Начини хидроизолације базе за заштиту горњег дијела куће

Много година искуства у изградњи доказује неопходност сваке операције. Заштита зграде од влаге је једна од њих. Базу, која је посредна веза између темеља и зидова зграде, потребна је посебно зато што је главни извор продора воде у носеће конструкције куће тло и падавине.

Учинци ових фактора су најзначајнији у доњем дијелу зграде. Уз осигуравање чврстоће конструкције, неопходно је направити хидроизолацију капице, чиме је поуздано штити од разорног дјеловања влаге.

Зашто хидроизолација основне потребе

Приватна кућа је разнолика и одлуке се доносе на основу способности власника. Међутим, постоје правила која се препоручују у сваком случају. Немогуће је потценити претњу која се јавља када влага уђе у носеће елементе.

Структура већине грађевинских материјала порозна и течна ће лако попунити празну шупљину. Ефекат распростирања капилара промовира влагу унутар зграде са свих страна, чак и према горе. Елемент који апсорбује воду постаје мекши и почиње да се колапсира под утицајем масе куће и природних вибрација које особа не осећа.

На појаву негативних температура у материјалном телу настаје лед. Снага експанзије је таква да лако може уништити и циглу и бетон. Ако се не направи хидроизолација и изолација базе, за неколико година потпорна конструкција ће се распасти до те мјере да ће зграда почети представљати озбиљну пријетњу њеним становницима.

Избор методе хидроизолације у зависности од конструкције поклопца

Сваки елемент зграде носи функционално, семантичко и архитектонско оптерећење. У основи, база је део темеља. У неким типовима зграда, подлога је монолитна и подјела је увјетна. Сматра се да сокл - дио куће, који се налази између горње границе тла и разине пода, иако технички овај елемент може бити једина структура с темељима, али за разлику од потоњих, потребан вам је декоративни украс.

Функции на капа:

 • основу носивог дела куће. Зидови, плоче или остаци на постољу;
 • заштита од продирања влаге;
 • је део структуре подрума;
 • повећава енергетску ефикасност зграде, јер безбедно штити конструкцију од хладног тла, чиме се искључује директан контакт;
 • игра архитектонску и естетску улогу као видљиви дио фасаде.

Пројектовање објекта карактеришу конструкције доњег дијела зграде, јер је темељ конструкције, а даљња експлоатација зависи од облика, материјала и технологије уградње.

Према положају на зиду куће, база је подељена на три типа:

 • Усклађивање. Лице чепа је премјештено изнутра и налази се испод главног зида куће. Технолошки најоптималнији начин у смислу заштите зграде од влаге. Хидроизолација базе подрума је покривена потпорним конструкцијама код куће и мање је изложена од других типова спољашњих сила;
 • Звучник Фасада зграде са таквим погледом на базу даје изглед фасаде оправдања и визуелне поузданости. Када се изабере ова опција, треба обратити пажњу на инсталацију хидроизолације поклопца са спољне стране, јер је отворена за директно излагање сунчевом зрачењу, киши, тучи и снегу;
 • У једном авиону са зидом. Варијанта се мало разликује од претходне по функционалним карактеристикама. Потребне су озбиљне мјере како би се осигурала поуздана заштита зграде.

У зависности од задатака стварања екстеријера куће, бира се конструктивно решење. Али у било којој форми, хидроизолација поклопца је споља неопходна да би се обезбедио максимум. Ако је обезбеђена изолација, спољашњи слој заштите од влаге се такође прави на њему.

Изолација није увек обезбеђена изнутра. Направите га по потреби, на пример, када се подрум или подрум користи као пословни простор или радионица која није пожељна. Пролаз влаге у земљи није једини разлог. Хидроизолација подрума се врши изнутра у случају када се у соби налази сауна или базен.

Препоручује се да се као грејач користе нехигроскопни материјали, као што су даске од полистирена. Минерална вуна није најбоља опција, али уз одговарајућу заштиту, ова метода је прихватљива. Мање супстанце за сисање су њихово влажење и замрзавање током прехладе.

За изградњу темеља и базе, то ће бити значајно оптерећење, јер исподДекоративна облога минерална вуна је способна да задржи влагу дуго времена.

Приликом опремања подрума за посебне сврхе, неопходно је имати тачне геодетске податке за сезонске флуктуације нивоа подземних вода. Консултације са сусједима и информације у регионалним тијелима државне геологије помоћи ће у правилном одређивању технологије хидроизолације конструкције.

Модерни кућни пројекти пружају власницима највиши ниво удобности. Изоловане гараже, кућни биоскоп или билијар постају уобичајени атрибут свакодневног живота. Олакшавање просторија овог фокуса у главном подручју становања је непрактично. Због тога се често налазе у подруму или подруму.

