Обрезивање украсног грмља у прољетном узорку

Кад год купимо саднице нових сорти украсног грмља, радујемо се што ће дјеца, која представљају чудо, расти у нашој башти након неких 2-3 године - готово исто као и на величанственој фотографији шареног каталога. Али вријеме пролази, и испада занимљива ствар - испоставља се да је, да би се видјело чудо у врту, потребно добро радити на стварању увјета за "живљење" Новоселтсева и на формирању његовог изгледа. Савјети из нашег материјала ће вам рећи како да сечете украсно грмље тако да се биљке добро развијају.

При резању украсних грмља

Поступак треба пратити до почетка и почетка заједничког покрета.

 • У јужним регионима, где климатски услови то дозвољавају, формирање усева може се започети крајем фебруара.
 • У московском региону потребно је завршити обрезивање до краја марта.
 • У северној зони Русије препоручује се да се сачека до почетка априла.
  На температурама испод 10 ° Ц резање се не препоручује: дрво се мрви и ране се јако касне.

Алати за подрезивање грмља

За било који тип обрезивања можда ће вам требати лист пиле, резач ножа, нож с двије оштрице, вртни нож за резање годишњег раста, резач грмља за извођење који обрађује и обрезује грмље, степенице, врт или Ранне пасту. Сви инструменти морају бити оштри и оштри и стерилни. У року од једног дана након подрезивања, третирати секције пречника више од 7 мм, вртне сорте или пасту за зарастање рана.

Врсте обрезивања украсног грмља

Све украсне грмове захтијевају благовремену и правилну обраду, с циљем уклањања мртвих и оштећених изданака, за сузбијање брзог раста и формирања лијепе круне (резањем и прорјеђивањем), за стимулирање цвјетања, као и за помлађивање старих грмља.

У вези са украсним грмљем постоје 3 врсте орезивања:

 1. санитарни;
 2. обрасци;
 3. помлађује.

У санитарној обради потребно је скоро све жбуње. Она формира већину која је потребна. Постоји само мали број грмља које треба да се формирају. Сваке године имају довољно годишње санитарне опреме, током којих сви слаби, изумрли, укрштени изданци.

Обрезивање лепоте биљног украсног грмља

Лијепе цвјетнице се узгајају ради дивног цвијећа, тако да је главна сврха њиховог обрезивања постизање обилног цвјетања. Таква грмља се узгајају ради лепог цвећа, тако да је главна сврха обрезивања ових грмова постизање бујног цветања. По карактеристикама обрезивања података грмље треба поделити у 3 групе.

 • У прву групу спадају грмови који не формирају снажне изданке из базе. Годишње испуштају нове избојке по ободу круне. У ове грмље спадају: хумак, кизил'ник, жутика, магнолија, хибискус и други. Такве грмове захтијевају минимално обрезивање. У првим годинама након садње, важно је формирати костур јаких грана, а затим сваке недеље уклонити слабеподружнице Одрасле биљке ће морати само да скрате суве и оболеле гране. Ако је потребно, можете уклонити снажан изданак како бисте постигли декоративни изглед. Грмље прве групе захтевају минимално обрезивање.
 • Друга група обухвата грмље које дају боју на изданцима прошле године. Ова врста обухвата: Веигела, Дејиа, Хортензија, Тамарик, Керри, Јоргован, Трифлацеоус бадем, неке врсте Спиреа и друге. Грмови који припадају овој групи обично почињу да цветају у пролеће или почетком лета. Такође је вредно узети у обзир чињеницу да ови грмови брзо расту, тако да их треба засадити најкасније две до три године. Ове врсте жбуња се смањују на минимум, чисте само оштећене и суве гране. Одмах након цватње, листопадне гране се одсецају, остављајући јаке и јаке. Након тога сваке године после цветања одсеку се све френетичне гране. Неопходно је и скоро одрезати четврти део старих изданака скоро испод корена. Грмови ове групе цвату обично у прољеће или рано љето. Потребно је узети у обзир брзи раст ових грмова, тако да их треба засадити у врту који није старији од двије године.
 • Трећу групу чине грмови у којима се цвјетање одвија на изданцима ове године. Од уобичајених врста жбуња до треће групе, укључују: линтсветвсцхих врсте и облике торњева (јапански, Спире Доуглас, Бумбледесе, андволистнаиа), хортензије, испарљиве и дрвене. Одрасли грмови треће групе одсечени су рано прољеће тако да се у биљкама формирају снажни изданци - тада су грмови величанственицвета у лето. Ако не сечете, грм се брзо згусне и добија напуштени изглед.

Обрезивање украсних грмова

У ову групу спадају врсте и облици украсног грмља са оригиналним листовима, на пример: златни облик бобице и бумбара, тунбер жутика, црвенкаста форма лешника, жутика, сквамозна, мехураста трава (калинолистички шпинат) и друге биљке. Рано прољеће (до појаве лишћа) за таква грмља користи се углавном за обликовање лајсни, а узимајући у обзир особитости раста ове биљке. Обично сечене старе гране у подножју грмља, чија је старост старија од 3 године, слабе густе задебљања, ниске хоризонтално растуће гране. Ако је биљка слаба и млада, употријебите радикалну културу како бисте побољшали садњу и постигли више бујних облика. Старим биљкама се препоручује помлађивање (уклањање готово цијелог горњег дијела, остављање конопље 10-30цм). Ту спадају бијела трава, разне врсте врбе, бобица, туберкулоза, калинолистни, лешник, јавора (грмља).

Правила и схема обрезивања украсног грмља

Оптимално време за украшавање украсног грмља је крај зиме - почетак пролећа (од средине фебруара до средине априла) и друге половине лета, када је раст избоја у потпуности завршен. Искуство потврђује сврсисходност обрезивања у овом периоду. Усјев се може обављати у вегетационом периоду, јер се калус формира одмах око резања, али је присуство великог броја листова јакоотежава спровођење ове операције. Једногодишњи изданци обично се скраћују "до бубрега", не остављајући камење које компликује прекомерни раст резова и смањује декоративну природу дрвета или грмља. Рез треба да буде коси, треба да почне на нивоу средине бубрега са супротне стране и заврши директно изнад врха бубрега. На врло ниском почетку резања, могуће је осушити апикални бубрег или појаву веома слабог бекства, који га не може у потпуности заменити, а још више повећати раст одсеченог бекства. Ако је рез изнад бубрега, остатак дугог шиљака остаје умирући. Рез мора бити преко добро развијеног здравог вегетативног (али не и цвјетног) бубрега.

Приликом сечења двочланих или полу-скелетних грана, потребно их је уклонити у најближу грану или место могућег настанка нових младих младица. Велике гране треба уклонити у деловима. Прво, исечите од дна на удаљености од 30 цм од цеви, а други је 2-5 цм изнад првог. Кикирики су пијани "на прстену".

Третман посекотина и рана након обрезивања украсног грмља

Да би се спријечило труљење резања, потребно је очистити вртни нож или длијето и покрити мастиксом, који би требао бити стерилан и водоотпоран, погодан за упорабу у текућем облику и у облику пасте. Фластер треба да буде вискозан и, у извесној мери, продире у тканину.

Обрезивање украсног грмља у пролеће