Обрезивање украсног грмља у јесен: правила и савјети

Касна јесен - време за напоран рад у башти. Време је за низ активности које ће омогућити грмовима следеће сезоне да се покажу у свој својој слави. То укључује облачење јесени, обрезивање и склониште. Обрезивање украсног грмља у јесен - неопходна мјера за њихово успјешно формирање и зимовање. Јесенско храњење се врши након завршетка соколара, када се листови потпуно спусте на лишће у новембру, али док се не појаве стабилни мразеви. Такав временски интервал диктира главно правило - "не штети". Ако почнете раније, када грмови још нису уроњени у период одмора, онда ће сок мало изићи ван, чиме ће се биљка ослабити. Обрезивање на мразу неће вам омогућити да растете и оставите "капију" за инфекцију.

Алат за сечење

Скуп алата потребних за резање је прилично мали. Нож за резање старих дебелих трупаца, вртне маказе за резање унлоцканих избојака и асистента доброг вртлара у свим случајевима - клизач са дугим ножевима, који омогућава хватање грана до два центиметра у пречнику. Сав овај једноставан инвентар доступан је свакоме ко проводи неко вријеме водећи рачуна о свом врту.

типови обрезивања

Сви типови јесењих тримовања конвенционално су подељени у две групе:санитарнииоблици . Други поглед -помлађује , извршава обе функције као исцељење грма и даје му жељену форму. Декоративни карактер зависи од квалитета и правовремености изведених радова,изглед и интензитет цветања врта наредне сезоне.

Усјеви јесени облици су дозвољени не за све грмље, него само за ленетвелс. Обрезивање пролећних биљака представља ризик да се добије украсна вредност од грмља у пролеће, јер цветају на прошлогодишњим изданцима. Оне укључују:

 • форзициа;
 • лила;
 • хортензија великих листова;
 • цхеномелеас (јапанска дуња);
 • Веигела;
 • жлезда жаруља цријева;
 • триглицериди бадема;
 • лила;
 • све врсте пиринча у белим цветовима (Вангутта, Аспелас, Нипон, Аргута, Тунберга, итд.);
 • Барбер;
 • акција;
 • Бобовник (степски бадем), итд.

Ове врсте грмља спадају у санитарну и помлађујућу резидбу, али ни у ком случају. Подмлађивање ових жбуња, уклањање грана старијих од пет година и само оних избојака који јасно згусну грм.

санитарна резидба

У јесен, санитарно подрезивање се обавља без изузетка за сва грмља. То укључује уклањање оштећених, сломљених, ненаметљивих грана и оних које расту у грму како би се осигурала аерација (вентилација) круне. Изводи се како би се искључила могућност развоја различитих инфекција и формирање жаришта трулежи на сувим остацима. Неспецифични избојци се режу до укоријењеног дела гране, хватајући га, са остатком од 2 центиметра изнад бубрега.

Подмлађивање резидбе укључује уклањање старих, испупчених грана, деградацију згуснутихКрунице, уклањање сувих цвасти и проводи се у јесен за све врсте грмља.

Такви грмови каојоргованиијоргованизахтевају редовно уклањање цветних грана. Ако се то не уради током лета, онда дефинитивно треба да се очистите у јесен. Суха цвасти ће спријечити развој нових цвјетних изданака, четкице постају кратке, лабаве, грмови изгледају неуредно. Осим тога, уклањају се све болесне и сломљене гране. Застареле, старије од четири године гране или потпуно изрезане или скраћене до екстремних једногодишњих изданака.

Геномелес (јапанска дуња) ,црнокрвни планински јасен (аронија)ижутиканису само врло украсно грмље, већ и плодоносни. Стога, након жетве потребно је интензивно храњење у коловозу. Рехабилитација и санитарна резидба на њима се проводи не раније од мјесец дана. Ни у ком случају не можете скратити регруте грана. Ова врста грмља формира фетус на изданцима прошле године, тако да их редуковањем можете изгубити не само цветање, већ и жетву. Ако требате некако исправити круну, морате чекати до љета.

Хортенсија великих листовазахтева посебну пажњу. Ова хировита лепота не воли фризуре, у августу поставља цветне пупољке за годишњи пораст. Нешто за резање и скраћивање није потребно, осим за сломљене, искрено слабе, ненаметљиве и танке изданке. Да бисте се ослободили хортензије могуће је само у екстремним случајевима, а онда у лето, када цветање престаје. Иако то обично није потребно: грм се формира уредно, заобљено и одлично изгледа без икакве спољашње интервенције.

Веигелаје прилично специфичан грм. Поправка цветања, која се разликује од сета вунастих грмова, захтева стално сечење. После првог таласа цветања потребно је уклонити све остатке цвасти, изазивајући тако интензивну регенерацију нових изданака, који у већини случајева цветају све до краја лета. Цветање траје до септембра-октобра, зависно од температурних услова. Због тога постоји потреба за поновним уклањањем цватућих грана, тако да се не задржава формирање нових стабљика у пролеће. Више информација о овом величанственом грму можете наћи овдје.