Ако је мудро прићи решењу овог проблема, онда ће квалитетна хидроизолација и изолација приземља повећати корисну површину куће, у удобности која није нижа од горњег нивоа.

Квалитативни материјали за постизање потребног степена заштите данас на тржишту много. Разноврсност робе у овој категорији омогућава вам да направите простор са прецизним карактеристикама.

Максимални степен заштите, тамо где је обезбеђена ефикасна изолација, омогућит ће кориштење просторија као стамбених. Хладан подрум је одличан за чување хране. Подручје под контролом влажности и температуре организују познаватељи вина.

Распоред водонепропусног слоја основе

Када се утврде циљеви и потребне карактеристике заштитног слоја, компоненте почињу да се бирају иосновни материјали.

Ако је потребно направити термоизолациони слој, онда је боље да се ради споља. То ће не само спасити унутрашњи простор, већ ће и повећати ефикасност заштите. Унутрашњи грејач ће бити препрека за стабилизацију загревања зида, што се лако постиже атмосферском температуром. Материјал од којег је израђена база куће ће бити подложан критичном оптерећењу. Дневне и сезонске флуктуације температуре негативно утичу на њега, смањујући вијек трајања.

Приликом полагања темеља зграде по ободу носивих конструкција на шљунковито-пјесковој подлози, поставите водоотпорни слој. База може бити монолитна или изведена као посебан елемент.

У другом случају, направљен је додатни заштитни слој пре његове изградње. То ће бити додатна препрека за продирање влаге у зид. Стручњаци ову операцију називају - хоризонтална водонепропусна капа. Ако је потребно, слој се дуплира у горњем делу, испред зидног зида.

Када купујете материјале за хидроизолацију, пажљиво прочитајте упутства и узмите у обзир све препоруке приликом инсталације.Универзални производи су погодни за хидроизолацију подлоге од опеке, блокова и бетона. Али сви напори ће бити бескорисни, ако се примене, они ће бити на неприпремљеним површинама. Неопходно је очистити га од прљавштине, прашине и масти.

Када се користе ролни и филмски материјали, површина мора бити поравната за чврсто монтирање изолационог слоја. Побољшајте квалитет приањања са базомће помоћи посебном складишту - прајмеру. Заправо ова понуда, ако је под главном зградом планирана организација радног или животног простора. У овом случају, хидроизолација подрумског пода извана је изведена са посебном пажњом и уредношћу.

Значајан дио производа у овом сегменту тржишта су битуменски материјали. Складишта модификованих додатака са арматурном подлогом од фибергласа или нетканог полимерског платна према оперативним карактеристикама знатно премашују сличне производе последње генерације и представљају поуздану препреку за продирање влаге у базу.Произвођачи нуде сљедеће методе за уградњу роло и лима:

 • Механички. Слој се фиксира уз помоћ причвршћивача. Штапићи и ивице третирају се композицијама за заптивање.
 • Инфусед. Основа је постављена на принципу омекшавања, повећавајући еластичност и адхезију битумена под утицајем високе температуре. Загрејте материјал гориоником и сложите га.
 • Лепак. Приликом уградње није потребно користити додатни алат или материјал. Слој љепила је већ стављен у производњу. Приликом слагања потребно је уклонити заштитни филм или папир и фиксирати материјал.

Широк асортиман је представљен у категорији течних изолационих материјала. Методом цртања је прихваћено да се поделе у следеће категорије:

 • Риббинг. Традиционални начин стварања заштитног слоја. Композиција је чврсто везана за третиранина површини и при сушењу има мали коефицијент скупљања.
 • Бојење. За материјале овог типа карактерише се присуство везива и пунила. На принципу акције име каже. Течно везиво дјеломично продире у поре, а пунило ствара слој чврстоће.
 • Продор. Полимерне композиције са површински активним деловањем и способношћу формирања филма. Неопходно је одржавати препоручено вријеме прије сљедеће операције. То је назначено на паковању производа и различити састави су специфични за пуну полимеризацију слоја. Често се користи приликом хидроизолације базе из унутрашњости, након чега слиједи завршна обрада. На пример, када се организују базени и купке.
 • Спреј. Нанесите специјални алат. У овој категорији нудимо складишта са пјенастим агенсима. Лопта у овом случају служи као грејач.

Заштитни слој је направљен од било које врсте темеља. Чак и ако је база одабрана као гомиле или стубови. Пре постављања трака или греда на тангентне површине, неопходно је поставити хидроизолациони материјал. Ако у току рада објекта постоје знаци продора влаге у носећу конструкцију, онда одмах идентификујте извор цурења и предузмите мере да га елиминишете.