијчане стезаљке. У овом случају, у спојеном стању, он обезбеђује прилично чврст контакт.
 • Врхови виљушки су направљени испод жица у пресјеку до 6 мм2. Жице на стезаљкама су причвршћене методом прешања. Ово место у различитим варијацијама може или не мора имати изолациону превлаку.


ринг цолларс

\ т
 • Поузданији контакт обезбеђују тзв. Као и њихови потомци, они су намењени за даље причвршћивање помоћу вијчане стезаљке. Но, захваљујући округлом облику контактног дијела пружају велику површину контакта и смањују ризик од "скакања" савјета.
 • Стезни прстен на жицамаје тако успјешно рјешење које се користи не само у нисконапонским мрежама, већ и као обавезни атрибут енергетских каблова било које раскрснице. У овом случају, начин причвршћивања жице или кабла на врхове овог типа може се кретати од заваривања и лемљења до причвршћивања.
 • Прстенови су од бакра, алуминијума, месинга и бакра-алуминијума. Њихово пресијецање може јако варирати, у распону од малих стезаљки испод троструког вијка и завршава с вијцима од 27 или више. У овом случају, терминали за нисконапонске мреже могу бити снабдевени изолацијом дела за увијање.

Обратите пажњу! Поред горе наведеног, постоје и други типови терминала. Тако можете пронаћи терминале за акустичне жице, разне прикључке за игле, утикаче и конекторе. Не појављују се често, а већина њих се користи за причвршћивање на жицу.

Стезне стезаљке

За спајање електроенергетских мрежа називне струје до 25А, понекад се користе и вијци до 50А и стезаљке. Овај тип повезивања не захтева додатне водове на жицама и омогућава вам да једноставно монтирате висококвалитетну везу.

На слици је приказана исправна инсталација жице са завртњима

 • Прво размотрите стезне стезаљке за жице типа пропелера. Обично су израђене од диелектрика (пластика, карболит, итд.) Унутар којих се налазе мједене обујмице с вијчаним стезаљкама.
 • Предности таквих терминала укључују квалитетан контакт, лакоћу уградње и широк распон попречних пресјекажица са којом је могуће користити такве терминале.
 • Недостаци су лоша комбинација са алуминијумским жицама и вишеструким бакарним жицама. Чињеница је да помоћу стезаљке вијак може у потпуности пренијети меку алуминијску жицу или значајно смањити њен попречни пресјек. Иста ствар се дешава и са бакарном жицом са више навоја.
 • Делимичан излаз из ове ситуације може бити додатна употреба игличастих врхова или месинганих цеви, због чињенице да се цена таквог монтирања благо повећава, као и његово време. У таквим цевима, жица је прво уметнута, а затим је притиснута вијком. Због тога ротација вијка узрокује значајна оштећења водича.

терминали за брзо отпуштање

 • Такозване брзе спојнице имају још једноставнију инсталацију. Случај такве стезаљке је израђен од диелектрика, унутар којег је постављена опруга. Приликом уградње жица у прикључном блоку, ова опруга обезбеђује одговарајући притисак на жицу и поуздан контакт.
 • Предности таквих терминала укључују једноставност инсталације и поузданост стезања алуминијумских и бакарних жица. Могућност употребе игличастих врхова за монтажу вишежилних жица.
 • Али има много недостатака у таквим назнакама. Пре свега, то је немогућност коришћења вишежилних жица, поред тога, под утицајем температурних варијација, поузданост стезања је нагло смањена у истраживању слабљења опруге.

Обратите пажњу! Ако терминал за жице треба да стисне вишежилни кабл, онда се користе специјални кабловиопруге. Имају посебну браву која осигурава да жица може ући у монтажни положај. Након уградње жице, бравица је затворена, а опруга затвара жицу. Такви терминални блокови су практично идеално решење за вишеструке проводнике.

Кратки спојеви за вишеструке проводнике

 • Терминал за повезивање може бити засебна тема за дискусију. Пожељно је да имају компримоване типове веза, али могу бити повезивање и лемљење. Такви терминали се углавном користе у случајевима када нема залиха жица за повезивање са обичним терминалима.
 • Такви терминали се често називају спојним рукавима. Обично се израђују од месинганих цеви. Понекад има додатни изолациони премаз.
 • Захваљујући таквом дизајну, можете уметнути жицу са оба краја рукава и користити основе да је повежете својим рукама. Ово ће обезбедити одговарајући ниво контакта, и нећете морати да користите славине.

закључак

У нашем кратком прегледу тренутно не постоје сви типови терминала на тржишту. На крају крајева, они представљају огроман сет за најразличитије везе.

Многи од њих имају састанак само за одређене врсте веза или жица, тако да их једноставно није могуће описати. Да бисте олакшали исто питање одабира терминала посебно за ваше задатке, можете погледати видео на страницама нашег сајта.