обрезивање облика

Група жбуња која захтева не само санитарни него и формира јесенски усев, није ништа мање опсежна и захтева веома пажљив приступ, јер благовремена и компетентна формација круне грма у великој мери зависи од његовог цветања и декоративног карактера следеће лето. Оне укључују:

 • Хортензија стабло и метелцхатаиа;
 • Ридгебацк;
 • Јапански зачин, бумбар, макрофил, Фребел;
 • Спиреа Метелцхатаиа (Билларда, Доуглас, Иволистнаиа);
 • Давидов Давид;
 • грмље (димљена пилетина);
 • турбина бела и друге.

буддлеа- грм са умирањем за зимски копнени дио. Тако да га држати зими нема смисла. Само су бубрези на врату корена преплављени. Због тога урезати у Буддлех на висини од двадесет центиметара испод склоништа.

је грубо-беллиед мармот , који изгледа као велики афродизијак, не захтева никакву формацију, скупио је феталне слаткише у јесен, одсецајући избојке до најјачег бубрега, одсецањем под углом како би се избегло накупљање влаге. Висина обрезивања за овај грм није јако важна, па је изабрана искључиво на основу дизајнерских разматрања.

Дерен вхитеје назубљени згодни мушкарац са необичном црвеном корицом цикле. Цвет овог грма не представља посебну вредност, апсолутно је непримјетан на позадини величанствених листова. Због тога се трава реже да би се добила жељена круна. Овај грм расте довољно брзо, током сезоне може дати повећање до једног и по метра, слијетање и брига за Дерен белу неће изазвати посебне невоље. У јесен су изрезане све старе гране, старије од пет година. У пролеће, грм је упрегнут снажним вертикалним изданцима из корена. Ако је циљ да се добије "длакав" заобљени грм, онда је у јесен препоручљиво смањити годишњи прираст на два или три бубрега, што ће убрзати њихово латерално гранање у пролеће. Ако планирате да се дивите светлим, сликовитим гранама на позадини снега, боље је да годишњи изданак оставите нетакнутим - они имају најсјајнију боју коре.

Схагарниковаиа фистуцк (Курил чај)има исправну форму круне, тако да је подвргнута снажном обрезивању само када је деформација (колапс) грма. Са нормалним развојем у јесен, нелепљени избојци се режу на дужину од двадесет центиметара, режу старе и оштећене гране.

обрезивање хортензије

Хортензије које захтевају јесенско подрезивање обухватајумелецхатаиаистабла . Ове врсте хортензије цветају на новом расту, тако да у јесен формирају образац за обрезивање како би добили стабилно интензивно цветање. Узимајући у обзир да су цвијеће ових врста декоративне до дубоке јесени, обично се не уклањају до припреме врта за зиму.


 • обрезивање хортензије

 • Обрезивање дрвене хортензије

 • Обрезивање Хортензије у јесен

 • Сјецкана планинска ливадска хортензија

 • Хортензија

Озбиљност резидбе зависи искључиво од старости грма и жељеног резултата. Ако старост хортензије није већа од пет година, онда му није потребно подмлађивање. У том случају, одсецањем цвасти цвасти, ухватите гране на висини од тридесет и четрдесет центиметара од нивоа тла. То омогућава масиван пораст младица у прољеће на прошлогодишњем небеском своду, што неће допустити да флексибилни и дуги клице падну испод тежине цвијетних капица. Ако су грмови нагнути, они се режу на нивоу тла, остављајући више од пет одрезаних грана по првој шеми. У пролеће прагова на врату корена бубрега су млади изданци високог квалитета, који такође цветају.

цлиппинг оф тхе спире

Летнетсветусхих шиљака сече у јесен да би се добила за наредну сезону бујне, интензивно цветне биљке. Као и за хортензије, висина реза зависи од старости грмља. За грмље старије од десет годинаПрепоручује се да се прекине губитак тла на пању ради комплетне обнове скелетног дијела круне. На цвату таква фризура "за нулу" не утиче. Ови торњеви цветају на изданцима текуће године, тако да из пупољака у пролеће расту јаке младе гране које цветају у право време.

Ако су грмови млади, могу се благо разриједити, уклонити најстарије гране, друге скратити на висину од тридесет центиметара. Са таквим резом, избојци у пролеће ће се развити са стране бубрега. После подрезивања је веома корисно за сљаст тресет или хумус, хранит ће се грм и покрити свој коренски систем од нежељеног прехладења.

Сумирајући горе наведено, треба напоменути да резидба украсног грмља у јесен није јако напорна, већ је веома важна за биљке, што ће засигурно наградити за љубав и бригу о бујном цвату у наредној сезони.