НИМ Цабле: Техничке спецификације важне за рад

За већину електричних радова, препоручује се препоручени НИМ кабел, чије техничке спецификације одговарају европским нормама. Да бисте га користили постоје нека ограничења која морате знати прије купње, тако да је опис свих оперативних и техничких карактеристика боље видјети унапријед.

НИМ Цабле: Перформансе и спецификације

Ово је универзални проводник који се користи за уградњу утичница и осветљење. Техничке карактеристике омогућавају да се он једнако примијени на производњу и полагање домаћих инсталација, што одређује велику потражњу за производима који носе такве ознаке. Скраћеница у називу кабла одражава основне информације које се односе на његову примену:

 • Н - ово писмо показује усклађеност производа са главним европским стандардима.
 • И - изолација жице је од ПВЦ-а.
 • М - указује на одсуство посебних ограничења употребе, односно, ова жица није намењена за било који тип електричних радова.

Стандард за који се производи је развијен у Немачкој, али његове основне одредбе су се брзо прошириле на европске земље и земље ЗНД-а, где се производе у многим фабрикама, али са мало измењеним ТУ.

Карактеристике дизајна НИМ кабла

За производњу живог материјала користи се бакарни проводник. Ако је пресек од 1 до 10 мм ?, онда је жица једнострука, а за каблове од 16 до 35 мм? израђене вене, искривљене од неколикопроводници.

Изолација и унутрашње пуњење се донекле разликују од броја проводника кабла. Када су 4-5 комада, у средини жице налази се ПВЦ-кабл, који спречава кретање проводника. Ако жице 2-3, онда нема потребе за тим. У свим случајевима, три слоја изолације су предвиђена за НИМ жицу:

 1. ПВЦ одвојено на сваком кревету;
 2. у празном простору између жица се притисне са гумом која садржи мелозу;
 3. користи се споља за покривање ПВЦ-пластике.

Ове жице су произведене у две верзије, које се разликују по боји изолације у живо - за употребу у електричним колима са и без уземљења - разликују се између њих користећи слова Ј или О на спољној изолацији.

 • У првом случају, кабл је означен као НИМ-Ј, што указује да у њему има најмање три жива, од којих један има жуто-зелену боју.
 • У другом случају, ознака НИМ-О се користи да означи да нема жуто-зелене жице, али постоји плава празнина за нултог проводника.

Број вена у НИМ кабловима може бити од два до пет, а у боји се користе следеће боје: црна, плава (НИМ-О), жуто-зелена (НИМ-Ј), браон.

Главне карактеристике

За кабл НИМ, главне техничке карактеристике одређују обим употребе:

 1. Максимални напон до 660 волти.
 2. Број вена - 2-5.
 3. Дозвољена температура коришћења (код које нема значајних одступања од својстава кабла) - од -50 до +50 ° Ц. Може издржатипродужено грејање на +70.
 4. Дозвољена температура уградње - већа од -5 ° Ц. Ако се полагање жице врши на температури испод наведеног, онда се загревање места полагања и саме жице - иначе захтева неизбежно оштећење љуске.
 5. Висока еластичност - радијус савијања када се монтира на четири спољна пречника.
 6. Максимална влажност при којој жица може бити 98% (под водом) не може се полагати.
 7. Ограничења употребе - Забрањено је кориштење НУМ кабла за полагање испод земље, а када се користи на отвореном потребно је сакрити га у набору, јер се ПВЦ изолација на крају сруши од утјецаја ултраљубичастог зрачења.
 8. Фабричко паковање - увале 50 или 100 метара, бобини 500 метара.
 9. Процењени радни период под нормалним условима - 30 година.
 10. Гарантни рок од произвођача - 5 година.

Видети видео за више информација о карактеристикама кабла:

и овде можете видети тест запаљивости кабла НИМ у поређењу са каблом ВВГунг-ЛС:

и поређење каблова различитих произвођача:

Разлике у техничким карактеристикама: ВДЕ вс ТУ

Техничке спецификације могу се донекле разликовати, у зависности од произвођача. Жице произведене у немачким фабрикама произведене су према ВДЕ стандарду и приближно су исте у свим случајевима. У земљама ЗНД, произвођачи се руководе локалним техничким спецификацијама (ТУ), тако различити не само својства кабла, већ и његово означавање.

Локални произвођачи могу да штедена пример бар пунило које се гура у простор између вена. У оригиналним кабловима то је мелонаполненнои гума која не подржава изгарање, ау домаћим се могу користити и други материјали. Као резултат тога, оригинални кабл се може користити чак иу присуству мањих оштећења, а домаћи у овом случају је боље не користити.

Треба имати на уму да је производња електричних жица у занатским условима прилично несретан посао - без обзира на то колико је стрма, а за бакар или алуминиј неопходно извршити, јер нема ништа о чему би се могло уштедјети. Као резултат тога, сви производи ове врсте се обично сертификују, а ако пажљиво погледате маркирање, онда се оригинални производи локалних производа могу једноставно разликовати, барем за означавање - на немачкој жици увијек морају бити слова ВДЕ и НИМ. Ако то не ураде, онда је домаћи кабл на пулту.

Осим тога, то неће спријечити изглед материјала који попуњава простор између вена - ако постоје фластери, онда постоји разлог да се посумња у употребу мелонаполненне гуме, коју треба примијенити на изворне стандарде.

Укратко о глави

Техничке карактеристике НИМ кабла практично не ограничавају његов опсег, под условом да су раскрсница и заштитни поклопац правилно одабрани, ако се користе на отвореном. Производња домаћих погона "Севкабел", "Камкабел" и "Псковкабел", барем не инфериорна страним аналогима у струјним карактеристикама, али може изгубити као заштитнипокривеност - ако је ова опција важна, боље је одабрати кабл направљен у Њемачкој, Турској или Француској, упркос разлици у цијени.